Brązowa zgnilizna: frustracja spowodowana grzybami owocowymi

Brown rot


Brązowa zgnilizna to grupa chorób grzybowych, które atakują owoce pestkowe i niektóre owoce ziarnkowe uprawiane na całym świecie. Jest to problem w rozwoju zdrowych owoców, a także główna przyczyna pożniwnego psucia się owoców brzoskwini, wiśni, śliwek i moreli. Grzyby brunatnej zgnilizny można znaleźć na młodych pędach, zainfekowanych gałązkach, otwartych lub nieotwartych kwiatach i gnijących owocach.

Choroby brunatnej zgnilizny zostały po raz pierwszy udokumentowane w 1796 r. i przeszły kilka zmian taksonomicznych w ciągu ostatnich kilku stuleci, dopóki nie zostały zaklasyfikowane do nowego rodzaju Monilinia w 1928 roku. Monilinia zawiera około 25 gatunków grzybów, z których trzy powodują infekcje owoców brunatnej zgnilizny: Monilinia laxa, Monilinia fructigena, oraz Monilinia fructicola.

Podobnie jak w przypadku większości chorób grzybiczych, ta występuje najczęściej w wysokich temperaturach i wilgotnych warunkach i jest głównym powodem, dla którego rolnicy stosują fungicydy na owocach pestkowych. Chociaż te trzy gatunki grzybów mają różne rozmieszczenie geograficzne i są żywicielami gatunków owoców, są one ściśle powiązane z podobnymi cyklami życiowymi i opcjami leczenia. Metody kontroli opisane w tym poście miałyby zastosowanie do wszystkich z nich Monilinia gatunek.

Brązowa zgnilizna nie jest śmiertelną chorobą dla większości roślin, ale spowodowała znaczne straty ekonomiczne na całym świecie poprzez infekcje owoców. Na szczęście od setek lat jest badana przez naukowców rolniczych, którzy opracowali najlepsze praktyki w zakresie radzenia sobie z negatywnymi skutkami choroby.

Dobre produkty w Amazon dla Trjedzenie brązowej zgnilizny:

Co to jest brązowa zgnilizna?

Brązowa zgnilizna jest spowodowana przez jeden z wielu grzybów z rodzaju Monilinia. Źródło: NYSIPM

Grzyby brunatnej zgnilizny to grupa chorób grzybowych, które powodują infekcje owoców i zgniliznę owoców. M.laxa jest szeroko rozpowszechniony w Kalifornii i można go również znaleźć w całych Stanach Zjednoczonych, z wyjątkiem południowo-wschodnich stanów. Jest również bardzo rozpowszechniona w Europie, Afryce Południowej i Chile i jest również znana jako europejska brązowa zgnilizna. M. fructicola można również znaleźć w Europie i obu Amerykach, ale można ją również znaleźć w Japonii, Nowej Zelandii i Australii. M. fructigena występuje również w Europie i wpływa zarówno na owoce pestkowe, jak i ziarnkowe, ale nie jest tak niszczycielski jak pozostałe dwa gatunki, które mogą zniszczyć całe zbiory.

Cykl życiowy Monilinia spp.

Gatunki grzybów rozmnażają się poprzez zarodniki. W przypadku grzybów powodujących brązową zgniliznę, choroba może wytwarzać zarówno drogą płciową, jak i bezpłciową przez dwa różne rodzaje zarodników. Grzyb zimuje w zrakowaceniach na gałązkach lub jako zmumifikowane owoce przytwierdzone do drzewa lub upadłe na ziemię. Ciepłe i wilgotne warunki wiosenne rozpoczynają cykl choroby.

Podczas rozmnażania płciowego uśpione zarodniki w zmumifikowanych owocach tworzą struktury kubków zwane apothecia, które mają średnicę około 5-20 mm. Na jeden zarażony owoc może przypadać około 20 takich kubków, a wszystkie kubki zawierają miliony askospor. Wszelkie zakłócenia w miseczkach, takie jak opady deszczu, uwolnią askospory. Te zarodniki brunatnej zgnilizny infekują następnie kwiaty drzew owocowych, gdy wejdą w kontakt z kwiatami lub gałązkami i będą kiełkować, o ile roślina pozostanie mokra przez kilka godzin.

Podczas rozmnażania bezpłciowego raki na drzewach wytwarzają bezpłciowe zarodniki zwane konidiami, które mogą kiełkować i infekować nową tkankę roślinną w ciągu 3-5 godzin i są przenoszone przez wiatr, deszcz i owady. Owoce stają się coraz bardziej podatne na dojrzewanie, ponieważ ich zwiększona zawartość cukru przyciąga więcej owadów, co prowadzi do większej liczby ran.

Objawy brązowej zgnilizny

Jabłko uszkodzone przez M fructigena/laxa
Jabłko uszkodzone przez brunatną zgniliznę wywołaną przez M. fructigena lub M. laxa. Źródło: Jamie McMillan

Objawy grzybów brunatnej zgnilizny wyglądają bardzo podobnie na zaatakowanych roślinach. Kwiaty są podatne na zarazę kwitnienia wczesną wiosną. Chore kwiaty mogą więdnąć, brązowieć lub być pokryte zarodnikami konidiów. Niektóre infekcje kwiatowe mogą powodować opadanie kwiatów, podczas gdy inne cierpiące na zarazę kwiatową mogą pozostać przyczepione do łodygi.

Porażone kwiaty często przenoszą chorobę na łodygę. W miarę rozwoju choroby na korze mogą rozwijać się raki, które wytwarzają bezpłciowe zarodniki i powodują wtórną falę infekcji w późniejszym okresie wegetacji. Te raki mogą zakłócać przepływ wody i składników odżywczych i mogą powodować zamieranie lub zamieranie gałązek.

Młode owoce są bardziej odporne na grzyby powodujące brązową zgniliznę niż dojrzałe owoce, które mogą zostać zainfekowane przez wszelkie urazy lub otwory spowodowane przez pogodę, przenoszenie lub owady. Infekcje owocowe najpierw pojawiają się jako miękkie brązowe plamki, które mogą szybko rozszerzać się, by pokryć cały owoc w jasnobrązowych i koncentrycznych pierścieniach. Owoce mogą wydawać się pokryte szarym meszkiem, co jest widoczną oznaką zarodników grzybów. Czasami owoce mogą nie wykazywać żadnych objawów aż do momentu zbioru. Porażone owoce w końcu wysychają i wysychają, przybierając zmumifikowany wygląd.

Na jakie rośliny działa brązowa zgnilizna?

Brązowa zgnilizna owoców pestkowych jest powszechną chorobą owoców takich jak brzoskwinie, morele, wiśnie i śliwki. M. fructicola jest uważana za najbardziej szkodliwą dla produkcji owoców pestkowych spośród tych trzech gatunków. Brązowa zgnilizna spowodowana przez M. fructigena występuje częściej w owocach ziarnkowych, takich jak jabłka i gruszki, niż w owocach pestkowych.

Kontrolowanie brązowej zgnilizny

Tarnina uszkodzona przez M laxa
Tarnina (Prunus spinosa) uszkodzona przez brązową zgniliznę Monilinia laxa. Źródło: LennyWorthington

Brązowa zgnilizna nie jest śmiertelną chorobą i można ją zwalczać poprzez przycinanie i usuwanie zrakowaceń na drzewach owocowych w okresie ich spoczynku w zimie. Pamiętaj o dezynfekcji sprzętu między cięciami, aby nie przenieść choroby, zanurzając narzędzia w roztworze zawierającym 10% wybielacza lub 70% alkoholu na co najmniej 30 sekund.

Owady przyciągają dojrzewające owoce i przenoszą chorobę tworząc rany. Możesz ograniczyć infekcje owoców, kontrolując owady w sadzie za pomocą kombinacji zintegrowanych technik zwalczania szkodników.

Po zbiorze owoce mogą wykazywać brązową zgniliznę. W okresie zbiorów ważne jest ostrożne obchodzenie się z podatnymi dojrzałymi owocami, ponieważ te owoce są w bliskim kontakcie ze sobą w pojemnikach do przechowywania, co może spowodować szybkie rozprzestrzenianie się choroby. Owoce należy przechowywać w lodówce natychmiast po zbiorach, ponieważ przechowywanie w chłodni przerwie cykl chorobowy.

Jeśli używasz fungicydów, przeczytaj uważnie instrukcje i zastosuj chemikalia zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fungicydy są zwykle stosowane w dwóch różnych okresach, na początku sezonu w celu złagodzenia zarazy kwiatowej, a później w celu zwalczania infekcji owoców. Fungicyd miedzi jest najczęściej stosowanym przeciwko większości gatunków Monilinia spp.

Zapobieganie brązowej zgniliznie

Warunki sanitarne są kluczowe w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się brązowej zgnilizny. Zadbaj o swoje drzewa owocowe, usuwając wszelkie upuszczone lub zainfekowane owoce. Zaniedbane drzewa owoców pestkowych ze zmumifikowanymi owocami mogą przez zimę żywić grzyby powodujące zgniliznę. Nie kompostować porażonego materiału roślinnego. Usuń dzikie suszone śliwki i innych potencjalnych żywicieli wokół swojego sadu, aby zmniejszyć rezerwę uśpionych grzybów w pobliżu roślin.

Upewnij się, że przycinasz drzewa owocowe, aby poprawić cyrkulację powietrza w przypadku deszczowej pogody i wilgotnych warunków. Rozrzedzone owoce mają również większą szansę na przeżycie, ponieważ jest mniejsze prawdopodobieństwo, że pozostałe owoce zetkną się ze sobą na gałęzi lub ocierają o gałęzie.

Niektóre odmiany owoców brzoskwini są bardziej odporne na brązową zgniliznę niż inne odmiany owoców pestkowych. Jeśli wiesz, że zgnilizna owoców jest przewlekłym problemem na twojej posesji i że prawdopodobne jest zakażenie owoców, rozważ sadzenie odpornych odmian, takich jak Elberta, Glohaven i Babygold nr 5, jako kolejną metodę zapobiegawczą.

Często Zadawane Pytania

Wiśnie uszkodzone przez brązową zgniliznę
Uszkodzone wiśnie dotknięte brązową zgnilizną. Źródło: NYSIPM

P: Czy możesz pozbyć się brązowej zgnilizny?

O: Ta choroba grzybicza rozprzestrzenia się poprzez mikroskopijne zarodniki, więc bardzo trudno jest ją całkowicie zwalczyć. Możesz jednak usunąć zainfekowane kwiaty, gałązki i owoce, a także innych dzikich żywicieli w pobliżu sadu, aby poradzić sobie z infekcją brązową zgnilizną.

P: Czym jest brązowa zgnilizna w Australii?

Odp.: Brązowa zgnilizna w Australii to powszechna choroba grzybicza, która powoduje gnicie owoców. Istnieją trzy gatunki grzybów, które mogą powodować tę chorobę, ale gatunek, który najprawdopodobniej występuje w Australii, to: Monilinia fructicola.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *