Często zadawane pytania i odpowiedzi dotyczące uprawy karczochów


Czy możesz wyhodować roślinę karczocha z karczocha?

Nie, nie można posadzić karczocha, aby wyhodować pełną roślinę karczocha. Jednak karczochy można łatwo rozmnażać przez podział lub pobranie odrostu (odgałęzienia) z istniejącej rośliny karczocha.

Czy można przenosić rośliny karczocha?

Tak, rośliny karczocha można przenosić lub przesadzać z jednego miejsca na drugie, zwykle bez żadnych problemów i stresu na roślinie. Jeśli jednak mieszkasz w regionie, w którym karczochy są odporne na zimę i uprawiane jako byliny, rośliny karczochów i tak należy odmładzać co kilka lat, dzieląc korzenie, usuwając odrosty i przesadzając je w nowe miejsca lub

Czy karczochy wracają co roku?

W strefach USDA od 7 do 11 karczochy są uprawiane jako delikatne byliny, które powracają rok po roku. Karczochy uprawiane poza tymi strefami są sadzone jako jednoroczne i usuwane po zebraniu roślin.

Czy karczochy odrastają każdego roku?

Na większości obszarów karczochy kuliste muszą być uprawiane jako rośliny jednoroczne, gdzie nie odrastają każdego roku, ale muszą być przesadzane każdej wiosny. Jednak w regionach, w których zimy są łagodne, karczochy można uprawiać jako byliny, gdzie wystarczy je przesadzać co cztery do sześciu lat.

Czy karczochy mają głębokie korzenie?

Tak, korzenie karczochów wbijają się głęboko i szeroko w glebę, więc każdej roślinie należy dać co najmniej sześć stóp przestrzeni do wzrostu. Chociaż karczochy tolerują prawie każdy rodzaj podłoża glebowego, dostarczana im gleba musi być dobrze przepuszczalna i bogata w składniki odżywcze i materię organiczną, aby pomieścić ich korzenie i zapewnić szybki wzrost.

Czy karczochy potrzebują dużo wody?

Karczochy potrzebują dużo wody, aby wytworzyć delikatne pąki kwiatowe. Podlewaj swoje karczochy głęboko i często przez cały sezon wegetacyjny. Bardzo gorąca gleba sprawi, że rośliny zakwitną zbyt szybko, więc zastosuj grubą ściółkę wokół podstawy roślin, aby utrzymać glebę w chłodzie i utrzymać wilgotność przez cały czas. Karczochy uwielbiają wodę i wymagają głębokiego podlewania, aby dotarła do ich głębokich systemów korzeniowych. Jako oset, odwieczna moc karczocha tkwi w jego głębokich korzeniach. Aby wzmocnić korzenie, podlewaj głęboko 1 do 3 razy w tygodniu, w zależności od pogody. Podczas upałów i suszy konieczne może być podlewanie trzech razy w tygodniu, zwłaszcza jeśli podczas formowania pąków rośliny występuje gorąca i sucha pogoda.

Czy karczochy potrzebują pełnego słońca?

Karczochy lubią pełne słońce, ale nie za dużo ciepła. Najlepiej rosną w chłodnym, mglistym, przybrzeżnym klimacie, ale z pewną ostrożnością mogą dobrze produkować w innych obszarach o łagodnej zimie. Popołudniowy cień może pomóc w miejscach, gdzie lato jest gorące. Aby wyprodukować największe i najdelikatniejsze pąki, rośliny potrzebują bogatej, głębokiej gleby i obfitego podlewania, a także co najmniej sześciu godzin bezpośredniego nasłonecznienia.

Czy młode karczochy mają dławienie?

Nie, młode karczochy muszą jeszcze rozwinąć włochaty dławik, który znajduje się w centrum dojrzałych karczochów, co sprawia, że ​​ich obieranie i jedzenie jest znacznie mniej pracochłonne.

Czy świeże karczochy muszą być przechowywane w lodówce?

Tak, surowe karczochy źle się przechowują, więc muszą być albo zapakowane w plastikową torbę na warzywa i w lodówce, albo ugotowane (a następnie w lodówce).

Czy muszę prać karczochy?

Nie, karczochy nie muszą być myte przed gotowaniem. Mycie karczochów jest opcjonalne, a ich czyszczenie jest trochę kłopotliwe, więc wiele osób decyduje się pominąć ich czyszczenie i przejść bezpośrednio do gotowania w wodzie z dodatkiem kwasu cytrynowego, witaminy C lub soku z cytryny. Cytrusy są potrzebne, aby karczochy nie utleniały się i nie brązowieły, co zwykle robią one dość szybko po zebraniu lub przycięciu.

Moczysz karczochy?

Chociaż nie jest to niezbędna praktyka, moczenie przyciętych karczochów w wodzie z cytryną na godzinę lub dwie przed gotowaniem poprawia smak i kruchość karczocha.

Jak duże są rośliny karczocha?

W dojrzałości rośliny karczocha mogą dorastać do trzech do czterech stóp wysokości z podstawą czterech stóp.

Jak odróżnić karczoch od karczocha?

Karczochy i karczochy wyglądają dość podobnie, ponieważ każda roślina ma głęboko klapowane liście i podobnie wyglądające pąki. Mają jednak kilka znaczących różnic. Obie rośliny mają srebrzyste ulistnienie i fioletowe, przypominające oset kwiaty, chociaż karczochy wytwarzają większe pąki kwiatowe o ciaśniejszym, bardziej kulistym kształcie i mniej wyraźnych kolcach. Ponadto karczochy są nieco ostrzejsze, zazwyczaj są wyższe i szersze niż karczochy.

Chociaż zjada się różne części roślin, karczochy i karczochy mają podobnie orzechowy smak ze względu na ich bliskie pokrewieństwo, chociaż zjada się różne części roślin. Spożywane są duże, nadmiernie rozwinięte pąki kwiatowe karczocha, zarówno w przypadku mięsistych kawałków wewnętrznej części płatków pąka, jak i mięsistego serca głęboko w rdzeniu pąka. Kardony są preferowane ze względu na młode liście i miękkie, niedojrzałe łodygi kwiatowe, które można spożywać po ugotowaniu lub na surowo.

Jak podzielić rośliny karczocha?

Dojrzałe rośliny karczocha wypuszczają jeden lub kilka odgałęzień, które można wykorzystać do podziału i rozmnażania rośliny. Pozwól odrostom osiągnąć wysokość ośmiu cali przed usunięciem ich z dojrzałej rośliny. Idealny czas na usunięcie odrostów to okres spoczynku zimowego lub jesienne miesiące. Za pomocą ostrego noża lub szpadla oddziel korzenie odrostu od korzeni dojrzałej rośliny, uważając, aby nie uszkodzić korzeni żadnej rośliny. Użyj łopaty, aby wykopać okrąg wokół odgałęzienia, aby poluzować go z ziemi. Ostrożnie usuń odrost i przepakuj glebę wokół oryginalnej rośliny.

Do posadzenia odrostu wybierz słoneczne miejsce z dobrze przepuszczalną, żyzną glebą. Karczochy potrzebują dużo miejsca do wzrostu. Kosmiczne byliny w odległości sześciu stóp od siebie. Karczochy są gotowe do zbioru, gdy najniższy przylistek na pąku zaczyna się otwierać. W cieplejszych klimatach pogodowych z dłuższymi porami roku możesz zebrać dwa plony rocznie.

Jak zimujesz karczochy?

Pokrój łodygi karczocha na około sześć cali od ziemi, zbierz je razem i zwiąż, aby utrzymać je w pozycji pionowej i chronić koronę. Dodaj cztery do sześciu cali kompostu wokół podstawy każdej rośliny. Aby zaizolować przycinaną roślinę karczocha, dodaj dodatkowe osiem cali słomy lub liści na wierzch kompostu.

Na wyjątkowo mroźne zimy zrób dodatkowy krok. Przykryj każdą roślinę karczocha kartonowym pudełkiem lub styropianową chłodziarką, aby uzyskać lepszą ochronę. Wypełnij osłonę ochronną słomą lub liśćmi w celu dodatkowej izolacji. Usuń pudełko z roślin karczochów, gdy temperatura w Twojej okolicy wróci do normy. W strefie szóstej może być konieczne utrzymywanie pudełka na miejscu przez większość sezonu. W kwietniu odkryj karczochy i nakarm je zrównoważonym nawozem. Miej oko na pogodę na wypadek, gdyby wczesną wiosną pojawił się zimny atak. Inną metodą zimowania roślin karczochów jest wykopanie koron korzeni przed nadejściem mrozu i przechowywanie ich w chłodnej piwnicy lub garażu. Miejsce przechowywania nadal musi być stosunkowo zimne, ale nie zamarzające, ponieważ rośliny karczochów przechodzą w stan uśpienia zimą.

Jak zacząć nasiona karczocha?

Wysiej jednoroczne nasiona w pomieszczeniu na około osiem tygodni przed ostatnią datą bez mrozu w Twojej okolicy. Zasiej nasiona tuż pod ziemią w doniczkach o średnicy co najmniej czterech do pięciu cali. Utrzymuj sadzonki wilgotne i umieść w słonecznym miejscu, które ma co najmniej dziesięć godzin światła słonecznego dziennie. Nawozić sadzonki lekko co kilka tygodni. Utwardzaj swoje rośliny karczocha w ciągu tygodnia przed przesadzeniem do większych pojemników na zewnątrz lub bezpośrednio w grządkach ogrodowych.

Jak często należy podlewać karczochy?

Rośliny karczochów należy podlewać od jednego do trzech razy w tygodniu, w zależności od pogody.

Czy duszenie karczocha jest trujące?

Nie, dławienie się karczocha nie jest trujące, ale grozi zadławieniem i dlatego zawsze należy je ostrożnie usuwać z pąka przed próbą zjedzenia serca.

Czy jest część karczocha, której nie możesz zjeść?

Tak, duszenie, które znajduje się tuż nad sercem, jest nie tylko niejadalne, ale także grozi zadławieniem. Przylistki, powszechnie określane jako liście, są w większości zdrewniałe i włókniste, chociaż każdy liść ma jadalną część, którą można odgryźć po ugotowaniu karczocha.

karczochy w ogrodzie z nakładką tekstową rosnące karczochy częste pytania z rozwiązaniami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *