Jak zbierać i leczyć cebulę


Tak wiele naszych ulubionych potraw zaczyna się od cebuli (Allium cepa)drobno posiekane i wypocające smak umami na gorącym maśle lub oleju.

Są również łatwe w zbiorze i leczeniu – weź wszystko dobrze i możesz mieć samowystarczalne zapasy, które wystarczają nawet na rok.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Aby żniwa były udane, musisz od samego początku wyznaczyć właściwy moment. Rośliny potrzebują długich, gorących dni, aby cebulki nabrały odpowiedniej wielkości do spożycia. Posadź je za późno, a jedyne, co będziesz mieć w czasie zbiorów, to liście z niewielką ilością cebulek lub bez.

Jeśli potrzebujesz odświeżenia, nasz przewodnik po uprawie cebuli zawiera instrukcje dotyczące uprawy.

W tym artykule omówimy, co musisz zrobić, aby udane zbiory cebuli domowej.

Oto, co nas czeka:

Kiedy zbierać cebulę?

Kiedy zbierać cebulę zależy od odmiany, którą uprawiaszkiedy i w jaki sposób chcesz je wykorzystać podczas gotowania oraz czy chcesz je długo przechowywać.

W czasie sadzenia zanotuj na telefonie komórkowym lub w twoim dzienniku ogrodniczym aby przypomnieć, kiedy zbliża się czas żniw, w oparciu o dni do dojrzałości dla wybranego typu.

Zielone cebule

To są A. cepa odmiany, zbierane, gdy cebulki są niedojrzałe. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, mogą być również nazywane wiosenne cebule lub czasami szalotki.

Myląco, w niektórych miejscach termin „scallions” jest również używany do opisania innej odmiany allium, A. przetokaznany jako wiązanie cebuli. Rośliny te nie tworzą bulw, a kucharze siekają ich wydrążone wierzchołki, aby nadać potrawie chrupiący, łagodny smak cebuli.

Więcej informacji na temat jak zebrać cebulę w pęczki, zajrzyj do naszego poradnika.

Możesz zbierać niedojrzałe A. cepa blaty i używaj ich w ten sam sposób, gdy mają ponad cztery cale wysokości.

Zamknij się poziome obraz dymki rosnące w ogrodzie gotowe do zbioru.

Jeśli jednak chcesz, aby roślina nadal rosła, aby uzyskać cebulkę, ogranicz ilość usuwanych liści do kilku odcinków. Smak ich liści jest nieco bardziej kwaśny, z mniejszą goryczką i słodyczą niż A. przetoka.

Aby zebrać cebulki zielonej cebuli, poczekaj, aż roślina osiągnie około sześciu do ośmiu cali wysokości, a główna łodyga będzie miała pół cala szerokości. Będzie to około 21 do 30 dni w przypadku sadzenia bezpośredniego (małe cebulki, które następnie kiełkują), do około 50 dni lub więcej w przypadku wysiewu z nasion.

Cebule zbierane w młodym wieku nie mają czasu na uformowanie papierowej skórki, więc nie ma potrzeby odrywania zewnętrznych warstw – można użyć całości.

Smak jest łagodniejszy niż dojrzałe odmiany świeże lub bulwiaste i może być stosowany na surowo w sałatkach.

Użyj ich w ciągu kilku dni, ponieważ nie przechowują się dobrze.

Przechowywanie lub cebula cebulowa

Rodzaje przechowywania są również znane jako „suche cebule”, ponieważ można je utwardzać (lub suszyć) i przechowywać do użytku przez kilka miesięcy, a niektóre nawet przez rok.

Są to zazwyczaj odmiany „długiego dnia”, które wymagają co najmniej 14 godzin pełnego słońca.

Zamknij się poziome obraz cebuli rosnącej w ogrodzie gotowy do zbioru.

Jeśli w okresie wegetacyjnym w Twoim regionie jest dużo zachmurzonego nieba lub niskich temperatur, cebulki nie będą rosły tak szybko i dojrzewanie może zająć więcej czasu. Zazwyczaj są gotowe od 80 do 200 dni, w zależności od odmiany.

Cebule są zwykle zbierane późnym latem, w zależności od odmiany, którą uprawiasz i kiedy ją sadzisz.

Zielone „wierzchołki” podpowiedzą, kiedy cebulki są gotowe do zbioru. Zaczynają żółknąć i słabnąć w ciągu tygodnia lub dwóch, ostatecznie przewracając się.

Niektórzy eksperci zalecają rozpoczęcie zbiorów, gdy około połowa wierzchołków przewróci się; inni mówią, żeby poczekać, aż wszystkie będą płaskie.

Badania wykonywane w gospodarstwach towarowych sugeruje, że lepiej poczekać, aż 60 do 70 procent wierzchołków opadnie, aby uzyskać optymalne zbiory, przy 30 do 40 procentowym wzroście plonów w porównaniu z czekaniem, aż wszystkie wierzchołki opadną.

Bliska poziomy obraz cebuli rosnącej w rzędach w ogrodzie prawie gotowy do zbioru.

Zbyt wczesne zbiory niosą ze sobą ryzyko, że cebulki mogą być zbyt wilgotne. Utrudnia to utwardzanie i oznacza, że ​​cebulki są bardziej podatne na gnicie podczas przechowywania.

Największym problemem, który może mieć wpływ na dzień zbiorów, jest pogoda. Gdy liście żółkną, gleba musi zacząć wysychać, a następnie pozostać sucha do momentu zbioru cebul, aby uniknąć problemów z gniciem.

Powoli ograniczaj nawadnianie, gdy wierzchołki zmieniają kolor i uważaj na deszcz. Jeśli deszcz jest prognozowany blisko planowanego dnia zbiorów, lepiej zbierać plony nieco wcześniej, aby cebulki pozostały suche.

Jak zbierać

Jeśli masz idealną, kruchą ziemię, możesz po prostu chwycić wierzchołki i wyciągnąć cebulki.

Jednak, gdy blaty wysychają, stają się słabe i mogą się oderwać po pociągnięciu. Na tym etapie konieczne jest, aby wierzchołki pozostały nienaruszone, ponieważ pomagają zapobiegać przedostawaniu się patogenów do wciąż miękkiej zielonej tkanki szyi.

Bliska poziome obraz ogrodnika trzyma kilka świeżo zebranych cebuli.

Najlepszą opcją jest użycie widelca ogrodowego, kopaczki do ziemniaków lub łopaty do podnoszenia cebul. Przetnij ziemię pod cebulkami, a następnie podważ do góry, aż cebula znajdzie się nad poziomem gruntu. Strząsnąć nadmiar ziemi.

Zachowaj ostrożność podczas obchodzenia się ze świeżo wykopanymi cebulami, ponieważ nawet niewielkie nacięcie lub mały siniak może później spowodować gnicie – jeśli któreś są uszkodzone, od razu używaj ich do gotowania, zamiast je przechowywać.

Jak leczyć cebulę

Utwardzanie lub suszenie jest ważne, jeśli chcesz, aby cebulki dobrze się przechowywały przez długi czas.

Cebule cebuli składają się z łusek, które nakładają się na siebie, tworząc ich owalny lub okrągły kształt. Utwardzanie pomaga zapobiegać gniciu szyi i wewnętrznych łusek oraz odpowiada za brązowe zabarwienie łusek zewnętrznych.

Jeśli lubisz suchą, ciepłą pogodę, pozostaw cebulki leżące tam, gdzie spadają podczas zbiorów. Jeśli jest sucho i niezbyt wilgotno, możesz pozostawić je na zewnątrz na kilka dni lub nawet na kilka tygodni w ramach procesu utwardzania.

Bliska poziomy obraz cebuli na ziemi obok pietruszki w podniesionym łóżku.

Jeśli złapie Cię nieuczciwy prysznic, nie zbieraj ich, dopóki nie wyschną, ponieważ dotykanie mokrych cebulek może rozprzestrzenić chorobę i uszkodzić zewnętrzne łuski.

Jeśli niepewne warunki pogodowe sprawiają, że leczenie na zewnątrz jest zbyt ryzykowne, możesz użyć dobrze wentylowanej szopy, garażu, werandy, szklarni, obręczy lub wolnego pokoju. Rozłóż cebulę na siatce, siatce lub listwach, aby powietrze mogło krążyć wokół każdej żarówki.

Nie susz tych, które mają uszkodzoną zewnętrzną łuskę lub grube szyje, ponieważ mogą gnić podczas przechowywania.

Uszkodzone obszary wydzielają wilgoć, która sprzyja chorobom, a grube szyje są bardzo trudne do prawidłowego wysuszenia ze względu na ich gęstość. W obu przypadkach nadal możesz je ugotować – po prostu użyj ich od razu.

Cebule są wystarczająco suche, aby można je było przechowywać, gdy zewnętrzne łuski są papierowe, wierzchołki pomarszczone, korzenie są żylaste, a szyjka napięta i nie wykazuje oznak zieleni. Aby sprawdzić, czy szyja jest sucha, przetocz ją między palcami – chusteczka nie powinna się ślizgać.

Tkanka szyi musi mieć suchą, papierową konsystencję.

Bliska poziome obraz ogrodnik posiadający kilka utwardzonych bulw Allium cepa gotowych do przechowywania na zdjęciu w wieczornym słońcu.

Dwa z najczęstszych problemów podczas przechowywania to zgnilizna szyi Botrytis (spowodowana głównie przez: Botrytis aclada oraz B. allii) oraz inne choroby, które mogą być przenoszone przez patogeny infekujące skrawki wciąż zielonej tkanki, wnikające przez szyję i powodujące gnicie wewnętrznych łusek.

Jednak patogeny nie mogą przemieszczać się przez suchą tkankę.

Gdy uprawa wyschnie, ponownie sprawdź wszystkie cebulki pod kątem miękkich plam i plam pleśni. Użyj natychmiast wszystkich dotkniętych chorobą, wraz z tymi, które zaczynają kiełkować. Resztę można przechować.

Przeczytaj więcej o tym, jak przechowywać cebulę w naszym przewodniku.

Uwaga dotycząca utwardzania w szklarni lub domu obręczowym

Szklarnie i obręcze mogą być doskonałymi urządzeniami do utwardzania, o ile temperatura utrzymuje się w zakresie od 68 do 86°F.

Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 90 ° F, możesz zobaczyć oparzenia słoneczne. Zewnętrzne łuski będą wyglądały na wybielone, a cebulka zmięknie, tworząc idealne warunki dla patogenów do zainfekowania wewnętrznych łusek.

Usuń uszkodzone żarówki i obniż temperaturę – może to oznaczać otwarcie wszystkich drzwi i otworów wentylacyjnych. W zależności od klimatu, aby uzyskać najlepsze wyniki, konieczne może być przykrycie dachu lub obręczy szklarni tkaniną zacieniającą.

Ciesz się cebulą przez cały rok

Cebula to jedna z najbardziej satysfakcjonujących upraw, jakie możesz uprawiać. Możesz z łatwością zbierać i przechowywać zapasy na cały rok i używać ich codziennie, aby dodać smaku i aromatu swojej kuchni.

Bliska poziomy obraz dłoni ogrodnika z lewej strony ramki trzyma kiść świeżo zebranej cebuli cebuli.

Krótka ilość czasu, jaką zainwestujesz w ich zbiory, suszenie i przechowywanie, z nawiązką spłaci się do końca roku.

Czy uprawiasz cebulę? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej!

I po więcej informacje o uprawie allium w Twoim ogrodziezapoznaj się z poniższymi przewodnikami:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *