Epicki przepis na chleb pocaccia na zakwasie

Kevin with pocaccia bread


Kevin i Jacques uwielbiają piec chleb (jak ten przepis na chleb pocaccia) ze zbiorów pszenicy z Epic Homestead i jest ku temu naprawdę dobry powód. Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż cieszenie się dosłownymi owocami swoich zbiorów… lub, w tym przypadku, jagodami, ponieważ pszenica wytwarza nasiona zwane jagodami pszenicy, które można później zmielić na mąkę do wypieku świeżego, pełnoziarnistego chleba.

Ale pamiętaj, jest to zespół, na czele którego stoi sam Tata Ziemniaczany. Po całej ciężkiej pracy, jaką przeszli Kevin i Jacques, aby zebrać, wysuszyć i młócić pszenicę, zebrali też świetne ziemniaki Yukon Gold, ładne tłuste pory, duże główki czosnku i wybór świeżych ziół z gospodarstwa. Z ręcznie wyhodowanym zakwasem dostarczonym przez Krisa, szefa działu obsługi klienta Epic Gardening, nadszedł czas, aby przygotować chleb focaccia z porami ziemniaczanymi… lub „pocaccia”!

Gdy wszystkie składniki były pod ręką, Kevin i Jacques zabrali się do pracy i stworzyli naprawdę pyszny przepis na pełnoziarnistą focaccia, który może się spodobać każdemu. Technicznie nie masz mieć do zbioru, młócenia i mielenia własnej pszenicy, aby to zrobić (chociaż z pewnością potwierdzimy, że jest to niesamowicie satysfakcjonujące, jeśli to zrobisz!) Ale nawet jeśli zdecydujesz się użyć kupionej w sklepie mąki pełnoziarnistej, możemy potwierdzić, że to “ pocaccia” jest warte twojego czasu i wysiłku, ponieważ jest pikantne, satysfakcjonujące i tak dobre.

Epicki przepis na chleb pocaccia na zakwasie

Składniki

  • 100g aktywnego zakwasu zakwasowego (starter, który podwoił się po karmieniu)
  • 10 g soli koszernej (około 3 łyżeczki)
  • 440 g wody, powinna wynosić co najmniej temp. pok. Jeśli używasz świeżej mąki, zacznij od 400 g wody.
  • 500g mąki (Może to być mieszanka chleba, uniwersalnego, pełnoziarnistego i/lub świeżo zmielonego)
  • Sól morska łuszcząca się lub Sól koszerna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniadzielona, ​​plus więcej do mżawki
  • 1 średni ziemniak
  • 2 główki czosnkuupieczony w piekarniku do miękkości
  • 2 średnie pory
  • Zioła do przypraw (tymianek, rozmaryn, szałwia lub cokolwiek innego!)

Wskazówki

1. Umieść starter, sól i wodę w dużej misce i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. UWAGA: Używając świeżej mąki, będziesz potrzebować mniej wody, ponieważ będzie ona bardziej efektywnie wchłaniać wodę.

2. Po odstawieniu ciasta na co najmniej 30 minut, spróbuj je złożyć, podciągając boki i wsuwając na środek ciasta. Daje to glutenowi pewną rozciągliwość, dzięki czemu lepiej się trzyma. Ciasto będzie kudłate i lepkie, więc nie próbuj przesadzać z mąką.

3. Skrop oliwą z oliwek i natrzyj nią całe ciasto. Nie szalej z olejem tutaj, dodamy więcej później. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu (najlepiej 21ºC) na około 4-8 godzin. Jeśli jest zimno, podwojenie zajmie więcej czasu, a jeśli jest ciepło, podwoi się szybciej. Nie musi to być dokładne, ale po prostu upewnij się, że mniej więcej się podwoi. Ten proces zależy od wielu czynników, więc nie da się być dokładnym – trzeba go trochę skrzywić!

4. Gdy ciasto podwoi się, możesz przygotować metalową formę do pieczenia, wlewając 2 łyżki. oleju na patelnię. Przechyl patelnię, aby rozłożyć ją na całej powierzchni. Jeśli zamiast metalowej patelni używasz szklanego naczynia, nałóż masło na wszystkie wewnętrzne powierzchnie szklanego naczynia, ponieważ będzie ono lepiej przylegało do szkła i zapobiegało późniejszemu przywieraniu chleba. Po posmarowaniu masłem dodaj 2 łyżki. olej do szklanego pojemnika, tak jak w przypadku patelni i przechyl, aby rozprowadzić go na dnie

5. Dodaj około łyżki oliwy z oliwek do ciasta focaccia. Jeśli masz olejek smakowy, użyj tego, aby wzmocnić jego smak. Opróżnij ciasto, wyciągnij je z miski i umieść na naczyniu do pieczenia. Złóż ciasto kilka razy, aż na środku naczynia utworzy szorstki kształt prostokąta. Upewnij się, że szew z twoich fałd jest zakryty na patelni, aby ciasto ładnie się rozłożyło.

6. Upewnij się, że twoje ciasto jest nasmarowane olejem, a następnie pozwól mu wyrosnąć przez kolejne 4-6 godzin. Chcesz, aby ciasto wypełniło szorstki kształt naczynia do pieczenia. Na tym etapie Jacques lubi używać maty grzewczej do sadzonek, aby przyspieszyć działanie, dzięki czemu może ona wyrosnąć w ciągu 2-4 godzin.

7. W tym momencie, jeśli jeszcze nie zacząłeś smażyć czosnek, upiecz go, gdy ciasto skończy się wyrastać. Chcesz, aby czosnek był w pełni upieczony i miękki w dotyku.

8. Około 30 minut przed wyrośnięciem ciasta ustaw piekarnik na 425ºF, aby się nagrzać.

9. Teraz nadszedł czas na przygotowanie dodatków, które mogą być praktycznie wszystkim. Oczywiście nie tylko robimy focaccia; robimy Pocaccię! Wyciągnij średniej wielkości ziemniaka Yukon gold i pokrój go w cienkie plasterki, które szybko się ugotują podczas pieczenia chleba (polecamy półksiężyce pokrojone na mandolinie, aby uzyskać idealnie równe plasterki). Pokrój pory na małe krążki. Połącz ziemniaki, pory i zioła w misce i wyciśnij do miski cały upieczony czosnek. Dobrze wymieszaj składniki, upewniając się, że czosnek jest rozsmarowany na wszystkich pokrojonych ziemniakach. To także dobry moment na dodanie przypraw, takich jak sól i pieprz (do smaku).

10. Nałóż trochę oleju na dłonie, a następnie zacznij robić dołeczki i rozciągać ciasto, aby całkowicie pokryło spód patelni. Gdy to zrobisz, poczujesz, jak ciasto zgniata się i opróżnia. Po zakończeniu zostaw kilka dołków na powierzchni ciasta. Skrop trochę więcej oliwy z oliwek na ciasto z dołeczkami, a następnie równomiernie rozprowadź mieszankę ziemniaczaną na wierzchu ciasta. Zakończ porządną posypką solą.

11. Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Sprawdź, czy jest w pełni ugotowany, zanim wyjmiesz go z piekarnika. Krawędzie powinny być zarumienione i chrupiące. Ziemniaki powinny być w pełni ugotowane. W takim przypadku lepiej jest gotować przez 5 minut dłużej niż niedogotować. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na co najmniej 10 minut, ponieważ ułatwi to wyjęcie go z patelni.

Pokrój chleb i ciesz się pikantnym, świeżym smakiem ogrodu pocaccia victory!

Oto dobre spojrzenie na Kevina z tą rozkoszną „pocaccią”!

Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *