Czy kwiaty Aster są jadalne? | Ścieżka Ogrodnika


ten Aster rodzaj roślin kwitnących jest jednym z wielu w dużej rodzinie Asteraceae, która obejmuje chryzantemy i stokrotki.

Kwiaty mają złożoną strukturę złożoną z centralnego dysku różyczek otoczonych promieniami przypominającymi płatki.

Wiele roślin, które powszechnie nazywamy asterami, należy do innych rodzajów botanicznych, w tym Doellingeria, Eurybia, Ionactisoraz Symphyotrichum.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Zmienność wynika z reklasyfikacji taksonomicznej z lat 90., która zmniejszyła 600 gatunków roślin do 180 „prawdziwych” azjatyckich i europejskich Aster gatunków, zmieniła kategorie północnoamerykańskich i nie zrobiła nic, by zmienić którąkolwiek z ich dobrze ugruntowanych nazw zwyczajowych.

Kiedy mówimy o astry, odwołujemy się przede wszystkim do bylinale jest też gatunek jednoroczny, aster chiński, Callistephus chinensis.

Zazwyczaj są to rośliny kwitnące od połowy do późnego lata, ale są wyjątki, takie jak kwitnące wiosną Gatunki alpejskie, A. alpinus.

Większość preferuje gleby lekko kwaśne, ale niektórzy, jak włoska A. amelusrozwijają się w warunkach alkalicznych.

Jak sobie uświadamiasz, tablica asterów jest ogromna i zróżnicowana. Nasz przewodnik po rosnących astry ma wszystko, co musisz wiedzieć, aby uprawiać własne rośliny.

W tym artykule podchodzimy kompleksowo do odpowiedzi na pytanie, czy astry są jadalne.

Oto, co omówimy:

Zaczynajmy.

Astry przez wieki

Pisemne wzmianki o astry sięgają starożytnej Grecji i Rzymu. Do 1200 roku nie były rzadkością w fizycznych (leczniczych) ogrodach mnichów i szlachty.

Bliska pionowy obraz Symphyotrichum ericoides kwiatów rosnących w ogrodzie na nieostrym tle.

W 1902 wydało Towarzystwo Botaniczne Torrey Studia nad historią i odmianami asterów: część I Historia botaniki przedkluzyjskiej w jej relacji do asteru.

Zawiera zbiór odniesień do medycznego zastosowania astry w starożytności. Najważniejsze to:

  • Noszenie ich jako amuletów, aby odeprzeć dostrzeżone zagrożenia.
  • Ubijanie liści i mieszanie ich ze smarem do osi, aby uzyskać balsam do leczenia ukąszeń psów i węży.
  • Mieszanie kwiatów z wodą w leczeniu dzieci z padaczką i kobiet w ciąży.
  • Używanie korzeni, liści i kwiatów do leczenia obrzęków węzłów chłonnych zwanych dymienicami.

Słowa angielskiego botanika Philipa Millera z XVIII wieku przytaczane są jako dowód, że chociaż mogły być używane w popularnych lekach, nie zyskały uznania kulinarnego.

Powiedział, że rośliny były tak „szorstkie i gorzkie”, że pasące się krowy nie dotykały ich, zamiast tego zostawiając je, aby ozdobiły pastwiska.

Tradycyjna medycyna rdzennych Amerykanów obejmuje wiele gatunków asterów w leczeniu stanów takich jak bóle ucha, głowy i zębów.

W Chinach rośliny te mają również swoje miejsce w tradycyjnej medycynie, w której cenione jest warzenie korzeni w celu stworzenia środków łagodzących różne dolegliwości. Zi wan to ziołowy suplement pochodzący z fioletu A. tataricus i ma łagodzić niewydolność oddechową.

W Korei liście rodzimego Doellengeria scabra (dawniej A. strupa)aka chamchwi i typ tatarski, A. tataricus, aka gaemichwi, od dawna są gotowane jako pikantne dania warzywne. Jednak, jak wkrótce zobaczymy, czyhają niebezpieczeństwa.

Rozważania dotyczące zużycia

Dziś o asterach wiemy bardzo dużo.

Zawierają toksyczne saponiny triterpenoidowe, jak wiele roślin. Te fitochemikalia są bogate w naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe i mają gorzki smak i mydlaną jakość, która odstrasza zwierzęta i szkodniki przed ich zjedzeniem.

Zbliżenie poziomy obraz kolorowego ogrodu na patio z różnorodnymi kwiatami i roślinami ozdobnymi rosnącymi w pojemnikach.

Jeśli mogę zrobić dygresję, kolendra zawiera również saponiny. Wielu z nas, w tym ja, uważa ten smak za gorzki, mydlany i nieprzyjemny. Niektórzy ludzie są na nią uczuleni, a nadmierne spożycie może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Saponiny są przedmiotem wielu badań naukowych.

Trochę Badania pokazują potencjalny korzystny wpływ pokarmów zawierających saponiny na poziom cholesterolu i wskazuje na ich możliwe zastosowanie w leczeniu leiszmaniozy i Chagas choroba, dwie śmiertelnie zaniedbane choroby tropikalne (NTD).

Jednakże, kolejny projekt stwierdza, że ​​nie ma wystarczających dowodów na poparcie twierdzeń, że saponiny są pomocne w zwalczaniu otyłości.

Dodatkowe badania na szczurach pokazują że toksyny zawarte w gatunkach tatarskich, A. tataricusmoże powodować uszkodzenie wątroby.

Ponadto baza danych Służby Leśnej Stanów Zjednoczonych zawiera cenne informacje.

Czy wiesz, że w niektórych środkowo-zachodnich i północno-zachodnich częściach Stanów Zjednoczonych występują gleby alkaliczne bogate w selen, naturalnie występujący minerał o ostrym zapachu?

Dla profesjonalistów z branży leśnejgładki drzewiasty aster, Xylorhiza glabriusculapochodzi z górnego Środkowego Zachodu i wiadomo, że zawiera selen w stężeniach, które są najwyższe przed osiągnięciem przez główki kwiatu pełnej dojrzałości.

Spożywanie dużych ilości lub częste spożywanie niewielkich ilości może prowadzić do stanu zwanego „zatruciem selenem”, który nieleczony może spowodować śmierć.

Ponadto wiemy teraz, że rośliny w szerokim Rodzina astrowatych powodować alergiczne reakcje układu oddechowego u osób wrażliwych.

Zgodnie z listą sporządzoną przez Uniwersytet Kalifornijski, Bezpieczne i trujące rośliny ogrodowemogą również powodować „bardzo poważne i bolesne” reakcje skórne u niektórych osób.

Możesz zobaczyć, jak sumują się dowody.

W dzisiejszym świecie pozbawionym bezpieczeństwa żywnościowego uczymy się, że wykorzystanie dostępnej powierzchni gruntu do uprawy większej liczby roślin jadalnych i mniejszej liczby roślin ozdobnych jest rozsądnym, jeśli nie niezbędnym wyborem.

Uprawa współzależnych „lasów żywnościowych” zyskuje na popularności, ponieważ przewidujemy przetrwanie w niepewnej przyszłości.

Jednak stanowczo przestrzegam przed spożywaniem roślin ozdobnych nieprzeznaczonych do spożycia.

Nie jedz astry. Istnieje zbyt wiele zmiennych, w tym możliwość śmierci – a nawet krowy wiedzą, że nie smakują dobrze!

Uważaj na artykuły przeciwne i szeroko rozpowszechnione zdjęcia przedstawiające kwiaty unoszące się na krawędzi koktajlu, unoszące się w zupie i leżące obok ciasta czekoladowego.

Opcja dekoracyjna

Jeśli chcesz włączyć astry do dobrego posiłku, najpierw upewnij się, że Twoi goście nie są podatni na alergie. Następnie pokrój kilka łodyżek tuż przed obiadem, aby umieścić je w wazonie na stole.

Bliska poziomy obraz szklany wazon z kolorowymi kwiatami używany jako centralny element na drewnianym stole.

Pamiętaj, aby usunąć dolne liście, aby nie zabrudziły wody w wazonie. Daj łodygom świeże cięcie i codziennie zmieniaj wodę, aby uzyskać kwiatowy element centralny, który utrzyma się do dwóch tygodni.

Znajdziesz ogromny wybór wieloletnich gatunków i odmian w odcieniach niebieski, różowy, fioletowyoraz biały. I na pewno pokochasz odważne tony klejnotów rocznych gatunków chińskich.

Ogólnie rzecz biorąc, rośliny preferują stanowiska w pełnym słońcu, centymetry wody tygodniowo i umiarkowanie bogatą, dobrze przepuszczalną glinę. Większość może tolerować półcień i średnią jakość gleby.

Uczta z oczami

Jestem fanem astrów – zwłaszcza niechlujnych, długonogich rodzimych gatunków, które wędrują z lekkomyślnością i przyciągają pożyteczne owady latające na mile wokół.

Nektar późnego sezonu, który dostarczają, jest kluczowym źródłem pożywienia dla lokalnych pszczołymotyle i ćmy.

Zbliżenie poziomy obraz motyla kapitana karmiącego się białymi stokrotkami na tle miękkiej ostrości,

A gdy te żarłoczne piękności żywią się bogactwem natury, cieszę się ucztą dla oczu przy każdej okazji, kiedy muszę zobaczyć tę scenę.

Czy uprawiasz te kwiaty? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej!

Jeśli znalazłeś ten artykuł pouczający i chciałbyś dowiedz się więcej o astrybędziesz chciał przeczytać następujące informacje:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *