Jak zbierać jagody jałowca


Jagody jałowca – które w rzeczywistości są szyszkami, a nie jagodami – są niezwykle wszechstronne. Mogą być używane do aromatyzowania napojów, dań słonych i deserów.

Mogą być również stosowane w medycynie, a nawet do przygotowania zakwasu!

Drzewa, które je produkują, rozwijają się na półkuli północnej, a jeśli mieszkasz w miejscu, w którym występują ekstremalne wahania temperatury między upałem a zimnem i długimi okresami suchej pogody, prawdopodobnie szczęśliwie rosną w twoim lesie.

Jeśli tak, prawdopodobnie zauważyłeś je w pobliżu. Może nawet zastanawiałeś się, jak zbierać jagody.

Pionowy obraz z bliska skupienia dojrzałych jagód jałowca rosnących w ogrodzie na nieostrym tle.  Na środku i na dole ramki znajduje się nadrukowany tekst w kolorze zielono-białym.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

To właśnie omówi ten przewodnik. Pomożemy Ci dowiedzieć się, kiedy zbierać plony, jak to zrobić i jak konserwować owoce, gdy już dostaniesz je w swoje ręce.

Ale najpierw musisz upewnić się, że masz gatunek, który jest dobry do gotowania lub wykorzystania w medycynie.

Oto czego się spodziewać:

Same nie będą zbierać plonów! Chodźmy do pracy!

Zidentyfikuj swój gatunek

Zanim zaczniesz łapać szyszki w celu zjedzenia lub użycia w medycynie, upewnij się, z jakiego gatunku zbierasz.

Prawie wszystkie gatunki, które są rodzime w USA są całkowicie w porządku do jedzenia, ale jest kilka gatunków z Europy i Chin, które są trujące, takich jak Juniperus sabina oraz J. oxycedrus.

Zamknij się pionowy obraz garści świeżo zebranych jagód jałowca z gałązką liści.
Zdjęcie autorstwa Kristine Lofgren.

Jeśli zjesz dużo jagód jałowca za jednym posiedzeniem, niezależnie od gatunku, może cię to rozchorować. Nie objadaj się, gdy zbierzesz kilka.

Jeśli zbierasz szyszki, aby spróbować rozmnażać drzewo lub w celach dekoracyjnych, gatunek nie jest ważny ze względu na potencjalną toksyczność.

Należy również pamiętać, że istnieje kilka cedrów i cyprysów, które wyglądają jak jałowce, ale nimi nie są. Jagody są kluczem do określenia, z jakim gatunkiem masz do czynienia.

Cyprysy nie wytwarzają małych niebieskich jagód. Cedry mają kanciaste niebieskie, które mogą się przydać. Z drugiej strony jagody jałowca są okrągłe i niebieskie.

Ani cyprysy, ani cedry nie pachną tak sosnowo jak owoce jałowca.

Możesz przeczytać nasze przewodnik po jedzeniu jagód jałowca aby uzyskać więcej informacji na temat identyfikacji gatunku i sposobu wykorzystania owoców.

Jak rozpoznać dojrzałą jagodę?

Nie możesz jeść ani sadzić niedojrzałych jagód, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak rozpoznać te, które są dojrzałe.

Dojrzewanie może zająć do trzech lat, w zależności od gatunku, a każde drzewo lub krzew będzie miało jagody o różnym stopniu dojrzałości, ponieważ nie wszystkie formują się i dojrzewają jednolicie.

Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy jagoda jest dojrzała, jest pociągnięcie jej. Powinno dać się łatwo. Możesz nawet potrząsnąć jałowcem, a dojrzałe upadną na ziemię. Jeśli jagoda się opiera, prawdopodobnie nie jest gotowa.

Zamknij się pionowy obraz dojrzałych i niedojrzałych jagód jałowca rosnące na drzewie.
Zdjęcie autorstwa Kristine Lofgren.

Większość gatunków ma owoce, które przybierają odcień niebieskiego, chociaż niektóre mogą być prawie białe, a inne, gdy są dojrzałe, są praktycznie indygo.

Dlatego kolor nie jest wiarygodnym wskaźnikiem, chyba że wiesz, z jakim gatunkiem masz do czynienia i jakiego koloru są dojrzałe owoce.

Możesz też lekko ścisnąć jagody. Powinni czuć się pulchni przy odrobinie podarunku. Nie będą tak miękkie i soczyste jak powiedzmy a Jagoda, ale będą mieli dla nich określony dar. Niedojrzałe są jędrne i solidne.

Wielu przewodników zaleca zbiory jesienią i zimą, a to najbardziej niezawodny czas na znalezienie dojrzałych owoców. Ale technicznie można zbierać przez cały rok, w zależności od gatunku.

Pamiętaj jednak, że wiele ptaków i ssaków lubi je jeść, więc jeśli będziesz czekać zbyt długo, prawdopodobnie dotrą do nich jako pierwsze. W pełni dojrzałe owoce mogą również spaść z drzewa, zanim będzie można ich użyć.

Nie zbieraj dojrzałych jagód z ziemi, chyba że sam położyłeś tam plandekę i potrząsałeś drzewem, aby spadły.

Wyjątkiem od tego wszystkiego jest sytuacja, gdy planujesz zrobić gin w tradycyjny sposób, zamiast doprawiania bazy, takiej jak wódka, która została już destylowana. W takim przypadku chcesz poczekać, aż szyszka będzie w pełni uformowana i dojrzała pod względem wielkości, ale nadal będzie zielona. J. komunis to gatunek zwykle używany do produkcji ginu.

Jak zbierać

Zanim zaczniesz, upewnij się, że żerujesz w bezpiecznych miejscach z dala od dróg i zbieraj tylko z roślin, które nie zostały spryskane chemikaliami.

Technicznie rzecz biorąc, możesz po prostu rozłożyć plandekę i potrząsać jałowcem, aż odda towar. Ale może to również oderwać niedojrzałe owoce, pozbawiając ciebie i jedzącą je faunę przyszłych zbiorów. Lepiej ręcznie zbierać jagody, które chcesz.

Pionowy obraz z bliska dłoni z lewej strony ramki, zbierając świeże owoce jałowca z krzewu.
Zdjęcie autorstwa Kristine Lofgren.

Aby to zrobić, załóż grube rękawiczki i koszulę z długim rękawem. Niektóre jałowce mają miękkie, łuskowate igły, ale ta sama roślina może mieć również kolczaste, ostre igły. Nie chcesz zostać zadźgany podczas swojego poszukiwanie przygód, więc dopasuj się.

To powiedziawszy, jeśli zdarzy ci się spacerować po okolicy i natrafisz na jałowiec, którego możesz pozytywnie zidentyfikować, nawet jeśli nie jesteś odpowiednio przystrojony, możesz ostrożnie i bezpiecznie wyciągnąć owoc z rośliny. Po prostu zajmuje to trochę więcej czasu i troski.

Delikatnie oderwij każdą jagodę, która wygląda na dojrzałą. Dobrze jest mieć kosz lub worek na pożywienie, dzięki czemu możesz mieć wolne ręce.

Idealnie sprawdzi się coś wodoodpornego, które przypina się do paska i ma woskowaną podszewkę, jak ten worek firmy Asenie. Jego dostępne na Amazon.

Asenie Waxed Canvas Foraging Bag

Jeśli zamierzasz użyć dzikich drożdży, które przykrywają jagody do domowej fermentacji (jest to pudrowy nalot, który widzisz), możesz użyć plastikowej lub bawełnianej torby, aby drożdże się nie ścierały.

Wskazówki dotyczące przechowywania i przechowywania

Możesz wysuszyć owoce, aby wydłużyły ich trwałość, ale pamiętaj, że zmniejsza to smak.

Aby wysuszyć, umyj je najpierw, jeśli chcesz, i umieść je w suszarce do żywności lub w pojedynczej warstwie na blasze w piekarniku na najniższym ustawieniu.

Pozostaw owoce do wyschnięcia, aż staną się twarde i suche, podobnie jak ziarno pieprzu z lekko skórzastą skórką.

Umieść w zamykanym słoiku i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła.

Bliska poziomy obraz osoby trzymającej słoik wypełniony suszonymi owocami jałowca.

W przeciwnym razie możesz po prostu umieścić świeże owoce w pojemniku. Wypełnij go tylko do połowy, aby umożliwić przepływ powietrza.

Co więcej, użyj pojemnika, który nie zamyka się całkowicie, ale umożliwia przepływ powietrza. Lubię używać słoików do konserw z kilkoma otworami w pokrywkach.

Należy to również umieścić w chłodnym, suchym miejscu bez ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Suszone owoce mogą przetrwać lata w zamkniętym pojemniku. Świeże owoce mogą przetrwać rok, jeśli są odpowiednio przechowywane.

Jeśli szukasz sposobów na wykorzystanie swoich zbiorów, możesz przeczytać nasz przewodnik dotyczący używania jagód jałowca. (wkrótce!)

Udoskonal swoją technikę zbioru jałowca

Sztuka zbierania jagód jałowca polega na znalezieniu odpowiedniego czasu, aby się zanurzyć. Teraz masz informacje, których potrzebujesz, aby dobrze wykonać swoją pracę.

Bliska poziomy obraz miski wypełnionej świeżo zebranymi jagodami jałowca na ściereczce na powierzchni drewnianych.
Zdjęcie autorstwa Kristine Lofgren.

Jak zamierzasz wykorzystać swoje zbiory? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej!

Jest o wiele więcej do dowiedzenia się jałowce, od uprawy ich we własnym ogrodzie po wykorzystanie roślin w celach leczniczych. Sprawdź niektóre z naszych innych przewodników, jeśli ten okazał się pomocny, zaczynając od następujących:

O Kristine Lofgren

Kristine Lofgren jest pisarką, fotografką, czytelnikiem i miłośniczką ogrodnictwa spoza Portland w stanie Oregon. Wychowała się na pustyni w stanie Utah, a wraz z mężem i dwoma psami udała się do lasów deszczowych północno-zachodniego wybrzeża Pacyfiku w 2018 roku. Jej pasja skupia się obecnie na uprawie ozdobnych artykułów jadalnych i poszukiwaniu pożywienia w krajobrazie miejskim i podmiejskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *