Jakie warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce?


PYTANIE: Jakie warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce? Moja lodówka jest zawsze pełna, więc mogłabym zaoszczędzić dużo miejsca, gdybym wiedziała, które z nich można przechowywać na blacie lub w spiżarni. -Janice L.

ODPOWIADAĆ: Istnieje wiele warzyw, które nie wymagają przechowywania w lodówce. W większości przypadków zimno usuwa smak upraw lub zaburza teksturę. Oto warzywa, które z łatwością możesz przechowywać gdzie indziej niż w lodówce:

1. Dynie

Dynie nie wymagają chłodzenia. Przechowywane w chłodnym miejscu często wysychają. Zamiast tego przechowuj dynie w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, takim jak piwnica lub piwnica, dopóki nie będziesz gotowy do ich użycia.

2. Bazylia

Podczas przechowywania bazylii w lodówce zaleca się zawinięcie ziół w wilgotny ręcznik papierowy i umieszczenie ich w szczelnie zamkniętej plastikowej torbie. Jeśli wolisz przechowywać bazylię na blacie, upewnij się, że jest ona umieszczona w małym słoiku z wodą, aby zioła były świeże.

3. Papryka

Papryka to kolejne warzywo, które może wyschnąć podczas przechowywania w lodówce. Zamiast tego wolę przechowywać moją paprykę w durszlaku na blacie lub w wielopoziomowym koszu na warzywa. W ten sposób pozostają w temperaturze pokojowej, co chroni ich smak i konsystencję. Po pokrojeniu papryki przechowuj je w lodówce.

4. Ogórki

Ogórki nie powinny być przechowywane w lodówce przed krojeniem. Po umieszczeniu w lodówce ogórek stanie się pomarszczony i miękki. Zamiast tego pozostaw tę uprawę w temperaturze pokojowej i ciesz się nią w ciągu kilku dni po zbiorach. Niektóre z bardziej chrupiących odmian ogórków mogą przetrwać w temperaturze pokojowej przez prawie tydzień, więc jeśli zależy Ci na długowieczności, przeprowadź badania, aby dowiedzieć się, którą odmianę ogórka posadzić.

5. Bakłażan

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad wykorzystaniem niewykorzystanych warzyw jako elementu wystroju domu, dopóki ich nie zjesz? Wystarczy miska z odpowiednim przepływem powietrza, kolorowe warzywa i miejsce do postawienia pojemnika. Jeśli chcesz to zrobić, pamiętaj o dodaniu bakłażana do swojego projektu. To warzywo nie wymaga przechowywania w lodówce, a temperatura pokojowa pomaga mu zachować odpowiednią konsystencję i smak.

6. Pomidory

Niektórzy ludzie przechowują pomidory w lodówce, ale nie musisz. W rzeczywistości, chłodzenie może spowodować utratę smaku pomidora. Jeśli jednak nie masz innego miejsca do przechowywania tego jedzenia, pamiętaj, aby umieścić go na blacie na dwie godziny przed użyciem, aby soki ponownie wypłynęły.

7. Czosnek i Cebula

Czosnek i cebulę należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, gdy skórki są jeszcze nienaruszone. Pamiętaj, aby przechowywać te rośliny z dala od ziemniaków, ponieważ etylen z ziemniaków powoduje kiełkowanie czosnku i cebuli. Po pokrojeniu czosnku i cebuli należy je schłodzić.

8. Zimowy kabaczek

Zimowa dynia ma twarde powierzchnie zewnętrzne. Dzięki temu plony nie są chłodzone przez długi czas. Najlepiej sprawdzają się, gdy są przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak piwnica lub piwnica. Po pocięciu przechowuj dynię w lodówce i szybko używaj.

9. Ziemniaki

Ziemniaki to nasze ostatnie warzywo do omówienia, które nie wymaga przechowywania w lodówce. Nie musisz przechowywać w lodówce żadnego rodzaju ziemniaka ani niczego, co uważa się za bulwę skrobiową. Potrzebują tylko chłodnego, suchego, ciemnego miejsca z odpowiednim przepływem powietrza, aby zachować świeżość. Pamiętaj też, aby przechowywać ziemniaki i inne bulwy zawierające skrobię w taki sposób, aby pozostały luźne. Przechowywanie tych upraw w zbyt ciasnych miejscach bez dobrego przepływu powietrza może prowadzić do gnicia. Nigdy nie należy również przechowywać ziemniaków w plastikowej torbie, ponieważ zachęca to tylko do gromadzenia się wilgoci, co również prowadzi do gnicia.

To dziewięć warzyw, które nie wymagają przechowywania w lodówce. W niektórych przypadkach można schłodzić plony na sucho, o ile przed użyciem doprowadzisz je do temperatury pokojowej, aby zapewnić optymalny smak.

W innych przypadkach chłodzenie może poważnie pogorszyć teksturę i długowieczność plonu. Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci przechowywać warzywa w taki sposób, abyś mógł cieszyć się nimi w jak najświeższej postaci.

Więcej o przechowywaniu warzyw

https://extension.umn.edu/poradniki-sadzenia-i-uprawy/zbioru-i-przechowywania-domowego-ogrodu-warzyw



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *