Czy nagietki są jadalne? Jak uprawiać jadalne kwiaty nagietka

Edible Marigolds


Jasne, dziarskie nagietki są rzeczywiście jadalne. Kwiaty nagietka należą do najpopularniejszych kwiatów jadalnych.

Pochodząca z Meksyku, od ponad 2000 lat jest uprawiana i włączana do ludzkiej diety ze względu na jej wspaniały smak i uderzające właściwości zdrowotne.

Szpilka

W tym artykule omawiamy użycie jadalnych nagietków i dostarczamy informacji o tym, jak je hodować. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Jak uprawiać jadalne kwiaty nagietka?

Wyhodowanie nagietków w dowolnym celu jest niezwykle łatwe. Potrzebują pełnego słońca, niezmiennie wysokich temperatur i żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby.

W gorących obszarach, które mają długi okres wegetacyjny, możesz po prostu wykonać następujące czynności:

  • Wysiej ziarno bezpośrednio na ziemię.
  • Podlewaj go i obserwuj, jak rośnie.
  • Aby zapewnić dobre rozmieszczenie i zapewnić nasionom trochę osłony, wymieszaj je z ziemią doniczkową, zanim posypiesz nią powierzchnię gleby.

W chłodniejszych ustawieniach wykonaj następujące czynności:

  • Zasiej nasiona nagietka w małych doniczkach lub na tacy w pomieszczeniu na 6 lub 8 tygodni przed przewidywaną datą ostatnich przymrozków zimy.
  • Umieść garnki lub tacę w miejscu, które jest stale ciepłe i otrzymuje dużo jasnego, pośredniego światła słonecznego.
  • Utrzymuj glebę lekko wilgotną w pomieszczeniu lub krajobrazie, aż sadzonki będą dobrze ugruntowane.

Po założeniu nagietki lubią moczyć i podlewać na sucho. Podlewaj głęboko, a następnie pozwól glebie prawie wyschnąć przed ponownym podlaniem.

Gdy twoje sadzonki wyrosną i wyrosną kilka prawdziwych liści, możesz przenieść je na obszar, który otrzymuje bezpośrednie światło słoneczne.

Jeśli posadziłeś na tacy, a nie pojedynczo, możesz w tym czasie przerzedzić sadzonki lub przesadzić je do pojedynczych doniczek.

Po posadzeniu w krajobrazie należy pozostawić odstęp między sadzonkami równy oczekiwanej wysokości dojrzałej rośliny.

Jeśli mieszkasz w obszarze, w którym nie ma silnych mrozów, twoje nagietki będą się ponownie zasiewać i wracać rok po roku z niewielką lub żadną pomocą z twojej strony.

Regularne zbiory sprawią, że twoje rośliny będą produkować świeże kwiaty przez cały sezon.

Jeśli nie zbierasz kwiatów regularnie, powinieneś szybko wyblakłe kwiaty.

Jakie rodzaje nagietków są jadalne?

W kuchni można uprawiać wiele różnych rodzajów nagietków.

Są to hybrydy Tagetes lub członkowie rodziny Calendula (Pot Marigold).

Calendula officinalis nie są w rzeczywistości nagietkami, ale są wystarczająco zbliżone z wyglądu i były uwzględniane w tej dyskusji.

Planując swój jadalny ogród nagietkowy, szukaj:

  • Klejnot mandarynki tworzy piękny, jasnopomarańczowy, jadalny dodatek o smaku cytrusowym. Roślina wytwarza wiele małych, jednowarstwowych kwiatów, które są atrakcyjne dla zapylaczy w ogrodzie i gości przy stole.
  • Maszt jest również nazywany azteckim lub afrykańskim nagietkiem. Te wyjątkowo wysokie rośliny (3 ′) wytwarzają dużą liczbę ogromnych (6 cali) kwiatów w odcieniach żółci i pomarańczy przez całe lato.
  • Mieszanka Bonanza to mała odmiana Tagetes, która rośnie około 10 cali wysokości z podwójnie czubatymi kwiatami w uderzających mieszanych odcieniach burgunda, złota, czerwieni, pomarańczy i żółci.
  • Estragon hiszpański to wysoka odmiana, która osiąga wysokość 3 stóp. Stosowany jest głównie do liści, które są dobrym substytutem estragonu.
  • Inka II to hybryda o wysokości stopy, która wytwarza ogromne, efektowne, podwójne kwiaty w odcieniach żółci, pomarańczy, złota, pierwiosnka i mieszanych.
  • Zenit rośnie na około 2′ stopy i wytwarza 2 cale kwiaty w odcieniach żółtego, złotego, pomarańczowego i głębokiej czerwieni.
  • Klejnot cytrynowy rośnie do około 8 cali i wytwarza chmury drobnych, jasnożółtych kwiatów.
  • Ulepszona wanilia to hybryda, która wytwarza wyjątkowo duże (3′ stopy) kremowobiałe kwiaty.
  • Czerwony klejnot jest podobny do Tangerine Gem, ale kwiaty są ciemnoczerwone lub czerwono-pomarańczowe.

To tylko kilka z wielu różnych rodzajów nagietków, które można jeść.

Nagietek lekarski (Calendula officinalis) to podobna roślina jadalna, która kwitnie bardzo wcześnie w sezonie.

Stanowi miły dodatek do ogrodu ziołowego i może być stosowany w przepisach na wiele takich samych sposobów, jak prawdziwe nagietki.

Szukać:

  • Mieszanka retrospekcji produkuje duże (od 2 do 3 cali) półpełne, pikantne kwiaty w odcieniach kremu, żółci i złota z bordowymi spodami.
  • cukierek ma kwiaty podobne do tych z Flashback, ale w jasnych, prostych odcieniach żółci i pomarańczy.

Jak używać nagietków w kuchni?

Płatki nagietka to kolorowy, smaczny dodatek do stir fry, sałatek, jajek nadziewanych i zup.

Liście i płatki można również suszyć na herbatę. Liście są pikantne, a kwiaty słodkie.

Płatki mogą być również używane jako świeży, dekoracyjny dodatek do wypieków. Ponadto całe kwiaty stanowią ładną dekorację na talerzu lub w napoju.

Oto pięć prostych sposobów na wykorzystanie nagietków w kuchni.

1. Robiąc sałatkę ziemniaczaną, zastąp jedną trzecią ilości pietruszki, której normalnie używasz, całymi liśćmi nagietka.

2. Wysuszyć płatki nagietka lub nagietka do przygotowania herbaty. Zmieszaj z innymi ziołami i kwiatami, takimi jak mięta, trawa cytrynowa lub rumianek, dla urozmaicenia i smaku.

3. Posyp świeżymi płatkami nagietka nad i wokół kawałków ciasta marchewkowego polewą z serka śmietankowego. Stanowią ładny i smaczny dodatek!

4. Kiedy robisz sos śmietanowy lub zasmażkę na wieprzowinę lub kurczaka, dodaj garść suszonych płatków nagietka, gdy podsmażysz cebulę, czosnek i przyprawy w roztopionym maśle lub oleju. To doda głębi, słodyczy i koloru Twojemu sosowi.

5. Zalej cztery filiżanki tequili filiżankę płatków nagietka i kilka pałeczek cynamonu w szklanym słoiku lub butelce.

Zamknij szczelnie pojemnik i pozostaw mieszankę na tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Następnie odcedź i podawaj smacznego toddy’ego z kopnięciem!

WSKAZÓWKA: Aby przygotować płatki do użycia, wyciągnij je z kwiatka, a następnie przytnij „piętę” każdego płatka. Jest to część płatka, w której przyczepia się on do podstawy. Ta część jest gorzka.

W Indiach i Pakistanie kwiaty te stały się znane jako „szafran biednego człowieka” i były używane do tworzenia barwników do tkanin oraz dodawania koloru i cudownego cytrusowego smaku żywności.

Smak może być również ostry i pikantny w zależności od rodzaju użytego nagietka.

Popularne nagietki mają wiele zastosowań

Istnieją dowody na to, że nagietki były używane jako żywność od starożytnej Grecji. Zajmują też ważne miejsce w medycynie ludowej.

We wczesnych czasach azteckich uprawiano przeciwzapalne nagietki do stosowania w lekach na różne dolegliwości, od skurczów żołądka po choroby skóry, a także stosowano je podczas wykonywania rytuałów religijnych.

Kiedy portugalscy i hiszpańscy odkrywcy spotkali Azteków, dostrzegli znaczenie i piękno tych kwiatów i nazwali je „Złotem Maryi”.

Nazwa przetrwała, a kwiaty wróciły do ​​Hiszpanii i Portugalii, skąd rozprzestrzeniły się na cały świat.

Dziś nagietki są bardzo powszechnymi kwiatami jednorocznymi, ponieważ są łatwe w uprawie, rosną w różnych miejscach i zapewniają kolor w ogrodzie przez całe letnie miesiące.

Oprócz piękna nagietki są przydatne na kilka sposobów.

Świetnie nadają się do sadzenia wśród warzyw, ponieważ odstraszają szkodniki ogrodowe i nicienie korzeniowe, a ich piękne kwiaty można zbierać i podawać na własnym stole obiadowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *