Porady dotyczące roślin lubczyku: urocze małe liście

Lovage plant


Lubczyk był niegdyś czczony przez wielkie cywilizacje Europy, a nieustraszeni odkrywcy dbali o eksport okazów do ich nowych ogrodów kuchennych w obcym klimacie. Dlaczego więc w dzisiejszych czasach pokochaliśmy lubczyk?

Lubczyk jest stosunkowo nieznanym ziołem, co jest niefortunne, biorąc pod uwagę, że wszystkie części rośliny są również jadalne i smaczne! Energiczny wzrost tylko jednej rośliny zapewni zaopatrzenie kuchni przez cały sezon. Lubczyk ma słodki smak selera z nutą cytrusów, pietruszki i anyżu. Liście mogą być używane w zupach, gulaszach i sałatkach; ich korzenie mogą być spożywane jako warzywo, a łodygi mogą być kandyzowane jak arcydzięgiel. Nasiona są również pyszne i można je stosować świeże lub suszone w potrawach wymagających delikatnego naparu na ciepło.

Starożytni Grecy żuli nasiona lubczyku, aby wspomóc trawienie, aw całej Europie roślina ta miała właściwości afrodyzjakalne, być może wpływając na „miłosną” część jej nazwy zwyczajowej lubczyk. Odświeżające i antyseptyczne właściwości liści lubczyka zostały wykorzystane do ożywienia obolałych stóp i zamaskowania nieprzyjemnych zapachów w butach zmęczonych podróżników.

Z bardziej pozytywnego punktu widzenia, lubczyk powoli wraca do łask i jak większość trendów mody dla smakoszy, często jest kluczowym składnikiem wykwintnych dań restauracyjnych, ale nie musisz wydawać pieniędzy, aby skosztować tej ziołowej rozkoszy. Lubczyk jest niezwykle łatwy w uprawie we własnym ogrodzie, więc dlaczego nie spróbować!

Dobre produkty w Amazon do uprawy lubczyku:

Przewodnik szybkiej obsługi

Lubczyk jest silnym i energicznym hodowcą. Źródło: czujność20
Nazwa zwyczajowa Lubczyk, pietruszka pietruszka, pietruszka morska, zapach, roślina Maggi
Nazwa naukowa Levisticum officinale
Rodzina Apiaceae
Wysokość i rozpiętość 6,5 stopy wysokości (2 m) i 3 stopy (1 m) szerokości
Światło Pełne słońce do półcienia
Gleba Żyzna, dobrze przepuszczalna glina piaszczysta
Woda Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie mokrą
Szkodniki i choroby Kopacze liści, wczesna/późna zaraza

Wszystko o miłości

Łodyga lubczyku
Liście są naprzeciw siebie na roślinie. Źródło: zenryaku

Levisticum officinale to botaniczna nazwa rośliny lubczyku, członka Apiaceae rodzina obejmująca marchew, koper włoski, pietruszkę i seler. Nazwy zwyczajowe to lubczyk, pietruszka miłosna, pietruszka morska, pachnąca i roślina maggi. Pochodzący z regionu śródziemnomorskiego południowej Europy i południowo-zachodniej Azji lubczyk jest obecnie szeroko rozpowszechniony w umiarkowanych regionach globu, w tym części Ameryki Północnej, Europy Północnej, w tym krajów skandynawskich i Australii.

Lubczyk to wytrzymała roślina wieloletnia, która tworzy kępy, osiąga majestatyczną wysokość 6,5 stopy (2 m) i 3 stopy (1 m) szerokości. Rozwija gęstą rozetę podstawowego wzrostu liści, sięgającą około 2 stóp (60 cm) wysokości. Liście średnio zielone do ciemnozielone, błyszczące, pierzaste z głęboko ząbkowanymi brzegami. Wyglądem przypominają liście selera i natki pietruszki.

Grube, mocne, wydrążone łodygi kwiatowe pojawiają się od późnej wiosny do wczesnego lata, osiągając wysokość 3-5 stóp (36-72 cm) długości. Wzdłuż łodyg kwiatowych wyrastają krótsze, rzadkie liście. Kwiaty lubczyku wyrastają na końcach długich szypułek w gronach maleńkich, białych do zielonkawożółtych, tworząc kuliste baldachy. Nasiona są jasnobrązowe, żebrowane i mają około 1 cm długości.

Lubczyk jako wytrzymała roślina zielna całkowicie obumiera zimą i pojawia się ponownie wczesną wiosną. Jej energiczne tempo wzrostu oznacza, że ​​będziesz zbierać liście w ciągu kilku tygodni od pierwszego wejrzenia pierwszych pędów. Młode liście mają najsłodszy smak i im więcej zbierzesz, tym więcej liści zostanie wyprodukowanych. Gdy rośliny zakwitną, liście stają się gorzkie i niesmaczne.

Liście, łodygi, korzenie i nasiona lubczyku są jadalne. Łodygi i liście lubczyku mają smak podobny do selera, ale dużo słodszy, intensywny z cytrusowym posmakiem. Stanowią dobry dodatek do dań z ziemniaków, makaronów i jajek. Korzenie lubczyku są traktowane jako warzywo korzeniowe i smakują jak seler lub korzeń pietruszki. Mogą być tłuczone, gotowane, pieczone lub dodawane do zup i gulaszy. Nasiona lubczyku są czasami nazywane nasionami selera i mają smak selera z nutą anyżu. Używaj nasion jako przyprawy do potraw wymagających kopru włoskiego lub odrobiny łagodnego ciepła.

Lubczyk samosiewa się swobodnie, ale nie martw się, jeśli nie chcesz, aby gigantyczne rośliny lubczyku eksplodowały jak tryfidy w całym ogrodzie. Sadzonki można łatwo zidentyfikować i usunąć lub po prostu usunąć główki nasienne, zanim dojrzeją.

Podobnie jak inni członkowie rodziny marchwi, kwiaty lubczyku przyciągają do ogrodu pożyteczne owady, a baldachy w kształcie parasoli stanowią doskonałe podesty do lądowania.

Sadzenie lubczyku

Jeśli dopiero zaczynasz uprawiać, dobrym rozwiązaniem jest rozpoczęcie lubczyku od przeszczepów zakupionych w sklepie. Jeśli nie, to łatwo jest wyhodować z nasion lub podziału korzeni.

Wysiej nasiona do modułów lub doniczek na 5-6 tygodni przed datą ostatniego przymrozku i będą gotowe do sadzenia na zewnątrz po przejściu wszelkiego ryzyka przymrozków. Rośliny kosmiczne oddalone od siebie o 60 cm. Pamiętaj, że nie musisz wysiewać wielu nasion, ponieważ rośliny lubczyku są ogromne, a jedna roślina zapewni więcej niż wystarczającą ilość liści dla jednego gospodarstwa domowego w sezonie wegetacyjnym.

Późną wiosną lub wczesną jesienią nasiona można wysiewać bezpośrednio w miejscu ich ostatecznego wzrostu, a sadzonki przerzedzać do około 60 cm między roślinami. Odstępy są takie same dla przeszczepów.

Dojrzałe rośliny można dzielić wczesną wiosną lub jesienią, a podziały sadzić od razu w nowych miejscach wzrostu lub w dużych pojemnikach.

Wybierz jasne, osłonięte miejsce do uprawy lubczyka, z wilgotną, swobodnie przepuszczalną żyzną glebą. W razie potrzeby glebę można przygotować z dobrze zgniłego obornika na kilka tygodni przed sadzeniem.

Lubczyk dobrze rośnie w pojemnikach w odpowiednich warunkach. Zapewnij dużo bogatego, wilgotnego, dobrze przepuszczalnego kompostu i upewnij się, że twój pojemnik jest wystarczająco duży i głęboki, aby pomieścić dużą roślinę z długim korzeniem palowym i wystarczająco ciężką, aby nie przeleciała. Umieść swoje rośliny w pojemnikach w pełnym słońcu lub w półcieniu w osłoniętym miejscu w ogrodzie.

Opieka

Pąki kwiatowe lubczyku
Kwiaty lubczyku zaczynają się jako malutkie zielone pąki. Źródło: candyhargett

Uprawa lubczyku jest łatwa. Daj roślinom odpowiednie warunki do wzrostu, a one same o siebie zadbają.

Słońce i temperatura

Lubczyk to roślina o chłodnym, umiarkowanym klimacie, która preferuje pełne słońce z minimum 6 godzinami bezpośredniego nasłonecznienia dziennie. Będzie również szczęśliwie rosła w cieplejszym klimacie, jeśli będzie zacieniona przed południowym słońcem. Jako odporne na zimno rośliny wieloletnie lubczyk rośnie dobrze w strefach USDA od 3 do 9, przetrwając mroźne zimowe temperatury z niewielką lub żadną ochroną.

Woda i wilgotność

Gleba powinna być stale wilgotna, ale nie mokra. Węże kroplowe są idealne do utrzymania odpowiedniego poziomu wilgoci, zwłaszcza w okresach suchych, ponieważ lubczyk nie toleruje suszy. Ewentualnie podlewaj rośliny rano lub późnym wieczorem, gdy kilka centymetrów gleby jest suchych w dotyku. Używaj konewek lub węży skierowanych w ziemię. Podlewanie nie jest konieczne przez zimę, gdy rośliny są uśpione.

Gleba

Lubczyk uprawiać na żyznej, wilgotnej, dobrze przepuszczalnej glebie. Idealna jest glina piaszczysta. Przygotuj grządki z dużą ilością bogatej materii organicznej, aby zapewnić składniki odżywcze na nowy sezon wegetacyjny. Lubczyk lubi glebę lekko kwaśną o pH 6,5.

Nawożenie

Lubczyk najlepiej rośnie na żyznej glebie z dużą ilością dodanej materii organicznej. Przed sadzeniem należy wykopać dobrze zbutwiały obornik i na wiosnę przystroić założone rośliny obornikiem lub dobrej jakości kompostem, aby zapewnić dodatkowe składniki odżywcze. Jeśli rośliny wyglądają trochę blado, podawaj im zbilansowaną, płynną paszę wiosną i ponownie w połowie lata po twardych śliwkach, aby zachęcić do nowego wzrostu.

Przycinanie

Im więcej zbierzesz liści lubczyku, tym więcej wyprodukuje, ale w pewnym momencie roślina będzie chciała zakwitnąć. Odetnij wszystkie łodygi kwiatowe po zebraniu nasion, a drugi rzut nowych liści pojawi się za kilka tygodni. Jesienią liście zamierają, więc aby roślina wyglądała schludnie, zimą przytnij wszystkie łodygi do poziomu gruntu.

Propagacja

Lubczyk może być rozmnażany przez nasiona lub podział. Wysiewać świeże nasiona pod osłonami wiosną, na 5 do 6 tygodni przed terminem ostatnich przymrozków. Wysiać do tac na komórki wypełnionych ogólnym kompostem i lekko przykryć kompostem lub wermikulitem. Kiełkowanie może być nieregularne i trwać do 20 dni. Delikatne ogrzewanie dolne o temperaturze 60ºF (15ºC) powinno przyspieszyć działanie.

Nasiona można wysiewać bezpośrednio na przygotowane grządki wiosną, po wszelkiego ryzyka mrozu lub wczesnej jesieni. Sadzonki cienkie do 60cm.

Założone rośliny można podzielić jesienią lub wczesną wiosną. Aby podzielić, ostrożnie wykop całą roślinę i podziel ją na żądaną liczbę podziałów za pomocą szpadla, widelca ogrodowego lub ostrego noża.

Zbieranie i przechowywanie

Obfitość lubczyku
Zdrowa roślina lubczyku zapewni obfitość liści. Źródło: John i Anni

Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby jak najlepiej wykorzystać zbiory lubczyku i przedłużyć ich żywotność.

Żniwny

Kwitnienie powoduje, że liście stają się gorzkie, więc zebrać jak najwięcej liści, zanim pojawią się pierwsze łodygi kwiatowe. Daj roślinom dobrą śliwkę, aby zachęcić do świeżego wzrostu. Usuń główki nasienne, gdy nasiona zaczną przybierać złotobrązowy kolor. Zbieraj korzenie, gdy rośliny są dzielone, lub jeśli hodujesz dużo roślin lubczyka, zbieraj korzenie w razie potrzeby z ustalonych roślin.

Przechowywanie

Liście najlepiej używać świeże. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, umieść łodygi w szklance wody w chłodnym miejscu lub zawiń w wilgotny papier kuchenny i przechowuj w lodówce, aż będą potrzebne. Korzenie najlepiej również używać świeże i dobrze przechowywać w chłodnej szafce nawet przez tydzień. Powiesić główki nasion w ciepłym i przewiewnym miejscu, aby całkowicie wyschło. Papierowa torebka umieszczona nad nasionami pomaga złapać każdą upadek. Suszone nasiona można przechowywać w szczelnym pojemniku przez rok.

Rozwiązywanie problemów

Kwiaty lubczyku
Dojrzałe kwiaty pozostają w kolorze zielonkawo-żółtym. Źródło: czujność20

Jak większość roślin, jeśli zapewnisz optymalne warunki, Twój rosnący lubczyk będzie się dobrze rozwijał. Lubczyk jest bardziej wyrozumiały niż większość roślin i praktycznie sam o siebie dba, chociaż jest jedna lub dwie kwestie, na które warto zwrócić uwagę.

Rosnące problemy

Lubczyk jest dość bezproblemowy i przyjemna w uprawie w ogrodzie. Kilka rzeczy, o których należy pamiętać, to to, że lubczyk lubi, gdy jego gleba jest wilgotna, więc zadbaj o nawodnienie swoich roślin. Również energiczny wzrost i wysokość lubczyku może sprawić, że będzie on podatny na wywiewanie. Jeśli tak się stanie, użyj palików, aby zapewnić dodatkowe wsparcie i przenieś rośliny w bardziej osłonięte miejsce.

Szkodniki

Kopacze liści są głównymi owadami atakującymi lubczyk, przebijając błonę liści, pozostawiając nieestetyczne mapy drogowe na powierzchni. Spryskaj liście organicznym środkiem owadobójczym, takim jak olejek neem na pierwszy rzut oka. Umyj wszystkie liście przed spożyciem.

Choroby

Lubczyk zwykle jest wolny od chorób, ale może być dotknięty zarazą wczesną lub późną, powodując żółknięcie i obumieranie liści. Działania zapobiegawcze można podjąć na początku sezonu, zaaplikując Trichoderma harzianum na miejsce sadzenia. Właściwa higiena ogrodu jest niezbędna, aby uniknąć zarazy, a także usunąć zainfekowane liście i przenieść rośliny do bardziej odpowiednich warunków wzrostu. Odpowiednia cyrkulacja powietrza jest niezbędna, a płodozmian co kilka lat zmniejszy prawdopodobieństwo nawrotu zarazy. Zarazę późną można leczyć organicznymi sprayami grzybobójczymi, takimi jak siarka, miedź, olejek neem i wodorowęglan potasu.

Często Zadawane Pytania

Liście lubczyku
Ponieważ są spokrewnione z selerem, liście lubczyku mają podobny kształt. Źródło: bomba wodorowa

P: Jak smakuje lubczyk?

O: Lubczyk smakuje jak seler i pietruszka, ale ma bardziej intensywny słodki smak z nutą cytrusów i anyżu.

P: Do czego służy lubczyk?

O: Używaj liści lubczyku w taki sam sposób, w jaki używa się selera lub pietruszki do sałatek, gulaszu i zapiekanek. Korzenie są również jadalne i powinny być traktowane jako warzywa korzeniowe, pieczone, tłuczone lub gotowane. Nasiona mają ciepły smak przypominający seler i mogą być używane jako przyprawa.

P: Czy lubczyk lubi słońce czy cień?

O: Uprawiaj lubczyk w pełnym słońcu tam, gdzie to możliwe. Może również tolerować półcień, co jest szczególnie korzystne w przypadku uprawy lubczyka w cieplejszym klimacie.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *