Jak zbierać gorczycę


Wiele warzyw, które można uprawiać w ogrodzie, wymaga najwyższej cierpliwości, zanim będzie można je zebrać. Ale gorczyca wymaga innego zestawu umiejętności przed zbiorami.

Wymagają pracowitości. Począwszy od około 10 dni po wysianiu, musisz śledzić ich postępy, jeśli chcesz zebrać trochę jako microgreens.

Jeśli uprawiasz młode liście lub pełnowymiarowe, kilka tygodni później, będziesz musiał zacząć często monitorować ich postępy, aby nie dopuścić do przypadkowego przerośnięcia i przegrzania, stwardnienia lub zgorzknienia.

Wytrwałość też pomaga. Jeśli zasadzisz więcej niż kilka, będą produkować buszle zieleni w krótkim czasie.

Zamieszczamy linki do sprzedawców, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupisz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Mówię o odmianach takich jak 'Ruby Streaks’, która może wyrosnąć jako mikrozielona w ciągu 10 do 15 dni. Mówię także o odmianach liściastych, takich jak 'Red Giant’, które mogą urosnąć na wysokość 16 cali i w pełni dojrzeć po 40 dniach od wysiewu.

Wszelkie, które zamierzasz gotować z, jeść świeże, sok, lub dodać do smoothies powinny być zbierane szybko w regularnych odstępach czasu, więc będą nadal wysyłać więcej pędów.

To nie jest wybór „poczekaj i zobacz” ogród warzywny, ale bardziej z odmiany „spróbuj nadążyć”.

Ten szybki zwrot jest częścią tego, co sprawia, że tak satysfakcjonujące jest uprawianie mizuny, tatsoi, 'Florida Broadleaf,’ i innych odmian gorczycy.

A jeśli zastosujesz się do wskazówek, którymi zamierzam się podzielić, będziesz w stanie zbierać te liściaste zieleniny w szczytowym momencie i cieszyć się nimi na świeżo lub w gotowanych przepisach.

Możesz nawet przedłużyć zbiory na wiele miesięcy, a także na więcej niż jeden sezon, jeśli chcesz.

Gotowy na zbieranie zieleni premium z najlepszymi z nich? Zaczynajmy. Oto skład:

Know Your Variety

Podczas gdy wiele różnych roślin jadalnych należy do tej kategorii, ważne jest, aby rozpoznać, że rosną one w różnym tempie i mają różne poziomy tolerancji na ciepło i zimno.

Każdy kultywar jest członkiem rodziny Brassicaceae, ale mogą one być z gatunku Brassica juncea, B. rapa, B. nigra, B. hirta, lub Sinapis alba (dawniej. B. alba).

Oznacza to, że możesz mieć roślinę 'Red Tatsoi’, której dojrzewanie trwa 60 dni, lub mizunę 'Lime Streaks’, która osiąga maksymalny rozmiar do gotowania w 45 dni.

Zbliżenie poziomego obrazu gorczycy rosnącej w podniesionej grządce pokrytej lekkim mrozem.

Przestudiuj opakowanie z nasionami i sprawdź liczbę dni do dojrzałości przed wysiewem. Opłaci się to w czasie zbiorów!

Ponadto, niektóre rodzaje – jak mizuna – są bardziej odporne na upały, podczas gdy inne są najlepsze dla tych, którzy chcą zasiać jesienną uprawę, która będzie rosła do wczesnej zimy.

Niektóre B. juncea odmiany – w tym na przykład 'Red Giant’ i 'Southern Curled’ – mogą tolerować temperatury do 25°F, a nawet stają się nieco słodsze po przymrozkach.

Należy pamiętać, że niektóre odmiany są najlepsze, gdy są zbierane w określonej fazie wzrostu, w oparciu o sposób, w jaki zamierzasz z nimi gotować.

Get to uporządkowane przed sadzenia, lub może skończyć się z długo gotowania odmiany, gdy chcesz cieszyć się gorczycę w sałatce lub saute, lub odwrotnie.

Wszystkie rodzaje nadają się do zbioru i jedzenia jako microgreens, gdy tylko utworzą pierwszy zestaw prawdziwych liści. Więcej wskazówek na temat sadzenia microgreens znajdziesz w naszym poradniku.

Ale jak rośliny stają się większe, różne gatunki będą w najlepszym stanie przy różnych rozmiarach.

Odmiany szerokolistne, takie jak 'Green Wave’ czy 'Red Giant’, np. B. juncea typy. Oprócz smacznych microgreens o łagodnym smaku papryki, są one również dobre jako młode liście do jedzenia na świeżo.

Zbliżenie poziomego obrazu maleńkich microgreens rosnących w ciemnej bogatej glebie.

Ale nie chciałbyś zbierać wielu z nich na tym etapie. Tylko kilka ostrych liści zebranych, gdy są one jeden lub dwa cale wysokości może dodać zip do łagodniejszego mesclun mix do sałatki lub być używane jako dodatek do pizzy, ale duże garście mają tendencję do przytłoczenia smak dania.

Gdy liście tych większych typów przekroczą kilka cali wysokości, są zbyt twarde i ostre do świeżego jedzenia.

Są pikantne, gdy sauteed lub duszone Southern stylu z innymi zieleniami, takich jak rzepa, choć aż do ich dojrzałej wielkości od 10 do 21 cali wysokości.

Długie gotowanie na wolnym ogniu z pikantnymi warzywami i odrobiną oleju lub wieprzowiny daje aksamitny, bogaty „bałagan zieleni”, ale tylko wtedy, gdy gotujesz B. junceodmiany.

Jeśli uprawiasz typ z dużymi liśćmi, większość zbiorów odbędzie się w późniejszej części sezonu.

Ale podejdziesz do tego inaczej, gdy zbierasz odmiany azjatyckie, takie jak mizuna (B. rapa var. japonica) i tatsoi (B. rapa var. narinosa).

Te są znacznie łagodniejsze przez więcej ich cyklu wzrostu. Są delikatne z łagodnym gryzieniem zbierane jako baby greens, gdy mają od jednego do trzech cali długości.

Są one również w ich smaczne najlepiej gotowane na parze, mieszać smażone, lub sauteed, gdy wzrosły do około trzech do ośmiu cali.

Musisz wiedzieć, czy uprawiasz mizunę zamiast innej odmiany o dużych liściach, ponieważ po osiągnięciu 10 cali wysokości, liście stają się gorzkie i nadają się tylko dla kompost, a może do tworzenia zielonych mieszanek soków w połączeniu z innymi świeżymi z ogrodu składnikami.

I podczas gdy mizuna jest świetna do szybkiego gotowania, po długim gotowaniu po prostu wiotczeje i pachnie jak przejrzała kapusta.

Innym przekonującym powodem, aby zapoznać się z dokładnym typem, który uprawiasz, jest liczba dni do dojrzałości.

Wszystkie odmiany kiełkują w ciągu siedmiu do 15 dni, i rosną prawdziwy zestaw liści, które można zbierać jako microgreens kilka dni do tygodnia później.

Ale potem, różne rodzaje mają tendencję do dojrzewania w znacznie różnym tempie, osiągając pełną wielkość w 35 do 60 dni. I nie można przewidzieć linii czasu na podstawie wielkości liści.

Brassica carinata 'Amara’, na przykład, ma średniej wielkości liście, które mają osiem do 10 cali długości w dojrzałości. Ale potrzebuje 45 dni, aby osiągnąć dojrzałość, podczas gdy 'Red Giant’ o liściach 12-16 cali potrzebuje tylko 40 dni.

Pięć dni może nie wydawać się ogromną różnicą, ale ignoruj swojego 'Red Giant’ przez dodatkowe pięć dni, ponieważ zdarza się, że jesteś poza miastem lub zajęty innymi sprawami, a będziesz miał znacznie mniej zieleni dostępnej do duszenia i zamrażania, niż byś chciał. Będą zbyt duże!

Im dłużej dana odmiana potrzebuje czasu na wzrost, tym więcej dni potrzebuje również na wytworzenie młodych liści.

Oczywiście, w przypadku gorczycy, głównym problemem jest zbieranie plonów przed tym, jak staną się zbyt duże, zbyt gorzkie lub zbyt twarde.

Poznanie linii czasu uprawy jest szczególnie ważne, dzięki czemu można zaplanować zbiory, zanim liście osiągną swój szczyt lub, co gorsza, staną się niejadalne.

Zbieranie Microgreens gorczycy

Zbieranie tych kapustnych w fazie microgreen to tak naprawdę kwestia wyrywania, a nie zbierania.

Gdy siewki uformują zestaw prawdziwych liści, są one fair game. Delikatnie je wyrwij i opłucz. Następnie jedz je z ręki, w sałatkach, na wierzchu zupy lub kawałka pizzy.

Zbliżenie pionowy obraz baby gorczyca rośnie w ogrodzie przedstawiony na miękkim tle ostrości.

Jeśli masz więcej niż garść, pozwól im wyschnąć na powietrzu po opłukaniu, na czystym ręczniku do naczyń.

Następnie zawiń je w papierowy ręcznik, pop go w szczelnym pojemniku i przechowywać je w lodówce, aż będziesz gotowy do ich użycia – ale tylko na dwa lub trzy dni najwyżej.

Ogólnie rzecz biorąc, polecam również uprawę microgreens i każdego rodzaju musztardy, którą chciałbyś jeść na etapie baby lub full-size w dwóch różnych miejscach w ogrodzie, lub w oddzielnych pojemnikach.

Dużo kłopotu sprawia wyrywanie microgreens bez przypadkowego wyrywania tych, którym chcielibyście pozwolić dalej rosnąć.

Picking Baby Leaves

Jak już wspomniałem wcześniej, wszystkie młode gorczyce nie są stworzone równe, jeśli chodzi o wykorzystanie w sałatkach, wrapach czy kanapkach.

Zbliżenie poziomy obraz ciemno fioletowe liście gorczycy przedstawiony na miękkim tle ostrości.

Jeśli nie jesteś pewien, jaki rodzaj zbierasz, upewnij się, że próbka kilka młodych liści przed cięciem ogromny pokos z nich.

Będziesz w stanie łatwo ocenić, czy będą one zachwycać swoje kubki smakowe do świeżego jedzenia, lub czy byłyby one lepiej gotowane.

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze młode liście mają od jednego do dwóch cali wysokości dla typów szerokolistnych, od jednego do czterech cali dla mizuny i od dwóch do trzech cali wysokości dla bardziej chrupiących odmian tatsoi.

Możesz zebrać część rośliny jako młode liście, a reszcie pozwolić rosnąć aż do osiągnięcia pełnego rozmiaru.

Jeśli to jest twój cel, użyj sterylnych nożyczek lub noża paring do klipu lub plasterek zewnętrznych liści około pół cala od gleby.

Lub, można wyciąć całą roślinę około cala od korony. Rdzeń może wyhodować nowy zestaw liści dla Ciebie, ale nie oczekuj, że będą one tak bujne i pełne, jak w pierwszej rundzie.

Porady dla odmian liściastych

Odmiany musztardy o dużych liściach zawsze przypominają mi jedzenie dinozaurów… Rawr! Ale proces ich zbierania jest w zasadzie całkiem zwyczajny.

Zerwij te liście w ten sam sposób, jak w przypadku bardziej drobnych odmian, takich jak tatsoi, używając nożyczek lub noża, aby odciąć je od korony około pół cala od dołu.

Oni też mogą być cięte kilka liści na raz, lub wszystkie na raz. Trzymaj się tylko z zewnętrznych liści, lub wyciąć całe rośliny z powrotem do korony, jeśli jesteś przygotowany, aby czekać na nowe liście, aby pojawić.

Zbliżenie poziomego obrazu dużych musztard rosnących w ogrodzie gotowych do zbiorów przedstawionych w jasnym słońcu.

Ale jest kilka kluczowych względów, o których należy pamiętać w przypadku większych liści.

Dla jednego, należy czas zbiorów tak garść z nich osiągnąć dojrzałość w tym samym czasie. W przeciwieństwie do bardziej delikatnych typów, te korzystają z powolnego duszenia. I nawet kilka porcji gotowane jako danie boczne lub garnek zieleni wymaga osiem 10 filiżanek z danego zbioru.

To samo odnosi się do zamrażania ich, co jest wspaniałym sposobem, aby utrzymać zapas zdrowych warzyw w gotowości przez całe zimowe miesiące.

Proces blanszowania ich nie jest trudne, ale po tym, jak masz, że ogromny kadź wrzącej wody dzieje i pojemniki zamrażarki wyłożone, będziesz chciał przetwarzać jak najwięcej zieleni liściastych, jak można w jednym ruchu.

Zidentyfikuj potencjalne okno na zbiory i odłóż na bok czas, aby zamrozić kilka blanszowanych lub duszonych zielonych w tym samym czasie.

Pamiętaj również, że są one odpowiednie do zbiorów jesiennych, ale kiełkują i rosną wolniej w chłodniejszej glebie. Pamiętaj, aby przewidzieć dodatkowy czas na jesienne zbiory.

I miej na nie oko! Jeśli jesienią nadejdzie ciepła pora, mogą się rozkrzewić.

Aby dowiedzieć się więcej o przechowywaniu i gotowaniu z różnymi odmianami, w tym wskazówki dotyczące przygotowywania wystawnych zieleni w stylu Southern z bounty broadleaf, zobacz nasz przewodnik po uprawie gorczycy.

Sposoby na przedłużenie żniw

Czy masz wrażenie, że nigdy nie możesz uzyskać wystarczającej ilości zieleni liściastej do świeżego jedzenia, gotowania lub konserwowania?

Masz szczęście, jeśli uprawiasz mizunę, tatsoi, 'Amara,’ lub jakikolwiek inny rodzaj gorczycy. Nie tylko rośliny te są gotowe do zbioru w ciągu kilku tygodni od wysiewu, ale istnieje wiele sposobów na przedłużenie zbiorów.

Zbliżenie poziomego obrazu ogrodnika uprawiającego glebę wokół gorczycy rosnącej w ogrodzie.

Pierwszy z nich jest moim ulubionym:

Zamiast wygłupiać się z cięciem przy koronie i liczyć na to, że odrośnie, sukcesywnie, co kilka tygodni, w optymalnym oknie siewu, sadzić kolejne nasiona gorczycy.

Zapewnia to, że będziesz miał dużo świeżych produktów, ale nigdy za dużo, aby poradzić sobie w jednym czasie.

Jeśli mieszkasz w regionie, gdzie lato przychodzi wcześnie, możesz zebrać więcej musztardy, zanim stanie się zbyt gorzka i twarda przez rozpoczęcie uprawy nasion w pomieszczeniach.

Przesadzenie ich na zewnątrz wczesną wiosną daje dłuższy okres chłodnej pogody do uprawy.

Innym sposobem, aby zapewnić, że można zachować zbieranie tego cool-season upraw na dłużej przechodząc do ciepłych miesięcy jest sadzenie go gdzieś, że można zacieniać sadzonki i rosnące liście, gdy robi się zbyt gorąco.

Dobrym pomysłem jest również silne ściółkowanie odmian uprawianych późną jesienią lub późną wiosną, aby pomóc im zachować wilgoć, a także ogrzać lub schłodzić glebę w razie potrzeby.

I można mieć więcej musztardy praktycznie na żądanie (dobrze, w ciągu 15 lub 20 dni), gdy uprawia się ją w pomieszczeniach jako mikrozieleninę.

To jest moja strategia na utrzymanie odrobiny o’ peppery green w najgorętszej części lata, i najzimniejszych dniach zimy.

Zbieraj gorczycę przez wiele księżyców

Szerokie możliwości zbiorów to tylko jedna z radości uprawy tych warzyw w ogrodzie.

Są one również łatwe w pielęgnacji, niedrogie do sadzenia z nasion i pyszne w tak wielu potrawach.

Zbliżenie poziomego obrazu różnych odmian gorczycy rosnących w ogrodzie gotowych do zbiorów.

Mógłbym iść dalej, ale zamiast tego zaproszę Was do podzielenia się własnymi wskazówkami i pytaniami dotyczącymi zbierania gorczycy w sekcji komentarzy poniżej.

A jeśli te informacje były dla Ciebie cenne, sprawdź te mustard green guides następny:

O Rose Kennedy

Rose Kennedy, zapalony ogrodnik warzywny i były felietonista „Dirt to Fork” dla gazety alt-weekly w Knoxville, Tennessee, jest oddana dzieleniu się wskazówkami, które zwiększają plony i minimalizują pracę. Ale jest też otwarta na magię ogrodu, jak na przykład szczaw czerwonolistny, który zamieszkał na kilku metrach kwadratowych tego, co kiedyś było jej trawnikiem. Jest czempionką wszystkich zapylaczy, nawet pszczół. Do jej innych entuzjastów należą początkujący ogrodnicy, słoneczniki z otwartym zapylaczem, wysokie na 15 stóp włoskie pomidory pnące oraz altana, którą jej mąż przerobił z łuku wystawowego sprzedawcy chleba. Co ważniejsze, Rose kocha w ogrodzie to, że potrafi sprawić, iż zadbany manicure staje się praktycznie niemożliwy, a także ożywić ducha, zwłaszcza w trudnych czasach.



Source link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *