Brian Minter: Jarmuż, jedno z najstarszych warzyw

Brian Minter: Jarmuż, jedno z najstarszych warzyw


Treść artykułu

Jeśli poświęcisz chwilę na zastanowienie się nad wszystkimi warzywami rosnącymi w naszych ogrodach spożywczych przez cały rok, tylko jedna konsekwentnie sprawdza się wiosną, latem, jesienią i zimą. Jarmuż jest jednym z najstarszych warzyw, datowanym na 4000 lat p.n.e. w centralnej chińskiej prowincji Shanxi, a pod względem odżywczym nadal jest jedną z najbardziej pożytecznych roślin.

Reklama

Treść artykułu

Sharon Hanna napisała książkę zatytułowaną The Book of Kale, The Easy-to-Grow Superfood. Hanna przytacza w nim kilka wspaniałych informacji historycznych o tym, jak jarmuż był pokarmem ratującym życie w tak wielu krajach, zwłaszcza podczas surowych, mroźnych zim i okresów niedoboru żywności. Wskazuje również, że podczas II wojny światowej każde gospodarstwo domowe w Wielkiej Brytanii było zachęcane do uprawy jarmużu jako ważnego dodatku w czasach racjonowania żywności.

Hanna wyjaśnia również, dlaczego ta superżywność zdobyła 1000 na 1000 punktów w Indeksie Gęstości Zagregowanych Składników Odżywczych, systemie pomiaru opartym na równaniu, że wartość zdrowotna równa się wartości odżywczej dostarczanej na spożytą kalorię. Od związków prowitaminy A, takich jak beta-karoten, po witaminy A, C i K, a także wapń, mangan, żelazo, potas i fosfor, niewiele innych produktów spożywczych zawiera witaminy i składniki odżywcze dostępne w jarmużu. Jarmuż zawiera również karotenoidy, kwercetynę, luteinę, zeaksantynę, sulforafan, indolo-3-karbinol i chlorofil — wszystkie z nich pomagają układowi odpornościowemu naszego organizmu w walce z chorobami.

Reklama

Treść artykułu

Istnieje wiele odmian jarmużu, które stały się podstawowymi uprawami spożywczymi, zwłaszcza wśród naszych młodszych pokoleń. Gdy jesienią nasze ogrody spożywcze zaczynają się kończyć, jarmuż zawsze udowadniał, że jest mistrzem zimowych produktów. Bardziej wytrzymałe odmiany, takie jak seria Bor i jarmuż rosyjski, przetrwają nawet najcięższe zimy, podczas gdy inne uprawy zimowe mogą nie.

Ponieważ zbliżamy się do końca września, czas sadzenia jarmużu w ogrodzie dobiega końca, chyba że masz większe, nieco ugruntowane rośliny w sześciocalowych lub jednogalonowych doniczkach. Wszystkie zimowe warzywa liściaste muszą być odpowiedniej wielkości, aby wytrzymać nasze zimne zaklęcia. Potrzebują również więcej godzin nasłonecznienia i wyższych temperatur, aby się przyzwyczaić.

Tradycyjne, liściaste warzywa zimowe wkrótce przejdą w stan utrzymywania, w którym twardnieją w chłodnych nocnych temperaturach. W zależności od miejsca zamieszkania, pod koniec lutego lub marca, kiedy temperatury w ciągu dnia osiągną około 10 stopni C, zaczną swój proces dojrzewania. Chociaż jarmuż można zbierać i używać przez cały rok, najlepsze smaki wydają się rozwijać po odrobinie mrozu.

Reklama

Treść artykułu

Jeśli już założyłeś jarmuż w swoim ogrodzie, najpierw zbieraj dolne liście. Łodygi będą wytwarzać nowy wzrost na górze, dopóki pogoda nie stanie się dość zimna. Większość odmian przetrwa zimę, zwłaszcza jeśli zapewni się im niewielką ochronę przed mroźnymi wiatrami. Późną zimą wiele odmian zacznie się przetwarzać, wytwarzając pąki kwiatowe. O ile nie chcesz zachować ich na nasiona lub dla zapylaczy, te pąki są dość jadalne, mają smak podobny do brokułów. Wiele odmian jarmużu jest obcopylnych, co oznacza, że ​​zachowane nasiona pozostaną wierne odmianie rodzicielskiej.

Tradycyjnie większość jarmużu sadzi się później wiosną na zbiory późnym latem, jesienią i zimą. Lata temu miałem okazję odwiedzić bazę wojskową w Chicago, która słynęła z wyjątkowych ogrodów. W środku lata było bardzo gorąco i wilgotno, a ja byłem zachwycony dwumetrowym jarmużem Red Bor, który zmieszano z wysokimi jednorocznymi i wieloletnimi. Nie podskoczył w intensywnym upale, ale wyglądał całkiem bajecznie. Od tego czasu uprawiamy rodzinę jarmużu Bor do użytku zarówno w naszych ogrodach jadalnych, jak i ozdobnych. Red Bor, Scarlet Bor, Winter Bor i Darki Bor to jedne z moich ulubionych odmian jarmużu ze względu na ich odporność i urocze eksponaty przez całą zimę w naszym ogrodzie spożywczym.

Reklama

Treść artykułu

Kale 'Kosmic' ma wyjątkowy, wyprostowany pokrój, który pozwala na wielokrotne zbiory.
Kale 'Kosmic’ ma wyjątkowy, wyprostowany pokrój, który pozwala na wielokrotne zbiory. jpg

Inne bardziej znane odmiany jarmużu są również bardzo odporne na zimę. Odmiany liści Savoy, takie jak Black Magic i Lacinato, są często nazywane jarmużami dinozaurów, ponieważ rzekomo są potomkami prehistorycznego jarmużu, którym skubały dinozaury. One również są obcopylne i oba są wspaniałymi ozdobami i artykułami spożywczymi. Otwarte zapylane Dwarf Blue Curled Scotch i Vates Blue jarmuż są bardzo kędzierzawe, niezwykle wytrzymałe i najlepiej znane ze swojego doskonałego smaku.

Mówiąc o roślinach ozdobnych, teraz jest najlepszy czas, aby posadzić wspaniałe ozdobne jarmuż, aby uzyskać jakiś efektowny jesienny kolor. Wiele z tych odmian zostało wyhodowanych w Japonii. Kiedy wczesną jesienią prowadziłem trasę do Japonii, prowadzili świat w pokazach ozdobnego jarmużu. Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś ich w swoich jesienno-zimowych pojemnikach i ogrodzie, wypróbuj je. One również są bardzo odporne, ale będą wymagały pewnej ochrony przed silnym mrozem (poniżej -10 stopni C). Występują w kolorze czerwonym, różowym lub białym, a także w odmianach o potarganych lub gładkich liściach, wyglądają oszałamiająco.

Reklama

Treść artykułu

W zależności od tego, kiedy zaczyna się od nasion, większe jarmuże ozdobne można kupić w doniczkach sześcio- lub ośmiocalowych lub całkiem małe i uniwersalne w doniczkach czterocalowych. Wszystkie rozmiary ładnie współgrają z innymi jesiennymi kolorami roślin, takimi jak zimowe bratki, jesienne mamy, trawy ozdobne i heuchery.

Jarmuż „Lacinato” jest pyszny i lubiany w kuchni.
Jarmuż „Lacinato” jest pyszny i lubiany w kuchni. jpg

Niektóre unikalne odmiany ozdobne, których należy szukać, to kapusta osaka, gołąb, ptak śpiewający i nagoja. Jarmuż Peacock i Kamome są ładnie upierzone, a jeden z moich ulubionych, Glamour Red, to bardzo woskowaty, błyszczący jarmuż z frędzlami w czerwonym środku.

Niektóre z dzisiejszych nowych „gorących kwiatów” to wysokie, kwitnące jarmuż, które ładnie wybarwiają się w chłodne nocne temperatury i świetnie wyglądają w jesiennych i zimowych bukietach ciętych. Seria Crane jest fajna w uprawie, aby stworzyć swój własny, świeży kwiatowy wystrój domu.

Jarmuż dostarcza nie tylko pożywne pożywienie prawie przez cały rok, ale także odmiany ozdobne zajmują teraz miejsce w jesiennych barwnych ekspozycjach i pięknych kompozycjach z kwiatów ciętych. Nietrudno zrozumieć, dlaczego zasługują na bardziej eksponowane miejsce w naszych domach i ogrodach.

„Glamour Red” to oszałamiająca nowsza odmiana „ozdobna” o intensywnym wybarwieniu.
„Glamour Red” to oszałamiająca nowsza odmiana „ozdobna” o intensywnym wybarwieniu. jpg

Reklama

Uwagi

Postmedia zobowiązuje się do utrzymywania żywego, ale obywatelskiego forum do dyskusji i zachęcania wszystkich czytelników do dzielenia się swoimi opiniami na temat naszych artykułów. Moderowanie komentarzy może potrwać do godziny, zanim pojawią się na stronie. Prosimy, aby Twoje komentarze były istotne i pełne szacunku. Włączyliśmy powiadomienia e-mail — otrzymasz teraz wiadomość e-mail, jeśli otrzymasz odpowiedź na swój komentarz, pojawi się aktualizacja wątku komentarzy, który obserwujesz, lub jeśli użytkownik obserwuje komentarze. Odwiedź nasze Wytyczne dla społeczności, aby uzyskać więcej informacji i szczegółów na temat dostosowywania ustawień poczty e-mail.



https://vancouversun.com/opinion/columnists/brian-minter-kale-one-of-the-most-ancient-of-all-vegetables

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *