Czy możesz jeść zielone wierzchołki cebuli?


PYTANIE: Czy zielone wierzchołki moich cebulek są jadalne? Wyglądają jak większe zielone cebule i chętnie używam ich w kuchni, jeśli mogę. — Sean P.

ODPOWIEDŹ: Nie tylko możesz jeść zielone czubki cebuli – kwiaty twoich roślin cebulowych są również jadalne. Więc nie wyrzucaj tych smacznych części cebuli z ogrodu. Zarówno zielone wierzchołki kiełkującej cebuli, jak i kwiaty nadają cebulowy smak, który jest łagodniejszy niż cebula cebulowa, ale bardziej ostry niż cebula cebuli.

Jak używać zieleniny cebulowej

Używaj zieleniny z cebuli ogrodowej w kuchni wszędzie tam, gdzie zwykle używasz szalotki lub szczypiorku. Dodaj je, aby wymieszać frytki i ryż, wymieszać z sosem aioli lub posypać chili, pieczonymi ziemniakami i wszelkiego rodzaju meksykańskimi potrawami. Sprawdzą się również w jajecznicy, quiche, frittatas i wszelkiego rodzaju daniach jajecznych.

Przed użyciem zielonych wierzchołków cebuli dokładnie je umyj. Brud ukrywa się między ściśle złożonymi warstwami cebuli, więc upewnij się, że jesteś dokładny. Użyj palców, aby oddzielić warzywa tak bardzo, jak to możliwe, a następnie spłucz między nimi.

W większości przypadków, gdy używasz zielonych cebul, będziesz potrzebować ich cienko pokrojonych w małe krążki. Możesz do tego użyć noża, ale jeśli masz parę nożyc kuchennych, znacznie ułatwi to pracę.

Teraz już wiesz, jak wykorzystać zielone czubki cebuli ze swojego ogrodu. Nie zapominaj, że kwiaty też są jadalne. Używaj ich tak jak zieleni, aby cieszyć się ich łagodnym, cebulowym smakiem.

Dowiedz się więcej o zielonych wierzchołkach cebuli

https://cheftalk.com/threads/piękny-kwiat-cebula-możesz-to-jeść.75844/

https://www.eatingwell.com/article/137865/8-edible-items-youre-throwing-away-and-2-to-toss/

https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/onion/onion-bolting.htm

cebula w ogrodzie z nakładką tekstową Czy możesz jeść zielone wierzchołki cebuli?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *