Czy roślina ucha jagnięcego (Stachys Byzantina) jest jadalna?

Lambs Eat Plant


Ogrodnictwo zapewnia ludziom szeroki wybór roślin do uprawy. Roślina Ucha Baranka może Cię zainteresować, jeśli kochasz ogrodnictwo, ponieważ jest to ozdoba krajobrazu.

Roślina ucha jagnięcego ma puszyste i miękkie liście, których chciałbyś dotknąć za każdym razem, gdy obok niej przejdziesz. Przyjrzyjmy się, co musisz wiedzieć, jeśli chodzi o jadalność rośliny i jak ją uprawiać. Jest Jagnięcina Kłos (Stachys byzantina) jadalne?

Szpilka

Niektórzy ludzie zadają to pytanie, oceniając, czy uprawiać roślinę, czy nie.

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, ucho Baranka jest jadalne. Roślina jest używana jako zioło w różnych częściach świata.

Jagnięce Ucho Roślin Jadalnia

Jeśli chcesz skonsumować tę roślinę, odetnij młode liście, ponieważ są bardziej delikatne niż starsze.

Ludzie z różnych części świata jedzą te liście na różne sposoby.

Na przykład słyszałem o ludziach, którzy dodają te delikatne liście do sałatek i spożywają je na surowo.

Inne osobniki parują liście jako zielone i spożywają je z innymi dodatkami.

W Brazylii roślina wytwarza „Lambari”, panierowane danie. Jeśli nikt Cię nie interesuje, podsmaż liście i ciesz się delikatnością.

Uwielbiam spożywać tę roślinę, ale kiedy to robię, zbieram liście z różnych roślin liściastych w moim ogrodzie.

Uważam, że kombinacje są bardzo smaczne, ponieważ eliminują lekko gorzki zapach rośliny ucha jagnięcego.

Liście nie są gorące i przyjemne w ustach. Niezależnie od tego, czy spożywasz go bez mieszania z innymi liśćmi, czy nie, przygotuj się na odkrycie nowego ulubionego.

Ludzie mają różne preferencje, więc możesz preferować nieco gorzki zapach, który wydzielają liście.

Roślina ucha jagnięcego ma również właściwości lecznicze. Napary z suszonych liści pomagają złagodzić przeziębienia, astmę, infekcje dziąseł i gardła.

Zmiażdżenie liści i umieszczenie ich na skórze pomaga przy skaleczeniach i ukąszeniach owadów.

Po ugotowaniu i schłodzeniu liście działają jak płyn do przemywania oczu, zmniejszający jęczmień.

Skutki uboczne ucha jagnięcego

Najlepsze w roślinie uszy jagnięce jest to, że po spożyciu nie pozostawia żadnych skutków ubocznych.

Jej miękkie i puszyste liście są interesujące w dotyku i nie wpływają negatywnie na skórę.

Jak wspomniano powyżej, liście pomagają w skaleczeniach i ukąszeniach owadów, co oznacza, że ​​są bezpieczne dla skóry.

Ze względu na bezpieczeństwo rośliny polecam sadzić ją w ogrodach dostępnych dla dzieci.

Jak zachować zdrowe ucho jagnięce?

Jeśli chcesz, aby liście były miękkie i nadające się do spożycia, hoduj uszy jagnięce w miejscu, które nie ma zbyt dużo światła słonecznego.

Jasne światło słoneczne może zmyć głęboki zielony kolor, a to nie są liście, które chcesz mieć w swojej sałatce.

Wolę uprawiać ją w cieniu, ponieważ otrzymuje wystarczająco dużo światła słonecznego, aby wyrosły miękkie liście.

Podczas uprawy rośliny uszu jagnięcego upewnij się, że gleba nie jest zbyt mokra. Te liście zatrzymują wodę przez długi czas.

Dlatego zbyt duża wilgotność może wprowadzić choroby, przez co nie nadają się do spożycia.

Stachys Byzantina pochodzi z Bliskiego Wschodu i dobrze rośnie na szybko przepuszczalnych glebach.

Ponadto roślina jest odporna na suszę, więc do jej uprawy nie będziesz potrzebować dużo wody.

Plamy na liściach

Jeśli zimą lub latem liście stają się brązowe, przycinaj je, aby uporządkować roślinę uszu jagnięcego.

Proces przycinania ułatwiłby wzrost nowych i miękkich liści, idealnych do spożycia. Gdy liście będą miały nadmiar wody, osusz je ręcznikiem papierowym.

Roślina uszy jagnięcej jest podatna na infekcje grzybicze. Roślina jest porażona, gdy na liściach pojawiają się białe, pudrowo żółte, czarne lub brązowe plamy.

Natychmiast odetnij te liście, aby zapobiec infekcji całej rośliny.

Infekcje grzybicze łatwo się rozprzestrzeniają, szczególnie podczas upałów.

Dlatego też spray przeciwgrzybiczy jest niezbędny do uprawy Stachys Byzantina, ponieważ zapobiega rozprzestrzenianiu się grzybów.

Czy ucho jagnięce może rosnąć w pomieszczeniu?

Możesz już być podekscytowany dodatkową rośliną, której liście mogą służyć do sałatek lub smażonej zieleniny.

Jedynym wyzwaniem, z jakim możesz się zmierzyć, jest brak zewnętrznego ogrodu do uprawy ucha baranka.

Dobrą wiadomością jest to, że ucho jagnięce dobrze rozwija się w pomieszczeniach, o ile wystawiasz je na działanie promieni słonecznych.

Rozważ umieszczenie Stachys Byzantina w oknach wystawionych na słońce przez osiem godzin bez przerwy.

Używaj minimalnej ilości wody raz w tygodniu, aby zapobiec gniciu korzeni, ponieważ roślina nie potrzebuje dużo wody.

Dodatkowo podlewanie dolne zapobiega zwilżaniu liści, które mogłoby je uszkodzić.

Dolna linia

Utrzymanie rośliny w zdrowiu zapewnia stały dopływ jadalnych liści.

Upewnij się, że szczypiesz zgniłe liście, aby ułatwić wzrost świeżych jadalnych liści.

Jeśli roślina rozwinie problem, taki jak infekcje grzybicze, wyrwij ją lub użyj sprayu przeciwgrzybiczego, aby zachować zdrowie.

Stachys Byzantina to roślina jadalna spożywana na różne sposoby. Wybór techniki spożycia zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *