Blisterowane papryczki shishito z jogurtowym dipem kolendrowym

Blistered Shishito Peppers


Za każdym razem, gdy ktoś pyta mnie, jaką paprykę mam uprawiać, polecam papryczki shishito. A kiedy pytają, jak się nimi cieszyć, każę im zrobić papryczki shishito z pęcherzami! To jedna z moich ulubionych przekąsek z ogrodu, ponieważ mają tak duży smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

To była dla mnie miłość od pierwszego kęsa, kiedy po raz pierwszy wyhodowałem własne papryczki shishito. Te papryki szybko znalazły się w moich niezbyt oficjalnych rankingach dzięki łagodnej przyprawie i pysznemu smakowi.

Te małe, pomarszczone papryczki najlepiej nadają się do grillowania, ponieważ mają cienką skórkę i wędzony smak. Możesz je zerwać z winorośli i pokryć pęcherzami na patelni w ciągu 15 minut. A ponieważ rosną tak szybko, kolejna partia będzie gotowa do zbioru w ciągu tygodnia!

Sprawdź poniżej moje wskazówki dotyczące robienia papryczek shishito w pęcherzach!

Przejdź do…

Uprawa papryki Shishito

Co jest takiego specjalnego w papryce Shishito?

Papryczki shishito to naprawdę magiczna roślina do uprawy. To jedna z pierwszych papryk, które polecam na początek, ponieważ są takie są łatwe w uprawie i mają zwarty i wytrzymały kształt.

Papryki zbiera się w stanie niedojrzałym, w jasnozielonym odcieniu. Pozwala to na niezwykle wysoka wydajność i wydajna roślina. Naprawdę będziesz mieć nieskończoną ilość papryki, jeśli zdecydujesz się ją wyhodować samodzielnie.

W większości papryczki shishito nie są zbyt ostre. Około 1 na 10 papryczek będzie miał kopniaka. Wiele rodzajów papryczek chili ma duży zakres ciepła ze względu na ilość kapsaicyny, którą produkuje każda papryka. Zmienia się to w zależności od warunków wzrostu i stresuje twarz rośliny.

Papryczki shishito również mają niewielkie rozmiary i cienka skórka, dzięki czemu świetnie nadają się do gotowania…a jeszcze lepiej do pożerania!

Zbieranie papryki Shishito

Jak gotować paprykę Shishito?

Papryczki shishito są proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają żadnych prac przygotowawczych. Pozostaw nasiona i łodygę i ugotuj je w całości. Dzięki cienkiej skórce i niewielkim rozmiarom łatwo miękną i nie wymagają dużo czasu na tworzenie pęcherzy, pieczenie czy grillowanie. Kiedy je gotujesz, wydobywa się niewielka ilość ciepła i dymu.

Papryczki shishito również dobrze smakują na surowo zerwane prosto z winorośli. Oni mają naturalny rześki i owocowy aromat pieprzu. Lubię je kroić i wkładać do inspirowanej ogrodową miską poke.

Papryczki shishito również smakują wyjątkowo, gdy są marynowane. Nadaje im to lekko kwaśny i octowy smak. Ja używam marynowanych papryczek shishito w zakrwawionej Mary!

Ale oczywiście, najlepszym sposobem na delektowanie się papryczkami shishito jest nałożenie im bąbelków na płytę kuchenną. Poniżej znajdziesz mój przepis na idealne papryczki shishito w bąblach!

Przepis na Shishito ahi poke
Shishito Ahi Poke

Blisterowane papryczki shishito z jogurtowym dipem kolendrowym

Te papryczki shishito w pęcherzach są wspaniałą przystawką lub przekąską, gdy masz gości. Albo bądź taki jak ja i zjedz je wszystkie za jednym razem!

Składniki

Dokładne pomiary znajdziesz w karcie receptury.

Przejdź do przepisu

Zrób to!

Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i dodaj całą paprykę średnie ciepło. Odwróć papryki po tym, jak poczerniały i pokryły się pęcherzami na spodniej stronie. Gdy zostaną zwęglone, wyjmij je z patelni i posyp je drobną szarą solą morską.

Aby zrobić dip, połącz cztery ostatnie składniki i dodaj szczyptę soli morskiej do smaku.

Papryczki shishito z jogurtowym sosem kolendrowym

Często zadawane pytania dotyczące blistrowanych papryczek Shishito

Czy papryczki shishito w pęcherzach są zdrowe?

Absolutnie! Papryczki shishito są pełne witaminy C i A, przeciwutleniaczy, potasu, błonnika i kwasu foliowego. To sprawia, że ​​są bardzo pożywnymi warzywami do uprawy i jedzenia. Co więcej, są dość niskokaloryczne, więc jesz tyle, ile chcesz, bez poczucia winy!

Dlaczego papryczki shishito wyskakują?

Te trzaski oznaczają, że robisz coś dobrze! Gdy zaczniesz gotować i robić bąble, papryczki shishito wypuszczają soki i trzaskają.

Czy można jeść łodygi papryczek shishito?

Cała papryka shishito jest jadalna, łącznie z łodygami i nasionami. Jednak podczas jedzenia możesz nie chcieć jeść łodyg, ponieważ nie są tak smaczne. Ale jeśli nie masz nic przeciwko smakowi, to śmiało wrzuć paprykę do ust w całości!

Blistrowane papryczki shishito to naprawdę zdrowa uczta. Jeśli spróbujesz, daj mi znać w komentarzach poniżej!

Więcej o papryce Shishito

Blisterowane papryczki shishito z jogurtowym dipem kolendrowym

Na 1 funt papryczek shishito i 1/2 szklanki dipu.

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 funt świeżo zebrane papryczki shishito
  • Szczypta szarej soli morskiej do smaku
  • 1/2 Puchar pełnotłusty jogurt grecki
  • Sok i skórka z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżka drobno posiekana świeża kolendra
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj całą paprykę.

  • Po zaczernieniu odwróć paprykę i zrób pęcherze po drugiej stronie.

  • Raz zwęglone, zdjąć z ognia i posypać solą morską.

  • Zrób dip, łącząc 4 ostatnie składniki. Dodaj szczyptę soli morskiej do smaku.



https://gardentherapy.ca/blistered-shishito-peppers/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *