Jak suszyć zioła (+ Wskazówki dotyczące zbierania ziół!)

Jak suszyć zioła (+ Wskazówki dotyczące zbierania ziół!)


Czy masz więcej ziół niż wiesz co zrobić? Przede wszystkim gratulacje dla Ciebie i Twojego zielonego kciuka! Ale teraz przyjrzyjmy się, jak właściwie zbierać te zioła, aby uzyskać ich ostateczny smak i jak suszyć zioła, abyś mógł cieszyć się owocami swojej pracy, nawet gdy nadeszło zimno, a twoje świeże zioła zniknęły.

Z biegiem lat mój ogród ziołowy stawał się coraz większy i większy. Uprawiam zioła, aby dodać je do moich przepisów, ale także do moich przepisów ziołowych i leczniczych. Od liści po kwiaty, wiele ziół ma niesamowite zalety, które możesz wykorzystać we własnym ogrodzie.

Jeśli chodzi o smak, zawsze tak uważam domowe zioła smakują znacznie lepiej niż cokolwiek kupionego w sklepie spożywczym. Gwarantują, że będą świeże, ekologiczne i z czasem znacznie tańsze. Większość ziół łatwo wyrasta z nasion i rozkwita, aby zapewnić Ci więcej niż wystarczającą ilość ziół do zbioru. Tu właśnie pojawia się suszenie!

Suszenie ziół pozwala nie marnować kwitnących ziół. Możesz odciąć i wysuszyć wszystkie zioła, których nie możesz użyć na świeżo. W ten sposób przez całą zimę będziesz mieć zapas, który możesz wykorzystać na swoje przepisy i nie tylko.

Ten post obejmie…

Pojemnik z zielem mięty obok rozmarynu

Jak zbierać zioła

Zanim zaczniesz zbierać zioła, upewnij się, że Twoja roślina jest wystarczająco stara. Powinien dać się ciąć i dalej rosnąć. Roczne zioła można ciąć o 50% i nadal odzyskiwać. Idealnie, chcesz zebrać od jednej trzeciej do ¼ wierzchołka rośliny.

Właściwym sposobem zbierania ziół ze względu na ich właściwości lecznicze (jak również do celów kulinarnych) jest ich szczytowa moc. To wtedy olejki odpowiedzialne za aromat i smak są najmocniejsze. Dla każdej rośliny będzie to wyglądać inaczej. Zbadaj swoje indywidualne zioło, aby wiedzieć, kiedy jest najlepsze.

Ogólna zasada jest taka, że rośliny zazwyczaj mają najwięcej smaku tuż przed kwitnieniem. Jeśli zauważysz, że na twojej roślinie zaczynają formować się kwiaty, uszczypnij je. Jeśli zakwitnie, nie tylko zmniejszy się smak, ale również spadnie produkcja liści.

Jeśli chodzi o porę dnia, zawsze zbierać z rana, zanim nadejdzie upał. To wtedy oleje są najbardziej lotne i w największych ilościach. Poczekaj, aż rosa wyschnie, ponieważ nie chcesz mieć do czynienia z dodatkową wilgocią podczas suszenia.

Do zbioru użyj czystych nożyczek lub sekatorów, aby odciąć łodygi. Wytnij tuż nad węzłem (tam, gdzie liście spotykają się z łodygą). Pozwala to roślinie rozgałęziać się i dalej rosnąć. Zachęca do krzaczkowania w roślinie! Zawsze zbieraj z wierzchołka rośliny, aby promować krzaczasty wzrost.

Stephanie trzymająca pęczek świeżo ściętych ziół

Przygotowanie ziół po zbiorach

Po zbiorach nie myj ziół. Może to sprzyjać wzrostowi pleśni lub drożdży. Chcesz zbierać tylko zioła, które są ekologiczne i wolne od pestycydów i herbicydów. W takim przypadku zioła nie wymagają spłukiwania i są gotowe do natychmiastowego spożycia.

Jeśli twoje zioła są nadal lekko wilgotne od podlewania lub rosy, możesz użyć spinnera do sałatek, aby je spłukać. W przeciwnym razie po prostu potrząśnij nimi i wyszczotkuj, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i zanieczyszczenia. Następnie możesz je wysuszyć!

ogród ziołowy w oknie

Jak suszyć świeże zioła

Niezależnie od tego, czy chcesz mieć kilka liści, czy chcesz zachować całą roślinę przed końcem sezonu, istnieje kilka przydatnych sposobów suszenia ziół. Oto jak łatwo suszyć zioła w domu!

Zawieś zioła do góry nogami

Najbardziej tradycyjna metoda suszenia ziół pozostaje jednym z najskuteczniejszych i najpopularniejszych sposobów na szybkie konserwowanie wielu ziół. W tej metodzie zbieraj długie łodygi ziela. Po zbiorach zwiąż zioła w pęczek sznurkiem. Pamiętaj, aby mocno go związać, ponieważ łodygi mogą się kurczyć, gdy wysychają i tracą wodę.

Zawieś pakiet do góry nogami w chłodnym, suchym miejscu, poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po całkowitym wyschnięciu możesz usunąć liście, przesuwając palcami od góry do dołu łodyg. Jeśli są odpowiednio suche, liście powinny łatwo odpadać. Przesiej wysuszone liście, aby usunąć wszelkie kawałki łodyg, które również mogły opaść.

Suszona szałwia do góry nogami na zewnętrznym stojaku na zioła

Suche powietrze

Jeśli nie masz dużo do wysuszenia lub chcesz tylko kilka liści. Możesz zerwać świeże liście z zebranych łodyg i wysuszyć je na tacy. Arkusz ciasteczek świetnie się do tego nadaje. Wyłóż go pergaminem, aby nie przywierał do tacy. Dobrze je rozprowadź i pozostaw do wyschnięcia!

Odwadniacz

Możesz również spróbować użyć domowej suszarki, jeśli ją masz! W przypadku ziół dodaj wkładkę z siatki, aby zapobiec wypadaniu liści przez tace.

Gotuj zioła na najniższym ustawieniu przez 2 do 4 godzin. Po zakończeniu bardzo ostrożnie usuń zioła. Są bardzo delikatne i mogą łatwo odlecieć lub spaść. Chcesz mieć pewność, że zebrałeś do ostatniego kawałka ziół.

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Jeśli chcesz szybko wysuszyć zioła, ale nie masz suszarki, możesz również skorzystać z piekarnika. Rozłóż czyste zioła na blasze wyłożonej pergaminem, matą silikonową lub gazą.

Ustaw własne na najniższe ustawienie (około 180 ° F). Zioła powinny wyschnąć około pół godziny. Będziesz wiedział, kiedy będą gotowe, ponieważ łatwo się kruszą i nie ciągną, gdy próbujesz je podnieść.

zbieranie ziół do suszenia

Jak przechowywać suszone zioła?

Suszone zioła ze sklepu często trafiają do szczelnie zamkniętych szklanych słoików. W podobny sposób chcesz przechowywać swoje! Przechowuj suszone zioła w hermetycznym pojemniku.

Jeśli chcesz pójść o krok dalej, umieść je w ciemnym pojemniku. Zapobiega to zrujnowaniu mocy ziół przez promienie słoneczne. Alternatywnie, trzymaj je schowane w ciemnej szafce, aby były jak najświeższe.

Suszone zioła powinien zachować przez cały rok dopóki nie zaczniesz ponownie zbierać świeżych ziół! Prawidłowo zebrane i wysuszone suszone zioło powinno wyglądać, smakować i działać tak samo jak świeże zioło,

Najlepsze zioła do suszenia

Gdybym wymienił wszystkie zioła, bylibyśmy tu godzinami. Zamiast tego, oto kilka moich osobistych faworytów do uprawy i gdzie możesz dowiedzieć się więcej o uprawie, zbiorze i suszeniu ziół.

tymianek

Odwieczne zioło, tymianek dobrze znosi częste przycinanie. Ma ostry, koniczynowy smak i małe, ale pachnące liście. Oprócz gotowania jest to dobrze znana pomoc w oddychaniu, która może pomóc otworzyć drogi oddechowe, aby zatrzymać kaszel, flegmę i nie tylko.

Ogród Ziołowy Tymianku

Oregano

W ich przepisach znajdziesz wiele dań kuchni śródziemnomorskiej, które wymagają suszonego oregano. Jest naładowany przeciwutleniaczami, błonnikiem, witaminą K i innymi minerałami. Oregano jest również uprawiane ze względu na jego skuteczne działanie przeciw infekcjom bakteryjnym dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym.

Szałwia

Szałwia, członek rodziny miętowych, nadaje niesamowity smak wielu potrawom. Posiada również bardzo wysoką wartość odżywczą! Oprócz gotowania możesz użyć do tego szałwii właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Szałwia Ogrodowa

Mennica

Każdy kocha smak mięty. Stosunkowo niskie koszty utrzymania, mięta kwitnie w ogrodzie. Możesz go wyhodować, aby udekoruj swoje napoje i desery, do dodania do swoich przepisów pielęgnacyjnych lub jako pyszna i uzdrawiająca herbata.

Zbliżenie liści mięty

rozmaryn

Inne popularne zioło wieloletnie, rozmaryn, ma wiele wspaniałych zastosowań. Używam tego zioła w codziennej pielęgnacji włosów oraz jako zioło kulinarne do dań kuchni śródziemnomorskiej. To także naturalne zwalczanie szkodników i dezodorant.

Zimowy rozmaryn w ogrodzie lub w pomieszczeniu

Rumianek

Podczas gdy kwiaty są główną atrakcją rumianku, liście tej rośliny są również jadalne i działają jak herbata. Nadaje również delikatnego smaku potrawom świeżym lub suszonym.

Świeża roślina rumianku rosnąca w ogrodzie

Bazylia

Jedno z najpopularniejszych ziół, bazylia to jednoroczne zioło, które wspaniale smakuje na świeżo lub suszone. Bazylia jest najbardziej znana z gotowania, ponieważ jest niesamowicie pachnące zioło dostarcza mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

Duża miska bazylii

Stewia

Ludzie znają stewię jako substytut cukru, ale rzeczywistość jej słodyczy sięga znacznie dalej. Około, 200 razy słodszy od cukru, stewia ma ziołowy smak, który najlepiej sprawdza się, gdy jest używany suszony z ogrodu, a nie taki, jaki znajdziesz w sklepie!

Roślina stewii

Melisa

Bardzo płodny hodowca, melisa ma tak radosny, czysty i cytrynowy zapach. Z liści robię herbatę, mydło, a nawet balsam do ust. Uprawa go w swoim ogrodzie oznacza również, że będziesz miał mnóstwo pszczół, które będą zapylać.

Melisa

Gorączka

Znany jako wesoło wyglądający, ale niezbyt przyjemnie pachnący kwiat, wielu myli gorączkę z rumiankiem. Dzika roślina lecznicza, znana głównie z łagodzenie nasilenia migreny i jej właściwości przeciwzapalne. Jest łatwy w uprawie i użytkowaniu w ogrodzie!

Gorączka kwitnie na łóżku ogrodowym.

Ogórecznik

Uwielbiam ogórecznik dzięki jego prawdziwym niebieskim kwiatom. Kwiaty ogórecznika są jadalne i używane w wielu tradycyjnych potrawach lub jako dodatki. Ale możesz też uprawiać tę roślinę na olej z ogórecznika do leczenia chorób skóry lub jako roślinę towarzyszącą do odstraszania szkodników.

Często zadawane pytania dotyczące suszenia i zbierania ziół

Dostaję tyle pytań o konserwowanie ziół! Oto niektóre z tych, które dostaję najwięcej.

Jak często należy zbierać zioła?

Zioła można zbierać wielokrotnie przez cały sezon wegetacyjny. Jeśli prawidłowo zbierzesz roślinę, powinna ona kontynuować nowy wzrost. Zbieraj za każdym razem, gdy liście osiągną pełny rozmiar, a roślina wygląda zdrowo i krzaczasto. Powinieneś być w stanie zbierać zioła co kilka tygodni w szczycie sezonu wegetacyjnego.

Jak zbierać zioła, aby rosły?

Rośliny spowolnią również swój wzrost po kwitnieniu. Nigdy nie pozwól, aby twoja roślina ziołowa zakwitła i nie przycisnęła potencjalnych kwiatów. Kiedy robisz duże zbiory, nigdy nie zbieraj więcej niż 1/3 rośliny na raz. Przytnij w węźle, aby promować krzaczasty i zewnętrzny wzrost.

Torba na sadzarki z juty

Torba na sadzarki z juty
Skąd wiesz, kiedy twoje zioła są gotowe do zbioru?

Generalnie najlepsze są zioła kiedy mają najwięcej olejków które zwykle pojawiają się tuż przed rozpoczęciem kwitnienia. Upewnij się, że roślina ma wystarczający wzrost, aby poradzić sobie z przycinaniem i dalej rosnąć.

Co robisz ze świeżymi ziołami na koniec sezonu?

W wielu strefach wytrzymałe rośliny wieloletnie, takie jak rozmaryn, szałwia, tymianek, oregano i mięta, mogą pozostać na zewnątrz na zimę i powrócić na wiosnę. Chcesz przycinać rośliny aż do martwego drewna na roślinie. Użyj pokrojonych ziół i wysusz je zgodnie z powyższymi metodami.

Możesz także spróbować zimować niektóre roczne zioła, takie jak bazylia, koperek, pietruszka, stewia, rumianek i inne. Najlepiej byłoby zużyć wszystkie roczne zioła i wysuszyć je lub zakonserwować przez zamrożenie lub zaparzanie w occie.

Zamroź zioła

Zamroź zioła
Jakie zioła są lepsze świeże?

Wszelkie delikatne, zioła liściaste generalnie tracą smak po wysuszeniu. Ciesz się świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka, estragon i szczypiorek.

Jeśli masz więcej pytań dotyczących suszenia ziół, zostaw je poniżej! Zrobię co w mojej mocy, aby na nie odpowiedzieć, a wtedy wszyscy będziemy mogli dowiedzieć się więcej o suszeniu ziół!

Więcej sposobów na zachowanie ogrodu



https://gardentherapy.ca/how-to-dry-herbs/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *