Jak szybko i łatwo uprawiać mikrozielone selera?

Celery microgreens


Jeśli śledziłeś naszą serię microgreens, być może jesteś gotowy na wyzwanie – a my mamy idealne! Mikroziele selera są trudne w uprawie, ale ich ostry smak jest tego wart. Dzięki pierzastym liściom i zdrowemu, orzeźwiającemu smakowi te mini warzywa są fantastycznym dodatkiem do Twojego mikrozielonego ogrodu.

Ponieważ są to mikroziele, będziemy zbierać kiełki, a nie w pełni wyrośnięte łodygi selera. Jednak łodygi nadal mają trochę tego słynnego chrupania selera bez twardych strun. Łatwo dodać posiekany seler do zup warzywnych lub sałatek. Więc trzymaj się masła orzechowego, ponieważ te klasyczne warzywa pasują do prawie wszystkiego (czy ktoś ma tajskie curry z orzeszkami ziemnymi?).

Nie uprawiamy mikrozieleń selera tylko dla intensywnego smaku selera – są one również bardzo pożywne! Te małe warzywa są pełne witamin A, B, C i E, a także wapnia, potasu, fosforu, a nawet aminokwasów. Tak więc, uprawiając mikrozielone selery, inwestujesz również w swoje zdrowie.

W tym artykule dostosujemy nasze umiejętności uprawy mikrozielonych roślin do uprawy selera. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, otrzymamy obfitość pysznego mikroselera gotowego do spożycia!

Dobre produkty w Amazon do uprawy Microgreens selera:

Krótkie informacje o mikroziele selera

Mikrozielenice selera są cudowne i smakują jak zwykły seler.
Smak: Intensywny smak selera
Moczyć: Opcjonalny
Płukanie/Opróżnianie: Nie
Kiełkowanie: 1-2 tygodnie
Idealne zbiory: 21-30 dni

Uprawa Microgreens selera

Jak wspomnieliśmy, uprawa mikrozielonych selerów jest tak samo trudna, jak łodygi selera. Aby odnieść sukces, musimy zwracać baczną uwagę na każdy krok.

Materiały

Jeśli już wcześniej próbowałeś swoich sił w uprawie microgreens, prawdopodobnie masz już większość tych materiałów. Ale niektóre są specyficzne dla mikrozieleń selera, więc przejdziemy do szczegółów. Oto, czego potrzebujesz:

  • Mikrozielone nasiona: wybieraj wysokiej jakości nasiona selera, takie jak odmiany z True Leaf Market
  • Pojemniki: trzy płytko rosnące tace, jedna z otworami drenażowymi i dwie bez, wszystkie tacki tej samej wielkości (nasze instrukcje dotyczą tac 10″x20″)
  • Podłoże uprawowe: mieszanka startowa z nasion lub kokosowy kokos
  • Światło: dowolne światło do uprawy – preferujemy światło do uprawy T5 za każdym razem, gdy uprawiamy microgreens
  • Nożyce kuchenne do zbioru
  • Mgła butelka

Nasze dwa najlepsze typy mikrozielonych selerów z True Leaf Market są ich Utah 52-70 nasiona selera i ich nasiona mikrozieleń selera. Mieliśmy niezwykłe szczęście ze wszystkimi ich nasionami na microgreens i nie zawiedziesz się!

Łodygi selera wytwarzają małe, brązowe nasiona, więc będziesz potrzebować 1-2 łyżki nasion na tackę. Zaleca się stosowanie ekologicznych nasion selera lub nasion specjalnie przeznaczonych do uprawy mikrozielonych, ponieważ inne nasiona selera można poddać obróbce, aby pomóc im wytrzymać chłodniejsze warunki pogodowe bardzo wczesną wiosną. Aby uzyskać dobre tempo kiełkowania, używaj zdrowych, nowych nasion.

Mieszanka startowa z nasion doskonale nadaje się do uprawy mikrozieleń selera, ale nasiona selera doskonale sprawdzają się również w włóknie kokosowym. Włókna są bardzo chłonne i nie przemakają. W rzeczywistości włókno kokosowe tak dobrze zatrzymuje wilgoć, że wystarczy tylko raz podlewać!

W przypadku mikroselera nie wystarczy tylko odpowiednia wilgotność gleby – potrzebują dużo światła. Microgreens najlepiej rosną w świetle do uprawy zamiast w naturalnym słońcu. Dzięki lampie do uprawy możesz ustawić ją bezpośrednio nad tacą, aby sadzonki selera rosły równomiernie. Będziesz także w stanie zapewnić, że mikroziele selera będą miały wystarczającą ilość światła każdego dnia.

Moczenie

Nasiona selera
Wybierz ekologiczne nasiona selera lub nasiona przeznaczone do mikrozieleń.

Nasiona selera nie muszą być moczone, aby wykiełkować. Jeśli jednak masz trudności z kiełkowaniem, możesz spróbować namoczyć nasiona selera w ciepłej wodzie przez 24-48 godzin. Niezależnie od tego, czy moczysz, czy nie, kiełkowanie mikrozieleń selera trwa zwykle co najmniej tydzień.

Jeśli namoczysz nasiona selera, posadź je natychmiast po wyjęciu z miski. Jeśli ponownie wyschną, cały proces pójdzie na marne.

Sadzenie

Teraz, gdy już zebrałeś zapasy, a mikronasiona selera są (być może) namoczone, posadźmy mikrozielone nasiona. Zacznij od złapania tacki z otworami drenażowymi (resztę wykorzystamy później). Napełnij tackę do ¾ wysokości wybraną mieszanką doniczkową. Następnie dobrze podlej glebę, aby była równomiernie wilgotna, ale nie mokra. Wygładź powierzchnię gleby tak płaską, jak to możliwe i delikatnie dociśnij, aby usunąć wszelkie kieszenie powietrzne.

Mikroziele selera preferują gleby lekko kwaśne o pH około 5,5 – 6,0. Prostym sposobem na modyfikację gleby jest nasączenie jej wodą o zrównoważonym pH (taka sama jak w hydroponice). Jeśli nie robiłeś tego wcześniej, oto krótki film instruktażowy. Jeśli uprawa mikrozielonych selerów jest już wystarczającym wyzwaniem, pomiń ten krok.

Następnie równomiernie posyp mieszankę doniczkową mikrozielonymi nasionami selera. Uprawiając mikroziele, zwykle lubimy gromadzić nasiona razem. Jednak zielenie selera rosną gęsto, więc starsze sadzonki będą blokować dostęp światła młodszym. Może to również blokować przepływ powietrza do mikrozielonych selerów, co sprzyja nadmiernej wilgotności wody i rozwojowi bakterii. Rozstaw nasiona w odległości około ½ – 1 cala (zwróć uwagę na ich gęstość później, aby móc zmienić odstępy przy następnym uprawianiu mikrozieleń selera).

Daj nasionom mgiełkę wody i umieść na nich jedną z solidnych tac do uprawy. Zaciemniająca osłona musi być na miejscu przez tydzień lub dwa, więc umieść na niej ciężarek, aby się nie przesuwał. Chociaż większość microgreens rozwija się pod matami grzewczymi, nasiona selera nie. Ich maksymalna temperatura wynosi 70-75°F, więc zachowaj matę na inną uprawę.

Uprawa Microgreens selera

Możemy zasiać dużo mikrozielonych nasion selera, ale to nie będzie dobre, jeśli nie będzie wysokiego tempa kiełkowania. Być może najważniejszą konserwacją mikrozieleń, którą możesz zrobić, aby pomóc tym nasionom w kiełkowaniu, jest podlewanie ich od spodu. Ta metoda zapobiega wymrażaniu i rozwojowi innych bakterii, na które podatne są mikroziele selera. Pomaga również zapobiegać przesyceniu gleby.

Aby podlewać od dołu, chwyć trzecią tacę i napełnij ją kilkoma centymetrami wody. Następnie umieść w nim tackę na mikroselery. Gleba wchłonie wodę przez otwory drenażowe bez kropli na sadzonki. Wyjmij tackę z wodą, gdy rośliny będą miały wystarczającą ilość wody z dołu.

Trzymaj zaciemniającą osłonę na tacce z mikrozielonym selerem przez cały okres kiełkowania. Co kilka dni zajrzyj do ciemnej szklarni, aby sprawdzić wilgotność gleby i wzrost mikrozieleń selera. W ciągu 1-2 tygodni zobaczysz, że nasiona selera, które zasadziłeś, są teraz sadzonkami selera o jasnym kolorze. Możesz również zauważyć maleńkie włośniki wyrastające z korzenia kiełków. Mają tak delikatną konsystencję, że te korzenie są często mylone z pleśnią! Jednak z czasem włosy pomogą zakotwiczyć kiełkujące mikrozielenice selera w glebie.

Kiedy mikroseler zacznie podnosić tacę zaciemniającą, nadszedł czas, aby ją wyjąć i wreszcie dać mikrozielonym selerom trochę światła. Umieść światło do uprawy kilka stóp bezpośrednio nad tacą ogrodową i włączaj je na 12-14 godzin dziennie. Mikroziele selera szybko zmienią kolor na jasnozielony i wyprostują się w kierunku światła.

Niektóre warzywa mikroselera mogą nosić łuskę nasion jako kapelusz. To urocze, ale będziesz chciał usunąć łuski, delikatnie przesuwając dłonią po wierzchołkach roślin.

Żniwny

Zebrane mikroziele selera
Po zebraniu używaj mikrozieleń, póki są świeże!

Zazwyczaj od razu zbieramy microgreens, ponieważ ich smak zmienia się wraz z dojrzewaniem. Mikroziele selera zachowują swój intensywny smak selera znacznie dłużej, więc nie musisz się spieszyć. Musisz zebrać, zanim mikrozieleń przerosną swoją tacę (lub przesadzić kiełki do ogrodu jako pełne łodygi selera!).

Zbieraj, gdy liścienie selera są całkowicie otwarte i zielone lub gdy pojawią się pierwsze prawdziwe liście. W tym momencie mikroziele selera będą miały 1-3 cale wysokości i będą dość bujne. Użyj czystych nożyc kuchennych lub ostrego noża, aby pokroić łodyżki mikroselera na pęczki.

Jeśli przytniesz tylko górę każdego mikrozielonego selera, pozostawiając sporą ilość łodygi, mikrozieleńce selera mogą odrosnąć. Jeśli jednak skończysz z tymi zbiorami, usuń wszystkie stare korzenie z gleby przed ponownym jej użyciem (możesz sadzić tace z mikrozielonymi selerami przez cały rok).

Przechowywanie

Mikroziele selera są delikatne, więc nie przechowują się zbyt dobrze. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zjeść je zaraz po zbiorach. Dodaj posiekaną mikrozielonkę selera do zupy warzywnej i sałatki lub użyj ich jako dressingu do zapiekanek. Intensywny smak selera dobrze uzupełni dania wytrawne.

Jeśli jesteś zbyt pełny na kolejny liść, ostrożnie zawiń zebrane, suche mikroziele w papierowe ręczniki i umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub plastikowej torbie. Przechowuj mikrozielone selery w lodówce, gdzie wytrzymają jeszcze kilka dni.

Często Zadawane Pytania

P: Czy można jeść mikrozielone selery?

O: Oczywiście! Mikroziele selera mają intensywny smak i znaczne ilości składników odżywczych, które pokochasz. Posiekaną mikrozielonkę selera można dodać do niemal każdego dania (zup, zapiekanek, dressingów itp.).

P: Jak długo trwa wzrost mikrozieleń selera?

Odp.: Sadzenie i uprawa mikrozielonego selera nie jest dla niecierpliwych, ponieważ wzrost zajmuje około miesiąca. Jeśli szukasz szybszego czasu zbiorów, spróbuj uprawiać brokuły microgreens zamiast mikroselera.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *