10 najlepszych sezonowych artykułów spożywczych do uprawy

autorstwa Erin Marissy Russell

Podczas gdy wiosna zawsze przychodzi na myśl jako ulubiona pora roku ogrodnika, prawda jest taka, że ​​w chłodnej porze roku jest wiele artykułów spożywczych do uprawy. Kiedy sadzisz te rośliny, przygotowujesz się na chłodną porę roku ze żniwami, które uświetnią Twój stół.

Rukola

Dzięki swojemu pieprznemu kopnięciu, domowa rukola jest doskonała do sałatek, kanapek lub krótko smażona jako dodatek. Możesz go używać samodzielnie lub jako część mieszanki różnych rodzajów sałat i zieleni.

Rukola najlepiej radzi sobie w glebie z dobrym drenażem, która zawiera dużo materiału organicznego. Zasiej nasiona na ćwierć cala głęboko i w odstępie cala, a następnie cienkie, aby pozostawić sześć cali przestrzeni między sadzonkami.

Dowiedz się więcej o uprawie rukoli w naszym artykule Jak uprawiać rukolę.

uprawa brokułów

brokuły

Brokuły to ulubione miejsce na chłodną pogodę dla wielu ogrodników. To samo dotyczy mniej powszechnych krewnych brokułów, brokułów raab, broccolini i purpurowych brokułów.

Brokuły są najszczęśliwsze w temperaturach od 60 do 70 stopni Fahrenheita. Zapewnij tym silnie odżywiającym się roślinom glebę, która zapewnia dużo drenażu, ale jest nadal wilgotna i żyzna. Brokuły potrzebują nawozu, gdy są przesadzane do ogrodu na zewnątrz i po raz drugi dwa tygodnie później.

Dowiedz się więcej o uprawie brokułów w naszym artykule Jak uprawiać brokuły.

uprawa brukselki

Brukselki

Ten ulubieniec jesiennego stołu jest jeszcze lepszy, gdy Twoje brukselki pochodzą z domowej uprawy.

Brukselka nie rozwija się w cieplejszych regionach USA, ponieważ wymaga zarówno niskich temperatur, jak i długiego okresu wegetacji. Gleba, na której będą rosły brokuły, powinna być wilgotna, z dużą ilością drenażu oraz dużą ilością azotu i materiału organicznego. Brokuły potrzebują gleby o pH od 6,2 do 6,5.

Dowiedz się więcej o tym, jak uprawiać brukselkę w naszym artykule Uprawa brukselki.

rosnący kalafior

kalafior

To ulubione warzywo jesieni to coś więcej niż przystawka gotowana na parze. Rozważ upieczenie kalafiora, pokrojenie go w steki, a nawet zrobienie z niego ciasta ryżowego lub pizzy.

Kalafior potrzebuje gleby, która pozostaje stale wilgotna, a także żyzna i zapewnia dużo drenażu. Znajdź dla swojego kalafiora miejsce w ogrodzie, które będzie pełne słońca (co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia każdego dnia).

Dowiedz się więcej o uprawie kalafiora w naszym artykule Jak uprawiać kalafior.

rosnący szczypiorek

Szczypiorek

Zalecamy uprawę szczypiorku, jeśli możesz wybrać tylko jedno zioło do jesiennego ogrodu. Są tak wszechstronne, od przykrywania pieczonego ziemniaka po składanie w omlet.

Szczypiorek to byliny, które przy odpowiedniej pielęgnacji mogą produkować w Twoim ogrodzie przez dziesięciolecia. Daj im żyzną glebę wzbogaconą materiałem organicznym. Od wysiewu nasion szczypiorku do zbioru świeżego szczypiorku mija rok, więc możesz zacząć od roślin z centrum ogrodniczego zamiast nasion.

Dowiedz się więcej o uprawie szczypiorku z naszego artykułu Jak uprawiać szczypiorek.

uprawa kapusty zielonej

Collard Greens

Ta południowa podstawa wykracza poza duszenie. Możesz także pokroić cienko surową kapustę warzywną do sałatki lub rozłożyć liście na płasko, aby wykorzystać je do robienia wrapów.

Collard Greens będzie potrzebował pełnego światła słonecznego w większości ogrodów (co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia), ale jeśli mieszkasz w szczególnie gorącym regionie, rośliny skorzystają z popołudniowego cienia. Zapewnij warzywom kapustnym żyzną glebę bogatą w materiał organiczny, który pozostaje stale wilgotny. Collards sprawdzają się najlepiej, gdy poziom pH gleby wynosi od 6,0 ​​do 6,5.

Dowiedz się więcej o uprawie Collard Greens w naszym artykule Jak uprawiać Collard Greens.

rosnący koperek

Koper włoski

Koper to potęga smaku, z lekko orzechowym korzeniem i świeżymi zielonymi liśćmi. Eksperymentuj z pieczeniem, smażeniem i cienko pokrojonym surowym koprem w sałatkę.

Koper włoski jest wszechstronny i akceptuje glebę o szerokim zakresie pH, od 4,8 do 8,2. Daj mu glebę, która dobrze drenuje, ale jest wilgotna i żyzna.

Dowiedz się więcej o uprawie kopru włoskiego w naszym artykule Jak uprawiać koper włoski.

rosnąca jarmuż

Jarmuż

Kale to gwiazda ogrodu w chłodnym sezonie, która będzie kontynuować produkcję, gdy będzie zbyt chłodno dla innych warzyw. Rozwijaj ją do dojrzałości lub przycinaj liście jako młode warzywa, aby dodać je do sałatek, najlepszych kanapek lub podsmaż jako dodatek.

Jarmuż uwielbia azot, więc daj mu glebę mocno wzbogaconą kompostem lub dobrze zgniłym obornikiem. Kale potrzebuje miejsca, w którym każdego dnia będzie nasłonecznione co najmniej pięć godzin.

Dowiedz się więcej o uprawie jarmużu z naszego artykułu Jak uprawiać jarmuż: w tym trzy ulubione sposoby na przygotowanie jarmużu.

uprawa ziemniaków

Ziemniaki

Ziemniaki są podstawowym składnikiem kuchni, który można podawać na tak wiele sposobów, że prawie nie można się nimi zmęczyć. Pokrój ziemniaki na frytki lub ziemniaki hasselback, ułóż je w zapiekankę lub zetrzyj z odrobiną czosnku i sera.

Ziemniaki potrzebują luźnej, żyznej gleby, która dobrze drenuje. Zbita gleba może być naprawdę problemem dla ziemniaków. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zapewnij im glebę o pH między 5,0 a 5,5.

Dowiedz się więcej o tym, jak uprawiać ziemniaki w naszym artykule Uprawa ziemniaków w Twoim ogrodzie warzywnym.

uprawa rzodkiewki

Rzodkiewki

Rzodkiewki są jednym z najłatwiejszych artykułów spożywczych, jakie możesz wyhodować. Nie wspominając o tym, że stanowią pyszny dodatek do surowego półmiska – lub spróbuj je dusić z odrobiną masła, soli i pieprzu.

Znajdź miejsce na swoje rzodkiewki, które będzie mocno nasłonecznione. Uprawa w cieniu może zachęcić rośliny do skupienia się bardziej na zieleni niż na jadalnych korzeniach. Gleba powinna być luźna i bogata w materiał organiczny.

Dowiedz się więcej o uprawie rzodkiewki w naszym artykule Jak uprawiać rzodkiewki (Raphanus sativus).

Biorąc pod uwagę wszystkie potencjalne sezonowe artykuły spożywcze, które można uprawiać, powinno być łatwo znaleźć kilka do samodzielnego uprawiania. W rzeczywistości najtrudniejszą częścią twojego ogrodnictwa w chłodnym sezonie może być zawężenie listy do tego, co zmieści się w twoim ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *