8 warzyw z więcej niż jedną częścią jadalną


autorstwa Erin Marissy Russell

Niektóre z naszych ulubionych warzyw do uprawy to te, które zawierają więcej niż jedną część jadalną. Te warzywa dają Ci więcej korzyści za każdą złotówkę – nie wspominając o Twoim czasie i energii. W przypadku niektórych z tych warzyw możesz wykorzystać wszystkie części rośliny, nie pozostawiając żadnych odpadów do wyrzucenia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, które warzywa możesz uprawiać i które mają więcej niż jedną jadalną część.

Buraki

Buraki nie muszą być uprawiane tylko dla smacznego czerwonego korzenia. Ty i ci, z którymi jesz, również możesz cieszyć się pyszną zieleniną.

Te warzywa w chłodne dni potrzebują pełnego słońca, co oznacza co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia każdego dnia. Potrzebują gliniastej gleby, która jest stale wilgotna i dobrze przepuszczalna. Buraki osiągają najlepsze wyniki, gdy pH gleby wynosi od 6,2 do 6,8.

Dowiedz się więcej o uprawie buraków z naszego artykułu Jak uprawiać buraki lub dowiedz się, jak uprawiać je w pomieszczeniach.

uprawa kolczaka kolczastego

Kolczot

Kolczoch kolczasty ma jedno duże ziarno, coś w rodzaju mango, chociaż kolczoch kolczasty to kabaczek. Jadalne są zarówno nasiona, jak i miąższ. Miąższ ma subtelną słodycz i smakuje trochę jak ogórek; ziarno jest jędrne i orzechowe. Jadalne są nawet korzeń i liście.

Kolczoch kolczasty jest warzywem na ciepłą pogodę, które potrzebuje 150 dni bez mrozu, aby osiągnąć dojrzałość, więc najlepiej rośnie w strefie twardości USDA 7 lub wyższej. Roślina preferuje pełne słońce (co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia), ale toleruje półcień, chociaż może to mieć wpływ na zbiory. Kolczoch kolczasty potrzebuje luźnej gleby, która dobrze spływa.

Dowiedz się więcej o uprawie kolczatka z naszego artykułu Jak uprawiać kolczoch — przewodnik.

uprawa cykorii

Cykoria

Cykoria jest najbardziej znana z jadalnego korzenia, który po uprażeniu upodabnia napój do kawy. Jednak liście i pąki rośliny są również jadalne.

Cykoria wymaga miejsca w pełnym słońcu — to sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia każdego dnia. Najlepiej sprawdza się na luźnej glebie bogatej w materiał organiczny, który ma dużo drenażu.

rosnąca kalarepa

Kalarepa

Większość ludzi wie, że może jeść cebulę kalarepy ugotowaną lub surową. Ale czy wiesz, że liście i łodygi można również gotować i jeść?

Kalarepa potrzebuje pełnego słońca, aby się rozwijać, co przekłada się na sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia każdego dnia. Posadź go w żyznej, gliniastej glebie, która pozostaje stale wilgotna. Gleba dla kalarepy powinna być lekko kwaśna, o pH od 5,5 do 6,9.

Dowiedz się więcej o uprawie kalarepy z naszego artykułu Jak uprawiać kalarepy (Brassica oleracea).

uprawa cebuli

Cebula

Oczywiście wiesz, że cebula cebuli jest jadalna, ale czy wiesz, że zielone wierzchołki też są? Tak jak używałbyś nadziemnych części zielonej cebuli, możesz odciąć zielone cebule na pieczonych ziemniakach, smażyć, chili i nie tylko.

Cebule sprzedawane są w dwóch kategoriach: cebule długie i krótkie. Podczas gdy cebula krótkodniowa zaczyna wytwarzać cebulę, gdy jest nasłoneczniona przez 12 godzin dziennie, cebula dnia długiego nie zaczyna wytwarzać cebulek, dopóki dni nie trwają od 15 do 16 godzin. Dlatego ogrodnicy w stanach północnych powinni uprawiać cebulę dnia długiego, a ci w stanach południowych – cebulę dnia krótkiego.

Dowiedz się więcej o uprawie cebuli z naszego artykułu Jak uprawiać cebulę, przewodnika lub zapoznaj się z naszymi 14 sposobami wykorzystania cebuli.

Dynia

Dynia może wyjść poza stół Dziękczynienia, jeśli po prostu pamiętasz, aby traktować ją jak wielką dynię w kuchni. I oczywiście jak najlepiej wykorzystaj swoją dynię, używając również nasion.

Nie ograniczaj się do przepisów z dynią — możesz zastąpić dynię dowolnym rodzajem dyni w przepisie. W naszym artykule 46 sposobów korzystania z zimowego squasha znajdziesz z czego wybierać.

Twoje dynie będą rosły najlepiej w pełnym słońcu (co najmniej sześć godzin nasłonecznienia każdego dnia), ale rośliny tolerują lekki cień. Rośliny dyni są bardzo wszechstronne i będą rosły na prawie każdym rodzaju gleby.

uprawa brukwi

Brukiew

Zapewne już wiesz, że brukiew jest uprawiana na cebulę, ale jej liście są również jadalne. Starsze liście mogą być twarde, więc zbieraj liście, gdy roślina jest młoda i nadal są delikatne. W smaku wyczuwalne nuty musztardy i pieprzu oraz gorzki posmak. Ci, którzy nie przepadają za innymi członkami rodziny Brassica (kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż) również nie będą zadowoleni z brukwi.

Rutabagi potrzebują pełnego słońca, co najmniej sześć godzin dziennie, aby naprawdę się rozwijać. Jednak będą tolerować półcień. Potrzebują lekko kwaśnej gleby, bogatej w składniki odżywcze i dobrze drenującej. Strzelaj do poziomu pH między 6,0 a 6,5.

Dowiedz się więcej o uprawie brukwi z naszego artykułu Jak uprawiać brukiew (Brassica napus).

rosnąca rzepa

Rzepa

Ciemnozielone liście rzepy są tak samo smaczne jak korzeń. Zbieraj, przechowuj i używaj w przepisach tak, jak w przypadku zielonych liściastych warzyw — buraków, kapusty, jarmużu, gorczycy i boćwiny.

Rzepa naprawdę dobrze się rozwija w pełnym słońcu, czyli około sześciu godzin nasłonecznienia każdego dnia. Można je jednak uprawiać w półcieniu. Roślina w lekko kwaśnej glebie bogatej w materię organiczną, która zapewnia dużo drenażu. Strzelaj do poziomu pH między 6,0 a 6,5.

Dowiedz się więcej o uprawie rzepy z naszego artykułu Jak uprawiać rzepę (Brassica rapa) lub poznaj 47 sposobów stosowania rzepy.

Teraz dowiedziałeś się trochę o tych potężnych ogródkach, które mają więcej niż jedną jadalną część. Pytanie nie brzmi, który z nich dodasz do następnego sadzenia, ale ile.

Dowiedz się więcej o warzywach z więcej niż jedną częścią jadalną

https://www.almanac.com/plant/pumpkins

https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/chicory/edible-chicory-herbs.htm

https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/chicory/growing-chicory.htm

kalarepa zebrana z nakładką tekstową ogrodnictwo warzywne osiem warzyw z więcej niż jedną częścią jadalną



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *