Jak wysuszyć świeże zioła ogrodowe?


Gratulacje! W tym roku miałeś rekordowe zbiory szałwii! A może znalazłeś tuzin doniczkowych roślin bazylii na wyprzedaży w swoim sklepie spożywczym.

Bez względu na powód, masz więcej ziół, niż jesteś w stanie użyć świeżych i musisz znaleźć sposób, aby były trwałe.

Suszenie ziół w celu ich zachowania jest praktyką, która istnieje odkąd uprawa była częścią ludzkiej cywilizacji.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Koncepcja suszenia jest niezwykle prosta.

Po prostu chcesz wystawić jak najwięcej powierzchni rośliny na powietrze, aby wilgoć wyparowała – im szybciej, tym lepiej. Ale podobnie jak w przypadku wielu rzeczy, które są koncepcyjnie proste, wykonanie wymaga nieco więcej niuansów.

Aby pomóc Ci uratować te zioła, omówimy wiele metod odwadniania. Oto czego można się spodziewać, już wkrótce:

Prawie każde zioło można suszyć, o ile rozumiesz różne dostępne metody i kiedy ich używać.

Smak roślin pochodzi z olejków przechowywanych w ich komórkach. Odwodnienie koncentruje te oleje, jednocześnie usuwając wilgoć, która może powodować psucie się ziół.

Przygotuj swoje ekrany, wieszaki lub suszarki. Te zioła nie wyschną same!

Metody suszenia

Istnieje wiele sposobów suszenia ziół. Niektóre działają szybciej niż inne, a niektóre są lepsze dla większych lub grubszych roślin, ale wszystkie będą działać, jeśli będziesz cierpliwy.

Suszenie powietrzem ma tę wyraźną zaletę, że jest bezpłatne. Zajmuje to jednak znacznie więcej czasu i zwykle zajmuje więcej miejsca niż inne metody.

Bliska poziomy obraz suszonych i świeżych ziół na powierzchni drewnianych.

Możesz to zrobić, wieszając zebrane rośliny lub układając je. Dodatkowe punkty, jeśli możesz je rozłożyć na ekranie.

Suszarki zwykle zajmują mniej miejsca i są znacznie szybsze niż suszenie powietrzem. Są również droższe niż metoda powietrzna i jeśli nie masz suszarki wielkości potwora, możesz przetwarzać tylko małe partie na raz.

Największą zaletą tej opcji jest to, że możesz suszyć liście szybko, ale w kontrolowanej, niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują smak lepiej niż inne metody.

Możesz również często korzystać z piekarnika, chociaż ta metoda nie zawsze jest skuteczna w przypadku tych, które muszą być suszone na małym ogniu. Większość piekarników nie może zejść poniżej około 175 ° C, a większość ziół powinna być suszona w temperaturze około 90 do 110 ° F.

Niektóre mikrofale są również dobre do suszenia ziół, w zależności od dostępnej mocy.

Jak zbierać zioła do suszenia

Zbiór rozpoczyna się dzień przed planowanym wykonaniem pracy. Dobrze podlej glebę, a następnie spryskaj rośliny wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia, pyłki, nałożone spraye lub brud.

Chociaż każde zioło jest inne, większość należy zbierać rano, gdy rośliny są pełne wilgoci, ale po wyparowaniu rosy. Jeśli to możliwe, zbieraj całe łodygi, a nie pojedyncze liście.

Bliska poziomy obraz ogrodnika zbierającego świeże zioła z ogrodu kuchennego i umieszczając je w wiklinowym koszu.

Większość najlepiej zbierać przed lub zaraz po rozpoczęciu kwitnienia. Oczywiście nie dotyczy to roślin, które chcesz wysuszyć, aby zebrać nasiona.

W przypadku ziół na ogół mówimy konkretnie o jadalnych liściach, w przeciwieństwie do nasion, kory czy korzeni, które klasycznie określa się mianem przypraw.

Młodsze liście pod koniec pędów mają zwykle najwięcej smaku, z największą zawartością olejków.

Podczas zbiorów możesz pozostawić po sobie sześciocalową łodygę, a większość z nich zregeneruje nowy wzrost.

Użyj ostrych nożyczek, aby odciąć części, których zamierzasz użyć. Ciągnięcie lub skręcanie powoduje siniaki na roślinie i powoduje jej szybsze niszczenie.

Natychmiast po zebraniu umieść to, co zebrałeś w chłodnym, osłoniętym miejscu, aż będziesz mógł je przetworzyć do suszenia. Jeszcze lepiej, umieść łodygi w szklance wody, tak jak w bukiecie. Nie zostawiaj zebranych pędów na słońcu.

Po przybyciu do domu lub w miejscu, w którym zamierzasz przygotować zbiory, odetnij i wyrzuć wszelkie uszkodzone liście.

Suszenie powietrzem

Podczas suszenia powietrzem idealnym miejscem jest wnętrze w ciepłym, osłoniętym pomieszczeniu z dobrą cyrkulacją powietrza. Możesz to zrobić również na zewnątrz, ale postaraj się znaleźć obszar dobrze chroniony przed słońcem, owadami i wiatrem.

Wiszące najlepiej sprawdza się w przypadku roślin o zdrewniałych lub twardych łodygach. Myśleć rozmaryn, szałwia, werbena cytrynowai tym podobne.

Bliska poziomy obraz wiązek ziół wiszących do wyschnięcia w pomieszczeniu.

Dla bardziej delikatnych, bardziej delikatnych typów, takich jak bazylia oraz pietruszkarozłóż plony na ekranie.

Aby związać zioła do zawieszenia, luźno przymocuj garść łodyg do dolnego, przyciętego końca za pomocą gumki lub sznurka. Nie chcesz tworzyć zbyt dużego pakietu lub ryzykujesz powstawanie pleśni.

Następnie zawieś pakiety pojedynczo, zachowując kilka centymetrów między nimi.

W zależności od pory roku lubię zawiesić kilka tobołków na wieszaku na strychu, w piwnicy lub zadaszonym patio. Ale możesz użyć naprawdę wszystkiego, od sznurka do bielizny po gwoździe nad drzwiami.

Należy pamiętać, że gdy łodygi wysychają, kurczą się, co oznacza, że ​​niektóre mogą wypaść z pęczka. Doświadczone osuszacze powietrza często używają gumek, aby uniknąć tego problemu, ponieważ opaski zwykle napinają się podczas wysychania wiązki.

Jeśli chcesz zebrać nasiona z dowolnej rośliny, którą zebrałeś, przymocuj papierowe torby na głowach, aby zebrać nasiona, gdy opadają.

Aby wysuszyć na płasko, użyj sitka, siatki lub drutu, aby ułożyć zioła w jednej warstwie. Jeśli nie masz żadnego z nich, użyj blachy do pieczenia z kilkoma warstwami gazet lub ręczników papierowych na wierzchu.

Staraj się, aby zioła się nie dotykały, jeśli to możliwe. Możesz zostawić liście na łodygach, jeśli chcesz, ale wszystko pójdzie szybciej, jeśli usuniesz liście z łodygi, jeśli zdecydujesz się na tę opcję.

Niezależnie od tego, czy je powiesisz, czy położysz płasko, ważna jest lokalizacja. Powinno być jak najciemniej, z dobrą cyrkulacją powietrza i dość ciepłą temperaturą około 70°F.

Unikaj łazienki, pralni, obszarów w pobliżu zlewu lub zmywarki lub innych miejsc o dużej wilgotności. Nie wieszaj ich przed oknem, nawet jeśli wygląda to okropnie ładnie.

Powieszenie może zająć tydzień lub dłużej, a ułożenie na płasko trochę dłużej.

Korzystanie z suszarki

Suszarka jest idealna dla roślin o dużej wilgotności. bazylia, mięta, estragon, szałwia, tymianek, a pietruszka są powszechne, aby zachować w ten sposób. Rośliny te muszą szybko wyschnąć, w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozwoju pleśni.

Użyj liści podobnej wielkości i ułóż je w jednej warstwie. Liście nie powinny się stykać.

Ustaw suszarkę na 90 do 110 ° F i uruchamiaj ją tak długo, jak to konieczne, aby usunąć całą wilgoć z liści, aby były suche i kruszące się. Powinno to zająć od jednej do trzech godzin.

Bliska poziomy obraz tacy suszonej szałwii z suszarki ustawionej na drewnianej powierzchni.

Jeśli zauważysz, że suszenie liści zajmuje dużo czasu, przekręć suszarkę o kilka stopni w górę. Możesz swobodnie odwracać lub przesuwać liście lub tace, aby uzyskać równomierne ogrzewanie.

Jeśli mieszkasz w obszarze o dużej wilgotności, możesz suszyć aż do 125°F, ale pamiętaj, że niższe temperatury są zawsze lepsze.

Nie masz suszarki? Nie ma problemu! Sprawdź to zestawienie niektórych z najlepszych modeli na nasza siostrzana strona Foodal.

Suszenie w piekarniku

Suszenie w piekarniku nie jest idealne. Większość piekarników nie jest w stanie utrzymać wystarczająco niskiej temperatury, aby odwodnić materię roślinną zamiast ją gotować, a to oznacza utratę składników odżywczych i smaku.

Pamiętasz, jak rozmawialiśmy o smaku zioła pochodzącego z zawartych w nim skoncentrowanych olejków? Jeśli użyjesz zbyt wysokiej temperatury, stracisz część tych olejków – a także smak.

Zbliżony poziomy obraz czarnej tacy piekarnika wypełnionej suszonymi ziołami umieszczanej w piekarniku.

Aby wyschły, włącz piekarnik tak nisko, jak to możliwe i ułóż liście w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Jeśli piekarnik nie pracuje tak nisko, jak 125°C, pozostaw drzwiczki nieco otwarte, aby zmniejszyć poziom ciepła w środku.

To straszne marnowanie energii, ale działa w mgnieniu oka, jeśli trzeba szybko wysuszyć niektóre zioła.

Pomaga je odwracać i obracać tace co około 20 minut. W zależności od temperatury i ilości materii roślinnej w piecu, całkowite wysuszenie liści zajmie godzinę lub dwie.

Podobnie jak w przypadku innych metod z tej listy, będziesz wiedział, że rośliny są gotowe, gdy będziesz mógł pokruszyć liście między palcami. Nie pozwól im piec zbyt długo, bo liście się spalą.

Korzystanie z kuchenki mikrofalowej

Możesz przeklinać swoją kuchenkę mikrofalową o niskiej mocy (1000 lub mniej), gdy próbujesz podgrzać duży garnek zupy, ale ta niska moc jest dużym plusem, jeśli chodzi o suszenie ziół.

Bliska poziomy obraz kobiety otwierającej drzwi kuchenki mikrofalowej.

Umieść pojedynczą warstwę liści między dwoma ręcznikami papierowymi. Ustaw kuchenkę mikrofalową na rozmrażanie lub najniższy stopień grzania i włącz ją na dwie do trzech minut, w zależności od grubości liści.

Odwróć papierowe ręczniki i gotuj przez kolejne kilka minut. Kontynuuj to, aż liście będą suche i kruchy.

Podczas tego procesu nie pozostawiaj kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ręczniki papierowe mogą się zapalić, szczególnie jeśli nie masz wystarczającej ilości liści w kuchence mikrofalowej.

Ponadto nigdy nie używaj ręczników papierowych z recyklingu, ponieważ mogą zawierać metal, a wszyscy wiemy, jak dobrze metal i mikrofale dobrze sobie radzą.

Składowanie

Bez względu na wybraną metodę możesz mieć pewność, że liście są suche, gdy łatwo kruszą się między palcami. Jest to ważne, ponieważ nie chcesz, aby spleśniały podczas przechowywania.

W pełni wysuszone liście należy przechowywać w szczelnych pojemnikach w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie wystawiaj ich na działanie światła lub wysokiej temperatury.

Bliska poziomy obraz słoików suszonych ziół z małymi stosikami obok nich.

Jeśli przetwarzałeś swoje zbiory w ciepłej kuchni, zostaw wieczka zdjęte, gdy przenosisz je do chłodniejszego miejsca do przechowywania. Gdy słoiki ostygną, umieść pokrywki na miejscu. Ten proces pomaga uniknąć kondensacji wewnątrz słoików.

Nie zapomnij oznaczyć słoików. Zdziwiłbyś się, jak bardzo suche zioła mogą wyglądać podobnie i może być trudno odróżnić, nawet jeśli je poczujesz.

Większość ziół można przechowywać nawet do roku. Podczas używania należy pamiętać, że suszone zioła są zazwyczaj dwa razy silniejsze (lub bardziej!) niż świeże.

Delektuj się smakiem swoich ziół

Nie bez powodu suszenie jest klasycznym sposobem na konserwowanie. To niezwykle proste i działa.

Nie potrzebujesz wymyślnych narzędzi ani sprzętu, chociaż posiadanie suszarki do żywności to prawdziwa zaleta. Nie stresuj się, jeśli go nie masz. Do wyboru jest wiele innych metod.

Zamknij się poziome obraz pęczków świeżych ziół ogrodowych wiszące do wyschnięcia.

Jakiej metody używasz? Jakie zioła suszysz? Wypełnij nas w komentarzach poniżej!

Mamy nadzieję, że ten przewodnik dał ci pewność, że wypełnisz swoją szafkę mnóstwem ziół! I po więcej informacji na temat uprawa i używanie ziółzapoznaj się z poniższymi przewodnikami:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *