20 różnych drzew jadalnych, które możesz uprawiać w strefach 3-6


przez Bethany Hayes

Własna żywność to najlepszy rodzaj pożywienia, ale każdy poświęca czas na uprawę rozległych ogrodów warzywnych. W ciągu ostatnich kilku lat zacząłem skupiać się na bardziej jadalnych drzewach, które można uprawiać w strefach 3-6, gdzie mieszkam.

Życie w miejscu, w którym panują silne mrozy i obfitość śniegu, ogranicza uprawę drzew owocowych i orzechowych. Wiele drzew owocowych radzi sobie z niskimi temperaturami, ale wpływa to na zbiory, gdy temperatura spada do wieku dojrzewania lub jest negatywna. Jeśli mieszkasz w strefach 3-6, wiesz, że takie chwile się zdarzają, więc drzewa, które hodujesz, muszą sobie z nimi radzić.

W ostatnich latach dowiedziałem się więcej o permakulturze i tworzeniu jadalnego krajobrazu. Podczas gdy szukałem sposobów na zrobienie lasu spożywczego na moim podwórku, znalazłem różne jadalne drzewa do uprawy w moim regionie. Oto niektóre z tych, które chcę wkrótce rozwijać.

20 jadalnych drzew do uprawy w strefach 3-6

jabłoń

Jabłka

Większość odmian jabłek jest odporna na strefy 3 lub 4, więc masz setki rodzajów do rozważenia. To nie przesada. Trudno mi było wybrać odmiany jabłek do uprawy w naszym gospodarstwie.

Do zapylania potrzebna jest inna mieszanka rodzajów jabłek. Porozmawiaj z internetowym lub lokalnym żłobkiem, aby upewnić się, że rodzaje, które masz, działają na zapylanie. Dowiedz się więcej o jabłoniach.

  drzewo morelowe

Morele

Trudniej znaleźć drzewa morelowe dla strefy 3, ale jest to możliwe. Po prostu nie są tak powszechne jak strefa 5 lub 6. Obszary o wilgotnym lecie, takie jak Vermont, borykają się z chorobami grzybiczymi.

Jednak mieszkam w Ohio i wiele osób uprawia tu morele. Jeśli chcesz dodać więcej jadalnych drzew do swojej posesji w strefie 3-6, możliwe są morele. Morele najlepiej rosną w regionach o bardziej suchej pogodzie. Duże opady deszczu tworzą kiepski obszar dla tych drzew owocowych.

Jesienne Oliwki

Na niektórych obszarach oliwki jesienne są uważane za gatunek inwazyjny. Te drzewa osiągają do 20 stóp wysokości i 30 stóp szerokości. Jesienne oliwki są dziko jadalne, łatwe w uprawie i wytwarzają małe, miękkie owoce, które są czerwone lub złote.

Wiele szkółek tego nie oferuje. Jednym z najłatwiejszych sposobów na wyhodowanie jesiennego drzewa oliwnego jest znalezienie kogoś z tym drzewem i ścinanie twardego drewna.

Wiśniowe drzewo

Wiśniowe drzewa

Wiśnie wyhodowane w domu są najlepszymi rodzajami wiśni. To pyszne owoce podzielone na dwie kategorie: czereśnie i czereśnie.

Kiedy idziesz do sklepu spożywczego, znajdziesz słodkie czereśnie do świeżego jedzenia. Są naturalnie słodkie, a te drzewa potrzebują 4-7 lat, aby wydać owoce. Możesz uprawiać czereśnie w strefach 5-6.

Wiśnie najlepiej nadają się do gotowania. Świetnie smakują w ciastach, dżemach i przetworach, ponieważ wymagają dodatku cukru, aby były przyjemne. Wiśnie mają raczej cierpki smak niż słodki. Zaletą wiśni jest to, że drzewa owocują szybciej, zazwyczaj 3-5 lat i rosną w strefach 4-6. Dowiedz się więcej o drzewach wiśniowych.

śliwki wiśniowe

Śliwki wiśniowe to inna odmiana śliwek, które należą do grupy śliw azjatyckich. Możesz myśleć o tych drzewach jako o hybrydzie śliwek i wiśni. Jest to drzewo zazwyczaj osiągające do 15 stóp wysokości, a owoce są pyszne.

Jeśli hodujesz śliwki wiśniowe, możesz robić wszelkiego rodzaju konfitury i konfitury. Wiśnie są wielkości śliwki, a szkółki oferują różne odmiany, z których niektóre są odporne do strefy 3.

kasztanowiec

kasztan

Niektórzy uważają, że uprawa drzew orzechowych jest onieśmielająca, ale kasztany, takie jak kasztan chiński, są łatwe w uprawie, o ile masz dużo cierpliwości. Kasztanowce potrzebują dziesięciu lat lub dłużej, aby wyprodukować pełny zbiór, produkując do 50 funtów. Drzewa zaczynają zbierać plony po czterech latach, produkując do 15 funtów przez kilka lat.

Kasztanowce są duże i muszą być oddalone od siebie o 30 stóp. Najlepiej jest mieć dwa kasztany na swojej posesji, aby zapylenie miało odpowiednie zbiory.

Jabłka kraba

Ludzie dyskontują jabłoń, ale są one pomocne w zapylaniu. Na moich terenach wydaje się, że większość podwórek ma jabłoni. Upewnij się, że nie kupujesz odmian ozdobnych i pamiętaj, że są one bardziej kwaśne niż zwykłe jabłka. Ponieważ jednak można dodać cukier, niektórzy uwielbiają je do ciast, dżemów i galaretek. Dowiedz się więcej o jagodach.

drzewo figowe

Drzewa figowe

Większość ludzi nie myśli o drzewach figowych jako o jadalnym drzewie, które rośnie w strefach 3-6, ale figa z Chicago jest odporna na strefę 5! Drzewa te produkują owoce wielkości piłki golfowej na drzewach, które osiągają wysokość do 12 stóp. Najlepiej hodować je w pojemnikach, aby mogły zimować w pomieszczeniach. Dowiedz się więcej o figach.

Orzechy miłorzębu

Orzechy Ginkgo rosną na przysmaku Ginkgo biloba. Niektórzy ludzie uznają to za remedium na utratę pamięci lub mogą zauważyć owoce, które mają wyraźny zapach. Gdy złapiesz zapach, przekonasz się, że orzechy są jadalne, ale owoce po upuszczeniu na ziemię wydzielają nieprzyjemny zapach.

Gdy poczujesz zapach, orzechy wewnątrz owocu są uważane za przysmak. Orzechy miłorzębu mają miękką, gęstą konsystencję, która smakuje podobnie do pistacji.

Drzewo pecan

Pekan

Hardy pecan to drzewa liściaste, które dorastają do 100 stóp wysokości – poważnie! Dobrze przystosowują się do zimnych klimatów i tworzą doskonałe drzewa w cieniu, jeśli masz duże podwórka.

Drzewa pekan żyją do 100 lat, więc gdy je posadzisz, przeżyją cię. Drzewo potrzebuje 7-15 lat, aby zacząć produkować orzechy pekan. Dowiedz się więcej o orzechach pekan.

Drzewa głogu

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że głóg wytwarza jadalne jagody, ale tak jest! Nasiona głogu zawierają cyjanek, więc trzeba je wypluć, ale jagody świetnie smakują do galaretek. Możesz użyć liści, kwiatów i jagód do zrobienia herbaty.

Orzech laskowy

Jeśli chcesz uprawiać w domu orzechy, ale czujesz, że nie masz miejsca, orzech laskowy jest jednym z najmniejszych drzew, z których można produkować orzechy. Te drzewa osiągają do 10-20 stóp wysokości i 15 stóp szerokości. Amerykańskie orzechy laskowe dobrze rosną w chłodniejszych regionach, więc sprawdzają się w strefach 3-6.

Te orzechy spadają z drzewa i musisz zgrabić orzechy laskowe w stos, aby je zebrać.

Drzewa morwowe

Na naszym podwórku rośnie ogromne drzewo morwy, które jest teraz jednym z naszych ulubionych drzew jadalnych. To drzewo jest ogromne, co roku wydaje jagody, a kiedy ptaki jedzą, rozsiewają nasiona. Skończysz wszędzie z ochotniczymi drzewami morwowymi.

Drzewa morwy są łatwe w uprawie. Muszą być sadzone w pełnym nasłonecznieniu i żyznej glebie, ale gdy już się zadomowią, nie ma potrzeby ich hodować.

Wiśnia Nanki

Wiśnie Nanking to sposób na domowe wiśnie bez ogromnych drzew na swoim podwórku. Szybko rosną i osiągają do 15 stóp wysokości, ale jeśli wolisz, możesz przyciąć je do rozmiaru krzewu.

Wiśnie Nanking produkują małe, ciemnoczerwone wiśnie, które są cierpkie i pyszne. Zbiory dają w lipcu i sierpniu, a na świeże wiśnie nie trzeba czekać latami. Możesz ich używać do świeżego jedzenia, wina, soków, ciast i przetworów.

Dęby

Wierzcie lub nie, ale dęby są powszechnym gatunkiem jadalnym w całej Ameryce Północnej i dzielą się na dwie grupy: dęby czerwone i białe. Czerwone dęby mają szpiczaste płaty, a białe dęby mają zaokrąglone płaty.

Każdej jesieni dęby zrzucają na ziemię wszelkiego rodzaju żołędzie. Nigdy nie zdejmuj ich z drzewa; to nie jest właściwe. Żołędzie są jadalne, ale wymagają przetworzenia.

Drzewa łap łapy

W Ohio mamy drzewo American Paw Paw. Te dzikie drzewa wytwarzają pyszne, kremowe owoce na drzewie o tropikalnych liściach. Lasy za moim domem mają dziesiątki takich drzew. Po rozcięciu owoców uzyskasz konsystencję przypominającą krem, dzięki czemu idealnie nadają się do deserów.

Drzewa Paw Paw są mrozoodporne do -10℉, więc to tak, jakby uprawiać tropikalny owoc gdzieś, gdzie jest zima.

Drzewa brzoskwiniowe

Drzewa brzoskwiniowe są trudne; większość odmian jest odporna tylko na strefę 5, a nawet wtedy trudno jest uprawiać brzoskwinie. Wystarczy jeden mróz i nie ma już zbiorów. Poszukaj brzoskwiń odpornych do strefy 4, jeśli się martwisz.

Warto się postarać, bo brzoskwinie z domowej uprawy to jeden z moich ulubionych przysmaków. Brzoskwinie świetnie smakują w ciastach, kruszonce, świeżym jedzeniu i konserwach. Brzoskwinie pokrojone w plasterki w środku zimy są jak kęs lata.

sad gruszowy

Grusze

Większość ludzi zna gruszki; gruszki znajdziesz w każdym lokalnym sklepie spożywczym, gdzie znajdziesz jeden lub więcej rodzajów gruszek. Rosnące w domu gruszki dają większą różnorodność i są jednym z najłatwiejszych w uprawie drzew owocowych.

Gruszki dobrze znoszą niskie temperatury, lepiej niż brzoskwinie i są mniej wybredne niż jabłonie. Tak więc, jeśli dopiero zaczynasz uprawiać drzewa owocowe, są to doskonały wybór.

drzewo persymony

Drzewa Persymony

Persymony to jedno z zapomnianych drzew, które cenili rdzenni Amerykanie, ale straciły na popularności. Owoce z tych drzew wisiały na drzewie do późnej zimy i osadnicy je zrywali. Jeśli nigdy nie próbowałeś persimmon, smakują podobnie do moreli.

Wspaniałą rzeczą w drzewach persimmon jest to, że są łatwe w uprawie. Były to niegdyś dzikie drzewa, które rosły w całej Ameryce Północnej. Potrzebują jedynie słonecznego miejsca i dużej ilości wody, dlatego najlepiej czują się w strefach 3-6. Dowiedz się więcej o persimmonie.

Śliwa

Śliwki

Wreszcie, śliwy to kolejny doskonały owoc pestkowy do uprawy na twoim podwórku. Prawie każdy próbował świeżej śliwki ze sklepu; robią pyszne dżemy i ciasta, które możesz zjeść jako świeżą przekąskę.

Zanim kupisz śliwę, spójrz na strefy idealne dla tej odmiany. Większość śliwek jest odporna na strefy 3-9, ale niektóre nowe hybrydy są lepsze w strefach 3-5. Jeśli mieszkasz w strefie 3, są to odporne na zimno drzewa owocowe, które dobrze znoszą wzrost w ujemnych temperaturach.

Końcowe przemyślenia

Kto wiedział, że jest tyle różnych jadalnych drzew, które można uprawiać w strefach 3-6? Upewnij się, że spróbujesz dodać kilka z tych drzew do swojej posesji i ciesz się domowymi owocami.

morele i grusze z nakładką tekstową 20 różnych drzew jadalnych do stref wzrostu 3-6



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *