Jak przechowywać cebulę wyhodowaną w domu?


Cebula jest ulubionym warzywnikiem. Są członkami dużej i różnorodnej Allium rodzaj, który obejmuje czosnek i pory, i jest podstawą przepisów z krajów na całym świecie.

Pionowy obraz z bliska suszonej cebuli trzech różnych typów wiszący w sklepie.  Na górze i na dole ramki znajduje się zielono-biały nadrukowany tekst.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Istnieją odmiany wczesne i późne, co umożliwia sadzenie w kolejnych zbiorach.

Nasz przewodnik po uprawie cebuli zawiera wszystko, co musisz wiedzieć o kultywacji. Ten artykuł koncentruje się na przechowywaniu cebuli.

Oto, co omówimy:

Zacznijmy. Zanim się zorientujemy, nadejdzie czas żniw!

Podkład cebulowy

W naszym przewodniku po 15 najlepszych odmian cebuliwarzywa dzielimy na trzy kategorie:

Oto streszczenie każdego z nich.

Grupowanie

Najkrótszy okres wegetacji mają odmiany kępkowe lub zielone. Cenione za słodkie topy, są gotowe w ciągu zaledwie ośmiu tygodni na zbiory.

Kiedy pozwolimy im w pełni dojrzeć w ciągu 65 do 100 dni, w zależności od odmiany, możemy je wyciągnąć i cieszyć się bardziej ostrą, miękką, białą podstawą.

Przykładami typów grupowania są szalotkidymki i ich Allium kuzyni szczypiorek oraz pory. Zwykle wytwarzają one rośliny wiosenne i/lub letnie.

Czytać nasz przewodnik, aby uzyskać więcej informacji na temat uprawy cebuli w pęczki.

Świeży

Świeże odmiany zwykle dojrzewają przez 100 dni lub dłużej. Mają słodkie kuliste, spłaszczone lub w kształcie torpedy. Warstwy i szyja są grube i zatrzymują wilgoć, dzięki czemu mają bardziej miękką konsystencję niż typy do przechowywania.

Niektóre, które możesz znać, to Bermudy, Cipollini, szalotka, Hiszpan i Vidalia.

Są to również uprawy wiosenne i/lub letnie.

Magazynowanie

Wreszcie, odmiany do przechowywania mogą dojrzewać nawet do 150 dni. Ich smak jest najbardziej ostry, a wiele cienkich, chrupiących warstw często wywołuje łzy w oczach podczas przygotowywania.

Zaokrąglone jak kule, mają wąską szyjkę, która utrzymuje cebulkę w stanie suchym i lepiej nadaje się do utwardzania w celu długotrwałego przechowywania.

Zbieramy typy magazynów jesienią i/lub zimą.

Przechowywanie kiści cebuli

Im bardziej miękki produkt, tym krótszy okres przydatności do spożycia.

Typy grupowe są najbardziej psujące się. Użyj ściętych wierzchołków w dniu, w którym je przyciąłeś. Te zerwane z ziemi, korzenie i wszystko inne, trwają od jednego do dwóch tygodni.

Istnieją dwa preferowane sposoby, aby nie stały się oślizgłe i zepsute.

Zamknij się pionowy obraz świeżych cebuli w wiązki w szklanym słoju wypełnionym wodą.

Stań jedną lub więcej w szklance z około calem wody. Trzymaj szklankę z dala od bezpośredniego światła słonecznego na blacie kuchennym i codziennie wymieniaj wodę.

Lub postaw kilka na środku wilgotnego ręcznika papierowego. Zbierz wokół nich ręcznik i luźno zwiąż go gumką lub sznurkiem kuchennym. Umieść pakiet w pojemniku na warzywa o niskiej wilgotności. Codziennie zwilż ręcznik.

Rodzaje świeże i magazynowane trwają dłużej, pod warunkiem, że są „utwardzone”.

Peklowanie odmian świeżych i magazynowych

W okresie dojrzałości, gdy większość liści zapada się i brązowieje, chwyć smukłe liście i podnieś cebulki z ziemi.

Bliska poziome obraz stosu świeżo zebranej cebuli utwardzania na ziemi w słońcu.

Połóż żarówki w jednej warstwie na płaskiej powierzchni w chłodnej, suchej, dobrze wentylowanej piwnicy, garażu lub innym chronionym miejscu.

Richard Jauron i ogrodnik przedłużający z Iowa State Universityzaleca pozostawienie ich w spokoju przez dwa do trzech tygodni.

Dowiedz się więcej o tym, jak zbierać i leczyć cebulę w naszym poradniku. (wkrótce!)

Rozwiązania do przechowywania cebuli peklowanej

Czas przechowywania plonów zależy od odmiany, dojrzewania i warunków przechowywania.

Niektóre odmiany, takie jak „Walla Walla” i „Sweet Spanish”, mają naturalnie wyższą wilgotność niż inne i mogą przetrwać tylko kilka tygodni. Dobrzy opiekunowie, tacy jak „Patterson” i „Candy” mogą przetrwać od sześciu miesięcy do roku.

Gdy szyjki i pochewki zewnętrzne są suche i chrupiące, przytnij wierzchołki do centymetra nad cebulkami, aby luźno je upakować.

Możesz też pozostawić przywiązane liście i zapleść je, aby zawiesić pęczki na haczykach lub gwoździach, tak jak mógłbyś też zrobić z czosnkiem.

Umieść luźne żarówki w pojemnikach z otworami wentylacyjnymi. Mogą spoczywać jeden na drugim.

Przechowuj pojemniki w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze od 32 do 40 ° F, przy wilgotności względnej 65 do 70 procent.

The Krajowe Stowarzyszenie Cebuli (NOA) zaleca układanie pojemników na cebulę w stosy o wysokości nie większej niż pięć stóp i utrzymywanie jednej stopy między pojemnikami a ścianami, aby zoptymalizować przepływ powietrza, w przypadku dużych operacji i dużych zbiorów domowych.

Jeśli nie możesz osiągnąć zalecanego przez stan Iowa zakresu temperatur, możesz dążyć do zakresu od 45 do 55°F sugerowanego przez NOA, ponieważ może to być bardziej realistyczne dla domowego ogrodnika.

Okres trwałości jest różny.

Niektóre miękkie, świeże rodzaje utrzymują się przez kilka tygodni, a inne – takie jak szalotki – na miesiące.

Trwalsze rodzaje przechowywania trwają najdłużej, od kilku miesięcy do roku, w zależności od warunków środowiskowych.

Prawidłowo utwardzona iz odpowiednim pojemnikiem, wydobędziesz jak najwięcej z upraw.

Istnieje wiele sposobów na ratowanie utwardzonych żarówek, w tym skrzynki wykonane z metalu, plastiku lub drewna oraz plecione torby i kosze.

Oto pięć do rozważenia:

Strażnik płótna

Ta bawełniana torba z podwójną podszewką z Wayfair oddycha, aby zachować świeżość produktów, jednocześnie blokując światło. Zawieś go za poręczną pętelkę i otwórz sznurek, aby zabrać to, czego potrzebujesz.

Zamknij się z płóciennej torby do przechowywania upraw na białym tle.

Strażnik płótna

Mając 12,5 na 5,3 cala, jest idealny do przechowywania na małą skalę w szopie lub w kuchni do krótkotrwałego użytku.

Znajdź opiekuna płótna dostępne w Wayfair już teraz.

Kosze jutowe

Ta para wytrzymałych i elastycznych plecionych koszy od VK Living przez Amazon powiesić wygodnie na haczykach lub gwoździach w chłodnym, ciemnym miejscu, wpuszczając dużo powietrza, aby zapewnić długotrwałą świeżość.

Kosze jutowe

Mierząc 11 na osiem cali, nadają się do przechowywania na mniejszą skalę, które zapewniają łatwy dostęp.

Znajdź teraz kosze jutowe dostępne na Amazon.

Kosz na pranie

Oprócz produktów stworzonych specjalnie do przechowywania warzyw korzeniowych, prawdopodobnie masz już pod ręką jeden lub dwa przedmioty, które mogą wystarczyć, na przykład kosz na pranie.

Zamknij się pionowy obraz stosu cebuli w czerwonym plastikowym koszu na bieliznę.

Otwarty blat, wentylowane boczne wycięcia i wygodne uchwyty sprawiają, że jest to funkcjonalny wybór.

Torby z siatki

Inną opcją są worki siatkowe, które można po prostu wypełnić i ułożyć na płasko lub powiesić według własnego uznania.

Torby z siatki z piaskiem

Każdy worek polipropylenowy o wymiarach 15 na 25 cali jest czerwony i ma czarną, sznurkową rączkę, którą można zapinać.

Torby z siatki z piaskiem są dostępne przez Amazon w opakowaniach po 10 lub 50 sztuk.

Regał do przechowywania

Ten stojak do przechowywania warzyw od Firma zaopatrzenia ogrodnika daje możliwość utrzymania dużego i zróżnicowanego zbioru w dobrze napowietrzonych pojedynczych warstwach.

Kwadratowy obraz drewnianego stojaka do przechowywania warzyw w szopie.

Regał do przechowywania warzyw

Należy pamiętać, że chociaż na zdjęciu widać różne uprawy, najlepiej wyizolować cebulę. Warzywa lubią zdusić oraz ziemniaki są głównie wodą i zwiększają wilgotność otoczenia. Są podatne na gnicie i mogą niekorzystnie wpływać na sąsiednie uprawy.

Zbudowany z chińskiej jodły, ten sześciopoziomowy stojak ma wygodne wysuwane szuflady. Mierzy 39,5 na 23,5 cala.

Znajdź stojak do przechowywania warzyw w Zaopatrzeniu Ogrodnika teraz.

I na koniec, należy pamiętać, że szuflady na warzywa korzeniowe podblatowe mogą być bardzo modne, ale ciepło i wilgotność w pomieszczeniu mogą sprawić, że będą bezużyteczne.

Regularnie sprawdzaj przechowywaną świeżą cebulę. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 40 ° F lub miejsce przechowywania jest zbyt wilgotne, żarówki zaczną kiełkować.

Jeśli tak się stanie, natychmiast je usuń i użyj. Poszukaj oznak próchnicy, takich jak miękkie plamy lub pleśń na lub w szyi. Wyrzuć wszelkie gnijące okazy lub odetnij dotknięte fragmenty, a resztę wykorzystaj od razu.

Cebula na wszystkie pory roku

Niezależnie od tego, czy lubisz grupowanie, świeże, przechowywanie, czy wszystkie trzy, prawidłowe przechowywanie plonu allium pozwala uniknąć marnotrawstwa.

Bliska poziomy obraz drewnianej miski wypełnionej różnymi rodzajami cebuli na rustykalnej drewnianej powierzchni.

Oto kilka końcowych wskazówek:

Wyrzuć produkty z skazami, pleśnią, śliską skórą lub miękkimi plamami, które mogą zawierać bakterie, są podatne na gnicie i mogą uszkodzić sąsiednie warzywa.

Trzymaj cebulę ze skórką poza lodówką, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci, która powoduje gnicie. Jednak po pokrojeniu cebuli włóż ją do lodówki w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu tygodnia.

Jeśli masz rekordowy plon w tym roku, rozważ puszkowanie lub zamrażanie do wykorzystania w przyszłości. Prawidłowo konserwowana żywność wystarcza na lata.

Za Kayla Colgrove z Instytutu Rolnictwa i Zasobów Naturalnych na Uniwersytecie Nebraska-Lincoln mrożona surowa cebula powinna wytrzymać około ośmiu miesięcy w zamrażarce w temperaturze 0°C.

Dzięki sadzeniu sukcesyjnemu i wydajnym opcjom przechowywania możesz zapewnić swojej rodzinie i przyjaciołom pyszne domowe ulubione przez cały rok.

Czas przygotować się na obfite zbiory!

Czy uprawiasz cebulę? Opowiedz nam o nich w sekcji komentarzy poniżej.

Jeśli znalazłeś ten artykuł pouczający i chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat uprawy cebuli sugerujemy przeczytanie następujących dalej:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *