Ogrodowe Hacki: Szybsze kiełkowanie nasion papryki


Jak moglibyśmy uprawiać ogród bez papryki? Czy wolisz chrupiącą paprykę, tylko trochę ciepła z jalapenolub jesteś zagorzałym fanem habanero, jest to podstawowe warzywo ogrodowe (podobnie jak większość roślin z rodziny psiankowatych). Tak więc, uprawiając własną paprykę z nasion, chcemy mieć ich dużo i szybko. Klucz do tego? Szybsze kiełkowanie! Kiełkowanie nasion papryki jest pierwszym krokiem do wyhodowania tej zadziornej rośliny.

Jednak kiełkowanie nasion może być długim i trudnym procesem, szczególnie w przypadku uprawy ostrych odmian. Dzięki zrozumieniu jak przebiega proces kiełkowania i dostosowaniu naszej techniki do niego, będziemy mogli wykiełkować nasiona papryki w mgnieniu oka!

Gorąco polecamy:

Dobre Produkty Na Amazon Do Kiełkowania Nasion:

Pepper Seed Germination Time

Kiełkowanie nasion papryki jest fascynujące i zabawne. Źródło: Rachel Garcia

Czas kiełkowania zależy od gatunku i sposobu odczuwania poszczególnych nasion. Podczas gdy super ostre papryki generalnie potrzebują więcej czasu na wykiełkowanie, czas kiełkowania dla jednego gatunku może być bardzo różny. Oto przykładowy czas kiełkowania dla niektórych gatunków, abyś mógł sobie wyobrazić jak bardzo się on różni:

Odmiana papryki Czas kiełkowania
Papryka 10 dni
Pieprz kajeński (Cayenne Pepper) 16-20 dni
Jalapeno Pepper 2-3 tyg.
Habanero Pepper 1-5 tyg.
Piquillo Pepper 2-6 tyg.

Ponieważ jesteśmy super niecierpliwi, a kiełkowanie nasion papryki może potencjalnie trwać miesiąc lub dłużej, dowiemy się, jak sprawić, by nasiona papryki kiełkowały szybciej.

Kiełkowanie 101

Jeśli chcemy szybko wykiełkować nasiona papryki, musimy zrozumieć, co robimy. Na szczęście nie trzeba być botanikiem, aby dowiedzieć się, jak kiełkują nasiona. Oto, co musisz wiedzieć.

Anatomia papryki

Zacznijmy od krótkiej anatomii papryki. Zakładając, że gotowałeś już wcześniej z papryką, wiesz, że istnieją setki małych, płaskich nasion skupionych wokół bladego, stożkowatego środka. Ta struktura, zwana pith lub placenta, zawiera gruczoły kapsaicyny, które są odpowiedzialne za klasyczną ostrość chili. W rzeczywistości, ostrzejsze papryki mają więcej placenty w stosunku do owocni (miąższu papryki).

Nasiona papryki różnią się wyglądem w zależności od gatunku, ale na ogół są okrągłe z małym, spiczastym czubkiem (podobnie jak nasiona pomidora). Zewnętrzna część nasiona, zwana testa, chroni znajdujący się wewnątrz zarodek i musi być nienaruszona, aby nasiona były zdolne do życia. Sam zarodek ma za zadanie przebić się przez jądro po wykiełkowaniu i wyrosnąć na sadzonkę papryki. Na razie jest on bezpieczny i zdrowy wewnątrz jądra, zawinięty w bielmo.

Dormancy

Rośliny papryki ewoluowały, aby oczekiwać zimnej pory roku, dlatego ich nasiona po rozwinięciu przechodzą w stan spoczynku. W tym czasie zarodek po prostu czeka, aż warunki będą optymalne do kiełkowania (w końcu to tylko jedna szansa!). W przypadku papryki stan spoczynku (i żywotność) trwa od około 6 tygodni do kilku lat. Zdarzało się jednak, że nasiona papryki kiełkowały natychmiast po zebraniu, zanim rozpoczął się stan spoczynku.

Przerwanie spoczynku

Aby stan spoczynku mógł się zakończyć, zarodek potrzebuje sygnału, że warunki zewnętrzne są sprzyjające do kiełkowania. Nasiona papryki są uzależnione od temperatury. Gdy gleba jest wystarczająco ciepła (najlepiej 85°F), można rozpocząć kiełkowanie. Przeprowadzono wiele badań na temat wymuszania zakończenia okresu spoczynku, które omówimy za chwilę.

Ciepło nie wystarczy do wykiełkowania nasion. Pamiętaj, że zarodek jest zamknięty w twardej skorupie i nie może sam z siebie wykiełkować. W naturze, jądro jest zmiękczane przez wodę lub otwierane przez zwierzęta lub żywioły. Ponieważ jądra papryki są cienkie, namoczenie ich w wodzie zwykle załatwia sprawę (stratyfikacja nie jest konieczna).

Kiełkowanie

Nasiona papryki mogą wykiełkować w ciągu zaledwie kilku dni lub nawet kilku tygodni, w zależności od odmiany i metody. Po wykiełkowaniu zarodek wyrasta z niedojrzałego stadium i staje się siewką, która przedziera się przez ziemię ogrodową i rozwija liścienie, aby poczuć pierwszy smak światła słonecznego. Dopóki siewka nie zacznie fotosyntetyzować, utrzymuje się ze skrobi zgromadzonej w bielmie.

Hacking Germination

Przekrój poprzeczny zdolnego do życia ziarna papryki
Widać wyraźnie wszystkie części tego żywotnego nasiona papryki. Źródło: Rachel Garcia

Teraz, gdy rozumiemy podstawy kiełkowania, możemy pracować nad tym, aby było ono szybsze i bardziej udane. Istnieje całkiem sporo strategii, więc zajmiemy się tym krok po kroku.

Użyj żywotnych nasion (Viable Seeds)

Nie zamierzasz nigdzie się dostać, jeśli twoje nasiona pieprzu nie są żywotne. Aby być uznanym za zdolne do życia, nasiona muszą być w stanie wykiełkować i wyprodukować zdrową sadzonkę. Nasiona są nadal uważane za zdolne do życia, jeśli są uśpione, ponieważ ich potencjał nadal istnieje.

Wiele badań zostało włożonych w produkcję zdolnych do życia nasion. Przemysł rolniczy potrzebuje nasion o wysokim współczynniku przeżywalności, aby być efektywnym. W jedno z badańbadacze wykonali zdjęcia rentgenowskie nasion papryki, aby móc porównać różnice w anatomii nasion z szybkością ich kiełkowania. Zdjęcia rentgenowskie nasion papryki pokazały, ile wolnej przestrzeni znajduje się pomiędzy ścianą wewnętrzną a zarodkiem/endospermą. Nasiona z większą ilością wolnej przestrzeni miały niższą zdolność kiełkowania i wyższy wskaźnik anomalii. Nasiona pozbawione wolnej przestrzeni miały również wysoki wskaźnik anomalii, co może być spowodowane pęknięciami w liścieniach. Określono, że w nasionach jest mniej niż 2,7% wolnej przestrzeni. Dzięki temu nowemu zrozumieniu nasion, naukowcy powinni być w stanie wyhodować więcej nasion o wysokiej żywotności.

Ponieważ my, domowi ogrodnicy, nie mamy sprzętu do prześwietlania naszych nasion, musimy polegać na innych metodach testowania żywotności. Jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, czy dane nasiono wykiełkuje, jest jego wypróbowanie. Jeśli jednak planujesz uprawę papryki w dużych ilościach, możesz stracić dużo czasu i środków, jeśli większość nasion to niewypały. To, co możemy zrobić, to przetestować próbkę nasion, które planujemy uprawiać, obserwować szybkość kiełkowania i zdecydować, czy warto zainwestować w resztę.

Łatwym sposobem na stwierdzenie, czy nasiona są zdolne do kiełkowania jest test moczenia. Wystarczy namoczyć kilka nasion w misce z wodą na 1-2 dni. Żywe nasiona będą wchłaniać wodę i w końcu opadną na dno miski. Kiedy już opadną, możesz je wyjąć i od razu zasadzić. Nie tylko będziesz bardziej pewny ich żywotności, ale mogą one również szybciej wykiełkować!

Test namaczania mówi Ci, że nasiona mogą wchłonąć wodę, ale nie czy rzeczywiście mogą wykiełkować. Aby mieć pewność, musisz przeprowadzić test z ręcznikiem papierowym. Metoda ręcznika papierowego rzeczywiście pozwala wykiełkować nasiona. Jednak zajmuje to więcej czasu i nie ma gwarancji, że sadzonki będą przeszczepiać dobrze. Jest to dobra metoda, jeśli masz stare nasiona, które mogły stracić swój wigor.

Weź losowo wybrane nasiona (zalecamy 10) i rozłóż je równomiernie na wilgotnym ręczniku papierowym. Złóż ręcznik papierowy, naciśnij go na płasko i zamknij w torebce z zamkiem błyskawicznym. Umieść plastikową torbę w ciepłym, ciemnym miejscu. Po kilku dniach zajrzyj do ręcznika papierowego, aby sprawdzić, czy jakieś nasiona papryki wykiełkowały. W zależności od odmiany, może to potrwać od kilku dni do kilku tygodni, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Po upływie zwykłego czasu kiełkowania dla danej odmiany papryki, zanotuj, ile nasion wykiełkowało w plastikowej torebce. Oblicz wskaźnik sukcesu i zdecyduj, czy warto poświęcić czas i wysiłek na wysianie reszty nasion. Osobiście oczekiwałbym co najmniej 60-80% wskaźnika kiełkowania.

Przechowuj nasiona we właściwy sposób

Teraz, gdy wiesz, że są żywotne, chcesz przechowywać swoje nasiona ostrej papryki prawidłowo, aż będziesz gotowy do ich użycia. Jak je przechowujemy jest w zasadzie przeciwieństwem tego, jak je kiełkujemy: zimno i sucho. Nasiona papryki należy przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych w szczelnym pojemniku. Nasiona muszą być tak suche, jak to tylko możliwe, dlatego zaleca się dodanie środka osuszającego, takiego jak żel krzemionkowy lub sproszkowane mleko zawinięte w cienką ściereczkę.

Utrzymuj stałą temperaturę gleby dla swoich nasion pieprzu w pomieszczeniach – między 35 a 50°F. W tym przedziale mieści się zazwyczaj lodówka lub garaż w zimie.

Wcześnie przerwij stan spoczynku

Jeśli kupujesz paczki nasion na wiosnę lub przechowujesz zebrane nasiona przez zimę, zazwyczaj nie musisz się martwić o przerwanie spoczynku; nasiona papryki będą postępować zgodnie z ich naturalnym harmonogramem. Jeśli jednak chcesz zasadzić nasiona papryki bezpośrednio po zbiorach lub przyspieszyć proces kiełkowania, ta sekcja jest dla Ciebie.

Jak już wspomnieliśmy, stan spoczynku jest sposobem nasion na zabezpieczenie się przed zimowymi żywiołami. Aby przerwać stan spoczynku, musimy sprawić, aby nasiona myślały, że nadeszła miła, ciepła wiosna. Woda, ciepło i światło są kluczem do przerwania spoczynku papryki. W rzeczywistości testy żywotności na bazie wody które przed chwilą omówiliśmy, działają podwójnie jako metody przełamywania stanu spoczynku! Aby jeszcze bardziej przyspieszyć kiełkowanie i spróbować zdezynfekować nasiona, niektórzy ogrodnicy zamieniają wodę na herbatę rumiankową, podchloryn sodu lub nawet bardzo łagodny roztwór wybielacza i wody. Jeśli używasz środków chemicznych do kiełkowania nasion, mocz je tylko przez kilka godzin, rozcieńczaj je i przestrzegaj wszystkich instrukcji bezpieczeństwa podanych na opakowaniu.

Roślina pieprzu jest pierwotnie tropikalna, więc jej nasiona oczekują m.in. ciepłej temperatury gleby 70-90°F. Po namoczeniu i posadzeniu roślin należy natychmiast rozpocząć podgrzewanie gleby. A mata grzewcza do sadzonek jest idealna, ponieważ można monitorować i kontrolować temperaturę. Jeśli jednak nie masz takiej maty, ustaw tacę z nasionami w ciepłym miejscu, np. na górze lodówki lub w pobliżu otworu wentylacyjnego.

Prawidłowe sadzenie

Zasadą jest, że głębokość sadzenia jest dwa razy większa niż średnica nasion. Dla większości nasion papryki jest to około ¼ cala głębokości. Mieszanka startowa powinna być już wilgotna, gdy sadzisz nasiona.

Nasiona papryki muszą być stale wilgotne, ale nigdy nie mogą być mokre. Wypróbowaną i sprawdzoną metodą jest tutaj taca do wysiewu nasion wypełniona kilkucentymetrową warstwą ziemi do wysiewu. Ta ziemia doniczkowa zatrzymuje wodę, odprowadzając jednocześnie jej nadmiar. Jest ona również drobnoziarnista, aby pasowała do drobnych nasion papryki. Tace na nasiona są odpowiedniej wielkości dla sadzonek i są łatwe do manewrowania z matą grzewczą lub lampami. Łatwo je również przesadzić, gdy nasiona są gotowe do przeniesienia na zewnątrz, aby mogły wydać owoce.

Wielu ogrodników uprawia paprykę hydroponicznie, więc nasiona z pewnością mogą być kiełkowane w medium bezglebowym. Aby pomieścić tak małe nasiona, zalecamy podłoże o drobnej strukturze (rośliny papryki można zawsze przesadzić później). Najpopularniejszym podłożem bezglebowym jest kokos, który ma doskonały drenaż.

Przekrój poprzeczny nieżywotnego nasiona papryki
Nieżywotnemu nasieniu papryki brakuje dużego i zdefiniowanego zarodka, który mógłby się rozwinąć. Źródło: Rachel Garcia

Częste problemy z kiełkowaniem

Nie ma nic bardziej frustrującego w ogrodnictwie niż zrobienie wszystkich badań, staranne sadzenie i nic do pokazania dla niego. Czasami te nasiona po prostu nie kiełkują! Przyjrzyjmy się kilku najczęstszym powodom, dla których nie widać żadnych siewek papryki.

Zwykle podejrzewa się, że nasiona są zbyt zimne. Pamiętaj, że papryka pochodzi z tropikalnego środowiska i potrzebuje ciepłego obszaru do kiełkowania. Ponadto, wiele ostrych papryk potrzebuje więcej ciepła niż słodkie papryki i mają idealny zakres temperatur 85-90°F. Jeśli nie zostaną ogrzane, nasiona nie będą wiedziały, że warunki są bezpieczne dla siewek papryki i pozostaną w stanie uśpienia. Maty grzewcze dla sadzonek są niezbędne, aby nasiona papryki wykiełkowały – warto w nie zainwestować.

Rośliny papryki potrzebują ciepłego klimatu, ale nasiona ucierpią, jeśli będą zbyt gorące. Upewnij się, że temperatura maty grzewczej i gleby nigdy nie przekracza 90°F. Gdyby tak było, nasiona mogłyby zostać uszkodzone i stracić wilgoć. Aby uniknąć nadmiaru ciepła, trzymaj nasiona w pomieszczeniach z dala od pełnego słońca i nie używaj lampy hodowlanej, dopóki nie wykiełkują.

Ponieważ są tak małe, nasiona papryki szybko wysychają. Jeśli nie utrzymasz wilgotnej gleby po zasadzeniu, zwłaszcza w suchych warunkach pogodowych, nasiona mogą szybko stracić żywotność. Być może trzeba będzie podlewać nasiona codziennie lub dodać pokrywę mini szklarni lub kopułę wilgotności do tacy na nasiona, aby uwięzić wilgoć (będzie to również utrzymać środowisko ciepłe).

Nie chcesz, aby wyschły, ale nie chcesz też, aby twoje nasiona pieprzu zbyt mokre. Rośliny potrzebują tlenu, aby przetrwać, a nadmierne podlewanie odbiera go glebie. Aby uniknąć nadmiernego podlewania, zamgławiaj glebę za pomocą butelki z rozpylaczem zamiast używać konewki. Można również podlewać od dołu do góry, ustawiając tacę w kilku calach wody na około 10 minut.

Próbujemy szybko wykiełkować nasiona papryki, ale czasami nie można poganiać natury. Niektóre nasiona potrzebują miesiąca lub więcej, aby wykiełkować, więc nie poddawaj się do tego czasu. Powinieneś przygotować się do kiełkowania nasion co najmniej miesiąc lub dwa przed planowanym przesadzaniem, aby nie być spieszonym.

Najczęściej zadawane pytania

Sadzonki papryki
Wybór młodych sadzonek papryki zarówno ostrej jak i łagodnej. Źródło: Julie

Q: Jak długo trwa kiełkowanie nasion papryki?

A: To zależy od gatunku, ale kiełkowanie nasion papryki może trwać wszędzie od około tygodnia do ponad miesiąca. Ogólnie rzecz biorąc, ostre papryki kiełkują szybciej niż łagodne.

Q: Czy nasiona papryki potrzebują światła czy ciemności, aby wykiełkować?

A: Nasiona papryki należy kiełkować w ciemności. To jest to, do czego są przyzwyczajone, ponieważ są one zwykle sadzone pod ziemią.

Q: Czy należy namoczyć nasiona papryki przed sadzeniem?

A: Absolutnie! Namocz nasiona papryki w ciepłej wodzie, aby przełamać stan spoczynku i przyspieszyć kiełkowanie.


The Green Thumbs Behind This Article[Zielone kciuki za ten artykuł]




Source link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *