Jak szybko i łatwo uprawiać mikroziele anyżu?

How to Grow Anise Microgreens Fast and Easy


Pimpinella anisum to osobliwa mała roślina. Na przestrzeni dziejów jej nasiona były uprawiane z pęków białych kwiatów. Te nasiona były używane w medycynie, w słodyczach, a nawet w likierach. Dziś anyż jest nadal dobrze znaną przyprawą. Nie wiadomo jednak, że roślina kryjąca się za tymi nasionami ma jeszcze jedno smaczne zastosowanie: mikroziele anyżu!

Uprawa anyżu jako microgreen jest znacznie łatwiejsza i szybsza niż można by się spodziewać. Po krótkim czasie kiełkowania z każdego nasiona wyrastają dwa gładkie, podłużne liścienie. Te prekursory prawdziwych liści mają łagodny smak lukrecji. Podobne odcienie lukrecji są obecne w ząbkowanych, żywych zielonych liściach, które rosną po liścieniach. Słodki i łagodny smak jest w dużej mierze zasługą obecności anetolu – związku organicznego, który znajduje się również w ziołach z kopru włoskiego.

Mikroziele anyżowe mają wspaniały smak, ale również błyszczą korzyściami zdrowotnymi. Zielone liście i jasnozielone łodygi są bogate w witaminę C, wapń, beta-karoten i żelazo. Wystarczy posypać sałatkę odrobiną anyżu, aby dodać do swojej diety więcej składników odżywczych i witamin. Niektóre konkretne korzyści zdrowotne związane z anyżem regulują poziom cukru we krwi, zmniejszają stany zapalne i łagodzą objawy depresji i menopauzy.

W tym artykule podamy wskazówki dotyczące uprawy własnej uprawy mikrozieleń anyżowych. Od wstępnego moczenia, poprzez kiełkowanie, aż po czas zbiorów, będziesz w stanie opanować uprawę tej rośliny przez cały rok!

Dobre produkty w Amazon do uprawy Microgreens anyżu:

Krótkie informacje o anyżowych mikrozielonach

Mikroziele anyżu.
Smak: Łagodny, słodki smak lukrecji
Moczyć: Nie
Płukanie/Opróżnianie: Nie
Kiełkowanie: 7-10 dni
Idealne zbiory: 17-20 dni

Uprawa mikrozieleń anyżowych

Microgreens anyżu kiełkują i rosną tak jak większość innych microgreens, więc możesz już znać ten proces. Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem, czy ekspertem, oto nasze wskazówki dotyczące uprawy mikrozielonych roślin od wstępnego namaczania, przez sadzenie, aż do czasu zbiorów.

Materiały

Zacznij od zebrania następujących materiałów:

  • Nasiona: Polecamy nasiona anyżu microgreen z True Leaf Market
  • Podłoże uprawowe: mieszanka gleby z nasionami lub Urban Worm Coconut Coir
  • Światło: użyj lampy T5, aby uzyskać najlepsze wyniki
  • Tace do uprawy: jedna z otworami drenażowymi i jedna bez
  • Mgła butelka
  • Mała waga (poniżej 5 funtów)
  • Nożyce kuchenne

Nie ma nic wyjątkowego w mikrozielonych nasionach – to te same nasiona, których używa się do uprawy dojrzałych roślin. Różnica polega na tym, kiedy roślina jest zbierana. Możesz więc użyć dowolnej dostępnej odmiany nasion anyżu. Jednak, aby uzyskać jak najlepsze zbiory, zalecamy kupowanie nasion od wiarygodnego sprzedawcy, takiego jak True Leaf Market.

Korzenie młode, które wyrastają z nasion anyżu, mają duże zadanie. Aby ułatwić tę pracę, zapewnij im drobnoziarnistą glebę, która będzie dla nich łatwa w nawigacji. Gleba do nasion jest właśnie do tego stworzona, więc jest to nasze ulubione podłoże do uprawy. Kokos kokosowy zajmuje drugie miejsce dzięki swoim zdolnościom do zatrzymywania wody.

Moczenie

Niektóre nasiona mają grube łuski, które wymagają dobrego namoczenia wstępnego, aby rozpocząć proces kiełkowania. Na szczęście dla nas nasiona anyżu dobrze kiełkują bez wstępnego namaczania, co skraca ich czas kiełkowania. Możemy przejść od razu do siewu.

Sadzenie

Nasiona anyżu
Nasiona anyżu. Źródło: John i Anni

Zacznij od przygotowania tacy i podłoża do uprawy. Chwyć tacę z otworami i wypełnij ją ziemią blisko krawędzi. Wyrównaj glebę i szybko zaparuj ją wodą. Następnie posyp mikrozielone nasiona równomiernie na całej powierzchni gleby. Powinny być stłoczone razem bez nakładania się. Ponieważ nie namoczyliśmy wcześniej nasion, daj im trochę wilgoci w butelce z mgiełką. Nasiona anyżu microgreens nie lubią być podlewane, więc upewnij się, że podłoże jest wilgotne, a nie nasiąknięte.

Zamiast przykrywać nasiona cienką warstwą ziemi, umieść na wierzchu drugą, bezotworową tacę. To zablokuje światło, jednocześnie działając jako kopuła nawilżająca. Aby utrzymać go na miejscu, umieść niewielką wagę na górnej tacy przez cały czas kiełkowania.

Rozwój

Trzymaj górną tacę na miejscu przez cały czas kiełkowania plus kilka dodatkowych dni (około 10-15 dni). Nasiona mikrozielonych kiełkują, kiełkują, a następnie wystrzeliwują w górę w poszukiwaniu światła. Będziesz wiedział, że ten proces kiełkowania jest zakończony, gdy sadzonki wspólnie podniosą obciążoną górną tacę.

Kiedy po raz pierwszy usuniesz osłonkę do kiełkowania, zobaczysz upiornie blade kiełki. Nie jest to jednak powód do niepokoju! Sadzonki po prostu nie zaczęły jeszcze produkować chlorofilu. Rozbudzimy je, ustawiając źródło światła.

Umieść lampę do uprawy stopę lub dwie bezpośrednio nad poziomem gleby. Jeśli światło jest wyłączone z boku – jak w przypadku światła słonecznego – mikrozieleń pochylą się w jego kierunku. Powoduje to nierównomierny wzrost i postrzępione łodygi. Gdy mikroziele otrzymują co najmniej 12 godzin bezpośredniego światła dziennie, tworzą równą, gęstą matę zieleni.

Ponieważ między sadzeniem a zbiorami jest kilka tygodni, prawdopodobnie będziesz musiał ponownie podlać glebę. Zamiast mgły, jak na początku, będziemy podlewać z dna. Dzięki temu żywe zielone liście pozostają suche, pomagając zapobiegać rozwojowi bakterii.

Do podlewania od spodu można ponownie wykorzystać wcześniejszą tackę na przykrywkę. Napełnij go calem wody i umieść w nim tacę do uprawy. Gleba wchłonie wodę przez otwory drenażowe bez zamoczenia powierzchni. Pozostaw dolną tacę na miejscu na 10-15 minut przed jej wyjęciem. Powtórz ten proces, gdy gleba zacznie wysychać.

Żniwny

Mikroziele anyżu będą gotowe do zbioru około 17-20 dni po posadzeniu. Każda mikrozielona powinna mieć kilka centymetrów wysokości z całkowicie rozwiniętymi, jasnozielonymi liśćmi (liścieniemi). Zwykle zbieramy tylko w fazie mikrozieleń, ale w przypadku anyżu można poczekać, aż pojawią się pierwsze, ząbkowane, prawdziwe liście. Smak będzie tu nieco inny, dlatego zalecamy testowanie smaku microgreen co kilka dni, aby zdecydować o optymalnym czasie zbiorów.

Do zbiorów potrzebny będzie ostry nóż lub nożyce kuchenne. Jedną ręką chwyć pęczek mikrozielonych anyżków, a drugą pokrój zielone łodygi. Możesz zbierać wszystkie mikroziele na raz lub tylko w razie potrzeby (pamiętaj, że ich smak będzie się zmieniał, gdy rosną!). Aby zachować świeży smak mikrozieleń, nie myj ich, dopóki nie będziesz ich używać.

Mikroziele anyżu mogą odrosnąć, jeśli zostawisz trochę liści, ale nie rób sobie nadziei. Największy sukces osiągniesz po sadzeniu nowej uprawy mikrozielonych. Ponadto za drugim razem będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy zbierać plony!

Przechowywanie

Mikroziele anyżu mają wyjątkowy smak, więc fajnie jest z nimi eksperymentować. Wypróbuj je jako zielony dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Lub dodaj je do sałatki, aby uzyskać łagodny smak lukrecji. Bez względu na to, jak wykorzystasz ich smak, z pewnością uzyskasz więcej korzyści zdrowotnych ze swoich posiłków.

Podobnie jak większość świeżych produktów, anyż microgreens ma krótki okres przydatności do spożycia. Powinieneś być w stanie zachować świeży smak nawet przez tydzień, o ile są prawidłowo przechowywane. Zawiń niewykorzystane mikroziele anyżu w papierowy ręcznik i zamknij je w hermetycznym pojemniku. Włóż ten pojemnik do szuflady na warzywa w lodówce. Być może będziesz musiał wymieniać ręcznik co kilka dni, aby warzywa pozostały jak najbardziej suche.

Często Zadawane Pytania

P: Jak uprawiasz microgreens anyżu?

Odp.: microgreens anyżu rosną tak jak większość microgreens. Trzymaj nasiona w ciemności przez cały czas kiełkowania, podlewaj rośliny od dołu i trzymaj je pod rosnącym światłem. Po okresie zbiorów włóż te słodkie, zielone rośliny do naczynia mięsnego lub sałatki.

P: Jak smakują anyżowe microgreens?

Odp .: Mikroziele anyżu znane są ze swojego smaku lukrecji. Są bardzo podobne do mikrozieleń kopru włoskiego pod względem smaku i korzyści zdrowotnych.

P: Jakich microgreens nie należy jeść?

O: Jeśli zielone liście dojrzałej rośliny są jadalne, mikrozieleń będą jadalne. Tak jest w przypadku większości mikrozieleń ziołowych i niektórych roślin warzywnych, takich jak mikrozieleń buraczanych. Unikaj mikro zieleni z rodziny psiankowatych, takich jak pomidory.

P: Jakich nasion nie należy używać w microgreens?

Odp.: Ponieważ jemy microgreens wkrótce po kiełkowaniu, nie używaj nasion, które zostały zaprawione chemikaliami. Zalecamy stosowanie ekologicznych nasion bez GMO, aby uzyskać optymalne korzyści zdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *