Przyjaciel GPOD Cherry Ong dzieli się fajnym projektem dekoracyjnym na sezon jesienny.
Robię dynie z soczystym blatem od kilku lat po tym, jak po raz pierwszy przeczytałem o tym w książce Debry Lee Baldwin i oglądałem Laurę Eubanks (twórcę) na YouTube. Lubię też i wielokrotnie odnoszę się do Dobra ogrodnictwo artykuł napisany przez Katherine Tracey z Avant Gardens. (Jestem wielkim fanem jej pracy.)
Delikatne sukulenty są ponownie wykorzystywane jako prezenty z dyni z soczystym wierzchem dla rodziny i przyjaciół.
W zeszłym roku robiłam głównie białe dynie, ale w tym roku wybór dyń rodzinnych i hybrydowych był fantastyczny, więc wybrałem tyle różnych rodzajów (i rozmiarów) dyń, ile tylko mogłem.
Do godnych uwagi odmian w tym roku należała dynia o niezwykłej pstrej skórce, zwana „One Too Many”.
Ta miękka, zielona dynia to „Musquee de Provence”. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości zmieni kolor na pomarańczowy.
Dynia „Turk’s Turban” ma charakterystyczny kształt, który pozwala sadzić na niej sukulenty bez rozcinania.
„Niedźwiedź grizzly” znajduje się po lewej stronie, a „Fiji Squash” po prawej, każdy zwieńczony sukulentami.
W tym roku uwielbiam bardzo ciemnozielone dynie i dynię żołędziową. Wydają mi się prawie czarne, więc były pierwszymi stworzonymi na ten sezon.
Musiałem pomyśleć o tym, jak wyeksponować kawałek żołędzia. Próbowałem włożyć pod nią kawałek znalezionego drewna, ale w końcu użyłem muszli.
Dawanie soczystych dyń w prezencie stwarza pewne wyzwania w transporcie. Aby je bezpiecznie przenieść, odrysuj i wytnij dolny kształt swojej dyni na pudle z tektury falistej. Umieść dynię około 1/3 cala, aby nie wyskoczyła ani nie przetoczyła się. Do miniaturowych dyń możesz wykorzystać kartonowe tacki na napoje oferowane przez Twoją ulubioną restaurację fast food lub kawiarnię.
Cokolwiek zdecydujesz się zrobić, będzie zabawne i piękne oraz przyniesie radość odbiorcy! Wczesne Święto Dziękczynienia dla moich amerykańskich przyjaciół ogrodników!