Dla wielu ogrodników pomysł posiadania uroczego, małego sadu z orzechami i drzewami owocowymi jest wielką atrakcją. Ale zanim zaczniesz ten las żywieniowy, musisz zrobić trochę więcej planowania, aby wiedzieć, że drzewo owocowe jest chłodne dla odmian, które chcesz.
Dlaczego godziny chłodzenia mają znaczenie? Czy godziny chłodne są ważne? Czy istnieje powód, dla którego nie możesz po prostu posadzić żadnego drzewa nigdzie? Czy ludzie w bardzo niskich lub ciepłych temperaturach będą mieć problemy ze swoimi drzewami? A jak możesz zagwarantować dobrą produkcję owoców w regionach o niskich temperaturach?
Przyjrzyjmy się koncepcji rocznych godzin chłodu i zapewnijmy trochę wglądu, który możesz wykorzystać, gdy planujesz swój przyszły gaj smacznych przysmaków!
Co oznaczają „godziny chłodu” dla drzew owocowych?
Zarówno w przypadku drzew owocowych, jak i orzechowych w okresie zimowym występuje okres spoczynku. Podczas tego okresu uśpienia większość odmian owoców lub orzechów potrzebuje pewnej ilości zimowego chłodu. „Chill hours” opisuje liczbę godzin niskich temperatur, jakie drzewo będzie mieć między 1 października a końcem lutego. Standard „poniżej 45” jest tym, co większość szkółek używa do ustawiania godzin chłodu i obejmuje zimną pogodę, która spada poniżej 45 ° F. Optymalna pogoda „poniżej 45” to od 32 ° F do 45 ° F, gdy nie ma ryzyka mrozu lub zamarznięcie uszkodzenia samego drzewa, ale na obszarach, w których coroczny śnieg spada, mroźna zimowa pogoda jest uwzględniana w godzinach chłodu.
Jak możesz sobie wyobrazić, oznacza to, że im dalej na północ w Stanach Zjednoczonych się udajesz, godziny chłodu mogą szybko zacząć się wydłużać. Gdzieś w słonecznym San Diego zazwyczaj uważa się, że w okresie od 1 października do 28 lutego panuje niski chłód, zwykle 500 lub mniej, i zwykle będzie w optymalnym zakresie w skali „poniżej 45”, ale rzadko zdarza się, aby mieć więcej niż okazjonalne tam mróz. W przeciwieństwie do tego, gdzieś jak Seattle prawdopodobnie będzie bliżej 1200-1400 godzin chłodu w tym samym czasie. Orlando na Florydzie przez większość zim będzie prawdopodobnie miało mniej niż 100 godzin chłodu!
Co się stanie, jeśli drzewo owocowe nie ma wystarczająco dużo godzin chłodu?

Drzewa owocowe mogą dobrze się rozwijać zarówno w niskich, jak i ciepłych temperaturach. Ale jeśli chcesz uzyskać dobrą produkcję owoców, musisz upewnić się, że masz wystarczająco dużo rocznych godzin chłodu dla odmian, które uprawiasz.
Liczba godzin chłodu ma związek z porą uśpienia i odpornością roślin. Wraz z nadejściem jesieni drzewo owocowe liściaste pochłania składniki odżywcze przechowywane w liściach. Powoduje to piękny jesienny pokaz opadających liści, który pojawia się co roku, gdy te niepotrzebne już liście opadają z gałęzi. To drzewo przetrwa zimowe mrozy przy ograniczonej ilości składników odżywczych, dopóki nie powrócą cieplejsze temperatury.
Z tego powodu zakłady dostosowały się do określonego harmonogramu. Będą potrzebować wystarczającej ilości energii, aby przetrwać określoną liczbę godzin chłodu w ciągu kilku miesięcy, zanim nadejdzie czas na przerwanie uśpienia i powrót do życia na wiosnę. Jeśli nie osiągną oczekiwanej liczby godzin chłodu w tych minimalnych temperaturach, drzewa owocowe będą zdezorientowane, a pękanie pąków na liście w następnym sezonie może być opóźnione. Jeśli kwitnienie nie nastąpi wtedy, gdy powinno, drzewo może nie mieć zbyt owocnego roku. Alternatywnie, mogą nadal produkować, ale znacznie później niż inne drzewa, które mają niskie wymagania dotyczące godzin chłodu.
Istnieje również wiele drzew owocowych, które nie są liściaste, takich jak cytrusy. Te drzewa owocowe są nieco uśpione na zimę, ale nadal mają pasywne składniki odżywcze pochodzące z fotosyntezy przez ich liście. W rzeczywistości wiele odmian cytrusów, takich jak klementynki czy mandarynki, nadal plonuje na drzewie do późnej zimy! Zazwyczaj drzewa owocowe inne niż liściaste mają mniej niezbędnych godzin chłodu niż inne drzewa, w wyniku czego bardzo dobrze rosną na obszarach takich jak Południowa Kalifornia lub inne południowe regiony w całych Stanach Zjednoczonych. Chociaż te odmiany o niskim chłodzie są opcją, zdecydowanie nie chcesz umieszczać ich na zewnątrz w strefie o wysokim chłodzie!
Wymagania dotyczące chłodzenia różnią się znacznie w zależności od gatunku drzew. Ważne jest, aby sprawdzić średnie godziny chłodu w swoim regionie, zanim wybierzesz w rezultacie drzewa owocowe, aby mieć pewność, że masz wystarczająco dużo godzin chłodu, aby zaspokoić ich specyficzne potrzeby. Drzewa, które potrzebują dłuższych godzin chłodu, niż może zapewnić Twój region, mogą, ale nie muszą, rosnąć tak dobrze w Twojej okolicy. Trwają próby uprawy odmian o wysokich temperaturach w miejscach o niskich temperaturach i mogą pojawić się pewne możliwości w przyszłości.
Czy niższe temperatury mogą wpływać na zestaw owoców?

Można by założyć, że jeśli mają wystarczająco dużo godzin chłodzenia na drzewo, to będą mieli pod dostatkiem produktów. Ale niestety nie jest to takie proste.
Pamiętasz, jak wyjaśnialiśmy, że różne odmiany są przystosowane do określonych okresów chłodu? Jeśli weźmiesz drzewo, które przez całą zimę chłodziło około 700 godzin, nie będzie się dobrze sprawdzało na Florydzie. Ale może również zmagać się w zimnym klimacie, takim jak Seattle, gdzie jest znacznie więcej chłodnych godzin.
Jeśli niskie temperatury panują wczesną zimą w chłodniejszym klimacie północnym, a mimo to wciąż są jeszcze miesiące chłodów, drzewo może sądzić, że najgorsze mrozy już się skończyły. Wczesny okres ciepła może spowodować, że ożyje i zacznie wystrzeliwać pąki kwiatowe i pąki owocowe. Jeśli nagle pogoda znów zmieni się w kierunku niskich temperatur, wszystkie zawiązane owoce mogą zostać uszkodzone przez przymrozki i przymrozki. Kwiaty mogą spaść z drzew, zawiązane owoce mogą czernieć i opadać, a drzewo, które próbuje zbyt wcześnie wybudzić się ze stanu uśpienia, może spowodować inne uszkodzenia. Poważnie wpłynie to na nowy wzrost przetargu. Produkcja owoców i orzechów również może z tego powodu spaść.
Zawsze zdarzają się lata, kiedy będziesz mieć dziwny mróz, który nadejdzie w niewłaściwej porze roku. Na przykład w 2022 r. nastąpił nagły przymrozek, kiedy wielu komercyjnych hodowców migdałów w północnej Kalifornii widziało pękanie pąków i kwitnienie na drzewach. Spowodowało to silny spadek kwitnienia iw rezultacie znacznie mniejsze zawiązywanie owoców niż w latach poprzednich. Prawdopodobnie będzie to miało przynajmniej pewien wpływ na ostateczne zbiory dla wielu hodowców drzew orzechowych w regionie w tym roku. Same drzewa orzechowe są w porządku, ale po prostu nie owocowały na tak wysokim poziomie, jak w zeszłym roku.
Nie można wystarczająco mocno stwierdzić, że wymóg dotyczący godzin chłodnych jest ważny. Bardzo ważne jest, aby wybrać odmianę drzewa owocowego, która poradzi sobie z zimami w Twojej okolicy. Obszary, w których co roku panują mrozy, będą wymagały większych odmian godzin chłodu niż w cieplejszym klimacie. Nawet wtedy zawsze istnieje szansa, że jeśli pogoda niespodziewanie na początku roku ociepli się powyżej 45 ° F, nadal możesz mieć problem, jeśli wydarzy się dziwny wybuch zimna.
Nie możemy kontrolować pogody… ale możemy kontrolować, jakie drzewa sadzimy! Ponadto należy wziąć pod uwagę nie tylko odmianę owoców drzewa. Inne rośliny, takie jak owoce trzciny cukrowej, takie jak maliny, również mogą mieć wymagania dotyczące chłodzenia, które należy wziąć pod uwagę. Zwróć uwagę na odmianę owoców, którą bierzesz pod uwagę i czy ogólnie uważa się, że dobrze sobie radzi w Twojej strefie USDA.
Popularne drzewa orzechowe i owocowe oraz ich wymagania dotyczące godzin chłodu
W przypadku wszystkich drzew owocowych i orzechowych zdecydowanie zalecamy sprawdzenie swojej strefy i upewnienie się, że posiadasz odmiany o odpowiednich wymaganiach dotyczących chłodzenia w Twoim regionie. Chociaż drzewo o niskim klimacie będzie dobrze działać w większości najbardziej wysuniętych na południe Stanów Zjednoczonych, może mieć poważne problemy na obszarach, które są znacznie chłodniejsze w środkowych lub północnych Stanach Zjednoczonych.
Przedstawiliśmy listę kilku najpopularniejszych odmian i ich przybliżone godziny chłodu, ale pamiętaj, że różne odmiany mają różne potrzeby!
Niskie godziny chłodzenia (500 i poniżej)
Jabłka
- Babcia Kowalski: 400
- Fudżi: 350-400
- Różowa Pani: 200-400
Brzoskwinie
- Złoto ogrodowe: 400-500
- Kochanie: 400
Śliwki
- Piła: 250-300
- Santa Rosa: 300-500
Morela
- Jesienny blask: 500
- Wczesny Złoty: 450
- Blenheim: 300-500
Awokado
- Masz: 0
- Stroik: 0
- Czekolada: 0
- Pinkertona: 0
Wiśnie
Pomarańcze
- Walencja: 0
- pępek: 0
- Krew: 0
- mandaryński: 0
Cytryny
- Meyera: 0
- Niedźwiedzie: 0
- Eureka: 0
- Libson: 0
Limonki
- perski: 0
- Klucz: 0
- Kaffir: 0
- Meksykański: 0
grejpfruty
- Rubinowy czerwony: 0
- Czerwony Rio: 0
- Duncan: 0
- Whitney Marsh: 0
Morwy
- Wiecznie trwający krasnolud: 200
- Czerwony: 200
- Czarny: 200
- Himalajów: 400
Nektarynki
- Miód Kist: 500
- Fantazja: 500
Figi
- Król pustyni: 100
- LSU Złoto: 100
- Chicago Hardy: 100
- Często: 100-300
migdały
- Misja: 500
- Karmel: 400
- Ne Plus Ultra: 250
- Monterey: 250
Pekan
- Elliota: 400
- Amling: 300-500
- Okone: 300-500
- Caddo: 300-500
Wysokie godziny chłodzenia (>500)
Jabłka
Brzoskwinie
- Elberta: 800-950
- Henryk: 700-750
Śliwki
- japoński: 500-900
- Niebieski Damson: 600-800
Morele
Gruszki
- Azjatycki: 300-600
- Bosc: 500-600
Wiśnie
- Deszcz: 700
- Bing: 700-900
- Wandalay: 700-900
Nektarynki
- Słońce Glo: 800
- Niebiańska biel: 650
Orzechy włoskie
- Eureka: 600
- Chandler: 700
- Howard: 1015
- Hartleya: 700
Orzechy laskowe
- York: 800-1300
- amerykański: 700-1000
- Europejski: 800-1600
Pistacja
- Kerman: 700-800
- Zaginione Wzgórza: 900
- Złote Wzgórza: 900
Zielone kciuki za tym artykułem: