Jak zbierać szpinak bez zabijania go?

How to harvest spinach


Teraz, gdy zadbałeś o rośliny szpinaku i pozwoliłeś im wyrosnąć na piękne rozety, możesz pomyśleć o tym, jak zebrać szpinak. Ponieważ szpinak (Spinacia oleracea) jest warzywem spokrewnionym z boćwiną, nie będziesz uprawiać go podczas upałów lata.

Szpinak jest popularną rośliną uprawną do sadzenia wczesną wiosną lub późnym latem, ponieważ jest odporny na zimno i może tolerować pełne słońce lub półcień. Odmiana Winter Bloomsdale jest opcją, jeśli chcesz, aby zimujący szpinak rósł w szklarni lub w chłodni. Jest również odporny na mączniaka rzekomego, który może być problemem w zimnym klimacie.

Przyjemne w uprawie szpinaku jest to, że można go zebrać w postaci mikrozieleń, młodych liści lub dojrzałych liści, a wszystkie one są smaczne, gdy są spożywane na surowo. Każdy etap wzrostu ma swoje zalety i możesz łatwo sadzić szpinak w odstępach czasu, aby cieszyć się różnymi smakami i teksturami. Zewnętrzne liście są używane do zbioru młodego lub dojrzałego szpinaku, ale omówimy to bardziej szczegółowo w dalszej części tego artykułu.

Mamy szczegółowy przewodnik na temat uprawy szpinaku, który pomoże Ci uzyskać zdrowe rośliny o wysokich plonach. Ale na razie skupmy się na tym, jak zbierać szpinak i omówmy metody krótko- i długoterminowego przechowywania, abyś mógł cieszyć się tym warzywem przez cały rok.

Kiedy powinienem zbierać szpinak?

Zobaczmy, jak zbierać szpinak. Źródło: YannGarZdjęcie

Szpinak można zbierać przez cały sezon wegetacyjny, od zbiorów wczesnowiosennych do zbiorów jesiennych. Jest to uprawa chłodna, dlatego najlepiej uprawiać ją wiosną i wczesną jesienią, gdy temperatura gleby wynosi od 45 do 68 stopni Fahrenheita.

Możesz zbierać liście szpinaku niedojrzałe lub dojrzałe. Młode liście z młodych roślin są świetne, jeśli chcesz mieć bardziej delikatną konsystencję i słodki smak, podczas gdy dojrzałe liście będą żółtać i mieć neutralny smak podobny do botwiny. Będziesz chciał pokroić szpinak, zanim trafi do nasion (tzw. pośpiech), w przeciwnym razie liście będą miały gorzki smak i twardą konsystencję.

Idealny rozmiar do zbioru szpinaku dla niemowląt ma miejsce, gdy roślina ma co najmniej 6 cali wysokości, a liście mają od 2 do 3 cali długości. Zacznij zbierać dojrzałe liście zewnętrzne na roślinach szpinaku, gdy mają od 3 do 6 cali długości. Kilka liści może być jeszcze większych, ale dopóki roślina nie wylęgnie (zawiąże nasiona), będą one dobre do jedzenia.

Możesz powiedzieć, że twoje rośliny szpinaku zginą, gdy temperatura na zewnątrz osiągnie 75 stopni Fahrenheita i/lub zobaczysz łodygę wyrastającą pośrodku liści. Teraz jest czas na zebranie całej rośliny, ponieważ powstawanie nasion szpinaku zabiera energię potrzebną do produkcji zdrowych liści, a także powoduje, że starsze liście stają się gorzkie.

Jak zbierać szpinak

Zbiór szpinaku jest łatwym procesem, ale istnieją różne metody zbierania w zależności od dojrzałości rośliny. Pierwsza metoda polega na odcięciu liścia ze szpinaku. W ten sposób zbierasz tylko to, czego potrzebujesz w danym momencie, a to zachęci do nowego wzrostu z całej rośliny. Szpinak jest wszechstronny, ponieważ jest szybko rosnącą rośliną, która toleruje wielokrotne zbiory.

Podczas zbioru liści (młodych lub dojrzałych) bierz tylko zewnętrzne, większe liście i nie więcej niż ¼ całej rośliny. Przyjmowanie tylko niewielkiej ilości zapewni przetrwanie i rozwój rosnącego szpinaku. Użyj ostrej pary nożyczek kuchennych lub użytkowych i pozostaw około ½ cala łodygi na roślinie, która utrzyma węzeł liścia w nienaruszonym stanie i zachęci do gęstszego wzrostu. Jeśli łodyga jest delikatna, możesz po prostu uszczypnąć liść z rośliny.

Inną metodą stosowaną do zbioru szpinaku jest cięcie przez grono. Jest to idealne rozwiązanie, gdy chcesz zamrozić lub wysuszyć dużo liści na raz do późniejszego wykorzystania. Użyj ostrego ząbkowanego noża i zbierz wszystkie liście szpinaku z jednej rośliny w pęczek i pokrój łodygi ½ cala nad koroną. Korona znajduje się tuż nad powierzchnią gleby, gdzie spotykają się wszystkie łodygi. Drugie zbiory można uzyskać za około 10 do 14 dni.

Ostatnią metodą jest zebranie szpinaku poprzez usunięcie całego systemu korzeniowego. Jest to wspaniała metoda, jeśli jesteś gotowy usunąć cały plon pod koniec sezonu i nie chcesz odrastać. Weź ząbkowany nóż i wytnij poniżej korony, aby cała roślina wyrosła z gleby. Pozostałe korzenie ulegną rozkładowi i dodadzą składniki odżywcze do gleby.

Jak przechowywać świeży szpinak

Zbiór młodych liści
Młode liście szpinaku są mniejsze i słodko roślinne. Źródło: Rosmarie Voegtli

Po zebraniu bogactwa roślin szpinaku musisz wiedzieć, jak najlepiej przechowywać świeże liście szpinaku. Przyjrzyjmy się dwóm różnym metodom: suchej chłodni i zamrażalni. W przypadku obu procesów będziesz chciał usunąć z partii wszelkie zwiędłe, śliskie lub przebarwione liście, ponieważ mogą one spowodować zepsucie reszty.

Oczyść szpinak, spłukując zimną wodą, a następnie użyj wirówki do sałatek, aby pozbyć się nadmiaru wody. Połóż liście na ręczniku papierowym i osusz je. Teraz jesteś gotowy, aby przejść do następnego kroku obu metod.

Zdecydowanie najbardziej popularne jest przechowywanie w chłodni suchej, ponieważ jest to łatwe i zawsze miło mieć pod ręką świeży szpinak. Nie chcesz, aby szpinak był mokry podczas przechowywania w lodówce, ponieważ spowoduje to śliskie liście. Zawiń szpinak w suchy ręcznik papierowy, a następnie umieść go w plastikowej torbie. Spróbuj usunąć nadmiar powietrza przed włożeniem go do lodówki. Powinno to trwać do 10 dni.

Możesz także poczekać z praniem szpinaku, aż będziesz gotowy do użycia, aby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wilgoci. Alternatywnie można włożyć zawinięte liście do plastikowego pojemnika, aby wydłużyć okres przechowywania do 12-14 dni.

Aby przechowywać szpinak w zamrażarce, możesz wykonać szybkie płukanie, aby usunąć brud i owady, ale nie musisz suszyć szpinaku, ponieważ będzie musiał być spalony we wrzącej wodzie lub gotowany na parze przez dwie minuty. Po ugotowaniu szpinaku umieść go w lodowatej wodzie na kolejne dwie minuty, aby zatrzymać proces gotowania.

Po ostygnięciu użyj wirówki do sałatek, aby usunąć nadmiar wody i osusz ręcznikiem. Włóż żądane porcje do torebek do zamrażania i usuń nadmiar powietrza. Mrożony szpinak można przechowywać w zamrażarce do jednego roku.

Jak wysuszyć szpinak

Kolejną opcją jest odwodnienie szpinaku. W przypadku wszystkich trzech metod suszenia ułóż liście szpinaku w jednej warstwie z odstępem między nimi, aby zapewnić odpowiedni przepływ powietrza. Gdy jest czysty i suchy (wykonaj te same kroki, które omówiono wcześniej), umieść szpinak w suszarce w temperaturze 125F na 4 do 8 godzin lub do momentu, gdy będzie chrupiący i kruchy.

Piekarnik można również wykorzystać do odwodnienia szpinaku. Rozgrzej piekarnik do 125 stopni i umieść szpinak na blasze do pieczenia; następnie piecz przez 2 do 3 godzin. Suszenie powietrzem to kolejna opcja suszenia, jeśli masz dużo miejsca i dodatkowego czasu. Umieść czyste i suche liście szpinaku na suszarce w ciepłym miejscu z dobrym przepływem powietrza. Odpowiednie wyschnięcie szpinaku może zająć od 2 do 3 tygodni.

Przechowuj odwodniony szpinak w szczelnym pojemniku, takim jak szklane słoiki z masonem lub plastikowe pojemniki, w ciemnym miejscu przez okres do roku. Jeśli naprawdę chcesz zaoszczędzić miejsce i zredukować dodatkowe koszty, rozważ liofilizację szpinaku. Przetrwa do 25 lat!

Często Zadawane Pytania

Zbiór dojrzałych liści
Dojrzałe liście szpinaku są większe i nieco bardziej gorzkie. Źródło: paix120

P: Czy szpinak odrośnie po ścięciu?

O: Tak, pod warunkiem, że nie przytniesz korony (czyli punktu wzrostu) zbyt nisko lub nie usuniesz jej. Korona to miejsce, w którym rozwija się rosnący szpinak, a po zebraniu kilku liści musisz zachować co najmniej od ½ cala do 2 cali korony.

P: Skąd wiesz, że szpinak jest gotowy do zbioru?

Odp.: Kiedy rośliny szpinaku mają kształt rozety i mają co najmniej 6 liści, możesz rozpocząć zbiór. Najlepiej jednak poczekać, aż rośliny dojrzeją nieco dłużej, pozwalając liściom uzyskać od 3 do 6 cali długości.

P: Ile razy można zbierać szpinak?

Odp.: Ponieważ jest to warzywo chłodne, będziesz w stanie uzyskać tylko 3 do 4 sadzonek ze swoich szpinaku, zanim temperatura osiągnie 75 stopni Fahrenheita i nasiona. Ale nie bój się ponownie sadzić szpinaku wczesną jesienią, aby móc kontynuować zbiory do nadejścia zimy.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *