Czy powinienem kłaść fusy z kawy w moim ogrodzie?


PYTANIE: Czy powinienem posypać fusy kawowe w moim ogrodzie? Słyszałem sprzeczne rady. — Vivica B.

ODPOWIEDŹ: Fusy z kawy powinny być używane w ogrodzie tylko wtedy, gdy uprawiasz rośliny kochające kwasy, a nawet wtedy należy ich używać ostrożnie. Możesz również zmieszać kawę z kompostem, jeśli ostrożnie ograniczysz ilość używanej kawy. To jednak jedyne dwa sposoby, w jakie powinieneś używać kawy w ogrodzie.

Oprzyj się pokusie umieszczania fusów po kawie w pojemnikach lub mieszania jej z glebą dla twoich roślin – z wyjątkiem roślin kochających kwas, takich jak jagody, rododendrony lub azalie. Nawet wtedy postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami.

Wiemy, że jest to sprzeczne z radami, które miliony ogrodników słyszały o dodawaniu fusów bezpośrednio do gleby, mieszaniu fusów z kawą w mieszankach ziemi lub zaprawianiu roślin kawą. Jak się okazuje, jest kilka powodów, dla których kawa nie jest dobra dla większości Twoich roślin.

Zwolennicy dodawania kawy do gleby ogrodowej często mówią, że zawiera ona niezbędny roślinom azot. To prawda, że ​​trochę azotu jest dobre dla roślin. Jednak łatwo jest podać roślinom zbyt dużo azotu, jeśli uzupełniasz glebę kawą. I chociaż do pewnej ilości azot zwiększa rozmiar roślin, zbyt dużo azotu faktycznie hamuje produkcję kwiatów i owoców.

Wysoka zawartość azotu w kawie nie zawsze jest korzystna. Kwasowość kawy wraz z zawartym w niej azotem sprawia, że ​​wszędzie tam, gdzie używa się kawy w ogrodzie, może pojawić się pleśń. Ten rozkwit pleśni wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia roślin i gleby. Dlatego zalecamy przestrzeganie naszych instrukcji dodawania kawy do kompostu, jeśli chcesz użyć jej w swoim ogrodzie. Po prostu czytaj dalej – te instrukcje znajdziesz na końcu tego artykułu.

Inna teoria mówi, że kofeina w kawie pomaga rosnąć roślinom lub wspomaga kwitnienie. Intuicyjnie ma to sens. Jeśli trochę kawy dodaje nam energii i zwiększa naszą produktywność, dlaczego nie miałoby to być tak samo z kwiatami i roślinami?

To ten sposób myślenia sprawia, że ​​niektórzy ogrodnicy wylewają płynną kawę na rośliny lub dodają zużytą kawę do gleby. Kofeina jest środkiem poprawiającym wydajność dla ludzi, dlaczego więc nie miałaby poprawiać wydajności roślin?

Niestety, kiedy naukowcy badali rośliny, które samodzielnie produkują kofeinę, odkryli, że wydajność pobliskich konkurencyjnych roślin została w rzeczywistości zahamowana. Chociaż badanie koncentrowało się na roślinach produkujących kofeinę, a nie na roślinach traktowanych kofeiną, możemy śmiało założyć, że wyniki są podobne w obu przypadkach.

Zużyte fusy z kawy zawierają wystarczająco dużo kofeiny, aby coś zmienić. Po wyciśnięciu jak największej ilości płynu ze zużytych fusów, kofeina jest równoważna tej w filiżance herbaty.

Być może słyszałeś, że fusy z kawy są antybakteryjne i uważasz, że jest to dobre dla gleby. W końcu ludzie używają produktów antybakteryjnych, aby pomóc nam walczyć z chorobami i zachować zdrowie. Niektórzy uważają, że dodanie kawy może pomóc roślinom zachować zdrowie, ponieważ działa antybakteryjnie. Prawda jest taka, że ​​bakterie ciężko pracują w glebie, rozkładając materiał organiczny na składniki, które rośliny mogą przetwarzać.

Używanie jakichkolwiek środków antybakteryjnych, w tym kawy, zabije te pożyteczne bakterie wraz z innymi bakteriami, które stanowią zagrożenie dla zdrowia roślin. Jedno z badań wykazało, że kiedy fusy z kawy zostały użyte w kompoście, dżdżownice również zostały zabite. Kawa sieje spustoszenie w naturalnym procesie rozkładu zachodzącym w glebie, ponieważ zabija mikroorganizmy, które rozkładają wszystko na składniki odżywcze dla roślin.

Z tego powodu nie zalecamy dodawania kawy bezpośrednio do gleby, ani na wierzchu gleby, na której rosną rośliny, ani jako opatrunek boczny. A kiedy kawa jest używana w kompoście, zaczynamy od zera, zamiast dodawać kawę prosto na pryzmę kompostową. Zalecana przez nas ilość kawy jest również ograniczona, ponieważ zbyt duża ilość kawy może być szkodliwa dla zdrowia roślin i gleby.

Jak używać kawy w kompoście dla roślin kochających kwas?

Jedyne rośliny, z którymi polecamy kawę w ogrodzie, to miłośnicy kwasowości, jak borówki, rododendrony i azalie. Nawet w przypadku tych roślin ważne jest, aby przestrzegać przepisu, który ogranicza ilość kawy używanej w ogrodzie. Testowano, że fusy z kawy mają poziom pH wyższy niż tolerują rośliny kochające kwasy, dlatego ważne jest, aby ograniczyć ich użycie do minimum.

Zauważysz, że dajemy tylko instrukcje dotyczące dodawania kawy do kompostu, a następnie podawania kompostu twoim roślinom. Nie zalecamy używania kawy bezpośrednio na glebie, ani w postaci płynnej, ani mielonej. Nie zalecamy również zaprawiania boków ani mulczowania fusami z kawy. Przygotowanie mieszanki kompostowej z kawą i użycie tej mieszanki do zmiany gleby zapewnia, że ​​kawa jest korzystna i że rośliny nie otrzymują zbyt dużo azotu ani kwasu.

Na każde 10 funtów fusów kawy, które dodasz do istniejącego kompostu, dodaj jedną filiżankę wapna rolniczego lub popiołu z twardego drewna. Oczywiście, jeśli używasz mniej kawy, musisz dostosować ilość wapna lub popiołu.

Jeśli nie masz jeszcze stosu kompostu, istnieje prosty sposób na zrobienie kompostu z kawy, którego możesz użyć w ogrodzie. Wystarczy wymieszać rozdrobnione liście z 10 do 25 procentami kawy lub popiołu. Następnie dodaj wapno rolnicze lub popiół z twardego drewna w proporcji jednej filiżanki na 10 funtów fusów kawy.

Ta mieszanka może być używana na roślinach lubiących kwasy, tak jak w przypadku każdego gotowego kompostu. Rozprowadź go na powierzchni gleby jako ściółkę, wymieszaj jako opatrunek boczny lub użyj jako dodatek do gleby. Ale zachowaj jego zastosowanie dla miłośników kwasu w swoim ogrodzie.

Kawa to po prostu za dużo dla większości roślin i łatwo jest użyć jej zbyt dużo, chyba że stosujesz przepis taki jak ten, który podaliśmy. I tylko rośliny lubiące kwasy naprawdę skorzystają na kawie. Zawiera zbyt dużo kwasu dla innych roślin.

Używanie kawy wiąże się z ryzykiem zakwitu pleśni i może zabić pożyteczne mikroorganizmy w glebie, a także dżdżownice. W przypadku roślin, które nie kochają kwasu, te zagrożenia nie są równoważone żadnymi korzyściami. Możesz również zdecydować, aby nie używać kawy na roślinach kochających kwas, z powodu tych zagrożeń.

Istnieje wiele innych sposobów na zwiększenie kwasowości gleby dla tych roślin, które nie wiążą się z ryzykiem zakwitu pleśni i zabijania pożytecznych bakterii i dżdżownic. Istnieje również ryzyko, że kofeina lub zbyt dużo azotu zahamuje produkcję liści, owocowanie i kwitnienie w twoich roślinach.

Po prostu nie możemy polecić używania kawy na wierzchu ziemi, jako płynu, ściółki lub dressingu, chyba że jest ona zmieszana z przepisem na kompost, takim jak ten, który podaliśmy. Nie możemy również polecić używania kawy, chyba że na roślinach kochających kwas. Ostatecznie to Twoja decyzja, czy w ogóle używać kawy w swoim ogrodzie. Po przeczytaniu tego artykułu podejmujesz decyzję uzbrojony w wiedzę o zagrożeniach i korzyściach związanych z używaniem kawy w ogrodzie, dzięki czemu możesz podjąć mądrą i świadomą decyzję.

Dowiedz się więcej o używaniu fusów z kawy w ogrodzie:

https://www.gardeningknowhow.com/composting/ingredients/coffee-grounds-gardening.htm

https://www.gardensalive.com/product/posługiwanie się-kawowymi-zmielonymi-prawidłowo

https://www.growveg.com/guides/a-common-sense-guide-to-use-coffee-fuss-in-the-garden/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/oct/23/mielone-kawy-nie-dobre-do-roslin-to-to-mit

fusy w filtrze z nakładką tekstową porady ogrodnicze jak używać fusów w ogrodzie



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *