Jak i kiedy zbierać szalotki?


Niezależnie od tego, czy jesz głównie na wynos i podgrzewasz mrożone obiady, czy też jesteś oddanym kucharzem domowym, sezon żniw dla wychowanków szalotki to radosny czas.

Są tak przydatne do siekania, że ​​można je posypać mrożonym daniem obiadowym, a nawet zupą w puszkach, lub dodać do tego dodatkami do taco lub zieloną sałatą.

Możesz też użyć ich jako bazy do domowych naleśników z szalotką, pysznych pesto i frytek lub wyszukanych, wyrafinowanych zup.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Zanim jednak dotrą do kuchennego blatu, musisz je zebrać. W tym procesie jest trochę talentu, ale nic trudnego!

Przeważnie będziesz potrzebować czasu zbiorów, aby uzyskać szczytowy smak, a następnie użyć najlepszych metod zbierania szalotki na różnych etapach, w tym zbierania jadalnych kwiatów.

Podzielę się kilkoma unikalnymi cechami, które odróżniają je od niedojrzałych cebul w czasie zbiorów, i powiem, jak i kiedy zbierać lub wyciągać te wyróżniające się elementy.

Oto czego się spodziewać:

Unikalne cechy Scallion

Często zdarza się trochę zamieszania, gdy ogrodnicy warzyw odnoszą się do szalotki.

Wiele osób nazywa cebulę, która jest zbierana na zielono na wiosnę, „scallionem”.

Ale ponieważ mówimy o zbiorach, będziemy rozróżniać prawdziwe szalotki, Allium fistulosumi inne cebule, które są określane tą samą nazwą zwyczajową, ale mają inny zwyczaj wzrostu.

Scalions nie tworzą cebulek, gdy osiągają pełny rozmiar i są również znane jako „kiście” lub cebula walijska.

Bliska poziomy obraz szalotki rosnącej w ogrodzie otoczonym ściółką.

I chociaż można je uprawiać jako rośliny jednoroczne i zbierać wiosną, rośliny są bylinami. Rozprzestrzenią się i będą wracać rok po roku, jeśli nie wyciągniesz całej rośliny w czasie żniw.

Natomiast cebula dymka jest A. cepa odmiany zebrane w stadium niedojrzałym. Aby zwiększyć zamieszanie, wielu ludzi nazywa dymkę również dymką. Ale te odmiany tworzą tłuste cebulki, jeśli pozostawi się je do dojrzewania, co często zajmuje 100 lub więcej dni.

Trochę A. cepa odmiany są zbierane, gdy są niedojrzałe do natychmiastowego użycia, podczas gdy inne są suszone i peklowane do przechowywania.

Z drugiej strony szalotki nie wytrzymują długo w przechowywaniu, może kilka dni w lodówce. I dojrzewają szybciej niż cebula magazynowa, zwykle w ciągu 50 do 70 dni od siewu, w zależności od odmiany.

Teraz, gdy wszyscy wiemy, z jakim rodzajem czosnku mamy do czynienia, przejdźmy do dobrej części: zbioru cebuli w jej szczytowym smaku.

Wybierz jako Microgreens

Scallions są popularne w uprawie jako microgreens, gęsto wysiewane na powierzchni podłoża i zbierane, gdy mają zaledwie dwa lub trzy cale wysokości.

Dojrzewanie do odpowiedniej wysokości zajmie im od 15 do 22 dni. Ponieważ zielone łodygi rosną od podstawy w górę, możesz je odciąć, a odrosną, zapewniając drugie, a czasem trzecie zbiory.

Bliska poziomy obraz microgreens rosnących w drewnianym pojemniku.

Możesz dowiedz się więcej o uprawie microgreens indoor w naszym przewodniku.

Upewnij się, że używasz zdezynfekowanych nożyczek, aby odciąć mikroziele około pół cala od linii gleby.

Jeśli nie planujesz odrastać drugich zbiorów, możesz również delikatnie wyciągnąć ręcznie pojedyncze mikroziele i odciąć korzenie, gdy wyjdą z gleby.

Przycinaj zieleninę do użycia jak szczypiorek

Możesz zafundować sobie odrobinę smaku cebuli, zanim rośliny szalotki w pełni dojrzeją, przycinając kilka zielonych łodyg wyrastających nad ziemią.

Poczekaj, aż osiągną co najmniej cztery lub pięć cali wysokości, a następnie odetnij tylko jeden lub dwa z każdej kępy, pozostawiając dolny cal łodyg na miejscu.

Możesz ich użyć zamiast szczypiorku w gorących daniach, maśle ziołowym i sałatkach.

Wyciągnij kiście cebuli

W okresie wegetacji, jeśli chcesz, aby białe części łodyg były dłuższe, pamiętaj, aby usypać kilka centymetrów ziemi wokół zielonych łodyg, aby „zblednąć” części rosnące pod powierzchnią.

Gdy zielone wierzchołki osiągną wysokość około sześciu cali, kilka razy przed zbiorami, raz na dwa lub trzy tygodnie, usyp dwa cale ziemi wokół podstawy łodyg.

Nie zawracam sobie głowy blanszowaniem, bo lubię gotować zarówno z białą, jak i zieloną porcją szalotki, ale jeśli wolisz białą część łodyg, to dobry pomysł.

Będziesz wiedział, że szalotki są gotowe do zbioru w pełnym rozmiarze, gdy łodygi mają od ćwierć do pół cala szerokości, a zielone wierzchołki mają od 10 do 12 cali wysokości.

Bliska poziomy obraz dłoni z dołu ramki, trzymającej świeżo wyciągniętą szalotkę, przedstawiony na miękkim tle.

Użyj rozmiaru jako przewodnika, a także zapoznaj się z pakietem nasion aby określić, ile dni wegetacji potrzebuje twoja odmiana, aby osiągnąć dojrzałość.

Zacznij od wyciągnięcia próbki łodygi. Biała część powinna mieć co najmniej dwa cale długości. Jeśli nie, poczekaj trochę dłużej, aby zebrać resztę zbiorów.

Staraj się wyrywać szalotki dzień po deszczu, aby gleba łatwo się poddawała, a ich miąższ był nawilżony i jędrny.

W przypadku braku deszczu spróbuj podać roślinom około cala dodatkowej wody na dzień przed zbiorem.

Kiedy zamierzasz ciągnąć po kilka na raz, użyj pazura lub małej kielni, aby poluzować ziemię, a następnie delikatnie pociągnij obiema rękami te, które chcesz.

Zasyp pozostawione dziury i dokładnie podlewaj kępę, aby pozostała wydajna.

Jeśli uprawiasz cebulę w kiście jako jednoroczny plon, wykop całą kępę za pomocą widelca ogrodniczego. Usuń go z ziemi i oddziel pojedyncze zielone cebule, delikatnie strącając luźną ziemię.

Zamień brud, który wyszedł z ziemi, na twoje zbiory i upewnij się, że usuniesz wszelkie zanieczyszczenia.

Resztki roślin pozostawione w glebie z warzywami od sezonu do sezonu mogą sprzyjać chorobom, a także zapewnić owadzim szkodnikom miejsce do zimowania.

Aby uzyskać wskazówki dotyczące przechowywania, konserwowania i gotowania po zbiorach, zobacz nasz przewodnik po uprawie szalotki, aby uzyskać więcej informacji.

Zbiór kwiatów szalotka

Rośliny te tworzą pąki na szczytach łodyg, a następnie kwitną. Kiedy twoje rośliny zaczną pączkować, będziesz musiał podjąć kilka decyzji.

Posiadanie młodych kwiatów nie zmieni smaku białych lub zielonych łodyg. Ale gdy kwiaty starzeją się i zaczynają formować strąki nasienne, powoduje to, że roślina jest mniej żywotna, ponieważ koncentruje swoją energię na wytwarzaniu nasion, a nie ostrych, aromatycznych łodyg.

Bliska poziomy obraz kwitnienia szalotki w letnim ogrodzie na tle nieostrości.

Oczywiście, jeśli chcesz uratować nasiona, jest to dobry kompromis. Aby uzyskać wskazówki dotyczące oszczędzania nasion czosnku, zobacz nasz przewodnik po uprawie szczypiorku czosnkowego.

Ale jeśli bardziej interesuje Cię zbiór łodyg szalotki, pamiętaj, aby przycinać pąki, gdy się tworzą.

Wolę zostawić kilka szalotek do kwitnienia, ponieważ przyciągają do nich zapylacze i lubię jeść kwiaty.

Są wytrawne i łagodne, z lekkim posmakiem cebuli. Są delikatne, więc nie wytrzymują gotowania.

Możesz jednak odciąć płatki, aby dodać je do wiosennej mieszanki lub unosić się na zupach, albo użyć całych główek kwiatów jako dekoracji lub do zaparzenia olejków lub octu.

Zbieranie kwiatów jest dość proste. Wystarczy użyć czystych nożyczek, aby przypiąć je od wierzchołka łodygi.

Opłucz je delikatnie zimną wodą i pozostaw do wyschnięcia na czystym ręczniku do naczyń przed użyciem ich w świeżych przepisach lub jako dodatki.

Nie wybieraj jednak zużytych kwiatów do spożycia po uformowaniu się strąków nasiennych. Czarne nasiona w środku są zbyt trudne do przeżucia, a łodygi poniżej również nie są tak smaczne.

Sadzić raz, żniwa na lata

Nie będę cię winić, jeśli nie chcesz się oszukać, uprawiając te cebule jako byliny. Niektórzy ogrodnicy potrzebują miejsca na inną uprawę w późniejszym okresie sezonu.

Co jest miłe, to elastyczność, którą masz z A. przetoka zbiór. Możesz wyciągnąć wszystkie dojrzałe zielone cebule na raz lub pozostawić kępy, aby dalej rosnąć.

Bliska poziome obraz szalotki rosnące w ogrodzie gotowe do zbioru.

Czy uprawiasz szalotki? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej i podziel się wskazówkami dotyczącymi zbiorów!

I dla więcej informacji o uprawie cebuli w Twoim ogrodziezapoznaj się z poniższym przewodnikiem:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *