Gdy nadejdzie sierpień, wiem, że będę miał ręce pełne warzyw z ogrodu. Nawet jeśli używam tak dużo świeżych produktów, jak to tylko możliwe — i przekazuję dodatkowe środki do mojego lokalnego banku żywności — zawsze jest więcej, niż jestem w stanie obsłużyć.
Jeśli brakuje mi czasu, wybieram najszybsze i najłatwiejsze sposoby na konserwowanie. Na przykład czasami po prostu myję i zamrażam całe pomidorki koktajlowe, używam zwykłego soku z ogórków konserwowych do marynowania fasoli i gotuję na wolnym ogniu słoiki papryczek jalapenos do lodówki.
Podoba mi się ta metoda marynowania, ponieważ trwa około 30 minut od początku do końca. Pozostawia papryki o przyjemnej chrupiącej konsystencji, które można wykorzystać jako przyprawę do samodzielnego jedzenia, posypywania kanapek lub układania chipsów kukurydzianych na nachos.
Pamiętaj, aby podczas pracy z ostrą papryką nosić rękawiczki kuchenne i oprzyj się pokusie dotknięcia twarzy lub oczu.
Składniki
1/2 funta świeżej papryczki jalapeno chili
1-3/4 szklanki białego octu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soli koszernej
1/8 łyżeczki kurkumy
Wskazówki
- Umyj paprykę; odciąć łodygi.
- Pokrój papryki w 1/8-calowe pierścienie i umieść je w półlitrowym słoiku (z pokrywką).
- Obierz ząbek czosnku i umieść go w słoiku z krążkami pieprzu; odłożyć na bok.
- W małym rondelku wymieszaj ocet, sól i kurkumę i powoli podgrzej do prawie wrzenia.
- Zalej paprykę w słoiku ciepłą solanką.
- Pozwól mieszaninie lekko ostygnąć; zamknąć pokrywką i przechowywać w lodówce.
- Pozwól papryce chile marynować przez kilka dni przed ich użyciem.
W lodówce papryka wytrzyma kilka miesięcy.