Jak wybrać dojrzałego arbuza?


Zbieranie dojrzałego arbuza z kosza w sklepie spożywczym jest łatwe. Ale kiedy musisz sam zdecydować, czy duży, piękny owoc, który uprawiałeś, jest gotowy do spożycia, może to być trudna decyzja.

W przeciwieństwie do wielu owoców, arbuzy nie stają się słodsze po zbiorach, więc czas musi być idealny.

W upalny letni dzień chcesz mieć idealny kawałek słodkiego, chrupiącego, soczystego arbuza. Żadne niedojrzałe i zielone plasterki są mile widziane, a my też pominiemy te przejrzałe i papkowate.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Niestety jedyny raz, kiedy będziesz naprawdę Wiedz na pewno, czy dany melon jest gotowy do spożycia, gdy tylko go rozetniesz i ugryziesz.

Tak więc, uzbrojony w czyjąś radę, jak stwierdzić, czy arbuz jest dojrzały, dajesz owocowi solidne uderzenie. Czy powstający hałas jest klasyfikowany jako przytłumiony pogłos, puste echo czy głęboki dźwięk? A który dźwięk tak naprawdę wskazuje na poziom dojrzałości?

Ta powszechnie zalecana metoda stukania kostkami nie jest niezawodna, a nawet doświadczonym ogrodnikom bardzo trudno ją zastosować.

Jak inaczej możesz się upewnić, że nie zmarnujesz rozwijającej się urody, wybierając ją zbyt wcześnie?

Poniżej omówimy wskazówki obecne na roślinie i samym owocu, abyś mógł wybrać swoje w szczytowym momencie.

Oto, o czym porozmawiamy:

Jak zbierać arbuzy

Czas do dojrzałości

Komercyjni hodowcy będą próbować słodyczy i dojrzałości, wybierając kilka przypadkowych melonów z pola w czasie, gdy mają być gotowe.

Ale jeśli masz tylko jedną lub dwie rośliny i pielęgnujesz kilka okrągłych owoców, które wyprodukowały, czekając na idealny czas na ich zebranie, nie masz luksusu – lub prawdopodobnie woli – poświęcenia niektórych.

Zbliżenie poziomej obrazu ogrodnika sprawdzającego, czy arbuz jest gotowy do zbioru.

W zależności od odmianyarbuzy potrzebują od zasiewu 65 do 90 dni, aby uzyskać dojrzałe owoce. Większość owoców potrzebuje około 32 dni po kwitnieniu, aby osiągnąć szczyt.

Sprawdź opakowanie nasion aby dowiedzieć się, jak długo należy czekać na zebranie pierwszych melonów, i zanotuj datę, aby zacząć sprawdzać w kalendarzu lub w dziennik ogrodniczy.

Niestety, opieranie zbiorów i dojrzałości na liczbie dni, które upłynęły, może również okazać się nieco niedokładne, ponieważ pogoda, czas pylenia i wiele innych czynników może się różnić, wpływając na to, kiedy owoc będzie idealnie dojrzały.

Tak więc, chociaż liczenie dni może dać przybliżone okno zbiorów, oceniaj każdy owoc indywidualnie, łącząc kilka metod omówionych poniżej, aby uzyskać bardziej wiarygodny wynik.

Kolor plamki pola

Plamka polna to jasna plamka na podbrzuszu melona, ​​gdzie stykała się z ziemią, poza zasięgiem słońca.

Biała plama oznacza, że ​​nie jest gotowa, by się nią cieszyć.

Poziomy obraz dojrzałych arbuzów rosnących na polu, gotowy do zbioru.
Odsłonięte miejsce pola arbuza.

Kiedy to miejsce zmieni kolor na maślanożółty, arbuz jest dojrzały! Im większa i bardziej żółta plamka, tym dłużej melon dojrzewał na winorośli.

Jeśli po sprawdzeniu koloru plamki stwierdzisz, że melon nie jest gotowy, pamiętaj, aby ostrożnie odwrócić melon z powrotem na jasne podbrzusze, ponieważ obszar ten jest podatny na oparzenia słoneczne.

Wskazówka dotycząca miejsca na polu jest przydatna również podczas wybierania melona w sklepie spożywczym.

Połysk i tekstura skórki

Inne wizualne wskazówki są obecne na samej zielonej skórce, niezależnie od tego, czy uprawiasz odmianę w paski czy bez.

Jeśli skórka jest błyszcząca i gładka, załóż, że nie jest jeszcze w pełni dojrzała. Skórka staje się matowa i bardziej szorstka w dotyku, gdy zbliża się do tego słodkiego, kolorowego etapu.

Bliska poziomy obraz jasnoczerwony dojrzałych plasterek arbuza z całym owocem w tle ustawionym na ziemi na zewnątrz.

Możesz też spróbować nakłuć skórkę paznokciem: jeśli łatwo się przebić, nie jest gotowa do zerwania. Jeśli wydaje się, że nie możesz przebić jej paznokciem, a pozostałe wskazówki opisane tutaj są zgodne, jest to dojrzałe.

Niektóre źródła podają również, że w przypadku odmian pasiastych zielone paski stają się ciemniejsze, gdy dojrzeją. Ale jest to pomocne tylko wtedy, gdy masz niedojrzałego melona do porównania.

Wskaźniki roślin

Sama roślina dostarcza wskazówek, czy owoc będzie miał ten klasyczny, kreskówkowo doskonały głęboki kolor, konsystencję i słodycz w środku.

Bliska poziomy obraz wąsów arbuza i kwiat biegnących wzdłuż powierzchni żwiru.

Kręcony wąs na głównej winorośli najbliżej owocu stanie się brązowy i chrupiący, co oznacza, że ​​melon jest słodki i gotowy do zatopienia w nim zębów.

Podobnie liść rosnący najbliżej owocu może żółknąć, gdy melon jest gotowy do zbioru.

Jak zbierać

Kiedy zdecydujesz, że nadszedł czas, aby zebrać i zjeść własnego arbuza, odetnij go od winorośli, pozostawiając kilka centymetrów łodygi przyczepionej do owocu.

Nie przekręcaj ani nie ściągaj, jeśli masz nadzieję uzyskać więcej owoców z tej samej rośliny, ponieważ może to uszkodzić winorośl.

Bliska poziomy obraz osoby posiadającej dojrzały arbuz.

Po zebraniu należy obchodzić się z nim ostrożnie, aby uniknąć siniaków.

Arbuzy najlepiej spożywać wkrótce po zbiorach, ale w razie potrzeby możesz przechowywać to, co zebrałeś, nawet przez tydzień w temperaturze pokojowej.

Nie przechowuj arbuza w lodówce w temperaturze poniżej 50°F, ponieważ może to zepsuć smak i konsystencję.

Nie przechowuj go również w pobliżu innych owoców, ponieważ arbuzy są wrażliwe na dojrzewający gaz, znany jako etylen, emitowany przez inne owoce, takie jak jabłka i banany, a także inne rodzaje melonów, takie jak spadzi i kantalupa.

Kawałek Lata

Za każdym razem, gdy uprawiam arbuzy, najtrudniejsze jest podjęcie decyzji, kiedy zerwać kuszący owoc, wiedząc, że po odcięciu od winorośli nie robi się z czasem ani trochę smaczniejszy.

Bliska poziomy obraz płyty pokrojony w plasterki świeżego arbuza na drewnianej powierzchni.

Trudno powiedzieć, czy owoc jest idealny w środku, dopóki go nie rozetniesz, więc daj sobie największą szansę na delektowanie się słodkim letnim przysmakiem, korzystając z kombinacji opisanych powyżej wskazówek, aby określić, kiedy zbierać.

Metoda walenia, choć popularna, nigdy dla mnie nie zadziałała. Ale może nie mam ucha do różnych dźwięków perkusji.

Jaką metodą decydujesz, kiedy zbierać arbuzy? Dajcie mi znać w komentarzach poniżej, czy nie jestem jedyną osobą, która musi polegać na wizualnych wskazówkach i która ma problem z odróżnieniem pustego dźwięku od głębokiego podczas rapowania skórki!

Będąc tutaj, przeczytaj te przewodniki obok dowiedz się więcej o uprawie i zbieraniu melonów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *