Apium graveolens var. rapaceum
Jeśli kochasz zarówno seler, jak i warzywa korzeniowe, będziesz uwielbiał to wszechstronne warzywo, które jest jak kombo dwa w jednym.
Bulwiasty korzeń znany jako seler, lub Apium graveolens var. rapaceumnie zdobędzie żadnej nagrody za piękno. Ale ma pocieszający, ziemisty smak z nutą rzepy, pietruszki i selera.
Dodatkowo, ma konsystencję ziemniaka!
Zamieszczamy linki do sprzedawców, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupisz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.
Więc co jest seler, dokładnie? Czy jest to po prostu korzeń rodzaju selera, który można uprawiać w ogrodzie, czy też jest to zupełnie inna roślina? Jak się go uprawia i jak się go je?
W tym przewodniku, odpowiemy na wszystkie te pytania i więcej. Oto wszystko, co będziemy omawiać:
Co to jest seler?
Przejdźmy do sedna sprawy, co odróżnia seler od jego bliskiego krewnego, selera.
Oba warzywa są klasyfikowane jako Apium graveolens. Ale seler należy do odmiany znanej jako rapaceumi zamiast uprawiać ją dla grubych, soczystych łodyg, po raz pierwszy uprawiano ją tysiące lat temu dla jej bulwiastego hypokotylu, części często mylonej z korzeniem.
Ta część anatomii rośliny faktycznie pojawia się pod łodygami, ale powyżej korzeni, i rośnie pod ziemią.
Dla uproszczenia nazwiemy ją po prostu warzywem korzeniowym.

Teraz, nie można po prostu wykopać zwykłego starego selera i oczekiwać, że znajdziesz duży, soczysty korzeń. Nazywany również „selerem korzeniowym”, „selerem rzepowym” lub „selerem gałkowym”, ten warzywniak dojrzewa w ciągu 90 do 120 dni, w zależności od odmiany.
Preferuje pełne słońce, chociaż może tolerować trochę cienia, i wymaga bogatej, dobrze odwadniającej gleby o pH między 6,0 a 7,0.
Obrzęknięty hipokotyl zwykle rośnie co najmniej trzy do pięciu cali średnicy, a nadziemne łodygi i liście rosną do sześciu do 26 cali wysokości i szerokości, w zależności od odmiany.
Seler korzeniowy jest rośliną dwuletnią, która zazwyczaj uprawiana jest jako jednoroczna, a najlepiej smakuje pozostawiona w gruncie, aby otrzymać przynajmniej odrobinę mrozu.

Choć seler ma łodygi i liście, które wyglądają jak smutna, niedorozwinięta wersja selera, nie są one głównym celem przy uprawie tej rośliny. Są one jednak jadalne!
Zamiast tego, kluczową jadalną częścią jest hipokotyl, gałązka bulwiasta łodyga, która rośnie pod ziemią i wypycha się przez glebę na górze, gdy jest bliska dojrzałości – podobnie jak ramiona marchewki.
Właściwe korzenie rośliny wyrastają z powiększonego hypokotylu, więc dlatego technicznie rzecz biorąc, korzeń selera nie jest prawdziwym warzywem korzeniowym. Ale jak wiele innych rodzajów bulw i warzyw rosnących pod ziemią, możemy udawać, że nim jest.

Gdy włochata, twarda skóra zostanie obrana, masz warzywo ze wszystkimi cechami pysznie chrupiącego, słodkiego i obfitego korzenia, który może być spożywany na surowo w sałatkach, lub gotowany w smaczną zupę.
Uprawa i historia
Seler jest znany od wieków i należy do najstarszych warzyw korzeniowych w historii pisanej, mówi mistrz ogrodnictwa Kathleen Fitzgerald-Orr z wydziału rolnictwa i zasobów naturalnych Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali selera do celów kulinarnych, medycznych i religijnych, mówi Fitzgerald-Orr. Jego pochodzenie jest w basenie Morza Śródziemnego i północnej Europie, gdzie pochodzi z dzikiej wersji A. graveolens.
Chociaż nie jest szczególnie popularny (jeszcze!) w Stanach Zjednoczonych, seler jest dobrze lubiany w Europie kontynentalnej, zwłaszcza w okresie zimowym.

Stanowi podstawę dla popularnego dania francuskiego remoulade celeri, slaw wykonane z selera, sok z cytryny, creme fraiche, majonez, i musztarda Dijon.
Seler gałkowy jest dobrym źródłem błonnika, potasu i witaminy B5 (kwas pantotenowy), a także doskonałym źródłem witaminy B6 (pirydoksyna).
Możesz go obrać, pokroić w plastry, kostkę, piec, puree, smażyć – cokolwiek brzmi dla Ciebie najbardziej atrakcyjnie, ten wszechstronny warzywniak może to zrobić!
Rozmnażanie
Seler nadaje się do USDA Hardiness Zones 3 do 11. Najłatwiejszy sposób rozmnażania tego członka rodziny Rodzina Apiaceae jest wysiewanie nasion.
Pamiętaj, aby kupić świeże, aby skorzystać z najlepszych możliwych wskaźników kiełkowania.
Zalecamy wysiewanie tych nasion w pomieszczeniach, ponieważ mają one niską zdolność kiełkowania i wymagają temperatury gleby między 70 a 75°F do kiełkowania.
W strefach od 3 do 6, zwykle wysiewa się nasiona w pomieszczeniach w kwietniu i przesadza sadzonki w czerwcu.
Będziesz chciał wysiać nasiona wewnątrz późną zimą lub wczesną wiosną około osiem do dziesięciu tygodni przed średnią datą ostatniego mrozu w Twojej okolicy.
Sadzonki lub młode rośliny zakupione w szkółce mogą trafić do ogrodu również w czerwcu, lub gdy tylko gleba wystarczająco się ociepli i minie ryzyko przymrozków.
Osoby mieszkające w strefie 7 i wyższej mogą wysiewać nasiona w domu w połowie lata, aby późnym latem lub wczesną jesienią przesadzić je do ogrodu, a zimą zebrać plony.
Siew nasion wewnątrz
Zanim zaczniesz wysiewać nasiona w pomieszczeniach, musisz zaopatrzyć się w pojemnik na nasiona i mieszankę do wysiewu. Niezbędne są również komory wilgotnościowe i oczywiście paczka nasion selera!
Użyjcie tacy do rozsady z komórkami o szerokości i głębokości co najmniej trzech cali, aby zapewnić korzeniom dużo miejsca do silnego wzrostu przez następne osiem do dziesięciu tygodni.
Doniczki torfowe są idealne, ponieważ seler tworzy korzeń palowy, który może zostać łatwo uszkodzony podczas przeszczepu. Uwielbiam te doniczki torfowe z Jiffy, które są dostępne w Home Depot.
Jiffy Biodegradowalne Doniczki Torfowe[Jiffy Biodegradable Peat Pots]
Umieść zestaw doniczek na tacy do sadzonek z otworami drenażowymi, takiej jak ta z Viagrow, dostępny w Home Depot.
Idealna temperatura kiełkowania dla selera wynosi od 70 do 75°F, dlatego warto rozważyć zakup maty grzewczej do umieszczenia pod tacą.
Podoba mi się ta od Viagrow, która jest również dostępny w Home Depot.
Viagrow Heat Mat[Viagrow Heat Mat]
Wypełnij każdą studzienkę w twojej tacy do rozsad lub biodegradowalnej doniczce mieszanką doniczkową. Zrób wgłębienie palcem w każdej studzience lub doniczce, które jest głębokie na około ćwierć cala.
Ponieważ nasiona mają tendencję do kiełkowania około 50 procent, będziesz chciał upuścić dwa do trzech nasion w każdej komórce, w nadziei, że co najmniej jeden będzie kiełkować.
Przykryj lekko ziemią i spryskaj butelką z mgiełką do podlewania. Umieść kopułę wilgotności na górze tacy i włączyć matę grzewczą.
Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną aż do kiełkowania, które może trwać wszędzie od 10 do 21 dni.
Gdy nasiona wykiełkują, zdejmij tace z mat grzewczych i usuń kopuły nawilżające.
Umieść tace na parapecie, który otrzymuje co najmniej sześć do ośmiu godzin słońca dziennie, lub ustaw tace w pozycji rosnąć światło nad tacą, utrzymując go w odległości około jednego do dwóch cali od liści i dostosowując wysokość, jak rośliny rosną.
Woda raz lub dwa razy w tygodniu, jak sadzonki rosną, nadal utrzymując medium równomiernie wilgotne.
Jeśli w każdej komórce wykiełkują dwie lub więcej siewek, odetnij słabsze z nich, gdy mają już kilka zestawów prawdziwych liści, pozostawiając najsilniejsze, aby rosły i dobrze się rozwijały.

Trzy do czterech tygodni po wykiełkowaniu podaj sadzonkom rozcieńczoną w 50 procentach dawkę zrównoważonego nawozu zgodnie z instrukcją z opakowania.
Sadzonki wysadzisz, gdy będą miały co najmniej trzy zestawy prawdziwych liści.
Przesadzanie Starts
Gdy siewki lub sadzonki mają trzy zestawy prawdziwych liści, można rozpocząć ich hartowanie – pod warunkiem, że minęły dwa tygodnie lub więcej od daty ostatnich przymrozków w danym regionie.
Seler najlepiej jest hartować, gdy temperatura powietrza utrzymuje się na poziomie lub powyżej 45°F przez cały dzień i noc.
Jeśli wystawimy je na zewnątrz w temperaturach niższych niż ta, mogą dostać sygnał, że nadeszła zima i całkowicie pominąć fazę tworzenia korzeni, skupiając się wyłącznie na kwitnieniu, jak to zwykle bywa w drugim roku wzrostu.
Aby zahartować młode rośliny off, ustawić je w osłoniętym obszarze na zewnątrz na jedną godzinę pierwszego dnia, dwie godziny następnego, i tak dalej, aż są one w stanie pozostać na zewnątrz cały czas.

Znajdź słoneczne miejsce w ogrodzie lub obszar z popołudniowym cieniem, jeśli mieszkasz w gorętszej strefie uprawy.
Seler wymaga bogatej, luźnej i dobrze odwadniającej gleby, więc pamiętaj, aby przygotować obszar sadzenia w razie potrzeby i uzupełnić dobrze zmurszałym obornikiem lub kompostem.
Wykopać otwory o szerokości i głębokości swoich doniczek, i przestrzeń je co najmniej sześć do ośmiu cali od siebie.
Jeśli uprawiasz odmianę o szerszym rozstawie, ustaw je w odległości 12 do 26 cali od siebie, w zależności od rozstawy podanej na na opakowaniu nasion..
Delikatnie usuń bryły korzeniowe z ich obecnych doniczek lub komórek – lubię ostrożnie szczypać boki doniczek – i ustaw je w czekających na nie otworach. Jeśli używasz biodegradowalnych doniczek, możesz umieścić całą doniczkę w otworze.
Zasyp ziemią i dokładnie podlej.
How to Grow
Seler preferuje chłodne warunki wzrostu, z glebą między 60 a 65°F i temperaturą powietrza między 65 a 75°F.
Jeśli mieszkasz w szczególnie gorącym lub słonecznym miejscu, albo upewnij się, że sadzisz selera w najchłodniejszej części sezonu wegetacyjnego, albo daj mu miejsce z popołudniowym cieniem.
Będziesz musiał utrzymywać glebę równomiernie wilgotną. Choć seler jest warzywem bagiennym, seler nie może rosnąć w podmokłej glebie, gdyż może to prowadzić do problemów grzybowych i gnicia.
Podlewaj głęboko co najmniej raz w tygodniu w przypadku braku deszczu i sprawdzaj glebę co dwa do trzech dni, przesuwając palec w dół o jeden cal. Jeśli gleba czuje się sucha, idź naprzód i zapewnić kolejny długi moczenia.
Seler jest ciężkim karmnikiem, więc będziesz chciał nawozić go co trzy do czterech tygodni za pomocą zrównoważonego, 10-10-10 nawozu NPK.
Upewnij się, że utrzymujesz obszar wokół selera zachwaszczony, aby umożliwić korzeniom swobodny wzrost.
Porady dotyczące uprawy
- Utrzymywać glebę równomiernie wilgotną, podlewając przynajmniej raz w tygodniu w przypadku braku opadów.
- Nawozić co 3-4 tygodnie nawozem 10-10-10 NPK.
- Utrzymać dobrze zachwaszczone miejsce sadzenia, aby seler mógł się dobrze rozwijać.
Odmiany do wyboru
Nie jesteś pewien, które odmiany selera powinieneś posadzić w swoim ogrodzie? Zapoznaj się z tymi popularnymi odmianami:
Brilliant
Dla selera wielkości piłki baseballowej, który rośnie od trzech do pięciu cali średnicy, spróbuj 'Brilliant’.
Odmiana ta dojrzewa w 105 do 115 dni. Smaczny biały miąższ jest gładki i prawie pozbawiony włókien, a jego orzechowy smak błyszczy w wielu potrawach.
Pomimo średniej wielkości korzeni, liście rosną wysoko. Rośliny osiągają wysokość od 19 do 23 cali i szerokość od 22 do 26 cali.
W sprzedaży dostępne są paczki po 35 nasion dostępne w Burpee.
Olbrzymia Praga
Odmiana ta zachwyca kubki smakowe w Europie od 1871 roku, a Ty możesz ją uprawiać również w swoim ogrodzie.
’Giant Prague’ dojrzewa w 110 do 120 dni. Korzenie osiągają średnicę od 6 do 8 cali, co czyni ją jedną z największych odmian selera.
Liście mogą osiągać od ośmiu do 12 cali wysokości, a rośliny rozprzestrzeniają się od sześciu do ośmiu centymetrów.
Po przekrojeniu stosunkowo gładkiej skórki ukazuje się kruchy, biały miąższ o silnym selerowo-pietruszkowym smaku.
Aby dodać tę pyszną odmianę do swojego ogrodu, nasiona są dostępne online w True Leaf Market.
Monarcha
Chcesz wyhodować odmianę selera o lepszej zdolności kiełkowania? Spróbuj odmiany 'Monarch’, która ma udokumentowaną 80-procentową zdolność kiełkowania i cienką skórkę, która jest łatwa do obrania.
Nic dziwnego, że w 2011 roku zdobył nagrodę Royal Horticultural Society Award of Garden Merit!
Jeszcze lepiej, smakowite korzenie można zbierać już po 100 dniach od wykiełkowania. Rośliny te osiągają wysokość od 15 do 20 cali, przy rozstawie około 10 do 15 cali.
Znajdź paczki nasion online z David’s Garden Seeds przez Amazon.
Managing Pests and Disease (Zarządzanie szkodnikami i chorobami)
Podczas gdy seler jest mniej podatny na uszkodzenia przez szkodniki i choroby niż seler, istnieje kilka potencjalnych problemów, na które należy uważać.
Szkodniki
Jak w przypadku większości roślin, mszyce mogą powodować problemy w dużych ilościach, ale ogromne infestacje na selerze zdarzają się rzadko.
Jeśli zauważysz te małe robaki, spryskaj je węża lub nanieść olej neem na liście. Opryskiwać raz w tygodniu, rano lub wieczorem, aby utrzymać populację mszyc pod kontrolą.
Ślimaki i ślimacznice mogą być celem młodych sadzonek, więc jeśli zauważysz te wyraźne dziury w liściach, zastosuj produkt taki jak Slug Magic firmy Bonide, dostępny w Arbico Organics.
Mucha rdzawnikowa na marchwi (Psila rosae) larwy mogą wyrządzić największe szkody w korzeniach, ponieważ zagrzebują się w nich i żerują, powodując nieodwracalne uszkodzenia.
Żółte pułapki lepowe[Yellow Sticky Traps]
Jeśli martwisz się o muchy rdzy marchwiowej, umieść pułapki lepowe takie jak te, dostępne w Arbico Organics, w pobliżu roślin. Muchy rdza marchewki są około ćwierć cala długości z ciemno-zielone ciała, żółtawe nogi, i skrzydła metaliczne.
Dorosłe muchy nie wyrządzą szkody bezpośrednio, ale będą składać jaja w koronach roślin i w glebie bezpośrednio otaczającej seler.
Jeśli twoje pułapki lepowe wskazują na obecność tych much, spryskaj liście i wierzchołek korzenia, jeśli są widoczne, środkiem owadobójczym, takim jak Monterey Garden Insect Spray RTU.
Ten produkt na bazie spinosadu to. dostępny w Arbico Organics.
Choroby
Utrzymywanie gleby wilgotnej, ale nie podmokłej, może pomóc w uniknięciu większości chorób, które mogą nękać selery. Ale czasami, nawet nasze najlepsze wysiłki mogą okazać się niewystarczające!
Zwróć uwagę na żółte plamki na starszych, zewnętrznych liściach późnym latem lub wczesną jesienią.
Może to wskazywać na wczesną zarazę, powodowaną przez grzyba Cercospora apii, gdzie przy deszczowej pogodzie plamy brązowieją, a porażone liście w końcu zamierają.
Późna zaraza, wywoływana przez grzyba Septoria apii, objawia się jako brązowawe plamy, które w końcu się zlewają. Porażone liście są w dotyku nienaturalnie suche.
W przypadku obu rodzajów zarazy należy usunąć porażone liście i opryskać rośliny w całości fungicydem miedziowym.
Zgnilizna korzeni Phoma, która jest powodowana przez grzyba Phoma apiicola, to kolejna infekcja, na którą należy uważać. Liście będą miały jasnobrązowe plamy, które mogą wykazywać koncentryczne pierścienie, a korzenie mogą stać się poskręcane i niejadalne.
Choroba ta zazwyczaj rozprzestrzenia się od korony w dół do korzenia. Jeśli zauważysz charakterystyczne plamy na liściach, usuń wszystkie porażone liście i spryskaj roślinę fungicydem miedziowym.
Zbiór
Jedną z zalet selera jest to, że najlepiej smakuje, gdy pozostanie na zewnątrz przez co najmniej jeden lekki mróz.
Jak w przypadku wielu roślin uprawianych w zimnych porach roku, zimno pomaga przekształcić część zawartej w nich skrobi w cukier.

Można również zbierać plony przez całą zimę, jeśli mieszkamy w strefie 5 lub wyższej, ale należy pamiętać, że najłatwiej je zbierać, gdy ziemia nie jest zamarznięta na stałe.
Należy pamiętać o średniej liczbie dni do dojrzałości dla wybranej odmiany.
Korzenie powinny mieć na ogół od trzech do pięciu cali średnicy w czasie zbiorów, w zależności od dojrzałych wymiarów odmiany, którą uprawiasz. Ramiona będą wystawać z ziemi, gdy będą gotowe do zbioru.
Uwaga o ostrożności:
Kontakt z liśćmi i łodygami korzenia selera może u niektórych osób wywołać silną wysypkę. Pamiętaj, aby podczas zbierania plonów nosić długie rękawy i rękawiczki, a następnie umyć ręce.
Aby zebrać plony, udaj się do ogrodu z kielnią ogrodniczą lub widłami. Ostrożnie rozluźnij ziemię wokół korzenia i wyciągnij go do góry obiema rękami.
Usuń jak najwięcej brudu. Czystym nożem przyciąć młode korzenie, które wyrastają z głównej cebulki.
Odetnij wszystkie liście z wyjątkiem około jednego cala. Liście i łodygi można zachować do wykorzystania w domowym wywarze warzywnym.
Zanim zjesz swoje plony, umyj twardą skórę pod chłodną, bieżącą wodą za pomocą szczotki do warzyw. Następnie obierz skórkę nożem lub obieraczką do warzyw i pokrój w kształty, które najlepiej pasują do Twojej kuchni!
Przechowywanie i konserwowanie
Aby przechować seler, jeśli nie będzie można go użyć natychmiast po zbiorze, należy usunąć z niego zanieczyszczenia i umieścić w plastikowej torbie. bez umycia go najpierw.
Seler przechowuje się najlepiej, gdy temperatura wynosi od 35 do 40°F przy wilgotności 95 procent. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, możesz przechowywać nieobrany seler w szufladzie lodówki do trzech miesięcy.
Niektórzy ogrodnicy lubią również stać ich korzenie w górę w pojemniku wypełnionym kilkoma calami wody, więc podstawa, gdzie korzenie pojawiły się jest ledwo dotykając wody, z plastikową torbą umieszczoną na górze, aby zachować wilgoć.
Seler może być również przechowywany w chłodnej piwnicy korzeniowej lub piwnicy.
Można też zamrozić zbiory do wykorzystania w późniejszym czasie.
Umyj, obierz i pokrój korzeń w kostkę. Blanszuj we wrzącej wodzie przez cztery minuty, a następnie wrzuć kawałki do wanny z lodem.
Odcedź, osusz i ułóż kawałki na blasze do zamrażania pojedynczo, a następnie zapakuj je do oznaczonych torebek do zamrażania.
Użyj blanszowanych i zamrożonych kawałków w ciągu około miesiąca.
Seler może być również używany do robienia pikli, lub może być obrany, a następnie pokrojony w cienkie plasterki z mandoliną, wysuszony w dehydratorze i rozdrobniony, aby płatki przyprawowe o smaku selera i bez dodatku soli.
Płatki mogą być również zmielone na proszek. Odwodniony seler przechowywać w słoiku z przykrywką w chłodnym, suchym miejscu.
Przepisy i pomysły kulinarne
Seler błyszczy w zupach, zapewniając serdeczny, ziemisty smak do każdego gulaszu, zupy kremowej lub opartej na bulionie pocieszającej miseczki. Robi też fantastyczne frytki.
Można go nawet ugotować i puree jak ziemniaki – wystarczy zastąpić korzeń selera ziemniakami w tym przepisie na czosnkowo-pietruszkowe puree ziemniaczane. z naszej siostrzanej strony, Foodal.

Lub, puree go i zrobić ten pyszny seler korzeń i zupę jabłkową, również z Foodal.
Lubię pokroić świeży seler w cienkie paski i dodać go do slawu, jak ten slaw z fioletowej kapusty i golonych szparagów, również z Foodal.
Jeśli wcześniej było Ci ono obce, po przetestowaniu kilku przepisów będziesz się zastanawiać, jak kiedykolwiek żyłeś bez tego warzywa w swoim życiu!
Skrócona instrukcja uprawy
Typ rośliny: | Warzywo korzeniowe dwuletnie | Zapotrzebowanie na wodę: | High |
Native to: | Basen Morza Śródziemnego i północna Europa | Tolerancja: | Mróz |
Odporność (strefa USDA): | 3-11 | Konserwacja: | Moderate |
Sezon: | Jesień, zima | Typ gleby: | bogata i luźna |
Ekspozycja: | Pełne słońce | pH gleby: | 6.0-7.0 |
Time to Maturity: | 90-120 dni | Odwodnienie gleby: | Dobrze odwadniająca |
Tempo wzrostu: | Moderate | Companion Planting: | Sałata, szpinak, groszek |
Rozstawa: | 6-20 cali | Avoid Planting With: | Ogórki, kabaczki, dynie |
Głębokość sadzenia: | 1/4 cala (nasiona) | Rodzina: | Apiaceae |
Wysokość: | 8-23 cale | Genus: | Apium |
Spread: | 6-26 cali | Gatunki: | Graveolens |
Pospolite szkodniki i choroby: | Mszyce, muchówki rdzy marchwiowej, mątwik korzeniowy, ślimaki, ślimaki; zaraza wczesna, zaraza późna, fomowa zgnilizna korzeni | Odmiana: | Rapaceum |
Dogonić trend[Catch Up to the Trend]
Seler korzeniowy jest uwielbianym warzywem przechowalniczym w Europie kontynentalnej, czas, aby ten godny dodatek do domowego ogrodu stał się popularny również w Stanach Zjednoczonych!

Czy kiedykolwiek uprawiałeś seler korzeniowy? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Chętnie poznamy Twoje wskazówki, historie i pytania.
Zanim pójdziesz, sprawdź te dodatkowe artykuły na temat uprawa warzyw korzeniowych next:

O Laura Ojeda Melchor
Laura Ojeda Melchor dorastała, pomagając mamie w ogrodzie w Montanie, a jako dorosła przywiozła swoje umiejętności ogrodnicze z zimnej pogody ze sobą do domu na Alasce. Jest szczególnie dumna z kwietników, które wraz z trzyletnim synem zbudowała z kamieni wykopanych z ich małej alaskańskiej zagrody. Jako niezależna pisarka udziela się na wielu stronach internetowych i blogach w sieci. Laura pisze również powieści i posiada tytuł magistra w dziedzinie pisania uzyskany w Vermont College of Fine Arts.