Porady profesjonalisty dotyczące uprawy porzeczek


Marzec to pracowity czas w naszej szkółce na zboczu wzgórza w Vermont, gdzie uprawiamy wszelkiego rodzaju odporne na zimno owoce, orzechy i jagody. Uprawiamy kilkanaście rodzajów porzeczek. Te ładne krzewy w kształcie wazonu są bardzo wytrzymałe, nie mają kolców i są łatwe w uprawie i pielęgnacji. Jeśli posadzisz kilka w swoim ogrodzie, będziesz wiedział, że jest naprawdę lato, kiedy natkniesz się na wodospady błyszczących owoców, gotowych do brania. Oto, co musisz wiedzieć, kiedy zaczniesz uprawiać porzeczki.

Po tygodniu spędzonym na jabłoniach przycinanych piłami Silky i sekatorami Felco, bardzo relaksujące jest ponowne leżeć na ziemi, pracując z krzakami porzeczek sięgającymi klatki piersiowej.


Podstawy uprawy porzeczek

(Żeberka spp. i CV)

Strefy: 3–8

Warunki: Pełne słońce do półcienia; wilgotna, chłodna, dobrze mulczowana gleba. W cieplejszym klimacie wybieraj odmiany żaroodporne, zapewniaj popołudniowy cień i regularnie podlewaj.

Zakres natywny: Europa, Azja, zachodnia Ameryka Północna


Te rośliny nie proszą o wiele. Coroczne stosowanie kompostu i ściółki z rozdrobnionej kory pomaga porzeczkom w rozwoju, a przerzedzanie około jednej trzeciej pędów raz w roku również sprzyja zdrowemu wzrostowi. Zdjęcie: Carol Collins

Pielęgnacja i konserwacja porzeczek

Krzewy porzeczek wyglądają jak w domu schowane w ogródku warzywnym lub ozdobnym łóżku.

Sadzenie i pielęgnacja porzeczek

  • Rozstaw je 5 stóp od siebie.
  • Dodaj taczkę kompostu wokół podstawy każdego krzewu po posadzeniu.
  • Zastosuj nowy kompost co drugą wiosnę. Kompost zazwyczaj pokrywamy ściółką z kory lub słomą, co pomaga zapewnić chłodną, ​​wilgotną glebę, którą porzeczki lubią najbardziej.
  • Co dwa lata rozrzucamy wegańską mieszankę mączki z lucerny, azomitu i fosforanu skalnego w strefie korzeni, aby zapewnić zastrzyk minerałów i składników odżywczych.

Przycinaj krzewy porzeczki raz w roku

Chociaż te krzewy są bardzo łatwe w pielęgnacji, korzystają z corocznego przerzedzania. W szkółce przerzedzamy je późną zimą do wczesnej wiosny, ale rośliny dobrze reagują na przerzedzanie prawie o każdej porze roku. Zacznij od martwych, słabych i zranionych łodyg. Usuń około jednej trzeciej wszystkich łodyg z każdego krzaka. To przekieruje całą energię owocującą rośliny na silne, energiczne łodygi, które pozostaną.

Podczas przerzedzania skup się na słabych, uszkodzonych lub starszych łodygach.  Starsze łodygi, takie jak górna gałąź na powyższym zdjęciu, można rozpoznać po jaśniejszym kolorze kory.  Zdjęcie: Carol Collins
Podczas przerzedzania skup się na słabych, uszkodzonych lub starszych łodygach. Starsze łodygi, takie jak górna gałąź na powyższym zdjęciu, można rozpoznać po jaśniejszym kolorze kory. Zdjęcie: Carol Collins

Chroń porzeczki przed szkodnikami

Chociaż porzeczki zwykle nie są nękane przez szkodniki ptaki prawdopodobnie dostaną część twoich zbiorów. Proponuję posadzić trochę krzaków dla Ciebie i trochę dla ptaków. Możesz spróbować zawiesić odblaskową holograficzną wstążkę lub stare płyty CD nad owocującymi krzewami, ale to nie powstrzyma ich wszystkich.

Inną sztuczką jest zebranie i zamrożenie niektórych owoców trochę wcześnie, zanim będą idealnie dojrzałe. W ten sposób, jeśli ptaki dotrą do najbardziej dojrzałych owoców przed tobą, wczesne zbiory zostaną bezpiecznie schowane do późniejszego wykorzystania w galaretkach, dżemach i sokach.

Rozmnażanie porzeczek

Porzeczki bardzo łatwo ukorzeniają się z sadzonek. Wystarczy odciąć kawałek łodygi wczesną wiosną, zanim roślina zacznie wypuszczać liście, i wbić go głęboko w ziemię; na ogół ukorzenia się i tworzy nową roślinę.

Zbierz owoce garściami.  Dojrzałe porzeczki łatwo zsuwają się z łodygi, a ponieważ owoce rosną w gronach, będziesz w stanie zebrać imponujące zbiory w bardzo krótkim czasie.
Zbierz owoce garściami. Dojrzałe porzeczki łatwo zsuwają się z łodygi, a ponieważ owoce rosną w gronach, będziesz w stanie zebrać imponujące zbiory w bardzo krótkim czasie. Zdjęcie: Carol Collins

Jak korzystać ze zbiorów porzeczek

Najlepszym sposobem na delektowanie się porzeczkami jest garść, świeżo z krzaka. Znakomicie nadają się również do dżemów i galaretek, same lub zmieszane z innymi owocami.

Krzew porzeczki

Wykonaj te proste kroki, aby zrobić krzew porzeczki:

1. Zetrzyj i odcedź czerwone porzeczki; zapisz sok.

2. Wymieszaj jedną część soku porzeczkowego, jedną część wody i pół cukru lub ćwiartkę syropu klonowego.

3. Schłodź mieszaninę.

4. Podawaj z lodem.

Aby uzyskać dokładniejsze wyjaśnienie tego procesu, obejrzyj ten film o tym, jak zrobić krzew.

Smak tego tradycyjnego owocu przykuwa uwagę, a nasze lokalne firmy piwne i sklepy z lodami wykorzystują je do tworzenia nowych smaków. W rzeczywistości firma Elmore Roots niedawno posadziła 50 porzeczek „Różowego Szampana” na prośbę lokalnego producenta piwa i nie możemy się doczekać, aby za kilka lat zebrać tam duże zbiory.


Wybór roślin

Wypróbuj niektóre z tych ulubionych odmian porzeczek

Porzeczki występują w czterech kolorach: czerwonym, białym, różowym i czarnym. W Nowej Anglii czerwień i biel są najbardziej znane w ogrodach. Czarna porzeczka jest bardzo lubiana w Europie i zaczyna być popularna również po tej stronie oceanu. Oto niektóre z odmian, które odniosły największy sukces w uprawie.

1. Czerwona porzeczka 'Gloire des Sablons’ (Żeberka rubrum Gloire des Sablons)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–8

Ta rodzinna różowa porzeczka ma smak pomiędzy czerwienią i biała porzeczka. Jest to prawdopodobnie naturalne skrzyżowanie tych dwóch.

Czerwona porzeczka „Czerwone Jezioro”
Zdjęcie: millettephotomedia.com

2. Czerwona porzeczka „Red Lake” (Żeberka rubrum „Czerwone Jezioro”)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–7

„Red Lake” jest orzeźwiający, soczysty i niezawodny. Owoc duży jak na porzeczkę i łatwy do zbioru.

Czarna porzeczka 'Consort'
Zdjęcie: Carol Collins

3. Czarna porzeczka 'Consort’ (Ribes nigrum 'Małżonek’)

Rozmiar: 3 do 6 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 4–8

Ta niesłodka czarna porzeczka, doskonała na przetwory, soki i wino, została opracowana w Kanadzie pod kątem odporności na choroby.

Biała porzeczka „Biała Imperial”
Zdjęcie: dzięki uprzejmości One Green World

4. Biała porzeczka „Biała Imperial” (Ribes sativum „Biały Imperialny”)

Rozmiar: Wysokość od 5 do 6 stóp i szerokość od 4 do 5 stóp

Strefy: 3–8

„White Imperial” to stary klasyk z półprzezroczystymi owocami, które są łagodne i lekko słodkie, ale także cierpkie. Niektórzy wolą białe porzeczki od wszystkich innych ze względu na ich delikatny smak.

Czarna porzeczka 'Titania'
Zdjęcie: millettephotomedia.com

5. Czarna porzeczka 'Titania’ (Ribes nigrum „Tytania”)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–8

„Titania” to czarna porzeczka, która ma dobrą słodycz i daje obfite plony przez większość lat.

Porzeczka goździkowa „Crandall”
Zdjęcie: millettephotomedia.com

6. Porzeczka goździkowa „Crandall” (Żeberka zapachowe „Crandall”)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–8

Porzeczka goździkowa „Crandall” pochodzi z Great Plains, która produkuje pachnące przyprawami żółte wiosenne kwiaty, a następnie fioletowo-czarne owoce w środku lata.

Czerwona porzeczka „Rovada”
Zdjęcie: millettephotomedia.com

7. Czerwona porzeczka 'Rovada’ (Żeberka rubrum „Rovada”)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–8

Jest to nowsza odmiana czerwonej porzeczki z Holandii, która ma duże zbiory większych czerwonych owoców, które spływają kaskadami jak wodospady.

Czerwona porzeczka 'Pink Champagne'
Zdjęcie: dzięki uprzejmości One Green World

8. Czerwona porzeczka 'Różowego Szampana’ (Żeberka rubrum „Różowy Szampan”)

Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości

Strefy: 3–8

„Pink Champagne” to energiczny, mały krzew o pikantnych owocach, które przypominają nieco różowy grejpfrut.


Źródła

  • Korzenie Elmore’a, Wolcott, VT; 802-888-3305; elmoreroots.com
  • Jeden Zielony Świat, Portland, OR; 877-353-4028; onegreenworld.com
  • Przedszkole Raintree, Morton, Waszyngton; 800-391-8892; eko.pl
  • Przywracanie Edenu, Seatac, Waszyngton; 253-202-5587; przywracanie.co
  • Farmy Whitmanów, Salem, OR; 503-585-8728; whitmanfarms.com

David Fried jest pionierem roślin, który testuje i rozmnaża jadalne rośliny leśne w szkółce Elmore Roots w północnym Vermont.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *