Jak walczyć z parchem cytrusowym (znanym również jako parch kwaśnej pomarańczy lub parch cytrynowy)


Erin Marissa Russell i Matt Gibson

Parch cytrusowy to choroba grzybicza wywoływana przez patogen Elsinoe fawcettii oraz Elsinoe australis co powoduje brzydkie brązowe lub jasnopomarańczowe strupy przypominające brodawki na liściach, łodygach i zewnętrznej skórce owoców cytrusowych i drzew cytrusowych. ten Elsinoe australis patogen różni się od Elsinoe fawcettii w tym sensie, że powoduje objawy tylko na owocach, a nie na liściach zaatakowanych drzew. W przeciwieństwie do Elsinoe fawcetti, Elsinoe australis dotyczy głównie drzew pomarańczy i mandarynek. Elsinoe fawcetti może również infekować cytryny, limonki, tangele i grejpfruty. Choroba jest czasami nazywana parchem kwaśnej pomarańczy lub parchem cytrynowym.

Chociaż choroba rozprzestrzenia się głównie przez rozpryskiwanie wody, ma tendencję do wnikania do ogrodu przez zainfekowany materiał szkółkarski. Kiedy atakuje sadzonki, parch cytrusów może sprawić, że młode rośliny będą szczególnie krzaczaste i mogą mieć trudności z pączkowaniem.

Chociaż choroba nie powoduje niejadalnych owoców ani nie uszkadza wnętrza owocu, jest bardzo nieestetyczna. Parch cytrusów jest szczególnie palącą kwestią dla sprzedawców cytrusów, ponieważ prowadzi do strat w plonach i zmniejszenia zysków tych, którzy sprzedają swoje plony, ponieważ zakażone owoce, które mają poważne objawy, mogą być bliznami lub deformacjami. Na początku wiosny producenci owoców cytrusowych muszą rozważyć metody zapobiegawcze w celu uniknięcia infekcji liściowych, takich jak parch cytrusowy, aby chronić swoje uprawy przed utratą atrakcyjności handlowej i wartości.

Parch cytrusowy to problem, który dotyka wiele różnych rodzajów drzew cytrusowych w wilgotnym klimacie, zwłaszcza w wilgotnych obszarach podzwrotnikowych i chłodniejszych tropikalnych. Poza tymi strefami ma to tendencję do występowania, gdy ramy czasowe nowego rzutu i zawiązywania owoców nakładają się na szczególnie ciepłe i mokre okresy w pogodzie. Parch cytrusowy może być również problemem wszędzie tam, gdzie sady znajdują się na nisko położonych, zacienionych obszarach, gdy drzewa są gęsto zasadzone, a klimat jest szczególnie wilgotny lub wilgotny.

Ponieważ klimat ma taki wpływ na rozprzestrzenianie się parcha cytrusowego, częstość infekcji może być niezwykle zmienna w zależności od pogody na dany sezon oraz lokalnych warunków pogodowych. Strefy, w których warunki są niekorzystne dla parcha cytrusowego, obejmują te, w których roczne opady są ograniczone do mniej niż 1300 mm, gdzie pory roku mają zwykle temperaturę powyżej 25 stopni Celsjusza (75 stopni Fahrenheita) i gdzie lata są szczególnie suche. Ze względu na te warunki niektóre obszary, na których powszechnie uprawia się cytrusy, w tym Morze Śródziemne, Kalifornia i Arizona, nie muszą być tak czujne wobec parcha cytrusowego, jak hodowcy w klimacie bardziej przyjaznym dla choroby.

Identyfikacja parcha cytrusowego

Zakażenie jest najbardziej prawdopodobne, gdy warunki są mokre, a temperatura utrzymuje się między około 68 a 73 stopni Fahrenheita (20 do 23 stopni Celsjusza). Brzydkie krosty parcha cytrusowego są różowe, gdy pojawiają się po raz pierwszy i stopniowo stają się najpierw brązowe, a następnie matowoszare. Mogą być płaskie lub wystające z powierzchni owoców z objawami. Oprócz wpływu na owoce, objawy parcha cytrusowego mogą również pojawiać się na liściach, gałązkach i łodygach porażonych drzew, chociaż uszkodzenia tych części drzewa są znacznie mniej niepokojące, ponieważ nie mają wpływu na wartość handlową wyprodukowane owoce.

Objawy parcha cytrusowego mogą się różnić w zależności od wieku, w którym zarażone są owoce. Tam, gdzie zmiany pojawiają się na liściach i są stosunkowo nowe, mogą mieć brzeg, który wydaje się wodnisty i prawdopodobnie przypominać wczesne stadia raka cytrusowego. W miarę starzenia się początkowych zmian, wypukłe, różowe obszary rozwiną bardziej wyraźne krawędzie, a w pobliżu różowych plam mogą pojawić się stożkowate zagłębienia lub wgłębienia. Stopniowo obszary owoców, które mają krosty, mogą zacząć wykazywać brodawki lub popękane skórki. Z wiekiem zmienia się również kolor krost, przechodząc od początkowego różowego odcienia do żółtobrązowego, a na końcu do brudno-szarego.

Pojawienie się objawów parcha cytrusowego również różni się w zależności od rodzaju owoców, jakie wydaje zakażone drzewo. Kiedy grejpfruty są zakażone, obszary ze zmianami i krostami mogą być bardziej płaskie i pozbawione tekstury innych zakażonych owoców. Obszary z objawami są szczególnie teksturowane i wyrosłe na owocach cytryny, kwaśnej pomarańczy lub mandarynki.

Następujące odmiany drzew są podatny na parch cytrusowy:

  • Niektóre rodzaje drzewa mandarynki lub mandarynki (Cytrusowe reticulata), w tym Clementine, Fremont i Murcott
  • Limonka Rangpur/Limonka Mandarynka/Drzewo Lemandarynki (limonia cytrusowa))
  • Szorstkie drzewo cytrynowe (Cytrusowe jambhiri)
  • Satsuma mandarynka/Frost satsuma/Naartjie/drzewo mandarynki (Cytrusowe unshiu)
  • Lipa tahitańska/lipa perska/lipa niedźwiedzia/lipa bez pestek (Cytrus latifolia))
  • Drzewo Tangelo, Orlando (Citrus reticulata x Citrus paradisi)
  • Świątynna pomarańcza/drzewo Tangor (Citrus reticulata x Citrus sinensis)
  • Pomarańcza trójlistkowa (Poncirus trifoliata)

Następujące odmiany drzew są odporny lub niewrażliwy na parch cytrusowy:

  • Drzewo pomarańczowe w pępku (Cytrus x sinensis)
  • Drzewo Pomelo/Pummelo (Citrus grandis/Citrus maxima)

Drzewa grejpfrutowe (Cytrus x raj) są zgłaszane jako odporne w większości lokalizacji, ale na Florydzie stwierdzono, że są gospodarzem parcha cytrusowego.

Zapobieganie parchowi cytrusowemu

Ogrodnicy mają możliwość całkowitego uniknięcia problemów z parchem cytrusowym, sadząc jeden z dostępnych gatunków odpornych lub odpornych. Zostały one wymienione wcześniej. Istnieją jednak również sposoby na zminimalizowanie ryzyka parcha cytrusów, nawet przy uprawie podatnych odmian.

  • Lokalizacje żłobków są kluczowe. Jeśli hodujesz młode drzewa cytrusowe, to, gdzie zdecydujesz się na działanie, ma znaczący wpływ na to, czy Twoje podatne drzewa zostaną zarażone parchem cytrusowym. O ile to możliwe, używaj suchych miejsc, aby zminimalizować ryzyko uchwycenia parcha cytrusowego. Możesz również zminimalizować ryzyko infekcji, decydując się na hodowlę drzewek cytrusowych w szklarni.
  • Mądrze wybieraj miejsca do sadzenia. Ogrodnicy, którzy sadzą podatne drzewa na bardziej słonecznych i suchych obszarach, widzą mniej przypadków parcha cytrusowego niż ci, którzy sadzą w zacienionych, wilgotniejszych miejscach.
  • Dobrze zwalczaj chwasty, aby zmniejszyć wilgotność, a wraz z nią ryzyko chorób. Ponieważ wilgotność faktycznie wzrasta w koronie drzew, gdy wysokie chwasty rosną pod drzewami, upewnij się, że obszar wokół i pod podatnymi drzewami jest odchwaszczony lub przynajmniej skoszony.
  • Prawidłowo przycinaj drzewa. Zwiększenie cyrkulacji powietrza w koronie drzew poprzez przycinanie, aby zmniejszyć gęstość korony, zmniejsza ryzyko infekcji poprzez zmniejszenie wilgoci i wilgotności wokół owoców i liści. Obecna wilgoć (na przykład z opadów) wyparuje szybciej, a właściwe przycinanie drzew ma dodatkową zaletę, ponieważ ułatwi dotarcie fungicydów do większej części zaatakowanego drzewa, jeśli te zabiegi będą potrzebne w przyszłości.
  • Skorzystaj z zalet uprawy współrzędnej. Podczas uprawy podatnych odmian należy przeplatać te drzewa odmianami odpornymi lub całkowicie innymi rodzajami drzew i roślin.
  • Rośliny wodne z bazy. Ta sugestia to nie tylko sposób na zapobieganie parchowi cytrusów. Najlepszą praktyką jest unikanie rozprzestrzeniania się dużego odsetka chorób, zwłaszcza przenoszonych przez wodę lub zaostrzających się w mokrych warunkach. Unikaj chlapania liści wilgocią, ponieważ rośliny i tak nie są w stanie wchłonąć nawodnienia przez liście. Celuj w korzenie, w których rośliny pobierają wilgoć, podlewając podstawę roślin, jeśli podlewasz ręcznie. Nie używaj górnych systemów nawadniających, jeśli nie podlewasz ręcznie. Ta metoda profilaktyki jest szczególnie ważna, gdy owoce dopiero się rozwijają.

Leczenie parcha cytrusowego

Fragmenty drzewa, które wykazują poważne oznaki infekcji, należy przyciąć w celu ich całkowitego usunięcia przed podjęciem dalszego leczenia. Parch cytrusowy jest często leczony fungicydami w dwóch lub trzech rundach leczenia, zwłaszcza gdy choroba trwa dłużej niż jeden sezon.

W przypadkach mniej dotkliwych i rozpowszechnionych można pominąć pierwszą aplikację. Ogrodnicy, którzy stosują fungicydy przeciwko parchom cytrusowym, najpierw leczą swoje drzewa, gdy wiosenny rumieniec przypada na jedną czwartą ekspansji, następnie przy opadaniu płatków, a na koniec ponownie po dwóch lub trzech tygodniach. Fungicydy miedzi nie powinny być stosowane przy pierwszym zastosowaniu, ale są zalecane przy drugim lub trzecim zabiegu.

Chociaż fungicydy są powszechnie postrzegane jako jedyna opcja leczenia, gdy parch cytrusów opanuje, nie musi do tego dojść w twoim ogrodzie. Korzystanie z przedstawionych przez nas metod zapobiegania może drastycznie zmniejszyć prawdopodobieństwo, że kiedykolwiek będziesz musiał poradzić sobie z epidemią parcha cytrusowego. A jeśli czas jest odpowiedni, możesz uniknąć konieczności martwienia się, że parch cytrusowy kiedykolwiek wpłynie na twoje drzewa, wybierając do uprawy odporne lub niepodatne odmiany. Niezależnie od tego, jakie odmiany uprawiasz, masz kontrolę nad wieloma czynnikami, które określają, jak bardzo twoje drzewa są zagrożone parchem cytrusowym.

Dowiedz się więcej o chorobie parcha cytrusowego

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/citrus/treating-citrus-scab-disease.htm

https://hortintl.cals.ncsu.edu/articles/2010-florida-citrus-pest-management-guide-citrus-parch

http://idtools.org/id/citrus/diseases/factsheet.php?name=Citrus+parch

https://www.plantwise.org/knowledgebank/datasheet/20777



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *