Jak zrobić marynowane papryczki Shishito (+ Przepis Shishito Bloody Mary)

Pickled Shishito Peppers


Jeśli istnieje jeden sposób na cieszenie się papryczkami shishito, niech tak będzie. Marynowane papryczki shishito będą twoją nową ulubioną przekąską, której po prostu nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem za każdym razem, gdy otworzysz słoik. Po marynowaniu papryczki shishito mają zupełnie nowy profil smakowy, który jest lekko pikantny, pikantny i pełen octowej pyszności. Zabierzmy się do marynowania!

Kiedy przyjdzie czas na zebranie papryczek shishito, szybko zauważysz, jak płodny hodowca roślina jest. Chociaż uwielbiam jeść świeże marynaty, w rzeczywistości możesz mieć więcej papryczek, niż wiesz, co zrobić.

Właśnie tam pojawia się marynowanie! Możesz łatwo marynować swoje papryczki shishito podczas ich zbierania dzięki czemu możesz cieszyć się smacznym przysmakiem przez całą zimę, kiedy roślina pojawi się i zniknie.

Zanim zaczniesz marynować, koniecznie zapoznaj się z moim przewodnikiem uprawy papryki shishito, zawierającym wskazówki, jak prawidłowo zbierać i jeść papryczki shishito.

Przejdź do…

Uprawa papryki Shishito

Jak marynować paprykę Shishito?

Poniżej mój przepis na marynowaną papryczkę shishito. Do marynowania używam klasyczna solanka octowa, a następnie konserwowanie kąpieli wodnej. Ta metoda pozwala marynowanym paprykom shishito na wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia i nie wymaga przechowywania w lodówce przed otwarciem.

Podstawowy przepis znajduje się poniżej, ale nie krępuj się wymieszaj, dodając własne przyprawy i świeże zioła. Jeśli jest to twój pierwszy konserwowanie, koniecznie sprawdź ten post, aby uzyskać więcej informacji.

Składniki

Dokładne pomiary znajdują się w karcie receptury poniżej.

Przejdź do przepisu

Zrób to!

  1. W małym rondelku zagotuj ocet, wodę i starty czosnek.
  2. Zapakuj czysty, 1-kubkowy słoik Mason z pięcioma do sześciu papryczkami shishito, łodygą do góry.
  3. Odcedź mieszankę octu i wlej do słoika, przykrywając łodygi co najmniej 1/4″ przestrzenią nad głową.
  4. Miksować we wrzącej wodzie konserwowej przez dziesięć minut. Ogórki konserwowe są gotowe w ciągu trzech tygodni i starczają na okres do jednego roku.
Marynowane Papryki Shishito

Jak używać marynowanej papryki Shishito?

Gdy otworzę puszkę marynowanych papryczek shishito, nie ma jej już w lodówce. Oni są tacy smaczna przekąska na własną rękę że stwierdzam, że chrupię jedną lub dwie za każdym razem, gdy otwieram lodówkę. Marynowane papryczki shishito wyglądają tak samo niesamowicie, jak smakują, gdy są wystawione na talerz wędlin.

Możesz również użyć ich jako pysznej nakładki w taki sam sposób, w jaki używasz marynowanych szparagów lub cebuli. Umieść je na pizzy, na hamburgerze lub na kanapce, aby uzyskać dodatkowy pikantny smak.

Inną opcją jest odgrzewanie papryczek shishitoużywając ich jako dodatku do dań białkowych, takich jak kurczak, kotlety wieprzowe lub tofu.

Być może moim ulubionym sposobem na delektowanie się papryką jest udekorować krwawą Mary. I na szczęście dla ciebie nie mam tu tajemnic w Terapii Ogrodowej! Oto mój przepis na zrobienie mojej własnej, inspirowanej ogrodem, krwawej Mary z papryczkami shishito.

Składniki Krwawej Maryi

Na 2 porcje

Zrób krwawą Mary

  1. Wymieszaj ze sobą pięć pierwszych składników, aby uzyskać mieszankę Bloody Mary.
  2. Sól selerową wsypać do spodka lub płytkiego naczynia. Zrób nacięcie w środku plasterków cytryny, aby zmieściły się na kieliszku. Nałóż plastry na brzegi szklanek i zanurz je w soli selerowej.
  3. Napełnij szklankę lodem. Do każdej szklanki wlej 1 1/2 uncji wódki (lub pomiń wódkę, jeśli robisz koktajl bezalkoholowy). Wlej mieszankę Bloody Mary na lód. Połóż plasterki cytryny na brzegach szklanek i wrzuć do każdej szklanki marynowaną papryczkę shishito.
Domowa krwawa maryja z marynowaną papryką shishito

Twoje zdrowie!

Często zadawane pytania dotyczące marynowanej papryki Shishito

Czy można fermentować papryczki shishito?

Puszkowanie papryczek shishito i ich fermentacja to dwie różne rzeczy. Podczas fermentacji skupiasz się na pozbyciu się złych bakterii, jednocześnie zachęcając dobre bakterie. W puszce skupiasz się na zabijaniu mikroorganizmów, aby się nie zepsuły.

Biorąc to pod uwagę, z pewnością można fermentować papryczki shishito. Możesz śledzić mój przepis na sfermentowane delikatesy tutaj i po prostu zastosować go do swojej papryki.

Czy usuwasz nasiona z papryczek shishito?

Nie ma potrzeby! Zaoszczędź trochę czasu i po prostu zostaw papryczki shishito, podczas gdy je marynujesz i jesz. Nasiona są dość delikatne i niezbyt ostre jak inne papryki.

Czy papryczki shishito są gorętsze niż jalapeno?

Według oceny Scoville, papryczki shishito wahają się od 100 do 1000 jednostek ciepła Scoville. Jednak jalapenos wahają się od 2500 do 8000. Nie jest tak ostry jak jalapenos!

Oficjalnie zostałeś ostrzeżony! Kiedy zaczniesz jeść te marynowane papryczki shishito, nie będziesz w stanie przestać. Dajcie znać w komentarzach poniżej!

Więcej przepisów na marynaty do zrobienia

Marynowane Papryki Shishito

Na jedną puszkę papryki. Dodaj własne zioła i przyprawy, aby dostosować smak!

  • W rondelku zagotować ocet, wodę i czosnek.

  • Łodygą do góry, zapakuj papryczki shishito do słoika Mason.

  • Odcedź mieszankę octu, wlewając ją do słoika. Upewnij się, że pozostawiłeś przestrzeń nad głową 1/4 cala od góry.

  • Przerabiaj słoik przez 10 minut we wrzącej wodzie. Ciesz się marynowanymi papryczkami shishito po 3 tygodniach i skonsumuj w ciągu roku.



https://gardentherapy.ca/how-to-make-pickled-shishito-peppers/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *