Gdy jesień zbliża się szybko na północno-zachodnim Pacyfiku, zaczynam niecierpliwie czekać na zbiory dyń. W mojej okolicy jest kilka miejsc, w których można kupić dynie do jesiennego jedzenia i dekoracji. Koszt dyni designerskich, takich jak dynie z białym duchem i spłaszczone dynie Kopciuszka lub bajkowe, rósł z biegiem lat. Tak więc samodzielna uprawa nasion przez nasiona to ekonomiczny i przyjemny sposób.
Zupełnie przez przypadek zacząłem hodować dynie w moim ogrodzie. Po wykorzystaniu dyń z targu do ekspozycji, wrzuciłem je do sterty kompostu. Następnej wiosny na mojej kupie kompostu zaczęły rosnąć dynie. Ciepło i wilgoć z kompostu były idealnymi warunkami do kiełkowania nasion. Pod koniec lata rośliny były bujne i pełne dyń. To było tak proste i łatwe, że celowo zacząłem je uprawiać w swoim ogrodzie.
Z nasion można wyhodować wiele różnych rodzajów dyni
Ekscytujące jest poznawanie różnych odmian i kolorów dyni, które są dostępne przez nasiona. Nazwy botaniczne dyni są różne, ale zwykle są Cucurbita pepo lub dyniowate maksima. Poza tym, że jest gatunkiem stojącym za wieloma designerskimi dyniami, C. maksyma, jak można się domyślić, to gatunek gigantycznych dyń uprawianych na targi i dożynki – często osiągający ponad 100 funtów. (Sprawdź stronę Pacific Northwest Giant Pumpkin Growers, na której znajduje się organizacja ogrodnicza zorientowana na rodzinę, która zajmuje się hodowlą gigantycznych dyń.) Lubię hodować dynie ozdobne i jadalne, ponieważ uwielbiam robić jesienną zupę lub risotto z dyni, a także dynię chleb i babeczki.
Oto lista moich ulubionych. Bez względu na to, czy uprawiasz dynie z nasion późną wiosną, czy szukasz idealnych dyń w lokalnym centrum ogrodniczym lub szkółce, warto je poszukać.
Świetne dynie na północny zachód Pacyfiku
1. „Czarny Kot”
(C. pepo „Black Kat”, 77 dni do dojrzewania) – To zaokrąglona mini dynia, która rośnie do nie więcej niż 1 funta. Charakteryzuje się smacznym jasnopomarańczowym miąższem i dramatycznie ciemnozieloną, prawie czarną skórą.
2. „Mroczny Rycerz”
(C. pepo „Mroczny Rycerz”, 100 dni do dojrzewania) – Kolejna dynia o ciemnej skórze, prawie czarna, ta selekcja rośnie do 10 funtów. Tłuste dno, kształt łzy i kontrastująca ciemna skóra z pomarańczowym miąższem sprawiają, że nadaje się do rzeźbienia i eksponowania. Ta dynia może być zbierana, gdy jest czarna lub pozostawiona do dojrzewania i uzyskania jasnej pomarańczy.
3. „Jarrahdale”
(C. maksyma „Jarrahdale”, 100 dni do dojrzewania) – Popularna odmiana w Australii, ta dynia dojrzewa do niebiesko-szarego koloru (do 10 funtów) i ma przysadzisty kształt z głębokimi żebrami. Jeden z najlepszych hodowców, może być trzymany nawet przez rok. Najlepiej smakuje na słono i jest równie piękny, co pyszny.
4. „Ser z Long Island”
(C. moschata „Ser Long Island”, dojrzewanie 105 dni) – To dziwnie, ale trafnie nazwana dynia, ponieważ wygląda jak koło sera. Rośnie do 10 funtów i ma cudownie zmienny kolor skóry – czasami różowy, plamy lub paski.

5. „Muczet Prowansji”
(C. moschata „Musquee De Provence”, dojrzewanie od 90 do 110 dni) – Rodzinna dynia Kopciuszek z Francji, ten wybór jest doskonały do jedzenia. Rośnie do 20 funtów. Ma przysadzisty kształt z głębokimi szczelinami i dojrzewa od ciemnozielonego-niebieskiego do miękkiego kremowego lub pomarańczowego.
6. „Srebrna krawędź”
(C. mixta „Silver Edge”, 95 do 100 dni do dojrzewania) – Ta rodzima meksykańska dynia jest uprawiana raczej ze względu na nasiona niż miąższ. Kluczowy składnik sosu pipianowego, nasiona są obfite i mają gruby srebrny brzeg. Są również bardzo dobrze pieczone. Dynia rośnie do 1 funta i ma wspaniały kolor skóry – biały z zielonymi paskami.
7. „Rouge Vif D’etampes”
(C. maksyma „Rouge Vif D’etampes” 100 dni do dojrzewania) – Kolejna pamiątka z Francji, to piękna dynia Kopciuszek o głębokim czerwonym kolorze. Jest duża, waży do 20 funtów i jest doskonałą dynią do jedzenia, która utrzymuje się dobrze przez wiele miesięcy po zbiorach.
Aby uzyskać najlepsze dynie, zapewnij dużo słońca oraz jak najwięcej ciepła i przestrzeni
Najlepsze rezultaty uzyskasz, uprawiając dynie w pełnym słońcu (im cieplejsze, tym lepiej). Moja łata ma nachylenie od łóżka do obszaru szklarni, które pokrywam czarną pejzażową tkaniną. Ciepło pochłaniane przez tkaninę naprawdę pomaga dojrzewać owocom.
Możesz zacząć wysiewać w pomieszczeniu, ale pamiętaj, że te rośliny nie lubią przesadzania, więc nie pozwól, aby związały się z doniczką lub zakłóciły korzenie podczas sadzenia. Rosną szybko w ziemi, jeśli poczekasz z zasianiem lub wysadzeniem roślin, aż temperatura osiągnie co najmniej 50°F. Gdy rośliny dojrzeją, nie martw się pleśnią na liściach. Nie wpływa na owoce.
Winorośl można owijać wokół siebie, jeśli problemem jest przestrzeń. Nie musisz nawet mieć ogrodu warzywnego, aby je wyhodować. Dynie można umieścić na skraju pryzmy kompostu, przy nieużywanym podjeździe lub ścieżce, na trawiastym terenie, którego nie chcesz kosić latem. Można je również wytrenować, aby wspinały się po kratownicy z wiszącym wspornikiem dla dyni w miarę dojrzewania (stare krawaty lub pończochy).

Jeśli nie rozpocząłeś jeszcze swojej kolekcji, możesz łatwo zacząć. Kup wspaniałe odmiany na targu rolnym lub w sklepie spożywczym w październiku. Jeśli chcesz wyhodować własne, możesz zachować nasiona z dojrzałych owoców, aby wyrosły w przyszłym roku lub kupić nasiona wiosną z ulubionego źródła. Uważam, że Baker Creek Heirloom Seeds są doskonałym źródłem nasion dla odmian odziedziczonych i niezwykłych hybryd.
Aby dowiedzieć się więcej o uprawie dyń, zobacz Jak uprawiać dynie.
— Susan Calhoun jest właścicielką Plantswoman Design na Bainbridge Island w stanie Waszyngton.