Kiedy zbierać dynię żołędziową na epickie zbiory?


Jako jedna z najbardziej wszechstronnych kabaczek zimowych, dynia żołędziowa jest doskonałym dodatkiem do każdego ogrodu. Upiecz z masłem i brązowym cukrem na słodką ucztę lub nadziewaj jabłkami, kiełbaskami i grzybami na coś pikantnego. Jednak niezależnie od tego, jak zdecydujesz się poeksperymentować w kuchni, pierwszą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, kiedy zbierać dynię żołędziową.

W ten sam sposób, w jaki istnieją triki przy wyborze najlepszych produktów w sklepie spożywczym, w ogrodzie są pewne znaki, które dadzą ci znać, że twoja roślina dyni żołędziowej jest dojrzała. Rzeczy takie jak tekstura skóry, kolor i pora roku mogą być wskaźnikami, które mówią, że twoja dynia jest dojrzała.

Nie sądzę, że można traktować dynię żołędziową jak każdą inną dynię zimową. Jeśli spróbujesz wyleczyć swoją zimową dynię, taką jak dynia piżmowa lub dynia spaghetti, prawdopodobnie skończysz z miękką, zgniłą dynią. Ale jeśli prawidłowo zbierzesz dynię żołędziową i zastosujesz się do opisanych poniżej etapów dojrzewania i przechowywania, możesz cieszyć się dynią żołędziową przez cały rok — dając sobie mnóstwo okazji do wypróbowania zup, dressingów do sałatek, deserów, przystawek i dań głównych. kursy.

Jak możesz stwierdzić, kiedy dynia żołędziowa jest gotowa do zerwania?

Oczywiście czas zbiorów dyni żołędziowej różni się w zależności od wybranej odmiany. Większość odmian dyni żołędziowej dojrzewa 80-100 dni po posadzeniu. Możesz uzyskać bardziej konkretną datę, jeśli spojrzysz na „dni do pełnej dojrzałości” lub „dni zbiorów” na opakowaniach nasion. Jednak chcesz zebrać dynię zimową przed pierwszymi silnymi mrozami, ponieważ są one wrażliwe na mróz, więc oszacuj, że możesz zebrać dynię żołędziową około września lub października.

Sama roślina zacznie zmieniać wygląd również w czasie zbiorów. Nie zwracaj zbytniej uwagi na rozmiar podczas zbioru dyni żołędziowej. Niedojrzała dynia żołędziowa osiąga pełny rozmiar dość wcześnie w sezonie. Dynia żołędziowa jest zazwyczaj zielona z jasnożółtą plamką w miejscu, w którym dynia jest skierowana do ziemi. Na dojrzałej dyni żołędziowej plamka ta zmieniła się z żółtej na ciemnopomarańczową i jest gotowa do zbioru. Jeśli cała dynia jest pomarańczowa, czekałeś zbyt długo i dynia stała się przejrzała. Jeśli wybrałeś roślinę dyni żołędziowej, która po dojrzeniu staje się całkowicie pomarańczowa, zignoruj ​​to. W takim przypadku należy to określić na opakowaniu nasion. Pnącza i łodyga dyni żołędziowej również zmienią kolor na lekko brązowy i wyschną, gdy dynia dojrzeje.

Dojrzała dynia żołędziowa również zmieniła teksturę skóry. Dynia żołędziowa jest dojrzała, gdy ma twardą skórę. Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy twoja dynia żołędziowa jest dojrzała, jest delikatne wciśnięcie paznokciem jej skóry, a jeśli dynia ma miękką skórę i łatwo się penetruje, nadal masz niedojrzałą dynię. Jeśli twój paznokieć może tylko zarysować skórkę lub musisz mocno naciskać, aby ją złamać, czas zebrać dynię żołędziową!

Jak zbierać dynię żołędziową

Do zbioru dyni żołędziowej będziesz potrzebować ostrego noża lub maszynki do strzyżenia. Możesz spróbować oderwać ją od pnącza, ale zalecamy odcięcie dojrzałej dyni żołędziowej, aby nie uszkodzić łodygi. Cokolwiek robisz, nie wyrywaj dyni żołędziowej z pnączy; może to uszkodzić niedojrzałą dynię, której jeszcze nie zebrałeś. Podczas gdy skręcanie jej będzie działać w przypadku letnich odmian dyni, ważne jest, aby zbierać dynię żołędziową w sposób, który nie uszkadza łodygi, aby upewnić się, że nadal jest w stanie produkować i w taki sposób, aby niewielka część łodygi była przyczepiona do dojrzałego zdusić.

Dokonując cięcia, chcesz zostawić przynajmniej cal łodygi na dojrzałej dyni żołędziowej. Możesz zostawić do pięciu cali, jeśli chcesz; tylko upewnij się, że jest gdzieś w tym zakresie. Pozostawienie odrobiny łodygi pomaga dyni żołędziowej w zablokowaniu wilgoci, a jej brak może uszkodzić owoce, a nawet spowodować wczesne psucie się.

Utwardzanie dyni żołędziowej

Najpierw musimy je przesortować, zanim będziemy mogli wyleczyć naszą dojrzałą dynię żołędziową. Wszelkie dynie żołędziowe z miękkimi plamkami lub śladami uszkodzeń na skórce muszą być natychmiast zjedzone, ponieważ nie przetrwają przez dłuższy czas, jak inne.

Podobnie jak inne dynie zimowe, dynię należy suszyć w chłodnym, suchym miejscu. Chociaż dynia żołędziowa jest dojrzała i ma twardą skórę, nie układaj jednej na drugiej. Może to spowodować powstanie miękkich plam i zrujnować teksturę owoców dyni. Dojrzała dynia żołędziowa nie zachowa się, jeśli zostanie niewłaściwie utwardzona, a gnicie może się rozprzestrzeniać, jeśli zostały ułożone w stos. Zamiast tego umieść je w rzędach lub warstwach. Utwardź dynię żołędziową, gdy temperatura wynosi od 50 do 55 stopni, mniej więcej może uszkodzić dynię. Obracaj dynię codziennie o ćwierćdolarówkę przez dwa tygodnie, aby upewnić się, że łodyga dokładnie wyschła, a skórka pokryła się twardą skórką.

Jak przechowywać dynię żołędziową?

Podobnie jak w przypadku procesu utwardzania, nie układaj dyni żołędziowej. Jeśli to nie jest możliwe, po wyschnięciu stosuj żołędzie squash tylko na głębokość dwóch kabaczków. Owoce dyni żołędziowej będą przechowywane w suchych miejscach przez 1-2 miesiące w temperaturach 50-55 stopni.

Jeśli chcesz przechowywać dynię żołędziową dłużej niż kilka miesięcy, zamrażanie jest najlepszym sposobem na jej przechowywanie. Aby mrożona dynia żołędziowa przetrwała do 12 miesięcy, należy ją wcześniej ugotować. Najpierw odetnij oba końce dyni żołędziowej, a następnie usuń nasiona i miękki włóknisty miąższ ze środka. Owoce odetnij ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie możesz ugotować dynię żołędziową, jak chcesz, czy to na parze, pieczone, gotowane, czy w szybkowarze. Gdy tekstura owocu dyni żołędziowej nieco zmięknie, istnieje kilka sposobów na jej przechowywanie. Jeśli chcesz, aby dynia była pokrojona w kostkę, możesz umieścić ją na blasze do gotowania i zamrozić. Po zamrożeniu przechowuj owoce dyni żołędziowej w hermetycznej torbie lub pojemniku do zamrażania i ciesz się nimi przez okres do 12 miesięcy. Dynia żołędziowa może być również tłuczona lub puree przed przechowywaniem i trwa tak samo długo.

Ugotowana, a następnie schłodzona dynia żołędziowa wystarczy na około cztery dni, zanim się zepsuje.

Często Zadawane Pytania

P: Jak możesz stwierdzić, czy dynia żołędziowa jest dobra?

Odp.: Czas zebrać dynię żołędziową, gdy skóra jest matowa i jędrna. Roślina dyni żołędziowej jest dojrzała, gdy żółta plamka na dyni powinna zmienić kolor na pomarańczowy, a łodyga powinna być brązowa i zacząć wysychać. Błyszcząca skóra oznacza, że ​​masz niedojrzałą dynię żołędziową, a przeważnie pomarańczowa dynia żołędziowa zwykle oznacza, że ​​zbyt długo była na winorośli. Najlepszym sposobem, aby stwierdzić, czy powinieneś zbierać dynię żołędziową, jest wykonanie testu paznokcia, aby zobaczyć, jak jędrna jest skóra.

P: Czy dynia żołędziowa dojrzeje z winorośli?

O: Tak! Powinna być w większości dojrzała, gdy ją zbierzesz, ale nadal będzie dojrzewać z winorośli. Upewnij się, że pozostawiłeś 1-5 cali łodygi, aby zablokować wilgoć i chronić dynię żołędziową.

P: Czy można jeść niedojrzałą dynię żołędziową?

O: Tak. Całkowicie bezpiecznie jest jeść dynię żołędziową, która nie jest jeszcze dojrzała. Niedojrzała dynia żołędziowa się jednak nie przechowuje, więc musisz ją zjeść w ciągu kilku dni od zebrania.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *