Maria zadzwoniła do mnie pewnego sierpniowego dnia, żeby odwiedzić ją i jej figowe drzewa. Pochodząca z Włoch Maria jest bardzo niska, bardzo krzepka i ma około 80 lat. Wkrótce przyglądaliśmy się także jej kasztanom, fasoli rzymskiej, brokułom i wielu innym roślinom. Kiedy szykowałem się do wyjścia, zaproponowała z mocnym włoskim akcentem: „Chcesz trochę moich brzoskwiń?” Brzoskwinie wyglądały na małe, rozmyte, trochę zielonkawe i nakrapiane brązowymi plamami. Mimo to była to propozycja, której nie mogłem odrzucić, nawet jeśli odrzuciła moją propozycję wspinania się po rozklekotanej drewnianej drabinie, by napełnić mały koszyk. Ten kosz, który napełniła, zawierał jedne z najbardziej aromatycznych brzoskwiń, jakie kiedykolwiek jadłem. Aby smakować brzoskwinie i nektarynki w ich najlepszym wydaniu – ociekającym, aromatycznym i pełnym smaku – musisz samodzielnie je hodować. Drzewa nigdy nie rosną duże i są ozdobne z efektownymi różowymi kwiatami i lśniącymi, opadającymi liśćmi. Owocują szybko, często w drugim roku życia.
Chociaż nazwa botaniczna (Persica) sugeruje pochodzenie z Persji (dzisiejszy Iran), brzoskwinie w rzeczywistości pochodzą z Chin. Dawno temu brzoskwinie były transportowane na zachód, przez Persję, do starożytnej Grecji, a następnie do Rzymu. Rzymianie rozpowszechnili uprawę brzoskwini w całym swoim imperium. Nasiona przywieziono do Ameryki w XVI wieku, gdzie spotkały się z przyjęciem powitalnym. Plemiona rdzennych Amerykanów, takie jak Havasupai na południowym zachodzie, wkrótce zaczęły uprawiać sady brzoskwiniowe, a na południowym wschodzie brzoskwinie utworzyły nawet dzikie drzewostany (zwane „naturalnymi z Tennessee”).
Rodzaje odmian brzoskwini i nektarynek do uprawy
Z biegiem lat gama nektarynek i brzoskwiń dostępnych dla ogrodników poszerzyła się o różne kolory miąższu i różne kształty. Większość osób zgadza się jednak, że niezależnie od wyglądu większość smakuje podobnie do klasycznych faworytów.
Wskazówki dotyczące uprawy brzoskwiń i nektarynek
Nektarynki i brzoskwinie to praktycznie te same owoce, różniące się tylko jednym genem. Nierzadko zdarza się, że gałąź na brzoskwini mutuje i zaczyna rodzić nektarynki i na odwrót.

Podstawy uprawy drzew brzoskwiniowych i nektarynek
- Wybierz typ odporny na choroby i odporny na konkretną strefę.
- Drzewa kosmiczne oddalone od siebie o 10 do 12 stóp; niektóre odmiany karłowate można rozmieścić bliżej.
- Wybierz miejsce w pełnym słońcu z żyzną, dobrze przepuszczalną glebą. Dowiedz się, jak sprawić, by gleba była bardziej żyzna tutaj.
- Przycinaj co roku, aby uzyskać najlepsze zbiory.
- Bądź czujny na szkodniki i choroby; w razie potrzeby spryskaj organicznymi sprayami lub biologicznymi środkami odstraszającymi.
Starannie wybierz miejsce i uważaj na szkodniki
Aby Twoje drzewo było zdrowe, wydajne i przynosiło owoce najlepszej jakości, kluczowy jest właściwy wybór miejsca. Brzoskwinie i nektarynki kwitną wcześnie w sezonie, więc idealne miejsce to takie, które wiosną nie nagrzewa się zbyt wcześnie. Kluczowe znaczenie dla sukcesu ma również pełne nasłonecznienie, doskonale osuszona gleba i letnie ciepło.
Uprawa brzoskwini lub nektarynek jest przypadkową propozycją w niezbyt idealnych miejscach. Mimo to aromatyczne brzoskwinie i nektarynki są taką ucztą, że rezygnacja z okazjonalnych – lub bardziej niż okazjonalnych – niepowodzeń w uprawie może sprawić, że sadzenie drzewka będzie się opłacać. (Zadowolę się dwa z pięciu dobrych lat.) A poza tym drzewa kwitną pięknie wiosną, a potem są ładne przez cały sezon; w dobrych latach ich owoce czynią je jeszcze ładniejszymi.
Jak zwalczyć owady lubiące brzoskwinie

Szkodniki owadzie niestety uwielbiają brzoskwinie i nektarynki prawie tak samo jak my.
Śliwkowe curculio
Na wschód od Gór Skalistych często występuje śliwka kurkuliowa, owad, który uszkadza rozwijające się owoce i pozostawia charakterystyczną bliznę w kształcie półksiężyca. Zranione owoce zwykle opadają lub stają się podatne na choroby. Curculios są głównie aktywne w okresie sześciu tygodni, zaczynając od momentu, gdy płatki zaczynają opadać. Trzymaj kurkuli z daleka, spryskując trzy warstwy Surround przed kwitnieniem, a następnie odnawiaj oprysk co siedem do 10 dni (częściej po deszczu) przez cały ten sześciotygodniowy okres. Inną opcją jest uderzanie każdego ranka w konary lub pień drzewa wyściełanym młotkiem, aby oderwać owoce od kurkuli. Rozłóż płachtę lub plandekę na ziemi pod drzewem, aby je złapać i zapewnić łatwy sposób na usunięcie. Trzymanie drobiu, który zjada curculios, pod drzewami również daje pewną kontrolę.
Ćma z owoców orientalnych
Innym szkodnikiem owadzim, który atakuje owoce brzoskwini i nektarynki, pozostawiając duży otwór w miejscu wejścia, jest ćma wschodnia. Owad ten wbija się również w młode łodygi, powodując ich więdnięcie na końcach. Może być kontrolowany przez przerwanie krycia na działkach większych niż 3 akry. Technika zakłócania krycia powoduje, że powietrze w sadzie jest zalewane feromonem ćmy wschodniej, uniemożliwiając samcom odnalezienie i skojarzenie z samicami. The Macrocentrus ancylivorus osa parazytoidowa, która pochodzi z północno-wschodnich części Stanów Zjednoczonych, jest znanym wrogiem ćmy i często pomaga również kontrolować epidemie. Spryskiwanie Surround, Entrust lub Bt może być skuteczne, chociaż wycieranie pozostałości Surround (jadalnych, ale niepokojących) ze skóry rozmytej brzoskwini jest wyzwaniem.
Zmatowiały błąd roślin
Zwłaszcza na południowym wschodzie, catfacing owoców może być problemem. Te zapadnięte, korkowate uszkodzenia są spowodowane przez owady roślinne, takie jak zmatowiały pluskwa roślinna. Owady żyją wśród chwastów i resztek roślinnych, więc w razie potrzeby poza opryskiwaniem posprzątaj obszary przylegające do drzew.
Leczyć choroby, aby uzyskać najlepsze zbiory
Brązowa zgnilizna
Owoce, które pokrywają się rozmytym szarym grzybem, są zarażone chorobą brunatną. Zainfekowane owoce, zwane mumiami, ciemnieją, wysychają, twardnieją i często pozostają na drzewie. Usuń wszystkie mumie z ziemi i drzewa, ponieważ są one źródłem przyszłorocznych infekcji. Choroba atakuje również gałązki, więc przycinaj i usuwaj gałązki, na których widoczne są ciemne, zapadnięte zrakowacenia brunatnej zgnilizny.
Brązowa zgnilizna to kolejny powód przerzedzania owoców brzoskwini i nektarynek. Kilka odmian brzoskwini jest odpornych, w tym „Early Redhaven”, „Garnet Beauty”, „Harbrite”, „Harcrest”, „Harrow Beauty”, „Glohaven” i „Elberta”. Nektarynki są na ogół bardziej podatne na brązową zgniliznę niż brzoskwinie, ale odmiany „Red Gold” i „Midglo” mają pewną odporność. Opryskiwanie miedzi lub siarki w czasie kwitnienia i ponownie, zanim owoce zaczną dojrzewać, również pomaga zwalczać brązową zgniliznę.
Plamy bakteryjne

Ciemne plamy na powierzchni owoców są objawami plam bakteryjnych, innej choroby bardziej rozpowszechnionej w wilgotnym klimacie, na przykład we wschodnich Stanach Zjednoczonych. Oprócz rozpylania miedzi w okresie spoczynku i na wiosnę, wybór odpornych odmian również może ograniczyć tę chorobę. „Candor”, „Earliglo”, „Harbelle”, „Harbinger”, „Redskin”, „Redhaven”, „Harrow Diamond” i „Harrow Beauty” to brzoskwinie z pewnym oporem; Nektaryny „Mericrest”, „RedGold” i „Midglo” mają pewną odporność. Bakterie zimują w ciemnych, gumowatych końcówkach gałęzi i chorych gałązkach; przycinaj je, gdy je zauważysz, aby zmniejszyć przyszłe źródła infekcji.
Choroba zwijania liści brzoskwini
Jeśli liście na twoim drzewie brzoskwini są czerwonawe, pomarszczone i zwinięte, przyczyną jest choroba zwijających się liści brzoskwini. Znowu sadzenie odpornych odmian („Elberta”, „Redhaven” i „Candor”, żeby wymienić tylko kilka) i opryskiwanie miedzią pomaga ograniczyć chorobę. Mroźne zimy zabijają grzyby.

Zrakowacenia kory lub świdry
Jeśli więdną duże gałęzie lub całe drzewa, należy podejrzewać raki kory lub świdry. Raki są powodowane przez szereg czynników, w tym rany i uszkodzenia spowodowane mrozem, te ostatnie są wynikiem braku mrozoodporności lub późnego zapłodnienia. Świdry to owady, które zazwyczaj atakują osłabione drzewa lub drzewa, które mają już uszkodzoną korę, na przykład przez kosiarki lub raki. Zabij stałego świdra, jeśli już jest obecny, wbijając sztywny drut w otwór w korze do miejsca zamieszkania świdra. Pożyteczny nicienie Steinernema carpocapsae jest zabójcą świdrowców, a spraye Entrust lub Surround są skuteczne przeciwko świniom. Odetnij i wyrzuć gałązki z chorobą nowotworową.
Jak zbierać brzoskwinie i nektarynki
„Jeśli nie lubisz moich brzoskwiń, kochanie, nie potrząsaj moim drzewem” brzmi stara bluesowa melodia. Kiedyś potrząsałeś drzewem, aby upuścić dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki). W tamtych czasach owoce te były jednak używane głównie do robienia brandy i do karmienia świń. Niektóre komercyjne brzoskwinie i nektarynki są nadal zbierane przez mechaniczne potrząsanie drzewami, ale do najlepszego świeżego jedzenia potrzebna jest większa finezja.

Kiedy zbierać brzoskwinie i nektarynki?
Przed zerwaniem poczekaj, aż kolor tła zmieni się na żółty na odmianach żółtych (w tym na odmiany Saturn) i jasnozielonych, prawie białych na odmianach białych. Owoce powinny również zmiękczyć (mniej w przypadku niektórych nowszych, twardszych odmian). Ułóż w dłoni dojrzały, być może zmiękczający owoc, przekręć go i unieś, a powinien wypaść. Niektóre odmiany uwalniają się łatwiej niż inne. Ostatnią i najlepszą częścią testu dojrzałości jest ugryzienie.
Notatka: Nie wszystkie owoce dojrzeją na jednym drzewie w tym samym czasie. Zaplanuj trzy lub cztery zbiory w ciągu kilku tygodni.
Jak przycinać brzoskwinię
Będziesz musiał co roku przycinać brzoskwinię lub drzewo nektarynki. Aby przyspieszyć gojenie się ran po przycinaniu oraz ułatwić zauważenie i usunięcie gałęzi zranionych przez zimowe mrozy, przycinaj je jak najszybciej po przebudzeniu się drzewa w okresie kwitnienia.

Stymuluj nowy wzrost
Brzoskwinie i nektarynki rodzą tylko jednoroczne pędy, dlatego konieczne jest coroczne przycinanie, które powoduje nowy wzrost w tym sezonie na pędy owocowe w następnym sezonie. Jest to również ważne, ponieważ rozrzedza owoce, zwłaszcza jeśli chcesz mieć największe i najlepiej smakujące brzoskwinie i nektarynki.
Stosuj kombinację cięć kłosowych i przerzedzających
Zaproś światło i powietrze do baldachimu, usuwając energiczne pionowe pędy, przerzedzając pozostałe pędy i od czasu do czasu przycinając pędy na dwu- lub trzyletnie drewno. Przyciąć opadające łodygi, a także bardzo krótkie łodygi, ponieważ zazwyczaj wytwarzają małe owoce.
Dąż do otwartego, przewiewnego wyglądu
Połączone efekty przycinania i nawożenia powinny stymulować 3 stopy nowego wzrostu na młodych drzewach i od 18 do 24 cali nowego wzrostu na dojrzałych drzewach. Kiedy skończysz przycinać brzoskwinię lub drzewo nektarynki, powinieneś usunąć wystarczającą ilość drewna, aby ptak mógł przelecieć przez drzewo bez dotykania żadnej z gałęzi.
Lee Reich jest naukowcem zajmującym się glebą i autorem Architektura krajobrazu z owocami oraz Uprawiaj owoce naturalnie.
Zdjęcia, o ile nie zaznaczono inaczej: personel FG