Pytanie: Jak sprawić, by pomidory zmieniły kolor na czerwony? Moje są całe zielone. czy robię coś źle? – Erika S
Odpowiadać: Na to pytanie można odpowiedzieć w dwóch różnych okolicznościach. Po pierwsze, jeśli próbujesz sprawić, by pomidory zaczerwieniły się na winorośli, możesz wypróbować kilka sztuczek.
Pierwszą opcją jest zmniejszenie ilości wody dostarczanej do roślin pomidora. To da roślinie informację, że jej sezon może dobiegać końca.
Dlatego musi się spieszyć i dojrzeć swoje owoce, aby zapewnić przyszłym pokoleniom.
Następnym krokiem, jaki należy podjąć, jest upewnienie się, że pomidory są sadzone na obszarze o dużym nasłonecznieniu. Bez odpowiedniego oświetlenia owoce dojrzewają dłużej.
Następnie upewnij się, że usuniesz z rośliny wszelkie małe owoce lub kwiaty. Chcesz, aby Twoja pomidorowa roślina dołożyła wszelkich starań, aby dojrzewały obecnie rosnące owoce.
Usuwając małe owoce lub kwiaty, zapewnia to, że roślina nie będzie się zbytnio starać, aby stworzyć więcej owoców.
Na koniec spróbuj przesunąć korzenie. Robisz to, chwytając podstawę pomidora i delikatnie poruszając nim w glebie.
To szokuje roślinę, co powoduje szybsze dojrzewanie owoców.
Nasza druga okoliczność, w której chciałbyś dojrzeć pomidory, byłaby poza winoroślą. Wiele razy, pod koniec sezonu wegetacyjnego, nadejdzie mróz, podczas gdy na Twoich pomidorach wciąż wiszą zielone owoce.
Zamiast pozwolić, aby mróz porwał twoje owoce, możesz zerwać zielone pomidory i przynieść je do domu przed przystawką na zimno.
Niektórzy ludzie lubią zielone pomidory. Jeśli jednak jesteś kimś, kto chciałby cieszyć się czerwonymi pomidorami, istnieje kilka sposobów na zachęcenie pomidorów do dojrzewania.
Pierwsza metoda polega na włożeniu pomidorów do brązowego papierowego worka i zamknięcie go. Gdy pomidory znajdują się w zamkniętym miejscu, wytwarzany przez nie etylen stymuluje inne pomidory i zachęca do dojrzewania.
Możesz zrobić to samo, przechowując pomidory w zamkniętym brązowym pudełku. Najważniejsze, że pomidory są zamknięte razem, ale znajdują się w pojemniku, który nadal oddycha.
Pamiętaj, aby codziennie sprawdzać torbę lub pudełko, aby upewnić się, że nie występuje gnicie. Jeśli tak, usuń zgniłe pomidory i pozwól reszcie dalej dojrzewać.
Na koniec możesz też ustawić pomidory na dobrze oświetlonym parapecie. Upewnij się, że kładziesz owoce łodyżką do dołu, aby zniechęcić do gnicia.
Za kilka dni pomidory powinny dojrzeć i wspaniale smakować. Ponownie wyrzuć wszystkie pomidory, które wykazują oznaki zgnilizny.
Oto kilka sposobów na zachęcenie pomidorów do dojrzewania, niezależnie od tego, czy są zbierane, czy na winorośli. Mamy nadzieję, że możesz wykorzystać te informacje, aby później cieszyć się własnymi pomidorami.
Więcej informacji o metodach dojrzewania zielonych pomidorów
https://lee.ces.ncsu.edu/2015/10/jak-dojrzec-zielone-pomidory-indoors-4/
https://www.purdue.edu/hla/sites/yardandgarden/tomatoes-not-ripening/
Związane z