Kiedy zaczniesz patrzeć na jadalne kwiaty, zdasz sobie sprawę, że istnieje niesamowicie obfita różnorodność doskonale smakowitych kwiatów.
Nie jestem kucharzem, ale przyłapano mnie na podgryzaniu maleńkiej kolorowej przekąski z roślin, które znajduję tu i tam podczas wędrówek po górach. Na szlaku można znaleźć również zaskakującą liczbę kwiatów, które można znaleźć w ogrodach.
Róże, truskawki, dzwonki i altówki to jedne ze smacznych, kolorowych smakołyków, które próbuję – to znaczy, zanim jagody dojrzeją.
Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.
Jeśli chodzi o zbieranie tych przysmaków, jest jednak kilka rzeczy, o których należy wiedzieć, aby mieć dobre wrażenia z żucia płatków.
Aby dowiedzieć się, jak decydować, kiedy i jak zbierać plony, a także poznać szczegóły dotyczące przechowywania, jeśli jesteś w pobliżu lodówki, czytaj dalej!
Oto, co omówimy:
Rozważania na temat jadalnych kwiatów
Kiedy myślisz o zbieraniu kwiatów do jedzenia, musisz pamiętać o kilku rzeczach, zanim ugryziesz ładne płatki.
Upewnij się, że jesteś pozytywny w identyfikacji rośliny. Nie wszystkie kwiaty są jadalne!




Zbiór z roślin, które nie zostały spryskane środkami chemicznymi. Nie jedz płatków z bukietu, który twoja walentynka dała ci w kwiaciarni, nie zerwała dla ciebie na poboczu drogi ani nie kupiła ci w centrum ogrodniczym.
Nie jedz całych kwiatów, jeśli masz alergię na pyłki!
Zanim kupisz lub zbierzesz pęczek, kiedy zamierzasz użyć ich do celów jadalnych, wypróbuj próbkę, aby upewnić się, że smak Ci odpowiada i potwierdzić, że są w pełni sił, gotowe do zbioru i cieszenia się nimi.
Ponadto przed zbiorami koniecznie sprawdź kwiaty pod kątem robaków.
Kwiaty, które zostaną zniszczone przed zebraniem, nie zachowają swojego kształtu ani nie będą wyglądać ładnie po zbiorach, więc wybieraj idealne kwiaty tylko wtedy, gdy planujesz użyć ich jako estetycznego przybrania.
Kiedy zbierać?
Mówiąc o najlepszym czasie do zbioru, skąd wiesz, kiedy są gotowe do zbioru i wykorzystania poza zjedzeniem kęsa?
Powinny kwitnąć, być w pełni otwarte i nie być niedojrzałe – na przykład wciąż rozwijające się z pąków – lub przejrzałe – jakby były tuż przed więdnięciem. Zbieranie kwiatów do jedzenia nie ma być alternatywną formą martwy!




Planuj zbiory w chłodnych porach dnia, aby nie więdły natychmiast po usunięciu. Poranek to najlepsza pora dnia, kiedy rośliny są nabrzmiałe i świeże. W tym czasie zawierają również maksymalną ilość zapachu i smaku.
Poczekaj, aż rosa wyschnie, aby delikatne płatki się nie sklejały.
Zbiór i przetwarzanie
Instrukcje dotyczące zbioru zależą od rodzaju kwitnienia.
Całe główki kwiatowe niektórych roślin, takich jak koperek lub koper włoski, można zbierać i wykorzystywać. Dla innych, jak róże na przykład zrywaj płatki pojedynczo.
Lawenda różyczki można również zrywać bezpośrednio z łodygi. Nasturcje oraz altówka kwitnie można przyciąć tuż pod kwiatem ostrymi nożyczkami lub ściskając paznokciem.




Sposób ich zbierania zależy również od tego, do czego planujesz ich użyć. Na przykład, jeśli planujesz zrywać kwiaty, aby udekorować ciasto, ważne jest, aby kwiaty pozostały nienaruszone!
Jeśli jednak planujesz suszyć je do wykorzystania w herbatach, niedoskonałe kwiaty są idealne.
Niektóre, takie jak mężczyzna kwiaty dyni, nasturcje i koniczynę można jeść w całości. Jednak w większości jadalną, delikatnie aromatyzowaną porcją będą płatki.
Pozostałe części kwiatu, w tym pręciki wraz z pyłkiem i słupkami, należy usunąć, aby poprawić smak.




Działki kielicha lub zielone płatki u podstawy kwiatu są często gorzkie. Można je usunąć, aby uzyskać lepsze doznania kulinarne.
Biała podstawa płatków, taka jak na płatkach róż, może być również gorzka, więc możesz je również odciąć.
Magazynowanie
Po zebraniu sprawdź, czy nie ma brudu. Zanurz kwiaty lub płatki w misce z chłodną wodą, aby spłukać wszelkie cząsteczki brudu.
Do suszenia ich nie używaj spinnera do sałatek – są zbyt kruche! Zamiast tego rozłóż je do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Najlepiej używać kwiatów jak najszybciej po zebraniu. Ale możesz przechowywać je nawet przez tydzień, wykładając kosz lub pojemnik wilgotnymi ręcznikami papierowymi, aby utrzymać wilgotność, układając kwiaty na wierzchu i wkładając je do lodówki.
Unikaj plastikowych toreb do przechowywania. Można je zmiażdżyć, przykleić do torby lub przykleić do siebie.
Jeśli twoje kwiaty więdną, czasami można je ożywić, pozwalając im pływać w lodowatej łaźni wodnej przez kilka minut przed użyciem.
Można je również suszyć w suszarce lub niskim piekarniku do wykorzystania w mieszankach herbat ziołowych.
Korzystanie z jadalnych kwiatów
Jest tak wiele sposobów na wykorzystanie jadalnych kwiatów do gotowania, pieczenia lub po prostu siedzenia na podwórku, próbując tu i tam lub popijając chłodny napój.




Dodaj je do sałatek lub udekoruj pizzę po wyjęciu z piekarnika, zamroź w kostkach lodu, aby dodać je do napojów lub upiększyć wypieki.
Pomyśl o dodatkach, smażeniu, farszach, dżemach, galaretkach, marynatach, dressingach… lista możliwości jest długa!




Do samodzielnego wykonania w domu kwiatów w cukrze do ozdabiania słodyczy, poznaj prostą metodę na naszej siostrzanej stronie Foodal.
Jeśli masz problem z podjęciem decyzji, kiedy użyć jednego, a gdzie drugiego, zjedz coś i pozwól swojemu podniebieniu powiedzieć, czy najlepiej nadaje się do pikantnych potraw, takich jak szczypiorek oraz nagietek są lub słodkie smakołyki, takie jak bratki i lawenda.
Aby uzyskać inspirację, aby spróbować i jak ich użyć, przejrzyj nasz przewodnik po jadalnych kwiatach. (wkrótce!)
Kwiatowa Pasza
Zbieranie jadalnych kwiatów może nie być takie, jak wyobrażałeś sobie spędzanie wczesnych poranków w ogrodzie. A może tak było.




Samo zadanie jest świetną przerwą od pielenia, a kiedy możesz zachwycić swoją rodzinę i przyjaciół – a nawet własne kubki smakowe – swoimi kreacjami, wszystko staje się warte dodatkowego zerwania tutaj i cięcie tam.
Czy kiedykolwiek wcześniej uprawiałeś lub używałeś jadalnych kwiatów? Które uprawiałeś i jak smakowały? Dajcie znać, jak wykorzystaliście je w swoich kulinarnych przedsięwzięciach w komentarzach poniżej.
Plus, czytaj więcej o jadalnych kwiatach w tych przewodnikach dalej: