Za każdym razem, gdy ktoś pyta mnie, jaką paprykę mam uprawiać, polecam papryczki shishito. A kiedy pytają, jak się nimi cieszyć, każę im zrobić papryczki shishito z pęcherzami! To jedna z moich ulubionych przekąsek z ogrodu, ponieważ mają tak duży smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
To była dla mnie miłość od pierwszego kęsa, kiedy po raz pierwszy wyhodowałem własne papryczki shishito. Te papryki szybko znalazły się w moich niezbyt oficjalnych rankingach dzięki łagodnej przyprawie i pysznemu smakowi.
Te małe, pomarszczone papryczki najlepiej nadają się do grillowania, ponieważ mają cienką skórkę i wędzony smak. Możesz je zerwać z winorośli i pokryć pęcherzami na patelni w ciągu 15 minut. A ponieważ rosną tak szybko, kolejna partia będzie gotowa do zbioru w ciągu tygodnia!
Sprawdź poniżej moje wskazówki dotyczące robienia papryczek shishito w pęcherzach!
Przejdź do…


Co jest takiego specjalnego w papryce Shishito?
Papryczki shishito to naprawdę magiczna roślina do uprawy. To jedna z pierwszych papryk, które polecam na początek, ponieważ są takie są łatwe w uprawie i mają zwarty i wytrzymały kształt.
Papryki zbiera się w stanie niedojrzałym, w jasnozielonym odcieniu. Pozwala to na niezwykle wysoka wydajność i wydajna roślina. Naprawdę będziesz mieć nieskończoną ilość papryki, jeśli zdecydujesz się ją wyhodować samodzielnie.
W większości papryczki shishito nie są zbyt ostre. Około 1 na 10 papryczek będzie miał kopniaka. Wiele rodzajów papryczek chili ma duży zakres ciepła ze względu na ilość kapsaicyny, którą produkuje każda papryka. Zmienia się to w zależności od warunków wzrostu i stresuje twarz rośliny.
Papryczki shishito również mają niewielkie rozmiary i cienka skórka, dzięki czemu świetnie nadają się do gotowania…a jeszcze lepiej do pożerania!


Jak gotować paprykę Shishito?
Papryczki shishito są proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają żadnych prac przygotowawczych. Pozostaw nasiona i łodygę i ugotuj je w całości. Dzięki cienkiej skórce i niewielkim rozmiarom łatwo miękną i nie wymagają dużo czasu na tworzenie pęcherzy, pieczenie czy grillowanie. Kiedy je gotujesz, wydobywa się niewielka ilość ciepła i dymu.
Papryczki shishito również dobrze smakują na surowo zerwane prosto z winorośli. Oni mają naturalny rześki i owocowy aromat pieprzu. Lubię je kroić i wkładać do inspirowanej ogrodową miską poke.
Papryczki shishito również smakują wyjątkowo, gdy są marynowane. Nadaje im to lekko kwaśny i octowy smak. Ja używam marynowanych papryczek shishito w zakrwawionej Mary!
Ale oczywiście, najlepszym sposobem na delektowanie się papryczkami shishito jest nałożenie im bąbelków na płytę kuchenną. Poniżej znajdziesz mój przepis na idealne papryczki shishito w bąblach!


Blisterowane papryczki shishito z jogurtowym dipem kolendrowym
Te papryczki shishito w pęcherzach są wspaniałą przystawką lub przekąską, gdy masz gości. Albo bądź taki jak ja i zjedz je wszystkie za jednym razem!
Składniki
Dokładne pomiary znajdziesz w karcie receptury.
Przejdź do przepisu
Zrób to!
Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i dodaj całą paprykę średnie ciepło. Odwróć papryki po tym, jak poczerniały i pokryły się pęcherzami na spodniej stronie. Gdy zostaną zwęglone, wyjmij je z patelni i posyp je drobną szarą solą morską.
Aby zrobić dip, połącz cztery ostatnie składniki i dodaj szczyptę soli morskiej do smaku.


Często zadawane pytania dotyczące blistrowanych papryczek Shishito
Absolutnie! Papryczki shishito są pełne witaminy C i A, przeciwutleniaczy, potasu, błonnika i kwasu foliowego. To sprawia, że są bardzo pożywnymi warzywami do uprawy i jedzenia. Co więcej, są dość niskokaloryczne, więc jesz tyle, ile chcesz, bez poczucia winy!
Te trzaski oznaczają, że robisz coś dobrze! Gdy zaczniesz gotować i robić bąble, papryczki shishito wypuszczają soki i trzaskają.
Cała papryka shishito jest jadalna, łącznie z łodygami i nasionami. Jednak podczas jedzenia możesz nie chcieć jeść łodyg, ponieważ nie są tak smaczne. Ale jeśli nie masz nic przeciwko smakowi, to śmiało wrzuć paprykę do ust w całości!
Blistrowane papryczki shishito to naprawdę zdrowa uczta. Jeśli spróbujesz, daj mi znać w komentarzach poniżej!
Więcej o papryce Shishito
Blisterowane papryczki shishito z jogurtowym dipem kolendrowym
Na 1 funt papryczek shishito i 1/2 szklanki dipu.
- 2 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 funt świeżo zebrane papryczki shishito
- Szczypta szarej soli morskiej do smaku
- 1/2 Puchar pełnotłusty jogurt grecki
- Sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 łyżka drobno posiekana świeża kolendra
-
Na patelni żeliwnej rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj całą paprykę.
-
Po zaczernieniu odwróć paprykę i zrób pęcherze po drugiej stronie.
-
Raz zwęglone, zdjąć z ognia i posypać solą morską.
-
Zrób dip, łącząc 4 ostatnie składniki. Dodaj szczyptę soli morskiej do smaku.
https://gardentherapy.ca/blistered-shishito-peppers/