Jak przycina się karczocha?

Pytanie: Jak przycina się karczocha? Czy to oznacza zdrowszą roślinę?

Odpowiedź: Przycinanie karczochów, które produkują olbrzymie osty, różni się nieco od przycinania standardowej rośliny lub krzewu. Pąki w kształcie szyszkowatych karczochów rosną na wydłużonych łodygach i gałęziach bocznych rośliny. Są gotowe do zbioru, gdy górny pączek osiąga średnicę około dwóch do czterech cali. Aby zebrać, użyj ostrych, czystych nożyc do przycinania, aby odciąć pączek z łodygi, pozostawiając około 1,5 cala łodygi. Jeśli czekasz z zebraniem pąków, aż się otworzą, czekałeś zbyt długo. Po zebraniu wszystkich pąków przytnij poszczególne łodygi do ziemi. Pamiętaj, aby ciąć pod kątem 45 stopni.

Kiedy zaczną pojawiać się nowe łodygi z pąkami, należy odciąć stare łodygi. Pokrój je tuż poniżej poziomu gruntu za pomocą noża do łodyg. Bądź czujny na nowe pędy. Trzy lub cztery tygodnie po wycięciu starych szypułek powinny zacząć rozwijać się nowe pędy. Następnie poszukaj żółtych liści. Kiedy liście zaczną żółknąć, nadszedł czas, aby zebrać karczochy i przyciąć całą roślinę. Całkowicie odetnij roślinę karczocha zaraz po zebraniu pąków pod koniec lata. Możesz to zrobić dopiero na początku jesieni. Przytnij każdą zużytą łodygę aż do ziemi za pomocą sekatora. Pamiętaj, aby ściółkować roślinę ściółką organiczną, najlepiej liśćmi, słomą lub kompostem. Odsłoń ją wczesną wiosną, aby stymulować rozwój nowych pędów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *