Ogród Edenu Dany i Sary


Nasz ogród warzywny o powierzchni 2400 stóp kwadratowych znajduje się w Los Angeles (strefa 10B). Jest to jadalny ogród Eden, w którym znajduje się ponad 100 różnych odmian warzyw, owoców i ziół. Uprawiamy wiele rzadkich odmian, które są wymienione w żywym katalogu Arki Smaku Slow Foods, dotyczącym żywności zagrożonych wyginięciem. Dodatkowo posadziliśmy 24 drzewa cytrusowe i owocowe.

Nazywamy się Dana Richardson i Sarah Zentz, dwie twórczynie i reżyserki filmu dokumentalnego Back to Eden o ogrodnictwie, który stał się hitem i otrzymał ponad 50 milionów wyświetleń w każdym kraju na świecie. Jest to obecnie najczęściej oglądany film o ogrodnictwie na YouTube i Amazon Prime Video.

W środku globalnej pandemii, kiedy byliśmy zamknięci z powodu COVID-19, zainteresowanie ogrodnictwem gwałtownie wzrosło. W 2020 roku nasz dziesięcioletni film miał ponad milion wyświetleń. Zainstalowaliśmy ogródek przydomowy, aby uczyć, jak uprawiać żywność przy użyciu zasad ekologicznego ogrodnictwa zerowego. Naszym pierwotnym celem było uprawianie własnej żywności i dzielenie się naszą podróżą od sadzenia do zbiorów na Facebooku i Instagramie (@backtoedengardening).

Kiedy dwa lata temu przeprowadziliśmy się do Los Angeles, podwórko było nierównym trawnikiem porośniętym uporczywymi chwastami. Ziemia była tak zbita, że ​​nie dało się wykopać dziury łopatą. W 2020 roku na każdy centymetr naszej posesji zużyliśmy ponad 10 ton zrębków drzewnych. Starannie rozprowadzamy zrębki na powierzchni gleby w postaci ściółki arkuszowej, nigdy nie uprawiając, nie mieszając ani nie naruszając gleby. Nałożyliśmy warstwę o grubości co najmniej 4 cali na jednoroczną działkę ogrodu warzywnego i na głębokość 4 cali wokół naszych wieloletnich roślin i drzew owocowych. W ciągu 6 miesięcy przekształciliśmy podwórko w bujny, zrównoważony, jadalny ekosystem ze zdrową glebą, na której przez cały rok rośnie bogata w składniki odżywcze żywność.

Wdrożone przez nas regeneracyjne metody ogrodnictwa ekologicznego opierają się na biomimice — pracy z projektowaniem natury, a nie przeciwko niej. Z szacunkiem, te oparte na naturze metody uprawy żywności są zakorzenione w wiekach rdzennej mądrości kulturowej i tradycyjnych praktykach rolniczych. Specjalnie zastosowaliśmy metodę ogrodniczą znaną jako Back to Eden Gardening, która polega na nakładaniu ściółki zrębkowej na powierzchnię gleby w celu naśladowania dna lasu.

Wszystkie ładunki zrębków, które otrzymaliśmy, zostały dostarczone bezpłatnie od lokalnych firm zajmujących się przycinaniem drzew za pośrednictwem strony internetowej ChipDrop. Zrębki drzewne z arborystów są obfitym, odnawialnym zasobem naturalnym, który jest uważany za zielony produkt uboczny z przycinania gałęzi drzew. Zazwyczaj świeżo wyszczerbione gałęzie, igły i liście są idealną, odżywiającą glebę mieszanką węgla z drewna i azotu ze świeżych zielonych liści. Zrębki drzewne są obfitym, niedrogim i ekologicznie zrównoważonym materiałem, który ma ogromny potencjał regeneracji gleby, tłumienia chwastów, pobudzania wzrostu roślin i oszczędzania wody.

Żyjąc w stanie dotkniętym suszą, wiemy, że naszym największym wyzwaniem jest oszczędzanie wody. W 2020 roku w Los Angeles spadło mniej niż 6 cali deszczu, siódmy najsuchszy sezon w historii. Biorąc to pod uwagę, trudno uwierzyć, że w upalne lato wystarczy raz w tygodniu podlewać rośliny w naszym ogrodzie. Niezbędne jest oszczędzanie wody poprzez przykrywanie gleby ściółką.

Uprawiamy wszystko, od jabłek po cukinie, stosując zasady regeneracyjnego rolnictwa ekologicznego. Wiemy, że nasz system żywnościowy nie może zależeć od monokultur dla przyszłości żywności. Jedną z zalet uprawy własnej żywności jest sadzenie odmian, których nie można kupić w sklepie spożywczym. Sadzimy rzadkie, rodzinne, obcopylne nasiona bez GMO oraz rzadkie drzewa owocowe. Mamy nadzieję, że zainspirujemy hodowców do zwiększenia bioróżnorodności w swoich ogrodach.

Oprócz naszego ogrodu miejskiego hodujemy kury znoszące jaja, które pomagają naturalnie redukować szkodniki i organicznie nawozić ogród. Tworzymy własny kompost z resztek kuchennych, odpadów zielonych, wiórów drzewnych i obornika kurzego.

Nieustannie przepełnia nas obfitość produktów i jaj, dlatego postanowiliśmy swobodnie dzielić się plonami z naszą społecznością. Tego lata organizujemy „Zamiana upraw z ogrodu na stół”, podczas której inni ogrodnicy z naszej okolicy mogą przynieść wybór owoców lub warzyw, aby podzielić się nimi z innymi hodowcami. Ustawiamy stół w ogrodzie, aby każdy mógł podzielić się swoimi zbiorami.

Nasz ogród odzwierciedla naszą głęboką pasję do uprawy i spożywania zdrowej żywności. Nasz ogród jest kolorowy, otwarty i ciągle się zmienia i rozwija, do czego dążymy w naszym codziennym życiu. Nasze zasady ogrodnicze są zgodne z naszymi interesami środowiskowymi w zakresie regeneracji gleby, ochrony wody, zwiększania bioróżnorodności i sekwestracji węgla.

Prowadzenie zamiany upraw od ogrodu do stołu w Los Angeles

kobieta trzymająca duże zbiory jarmużu
Zbieranie niebieskiej, zwiniętej szkockiej jarmużu, aby zbudować dużą sałatkę, którą można podzielić się z naszą społecznością

kosz pełen pomidorów
Szeroki wybór pomidorów rodzinnych dojrzewających na winorośli

dynia zaczyna rosnąć
Pamiątka włoska dynia Costata Romanesco rosnąca na winorośli

Pomarańcza pępka rosnąca na drzewie
Nasze drzewo pomarańczowe pępka Washington rośnie silnie i zdrowo podczas cytrusowej kwarantanny.

zbieranie zielonej fasoli
Zbiór zielonej fasoli z naszym psem Anika

Masz ogród, którym chciałbyś się podzielić?

Masz zdjęcia do udostępnienia? Chętnie zobaczymy Twój ogród, konkretną kolekcję roślin, które kochasz lub wspaniały ogród, który miałeś okazję odwiedzić!

Aby przesłać, wyślij 5-10 zdjęć do [email protected] wraz z kilkoma informacjami o roślinach na zdjęciach i miejscu wykonania zdjęć. Chcielibyśmy usłyszeć, gdzie się znajdujesz, jak długo zajmujesz się ogrodnictwem, sukcesy, z których jesteś dumny, porażki, z których się nauczyłeś, nadzieje na przyszłość, ulubione rośliny lub zabawne historie z Twojego ogrodu.

Masz telefon komórkowy? Oznacz swoje zdjęcia na Facebooku, Instagramie lub Świergot z #FineGardening!

Czy otrzymałeś już GPOD e-mailem? Podpisz tutaj.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *