6 wspaniałych pomidorów w sosie – FineGardening


Kiedy byłam dziewczynką, moja mama i ja co tydzień jeździłyśmy na targ po owoce i warzywa. Nawet wtedy byłem zafascynowany różnymi jabłkami, sałatą, papryką i pomidorami — chociaż był tylko jeden rodzaj pasty pomidorowej i zawsze nazywano ją „Roma”. Od tamtego czasu ogrodnictwo i konserwy stały się moją niewielką obsesją i moją ulubioną rozrywką. Zdałem sobie sprawę, że nie tylko jedna odmiana pomidorów w pastach daje najsmaczniejszą salsę, najbardziej kremowy ketchup czy najbogatszy sos do spaghetti. Wtedy postanowiłam przetestować pomidory pasty. Przejrzałem katalogi i rozmawiałem z plantatorami i ogrodnikami na lokalnym rynku. Przez następne dwa lata uprawiałem w swoim ogrodzie 20 odmian, aby sam mógł się przekonać, czy naprawdę jest jakaś różnica.

„Black Prince” to piękny pomidor o bogatym kolorze i bogatym smaku.

pomidory w sosie viva italia
„Viva Italia” jest twardy jak gwoździe o niezrównanej odporności na choroby.

Trzymaj się kilku sprawdzonych typów

Naturalnie, smak jest ważnym czynnikiem, który sprawia, że ​​pomidor jest wspaniały, ale ważna jest również odporność na choroby, produktywność, konsystencja i czas dojrzewania. Nie ma znaczenia, jak aromatyczny jest pomidor, jeśli sezon wegetacyjny minął na długo, zanim dojrzeje. Sześć najlepszych odmian w mojej książce to „Black Prince”, „Early Cascade”, „Italian Gold”, „Saucy”, „Sausage” i „Viva Italia”. Każda dobrze się plonuje i ma wspaniały smak zarówno w dobrych, jak i złych okresach wegetacji. Tych sześć można uprawiać w dowolnym regionie, w którym przeciętny pomidor może dojrzewać, zwłaszcza gdy zaczynasz od sadzonek.

Pochodzi z Syberii, ’Czarny Książe’ ma bogaty, głęboki kolor granatu, który uwielbiam. Jak kameleon, kolor zmienia się w zależności od miejsca zamieszkania. Zwiększone słońce i ciepło zachęcają do głębszego koloru z niemal czekoladowym blaskiem. Okrągłe owoce wielkości jajka dojrzewają wcześnie w nieokreślonych, ale powściągliwych winoroślach. Używam świeżego „Black Prince” do sałatek i dań makaronowych lub w połączeniu z „Viva Italia” do rewelacyjnej salsy.

„Wczesna Kaskada” jest wczesną, odporną na choroby i energiczną rośliną, która szczególnie dobrze spisuje się, gdy jest stacjonowana lub trzymana w klatkach. Okrągłe owoce w kształcie serca dają niemal nieprzerwany zbiór pomidorów aż do końca sezonu.

soczyste pomidory
„Saucy” jest idealny, gdy masz mało miejsca, ale chcesz uniwersalnego pomidora w postaci pasty.

włoskie złoto
„Italian Gold” ma wiele wspaniałych cech, w tym jędrne miąższ, dobry wygląd i przyzwoitą odporność na choroby.

„Włoskie Złoto” daje zapierające dech w piersiach wydajność dzięki pięknym, złocistożółtym owocom i obfitym plonom. Łatwy do obierania, ten pomidor jest bogaty w pektyny, a jego orzeźwiający smak sprawia, że ​​idealnie nadaje się do puszkowania i zamrażania.

Żadna pasta pomidorowa nie jest idealna na każdą potrzebę, ale „Early Cascade” i „Italian Gold” są bliskie. Owoce pasują do prawie każdego zastosowania, chociaż „Early Cascade” może nie wytwarzać najgęstszego ketchupu i sosów. Ponieważ oba są łatwe do obierania, są również najlepsze do konserw.

Gdy przestrzeń jest na wagę złota, roślin ’Pyskaty’. Jej zdecydowane, odporne na choroby winorośle są zwarte, ale płodne. Łatwe do obierania owoce rosną w gronach, które dobrze trzymają się na winorośli, dopóki nie będziesz na nie gotowy. Używaj „Pieskastej” do robienia salsy lub puszkowania.

’Kiełbasa’ naprawdę mnie zaskoczył z kilku powodów. Nieokreślona roślina może rosnąć dość wysoko, a mięsisty owoc, w kształcie jego imiennika, może dorastać do 6 cali długości. Niezawodna odmiana „Kiełbasa” wchodzi do pełnej produkcji później w sezonie, kiedy jest mniej prac w ogrodzie, a więcej czasu należy poświęcić na zachowanie zbiorów.

Pomidor w środku sezonu, „Viva Italia” to jeden z pierwszych włoskich hybrydowych pomidorów typu pasty. Ta odmiana jest odporna na wiele chorób, w tym plamistość bakteryjną, chorobę plamistości liści, która rozwija się w chłodnych i wilgotnych warunkach. Chociaż „Viva Italia” jest zdeterminowana, winorośl rośnie energicznie, zawierając obfite pomidory w kształcie gruszki. Ta łatwa w uprawie odmiana produkuje przez cały sezon, a nawet zawiązuje owoce podczas upałów. Świeży, pikantny smak „Viva Italia” doskonale nadaje się do sałatek i nadaje się do puszkowania, gotowania lub zamrażania. To mój najlepszy wybór na pikantny sos; smak ożywi każdą salsę, szczególnie w połączeniu z „Black Prince”.

pomidory kiełbasiane
„Kiełbasa” produkuje się obficie w drugiej połowie sezonu, kiedy jesteś gotowy do zbioru i może.

Optymalne warunki poprawiają smak

Nawet najbardziej aromatyczna odmiana może cierpieć z powodu niesmacznego losu, gdy wychowuje się w środowisku, w którym jest za dużo niektórych rzeczy lub za mało innych. Zbyt dużo azotu będzie sprzyjać wzrostowi liści kosztem produkcji owoców. Nadmiar wody może wpłynąć na smak, więc nie podlewaj zbyt mocno, gdy pomidory osiągną pełny rozmiar i zaczną zmieniać kolor. Inne czynniki, które mogą osłabić smak pomidorów, to niewystarczające ciepło i światło. Zawsze dawaj pomidorom swoje najbardziej słoneczne miejsce; potrzebują sześciu godzin lub więcej bezpośredniego słońca dziennie.

Jeśli problemem jest znalezienie miejsca z odpowiednim słońcem, spróbuj dostarczyć roślinom więcej światła i ciepła, układając ściółkę. Aby zwiększyć ilość światła i ciepła, które docierają do owoców, palików, kratek lub klatek twoich roślin. Ponadto, jeśli to możliwe, rozjaśnij ciężkie gleby gliniaste, pracując w kompoście lub innych materiałach organicznych. Oprócz korzyści dla zbiorów, materia organiczna otworzy glebę, umożliwiając lepszą penetrację powietrza i wody.

ściółka zapobiegająca zmianom wilgoci
Pomidory do mulczowania pomagają zapobiegać wahaniom wilgotności, które mogą prowadzić do gnicia końcówek kwiatów.

Test gleby może znacznie pomóc w określeniu, ile nawozu należy zastosować do roślin. Pomidory wymagają dużych ilości fosforu, potasu i wapnia i chociaż nie należy przesadzać z azotem, jest on również potrzebny zdrowym roślinom. Moje rośliny otrzymują boczny opatrunek z dobrze zgniłego obornika, ale kompost też się sprawdza. Pył skalny zastosowany w ilości 10 funtów na 100 stóp kwadratowych lub oprysk dolistny wodorostów doda mnóstwo cennych minerałów śladowych wytwarzających smak.

Po założeniu roślin podlewaj głęboko i utrzymuj równomierną wilgotność gleby; mulczowanie zmniejszy utratę wody. Gdy wilgotność gleby się zmienia, u podatnych roślin może rozwinąć się zgnilizna końcówek kwiatów. Jest to zwykle spowodowane niedoborem wapnia, a wahania wilgotności mogą zakłócać wchłanianie wapnia. Brak równowagi wapnia może również wystąpić, jeśli gleba ma zbyt dużo magnezu, więc nie używaj wapienia dolomitowego, który jest bogaty w magnez. Przed sadzeniem dodaj do gleby pokruszone skorupki jaj lub muszle ostryg, aby zapobiec problemowi.

Doświadczenie pokazało mi, że najlepszy sos do salsy lub spaghetti ma tyle samo wspólnego z rodzajem użytego pomidora i sposobem jego uprawy, co z przepisem. Aby uzyskać aromatyczne jedzenie, któremu trudno się oprzeć, najlepiej uprawiaj w pastach z pomidorów.

Każdego roku Kris Wetherbee uprawia 20 odmian pomidorów na farmie Camelot w zachodnim Oregonie.


Odmiany

Uzyskaj lepszy smak sosu w puszce

Bądźmy szczerzy. Większość pomidorów z pastą nigdy nie pojawi się na żadnych listach „Najlepsze degustacje”. Te pomidory w puszce są uprawiane, ponieważ są ciężkimi producentami; są mięsiste, z małą ilością soku i mniej nasion; są łatwe w obróbce; i dojrzewają równomiernie na roślinie, aby można je było zbierać wszystkie za jednym razem.

Polecam posadzić kilka dobrych, solidnych pomidorów z pastą, które dadzą trochę masy w garnku z sosem. Ale potem posadź dodatkowe mięsne odmiany znane ze swojego dobrego smaku. Zastrzeżeniem jest to, że te opcje zwykle nie produkują tak dużo, jak tradycyjne odmiany pasty, ani nie dojrzewają zgodnie z przewidywalnym harmonogramem.

Kiedy będziesz gotowy, aby zebrać plony, dodaj niektóre z tych supersmacznych klejnotów do zwykłych odmian pasty, aby uzyskać sos o lepszym smaku pomidorowym.

Smaczne pomidory do garnka na sos

„Niemiecka Truskawka Pomarańczowa”

„Serce byka”

„Niemiecki pasiasty”

’Linguisa Polska’

„Diabeł z dżerseju”

— Scott Daigre jest producentem Tomatomanii! — największej na świecie wyprzedaży sadzonek pomidorów.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *