Jak szybko i łatwo uprawiać Oregano Microgreens?

How to Grow Oregano Microgreens Fast and Easy


Oregano to osobliwe zioło. Ma ziemisty, ostry smak, który pasuje tylko do niektórych produktów spożywczych. Zioło to również potrzebuje 3-4 tygodni, aby wytworzyć liścienie. Jako takie, mikroziele oregano są znacznie mniej popularne niż mikroziele koniczyny lub szpinaku. Jednak wyjątkowy smak pomaga oregano wypełnić bardzo specyficzną niszę: kuchnię śródziemnomorską!

Jeśli lubisz gotować zupy i dania na bazie pomidorów, zwłaszcza kuchni włoskiej i greckiej, mikrozielone oregano potrzebują miejsca w Twoim ogrodzie. Ich wyjątkowy, pikantny smak trudno zastąpić innymi ziołami, nawet tymi z rodziny miętowej. Ponadto oregano uprawiane jako microgreens jest bardziej słodkie w smaku niż dojrzałe oregano.

Zieleń oregano kiełkuje upiornymi liścieniami na ciemnych łodygach. Te maleńkie listki są pełne składników odżywczych, zwłaszcza przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Mają doskonałe właściwości antyseptyczne i historycznie były używane do zwalczania różnych chorób (w tym ukąszeń węży!).

Chociaż rosną dłużej niż inne microgreens, mikro zioła oregano są absolutnie tego warte, jeśli lubisz smak i aromat. W tym przewodniku omówimy wszystkie szczegóły uprawy oregano – i wielu różnych rodzajów ziół – jako mikrozieleń.

Dobre produkty w Amazon do uprawy Oregano Microgreens:

Krótkie informacje o Oregano Microgreens

Powszechne włoskie mikroziele oregano.
Smak: Ostry, ziemisty, pikantny, ale słodki smak
Moczyć: Nie
Płukanie/Opróżnianie: Nie
Kiełkowanie: 5-7 dni
Idealne zbiory: 16-22 dni

Uprawa Oregano Microgreens

Mogą być mniej popularnymi wyborami, ale microgreens oregano mają te same warunki wzrostu i proces, co większość microgreens ziołowych. Jeśli wcześniej uprawiałeś microgreens, nie będziesz miał problemu z zebraniem plonów z tego zioła.

Materiały

Oto podstawowe materiały potrzebne do uprawy microgreens:

  • Nasiona: organiczne, wysokiej jakości nasiona oregano, takie jak te z True Leaf Market
  • Podłoże do uprawy: preferujemy delikatną konsystencję początkowej mieszanki nasion Epsoma lub włókna kokosowego
  • Światło: użyj lampy T5, aby uzyskać najlepsze wyniki
  • Pojemniki: płytko rosnące tace
  • Mała waga: do 5 funtów
  • Nożyce kuchenne
  • Mgła butelka
  • Mata grzewcza (opcja)

Naszą ulubioną firmą produkującą nasiona mikrozielonych jest Rynek prawdziwych liści. Niektóre z naszych osobistych faworytów to:

Możesz użyć zwykłych włoskich nasion oregano lub poeksperymentować z różnymi odmianami. Istnieje wiele możliwości wyboru o różnych gustach. Niektóre z najpopularniejszych to oregano greckie, syryjskie lub złote. Oregano jest często mylone z siostrzanymi taksonami majeranku i nazywanym „dzikim majerankiem” (zioła majeranku są podobno słodsze). Niezależnie od tego, które zioła wybierzesz, zdobądź co najmniej uncję nasion na tacę do uprawy.

Ponieważ zbieramy mikroziele zanim korzenie zaczną rosnąć głęboko, używamy płytkich tac. Tace do uprawy 10×20 są dostępne w większości sklepów ogrodniczych i online. Do każdego zbioru potrzebna będzie jedna taca z dobrymi otworami drenażowymi i jedna solidna.

Moczenie

Nasiona oregano
Nasiona oregano.

Istnieje kilka rodzajów mikrozieleń, które wymagają wstępnego namoczenia przed sadzeniem, ale oregano nie jest jednym z nich! Małe nasiona są w stanie wystrzelić bez dodatkowej pomocy podczas wstępnego namaczania.

Sadzenie

Zaczniemy od przygotowania tac do uprawy. Ważne jest, aby nadmiar wilgoci mógł spłynąć, więc używaj tacy do uprawy z otworami w dnie. Wypełnij go blisko brzegu ziemią do nasion lub kokosem (nasiona potrzebują delikatnej konsystencji, aby wykiełkować). Wygładź powierzchnię gleby i spryskaj ją wodą.

Następnie posyp nasiona oregano cienką warstwą na ziemi. Rozłóż je aż do brzegów, ale upewnij się, że nasiona nie nakładają się zbytnio na siebie. Daj im kolejną mgiełkę wody, aby mogły zacząć kiełkować.

Zamiast przykrywać nasiona ziemią, umieść drugą tacę do uprawy bezpośrednio na nich (obie tacki będą ustawione pionowo). To zablokuje całe światło słoneczne i zmusi nasiona do wyhodowania silnych korzeni i łodyg. Ustaw niewielką wagę na wierzchu tacy nakrywkowej, aby uzyskać dokładną miarę.

Aby uzyskać bujną matę zieleni, potrzebujemy 90% współczynnika kiełkowania. Aby to osiągnąć, możesz umieścić matę grzewczą pod tacą. Powinieneś także co kilka dni zaglądać pod tacę, aby upewnić się, że jest wystarczająco dużo wilgoci.

Rozwój

Wykiełkowanie nasion oregano zajmie 5-7 dni. Następnie daj im jeszcze kilka dni pod przykryciem, aby naprawdę zadomowili się na swojej tacy. Kiedy bladozielone łodygi będą gotowe na trochę światła, podniosą tacę z przykryciem – masa i wszystko!

Po zdjęciu tacki przykrywającej umieść swój growlight o stopę bezpośrednio nad sadzonkami. Włącz go na około 16 godzin dziennie, aby zioła miały wystarczającą ilość światła. Młode rośliny szybko wyciągną się pod światło i rozwiną swoje zielone liście.

Ponieważ formowanie się liści trwa tak długo, prawdopodobnie będziesz musiał podlewać swoją roślinę oregano. Zamiast podlewać od góry, co może zarażać bakterie, dodaj wodę z dna tacy. Po prostu dodaj kilka centymetrów wody do tacki, która wcześniej była używana jako przykrycie, i zamiast tego ustaw tacę z mikrozielonymi. Daj swoim mikrozielonym ziołom 10-15 minut na wchłonięcie wody przez otwory drenażowe i ziemię przed wyjęciem tacy.

Żniwny

Microgreens są zwykle zbierane tuż po otwarciu liścieni. W przypadku oregano będzie to od 16 do 22 dni po posadzeniu. Zbierz jasnozielone liście, przecinając łodygi w pęczki. Aby zachować jak najświeższy smak mikro, przestań podlewać na 12 godzin przed zbiorem.

Gdy wyrastają z stadium mikrozielonego i stają się pełnymi roślinami, zmienia się łagodny smak tych ziół. Chociaż wszystkie dobrze smakują, większość ogrodników woli zbierać plony dla określonego smaku. Zalecamy testowanie smaku mikrozielonych ziół w miarę ich wzrostu. Jeśli zrobisz to z pierwszym plonem, będziesz dokładnie wiedział, kiedy zebrać wszystko, gdy będziesz je uprawiać po raz drugi.

Niestety zioła te nie odrastają po każdym zbiorze. Zamiast tego kompostuj glebę, umyj tace i przesadź nową partię.

Przechowywanie

Tuż przed przygotowaniem mikroelementów umyj je w zimnej wodzie. Dobrze wykorzystaj walory smakowe i zdrowotne oregano, dodając je do ryb, zup lub dań śródziemnomorskich (poprawi to smak sosu pomidorowego). Mikrosy nie tylko będą smakować pysznie, ale również ozdobią gotowanie, gdy zostaną użyte jako dodatek.

Aby Twoje mikro łodygi, liście i smak były jak najświeższe, utrzymuj je tak suche, jak to możliwe. Chociaż mikroziele nie wysychają jak zwykłe zioła, można je owinąć w papierowe ręczniki i zamknąć w pojemniku. Przechowuj warzywa w szufladzie na warzywa i owoce w lodówce i zużyj je w ciągu tygodnia.

Często Zadawane Pytania

greckie oregano microgreens
Greckie mikroziele oregano.

P: Jaki jest najzdrowszy mikrozielony?

Odp.: Wszystkie mikroziele zawierają wiele składników odżywczych, witamin i korzyści zdrowotnych (i smaku!). Do najzdrowszych należą zielony groszek, jarmuż, brokuły i rukola. Wszystkie one zawierają duże ilości witaminy C, wapnia, błonnika i kwasu foliowego.

P: Czy zioła mogą być uprawiane jako mikroziele?

O: Absolutnie! Oregano, bazylia, koperek i wiele innych tworzą doskonałe mikrozielone o pysznym smaku. Zwykle mają więcej korzyści zdrowotnych, smaku i witaminy C niż sałata liściasta w zwykłej mieszance sałat. Ponadto szefowie kuchni zazwyczaj wolą microgreens ze względu na ich delikatny wygląd.

P: Jakich nasion nie należy używać w microgreens?

O: Większość roślin, które nie mają jadalnych zielonych liści, gdy są dojrzałe, nie są jadalne jako mikroziele. Obejmuje to dobry kawałek rodziny Solanaceae (w tym ciebie, pomidory!).

P: Jak uprawiasz mikrozielone oregano?

O: Tak jak większość innych nasion! Pominiesz wstępne moczenie, posadzisz nasiona, zablokujesz dostęp światła słonecznego na około tydzień, a następnie utrzymasz zielony wzrost, aż pojawią się prawdziwe liście.

P: Jak długo trwa kiełkowanie oregano?

O: Te zioła wykiełkują w ciągu 5-7 dni. Potem nie rosną szybko, ale dają słodkie, jasnozielone zbiory.

P: Jakie są zalety liści oregano?

Odp.: Oprócz wyjątkowego smaku jasnozielone liście oregano są znane ze swoich przeciwutleniaczy i właściwości zdrowotnych w walce z chorobami. Wśród nich wyróżnia się błonnik pokarmowy, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *