Czy kwiaty nagietka są jadalne? | Ścieżka Ogrodnika


Mam słabość do roślin, które mogą służyć wielu celom.

Dotyczy to w szczególności artykułów dekoracyjnych, które dają efektowny wygląd, a jednocześnie są przydatne w kuchni. Spośród wszystkich tych cudownych jadalnych kwiatów, takich jak fuksja oraz różenagietki mogą być moim ulubionym.

Zbliżenie pionowy obraz kwiatów nagietka rosnących w ogrodzie z liśćmi w tle.  Na górze i na dole ramki znajduje się nadrukowany tekst w kolorze zielono-białym.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Są takie dobre! I niezwykle wszechstronny.

Co więcej, są łatwe w uprawie. Chętnie sieją, rzadko są nękane przez szkodniki lub choroby i tolerują dość szeroki zakres warunków – nawet suszę i zaniedbanie.

Czy możesz po prostu zebrać rośliny i zacząć kopać? Szybka odpowiedź brzmi: tak, są jadalne. Ale są pewne zastrzeżenia. Oto, co omówimy, zaraz po tym:

Czy wiesz, że nagietki są często używane w handlu jako substytut szafranu? Albo że kwiaty mogą być używane na wiele sposobów poza podstawowymi dodatkami do sałatek?

Przyjrzyjmy się możliwościom!

Które nagietki są jadalne?

Istnieje sześć popularnych gatunków, które nazywamy nagietkami:

Wszystkie są jadalne, chociaż rodzaje nagietka są nieco bardziej gorzkie.

Wszystkie wymienione powyżej gatunki są używane jako barwniki w żywności, natomiast najczęściej spożywana jest cytryna.

Wszystkie są jednak równie jadalne i polecam wziąć kilka kęsów każdego, aby dowiedzieć się, co lubisz najbardziej.

Jak one smakują?

Nagietki mają pieprzny, cytrusowy smak. Pomyśl o czymś takim jak rukola ale z odrobiną Anyż.

Bliska poziome obraz pomarańczowy nagietka francuskiego.

Nagietek ma więcej goryczy, podczas gdy nagietki sygnetowe są ogólnie uważane za mające najlepszy smak. Jest nieco słodszy, z mocniejszymi nutami cytrusowymi i mniejszą goryczką.

Gatunki i odmiany do wyboru

Nie możesz się pomylić z prawie każdym nagietkiem, a wybór należy do Ciebie, w zależności od smaku, tekstury lub wielkości potrzebnego składnika.

Opisane poniżej gatunki i odmiany mają szczególnie smaczne kwiaty lub liście, dlatego warto spróbować.

Zrzutka

„Dropshot” to irlandzka koronkowa nagietka (T. filifolia). Jest to mniej znany gatunek i zwykle nie znajdziesz go w ogrodach, ponieważ brakuje mu efektownych kwiatów, które kochamy u innych gatunków. Ale wyróżnia się jako jadalne zioło.

Bliska pionowy obraz lukrecji rosnącej w ogrodzie na nieostrym tle.
Zdjęcie za pośrednictwem Alamy.

Liście mają posmak cytrusowo-anyżowy, który stanowi dobry dodatek do różnych przepisów. Jako microgreens nie mają sobie równych.

Nie będziesz miał tego pięknego kwiatowego pokazu, ale myślę, że same liście są całkiem piękne. Posadź je bardziej efektownymi kwiatami jako akcentem, jeśli przegapisz wystawę.

Zamknij się kwadratowy obraz liści nagietka irlandzkiej koronki.

„Zrzut”

Chwyć pojedynczą roślinę lub paczkę 100 nasion, dostępne w Burpee.

Klejnot cytryny i mandarynki

T. tenuifolia „Lemon” i „Tangerine” Gem to złote standardy dla jadalnych nagietków.

Płatki są aromatyczne, ale nie gorzkie i mają smak cytrusów z nutą anyżu. Niektórzy twierdzą, że pomarańczowe kwiaty odmiany „Tangerine” mają bardziej wyraźny pomarańczowy smak.

Pionowy obraz z bliska paczki nasion sygnetów nagietka z cytryny i mandarynki z tekstem po lewej stronie ramki i ręcznie rysowaną ilustracją po prawej stronie.

T. tenuifolia Klejnoty z cytryny i mandarynki

Jeśli chcesz zanurzyć palce u stóp w wodzie z nagietka, to jest to rodzaj na początek.

Odbierz paczkę nasion z Zainteresowań botanicznych aby zacząć hodować te żółte i pomarańczowe piękności w swoim ogrodzie.

Estragon meksykański

Ta pamiątka, znana również jako lukrecja lub mięta meksykańska, jest trafnie nazwana niezależnie od popularnego pseudonimu, z którym się wybierasz, ponieważ ma szczególnie wyraźny ziołowy, podobny do anyżu smak.

Kwiaty są drobne i żółte, więc prawdopodobnie nie jest to najlepsza opcja, jeśli Twoim głównym celem jest znalezienie kwiatu, który będzie odważny w ogrodzie i kuchni, ale ich subtelna uroda stanowi wspaniały dodatek do ziół i ogrody kontenerowe.

Pionowy obraz z bliska paczki nasion meksykańskiego estragonu z tekstem po lewej stronie ramki i odręczną ilustracją po prawej stronie.

Estragon meksykański

Chwyć paczki z około 200 nasionami, aby dodać je do swojego ogrodu z Zainteresowań botanicznych.

Różowa niespodzianka

Podczas gdy wiele nagietków jest bardziej cenionych w kuchni ze względu na ich zdolności barwienia niż za smak, wciąż istnieje wiele smacznych opcji.

„Pink Surprise” jest nie tylko piękna, ale smak jest przyjemnie łagodny, zwłaszcza jeśli odetnie się białe obcasy z płatków.

Zamknij się kwadratowy obraz kwiatu nagietka

„Różowa niespodzianka”

Podnieś małe opakowanie lub opakowanie uncji, ćwierć funta lub jednego funta w Eden Brothers.

Królowa Zofia

Ten francuski typ nadaje się do uprawy jako żywność, ponieważ ma duże płatki, które ułatwiają zbieranie i używanie. Smak jest równie dobry jak każda francuska opcja, ale jest szczególnie piękny.

Bliska kwadratowy obraz Tagetes 'Queen Sophia' rośnie w ogrodzie.

„Królowa Zofia”

Kwiaty są oszałamiające – podwójne pomarańczowo-czerwone kwiaty zarysowane na złoty kolor.

Nasi przyjaciele z Eden Brothers noszą „Queen Sophia” w małych opakowaniach, jednouncjowych lub ćwierćfuntowych opakowaniach.

Części jadalne i wskazówki dotyczące zbioru

Liście i płatki są całkowicie jadalne, więc nie krępuj się kopać.

Jednak liście nie smakują wyśmienicie, chyba że są młode. Kiedy się starzeją, stają się dość gorzkie. Można je zblanszować w wodzie, aby zmniejszyć gorycz, ale lepiej trzymać się młodych liści.

Najsmaczniejszą częścią rośliny są płatki – poza nagietkiem irlandzkim koronkowym, T. filifoliaktóry ma anyżowe, koronkowe liście i jest często uprawiany jako zioło.

Możesz poprawić smak kwiatów, odcinając białe płatki.

Bliska poziomy obraz płatków nagietka w drewnianą łyżką z kwiatkiem po prawej stronie ramki.

Niezależnie od tego, czy zbierasz płatki, czy liście, rób to rano, kiedy pogoda jest chłodniejsza, a rośliny mają w sobie więcej wilgoci.

Nie wybieraj kwiatów, które zaczęły się zamykać.

Do zbioru używaj nożyczek zamiast odrywania kwiatów lub liści.

Jeśli kupujesz zaczyna się w szkółce, odcinaj istniejące główki i zbieraj nowe, świeże kwiaty, które je zastępują. Naprawdę nie chcesz jeść rzeczy, które mogą być pokryte chemikaliami.

Podobnie, jeśli spryskujesz rośliny herbicydami, pestycydami lub fungicydami, sprawdź etykietę, aby dowiedzieć się, kiedy i czy można je bezpiecznie jeść.

Konserwowanie

Zebrane kwiaty nagietka można przechowywać nawet przez rok, susząc je.

Wciśnij kwiaty między dwie kartki papieru, a następnie połóż karton po obu stronach papieru. Następnie umieść pakiet na stole lub podłodze i ułóż na nim kilka ciężkich książek. Kwiaty powinny wyschnąć za kilka tygodni.

Bliska poziomy obraz suszonych kwiatów nagietka w szklanej misce z torebkami herbaty na białej drewnianej powierzchni.

Ewentualnie zwiąż kwiaty i zawieś je za łodygi w chronionym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza. W ten sposób kwiaty schną od dwóch do czterech tygodni.

Jeśli brakuje ci szafranu, możesz zmielić suche liście i płatki, aby zrobić substytut. Użyj tylko płatków, jeśli potrzebujesz koloru, a nie bardziej wyrazistego smaku.

Jeśli wolisz zamrozić kwiaty, napełnij wodą tackę na kostki lodu i wciśnij po jednym umytym kwiatku do każdej sekcji, a następnie zamroź.

Możesz także marynować kwiaty i płatki, a także użyć płatków do zaparzenia oleju lub octu. Możesz nawet zrobić wino z nagietkiem!

Przepisy i pomysły na gotowanie

W „Zapomnianej sztuce gotowania kwiatów” Leona Woodring Smith proponuje fenomenalny przepis na „imprezowe” paluszki serowe z nagietków.

Zapomniana sztuka gotowania kwiatów

W tej książce znajduje się również przepis na ogórki nagietkowe, który naprawdę podkreśla smak płatków.

Jeśli chcesz spróbować jednego z tych, odbierz książkę w Amazon.

Chociaż są one powszechne jako topper do sałatek i używane na kanapkach lub deserach jako dodatek, nie wahaj się myśleć poza jadalnym pudełkiem na kwiaty.

Płatki świetnie sprawdzają się jako dodatek do dipów serowych, quiche, czy innego rodzaju dań jajecznych. Wymieszaj je z sałatką z pomidorów i ogórków. Lub użyj płatków i młodych listków na tost z awokado, upieczony szparaglub pieczony kurczak.

Możesz nawet wymieszać płatki z Rabarbar do topu budyniu, mrożonego jogurtu lub drobiazgu zamiast kruszonki.

Zrobiłem tę drugą opcję i wszyscy przy moim stole zwalili skarpetki (jeśli sam tak mówię!). Następnie planuję zrobić biscotti migdałowo-nagietkowe, gdy tylko zaczną kwitnąć moje kwiaty.

Klasycznym wyborem jest wciśnięcie płatków w wierzch patyczków lub kawałków masła, aby uzyskać efektowny wygląd stołu.

Bliska poziomy obraz otwartej kanapki na talerzu z kwiatami nagietka i microgreens.

Do zjedzenia listków wybieraj młode, jasnozielone liście i używaj ich jako przybrania, w sałatkach, do przyprawiania ryżu lub warzyw lub do posypywania zup.

Starsze liście są najlepsze, gdy są gotowane i używane jak szpinak. Możesz również zblanszować liście, aby były nieco smaczniejsze.

Płatki są mniej gorzkie i można je jeść w dowolnym momencie ich życia, chociaż młodsze płatki są najlepsze.

Aby zmniejszyć ilość goryczy, odetnij biały kawałek na końcu każdego z płatków po zerwaniu ich z główki kwiatu.

Niech nagietki będą częścią następnego posiłku

Nie mogę wymyślić powodu, aby nie robić z nagietków części swojego ogrodu kulinarnego. Nie potrzebują dużo miejsca. Możesz nawet uprawiać je w pojemnikach. Ponadto są niezwykle wszechstronne w kuchni.

Niektóre kwiaty mają zbyt dużo perfum, aby można je było dodać do czegokolwiek poza deserami lub koktajlami, ale nagietki mogą sprawić, że pikantny posiłek będzie lśnił równie cudownie jak słodki.

Bliska poziomy obraz bukietu nagietków z talerzem ciast i filiżanką herbaty z drewnianą ścianą w tle.

Która nagietka jest twoją ulubioną przekąską? Wolisz liście czy płatki? Daj nam znać w komentarzach.

Do więcej informacji o hodowli nagietkówprzydatne mogą okazać się następujące przewodniki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *