Kminek: ziarnista przyprawa i smaczne korzenie

Caraway plant


Kminek uprawiany jest głównie ze względu na pyszne nasiona o smaku anyżu, które często dodaje się do pięknych wypieków, takich jak chleb żytni. Jako dwuletnie zioło musisz poczekać dwa sezony na zbiory, sprowadzając kminek do roli tylko dla cierpliwego ogrodnika. Nie zniechęcaj się tym! Kminek to nie tylko nasiona.

Nasiona są dobrze znane ze swojego zastosowania w chlebie, herbatnikach, surówkach, serach, ziemniakach i daniach z jajek, ale czy wiesz, że młode liście można jeść w sałatkach lub dodawać pod koniec gotowania do gulaszu i zapiekanek? Liście są nieco gorzkie, co może być korzystne dla przygotowania soków żołądkowych do działania. Korzenie kminku mogą być również spożywane jako warzywo korzeniowe, podobnie jak pasternak i marchew.

Nasiona kminku są używane od epoki kamiennej w celu łagodzenia niestrawności i objawów wzdęć, skurczów i gazów. Jest to również atrakcyjna roślina do ogrodu, wypełniająca przestrzenie w obrzeżu kwiatów lub nawet jako kompaktowa roślina międzyplonowa w grządce wegetatywnej, aby powstrzymać chwasty. Jedna lub dwie rośliny powinny zapewnić ci zapas nasion przez cały rok, więc wszystkie inne rośliny są bonusem!

Dobre produkty w Amazon do uprawy kminku:

Przewodnik szybkiej obsługi

Chociaż kminek słynie z nasion, ma również smaczne korzenie. Źródło: NiekonwencjonalnaEmma
Nazwa zwyczajowa Kminek, południk kopru włoskiego i kminek perski
Nazwa naukowa Carum carvi
Rodzina Apiaceae
Wysokość i rozpiętość 8 cali – pierwszy rok, 24 cale – drugi rok
Światło Pełne słońce
Gleba Glina piaszczysta, żyzna, przepuszczalna
Woda Regularne podlewanie
Szkodniki i choroby Mszyce, gąsienica pietruszki, mucha rdzy marchewkowej, skoczki, wirus żółcieni Aster

Wszystko o kminku

Kwiaty i liście kminku
Struktura liścia jest koronkowa i delikatna, podobnie jak kwiaty. Źródło: detsugu

Nazwa botaniczna kminku to Carum carvi i jest członkiem Apiaceae lub rodzina marchwi wraz z innymi baldaszkami, takimi jak koper włoski i pietruszka. Pochodzący z zachodniej Azji i Europy kminek rozprzestrzenił się w regionach o klimacie umiarkowanym. „Kminek” jest najczęściej używaną nazwą, ale znany jest również jako koper włoski i kmin perski, ponieważ nasiona kminku mają podobny wygląd i smak anyżu.

Jako aromatyczna dwuletnia roślina zielna kminek w pierwszym roku rozwija nisko wyrastającą rozetę liści, aw drugim kwitnie i zawiązuje nasiona. Liście są jasnozielone, pierzaste, dorastają do 8-15 cm długości i są bardzo podobne do marchwi. Pędy są smukłe, prawie wiotkie i pionowo żebrowane. W pierwszym sezonie rośliny osiągają 20 cm wysokości.

Kwiaty kminku są produkowane w drugim roku na końcu wysokich kolców o długości 24 cali (60 cm) i składają się z skupisk maleńkich biało-różowych kwiatów w płaskich baldachach. Korzeń kminku jest długi, jasnokremowo-żółto-biały i przypomina trochę pasternak.

Nasiona są znakiem rozpoznawczym kminku. Dojrzewają miesiąc po kwitnieniu, zmieniając kolor ze złocistożółtego na ciepły brąz z pięcioma bladymi prążkami biegnącymi wzdłuż krawędzi każdego nasiona o długości 6 mm.

Cykl życia jest dwuletni lub obejmuje dwa sezony wegetacyjne. Wzrost w pierwszym sezonie może całkowicie wygasnąć w zimnym klimacie, powracając następnej wiosny. Wkrótce potem rozwiną się pędy kwiatowe. W ciepłym klimacie nasiona kminku wysiewane późnym latem/wczesną jesienią zakwitną następnej wiosny. Jednak wszystkie nasiona wysiane wiosną zakwitną dopiero wiosną przyszłego roku.

Wszystkie części rośliny są jadalne. Liście można stosować w sałatkach, a korzenie jako warzywo korzeniowe. Podczas gdy liście są lekko gorzkie, korzenie mają ciepły i ziemisty smak. Nasiona kminku można stosować w chlebie, herbatnikach, zapiekankach, gulaszach i daniach z ziemniaków, a właściwie w każdym daniu, które wymaga ciepłej nuty anyżu.

Podobnie jak w przypadku większości roślin baldaszkowatych, aromatyczny charakter kminku jest dobrym towarzyszem upraw grochu i fasoli. Kwiaty przyciągają również pożyteczne i drapieżne owady, które pomagają odstraszać i ograniczać groźne szkodniki.

Jako roślina międzyplonowa w ogródku warzywnym kminek może zredukować chwasty już w pierwszym roku. Tylko uważaj, aby nie zamienił się w chwast w następnych latach, gdy kminek obficie sam się wysieje.

Sadzenie kminku

Nasiona kminku należy wysiewać w pomieszczeniu wczesną wiosną, co najmniej 4 tygodnie przed datą ostatnich przymrozków, po których można je posadzić na zewnątrz, na ostateczne stanowiska wzrostu. Rośliny wytworzą dużo nisko rosnących liści w pierwszym roku, a wiosną i wczesnym latem kwiaty i główki nasienne.

W cieplejszym klimacie można wysiewać kminek pod osłonami wczesną jesienią do sadzenia na wiosnę, gdy minie ryzyko mrozu. Rośliny zakwitną i wyprodukują nasiona późną wiosną/latem tego samego roku wysadzania.

Wysiewaj nasiona na głębokość ½ cala (1 cm) w przypadku siewu w modułach lub siewu bezpośredniego. Przeszczepy powinny być rozmieszczone w odstępach 8-12 cali (20-31 cm) i sadzonki przerzedzone do tej samej odległości. Pozostaw 18 cali (45 cm) między rzędami.

Kminek należy posadzić w pełnym słońcu na żyznej, przepuszczalnej glebie. Rośliny tolerują półcień, zwłaszcza jeśli rosną w gorącym klimacie. Jeśli brakuje Ci miejsca, kminek możesz posadzić w pojemnikach. Upewnij się, że pojemniki są wystarczająco głębokie, aby pomieścić długi korzeń palowy i wystarczająco szerokie, jeśli chcesz wyhodować więcej niż jedną roślinę.

Opieka

Baldach kminkowy
Delikatne wąsy łodyg podtrzymują baldachy kwiatów kminku. Źródło: Dendroica cerulea

Roślina dla cierpliwego ogrodnika, ale warta czekania. Zapoznaj się z poniższymi wskazówkami dotyczącymi uprawy kminku.

Słońce i temperatura

Kminek rośnie najlepiej w chłodnym klimacie umiarkowanym, preferującym miejsce w pełnym słońcu. Rośliny tolerują cieplejsze strefy z odpowiednim nawadnianiem i cieniem w najgorętszej porze dnia. Nadaje się do uprawy w strefach USDA 3-10. W chłodniejszym klimacie rośliny obumierają w miesiącach zimowych. Mroźne temperatury nie powinny stanowić problemu, ale w razie wątpliwości dobra ściółka zimowa ochroni płytkie korzenie lub pąki przed mrozem.

Woda i wilgotność

Utrzymuj stałą wilgotność gleby dla młodych roślin w pierwszym roku. Rośliny są bardziej odporne na suszę w drugim roku życia, ale nie wolno dopuścić do całkowitego wyschnięcia. Podlewaj wcześnie rano za pomocą węży kroplujących na czas, jeśli są dostępne. Sprawdzi się też konewka lub wąż z wodą skierowaną na ziemię, a nie na liście. Podlewanie, gdy rośliny są uśpione zimą, nie jest konieczne, chociaż sprawdzaj rośliny uprawiane w pojemnikach na wypadek, gdyby wyschły.

Gleba

Kminek roślinny na żyznej, piaszczysto-gliniastej, dobrze przepuszczalnej glebie. Dodaj dużo dobrej jakości kompostu, ściółki z liści lub dobrze zgniłego obornika na wiosnę przed siewem, aby dać roślinom przewagę. Powtórz następną wiosnę, zanim pierwsze pędy rozbiją ziemię. Ochronna ściółka jesienna w bardzo zimnych obszarach może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym mrozem. pH gleby powinno mieścić się w zakresie od 6,5 do 7.

Nawożenie

Gdy sadzonki mają kilka centymetrów wysokości, podaj im płynną paszę z wodorostów lub bogatą w azot paszę, aby zachęcić do bujnego, zdrowego wzrostu w pierwszym roku. Powtórz kilka razy przez cały sezon wegetacyjny. Nadszedł czas, aby zwiększyć produkcję kwiatów i nasion, gdy pąki kwiatowe zaczną formować się następnej wiosny. Do rozwoju owoców i kwiatów używaj nawozu bogatego w potas, takiego jak dobrej jakości karma dla pomidorów.

Przycinanie

Kminek nie jest przycinany, chyba że uprawia się go tylko na kwiaty. Jeśli tak jest, możesz zagłuszyć kwiaty, gdy zwiędną, aby zachęcić do dłuższego okresu kwitnienia, a może nawet drugiego zakwitu.

Propagacja

Kminek rozmnaża się z nasion. Podobnie jak w przypadku większości baldaszków, najlepsze wyniki osiąga się przy użyciu świeżych nasion kminku. Nasiona kiełkują od jednego do dwóch tygodni.

Wysiej nasiona do tac modułowych, używając kompostu ogólnego przeznaczenia o głębokości 1 cm. Kompost powinien być wilgotny, ale nie mokry. Nasiona można wysiewać bezpośrednio na grządkach przygotowanych z bogatą materią organiczną po ustąpieniu wszelkiego ryzyka przymrozków. Utrzymuj kompost wilgotny, gdy sadzonki zadomowią się w pierwszym roku.

Zbieranie i przechowywanie

Nasiona kminku
Nasiona kminku są popularnym dodatkiem do pieczywa czy kiełbasy. Źródło: NiekonwencjonalnaEmma

Jeśli musisz poczekać dwa sezony, aby zebrać owoce swojej pracy, ważne jest, aby zrobić to dobrze! Oto kilka wskazówek, które pomogą.

Żniwny

Zbieraj liście kminku, gdy rośliny zadomowią się w pierwszym roku. Nie zbieraj zbyt dużo liści, ponieważ rośliny zależą od nich, aby fotosynteza produkowała kwiaty i nasiona w następnym roku. Główki nasion są gotowe do zbioru, gdy nasiona zmienią kolor ze złocistożółtego na brązowy. Po prostu odetnij łodygę i przenieś je do domu, aby użyć w kuchni i przygotować do przechowywania. Po zebraniu nasion nadszedł czas, aby wykopać ten piękny korzeń. Korzenie kminku mają przyjemny ziemisty smak i można je przyrządzać w taki sam sposób jak inne warzywa korzeniowe.

Przechowywanie

Zawieś główki nasion do góry nogami w chłodnym miejscu i przykryj je papierową torbą, aby złapać wszystkie dojrzałe nasiona, które opadają. Po całkowitym wyschnięciu przechowywać w hermetycznym pojemniku do roku. Korzeń kminku najlepiej stosować zaraz po zbiorze, ale powinien być przechowywany do tygodnia w chłodnym i ciemnym miejscu. Liście najlepiej też używać świeże, ale przez kilka dni można je dobrze przechowywać w lodówce.

Rozwiązywanie problemów

Kminek jest generalnie bezproblemową rośliną, ale na wszelki wypadek, oto kilka potencjalnych problemów, na które należy zwrócić uwagę.

Rosnące problemy

Uprawa kminku może wymagać cierpliwości. Tak więc narastającym problemem jest zrozumienie, że to trwa dwa sezony do żniw i nie rezygnować z roślin ani ich wykopywać, myśląc, że plony się nie powiodły. Innym potencjalnym problemem jest nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia gleby i do zapewnić cień w południe gdy znajduje się w gorącym klimacie. Rośliny zaczną więdnąć, jeśli zostaną przypalone i odwodnione.

Szkodniki

Mszyce zaatakuje nowy wzrost młodych, rozwijających się roślin kminku i nowe pędy w drugim roku. Mszyce (Aphidoidea) to małe, lepkie, żółte, zielone i czarne owady, które żywią się sokiem nowego wzrostu. Zachęć do ogrodu wiele pożytecznych owadów, sadząc duży wybór polnych kwiatów i baldaszków, takich jak kolendra. Spryskaj organicznym mydłem owadobójczym lub olejem neem. Zmiażdżenie mszyc palcami lub szybkim strumieniem wody może pomóc w zmniejszeniu liczby.

Gąsienice pietruszki to kolejny szkodnik, który może mieć wpływ na rośliny kminku. Przykrywanie upraw siatką przeciw owadom zapewni ochronę przed pięknymi, ale niepożądanymi motylami pazia, które składają jaja na roślinach żywicielskich. Ręczne zbieranie gąsienic jest łatwe i szybkie, a miejscowym ptakom zapewnia smaczny obiad. BT to skuteczny sposób na eliminację populacji larwalnych, które już dotarły do ​​rośliny.

Na kminek może mieć wpływ marchew rdza mucha który składa jaja u podstawy roślin, a wylęgające się larwy żerują na korzeniu, pozostawiając nieestetyczne dziury w miąższu. Jeśli nie uprawiasz kminku na korzenie, nie martw się, ponieważ roślina nie zostanie uszkodzona. Przykryj uprawy siatką przeciw owadom, aby chronić przed dorosłymi muchami. Unikaj uprawy w pobliżu marchwi i pasternaku, które są również zagrożone przez muchę rdzy marchewkowej. Pułapki lepowe również pomogą zmniejszyć liczbę dorosłych osobników, ale jeśli twoje uprawy są już zaatakowane, możesz wypróbować nicienie do leczenia w stadium larwalnym.

Choroby

Wirus żółtego asteru, znany również jako astrowe żółcie, to choroba powodująca zahamowanie wzrostu i zniekształcenia liści oraz żółknięcie łodyg i kwiatów, które ostatecznie nie osiągają dojrzałości. Choroba rozprzestrzenia się przez owady skoczki. Aby kontrolować chorobę, musisz kontrolować skoczki w ogrodzie. Używaj lepkich pułapek, osłon ochronnych i zachęcaj pożyteczne owady do ogrodu, aby kontrolować liczbę skoczków. Owadobójcze mydło i olejek neem można również nakładać na rośliny. Usuń zainfekowane rośliny od pierwszego wejrzenia choroby, aby zapobiec jej rozprzestrzenianiu się.

Często Zadawane Pytania

Kwiaty kminku
Delikatne kiście kwiatów kminku. Źródło: detsugu

P: Do czego służy kminek?

O: Nasiona kminku mogą być używane do aromatyzowania chleba, ciast i herbatników oraz mogą być dodawane do zup, gulaszu i zapiekanek, aby dodać anyżowemu kopnięciu. Liście nadają się do sałatek, a korzeń można jeść jak inne warzywa korzeniowe.

P: Gdzie rosną rośliny kminku?

Odp.: Uprawiaj kminek w chłodnym klimacie umiarkowanym na wilgotnych, żyznych i dobrze przepuszczalnych glebach.

P: Czy liście kminku są jadalne?

O: ​​Liście kminku są jadalne, ale nieco gorzkie w smaku.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *