Marzec to pracowity czas w naszej szkółce na zboczu wzgórza w Vermont, gdzie uprawiamy wszelkiego rodzaju odporne na zimno owoce, orzechy i jagody. Uprawiamy kilkanaście rodzajów porzeczek. Te ładne krzewy w kształcie wazonu są bardzo wytrzymałe, nie mają kolców i są łatwe w uprawie i pielęgnacji. Jeśli posadzisz kilka w swoim ogrodzie, będziesz wiedział, że jest naprawdę lato, kiedy natkniesz się na wodospady błyszczących owoców, gotowych do brania. Oto, co musisz wiedzieć, kiedy zaczniesz uprawiać porzeczki.
Po tygodniu spędzonym na jabłoniach przycinanych piłami Silky i sekatorami Felco, bardzo relaksujące jest ponowne leżeć na ziemi, pracując z krzakami porzeczek sięgającymi klatki piersiowej.
Podstawy uprawy porzeczek
(Żeberka spp. i CV)
Strefy: 3–8
Warunki: Pełne słońce do półcienia; wilgotna, chłodna, dobrze mulczowana gleba. W cieplejszym klimacie wybieraj odmiany żaroodporne, zapewniaj popołudniowy cień i regularnie podlewaj.
Zakres natywny: Europa, Azja, zachodnia Ameryka Północna
Pielęgnacja i konserwacja porzeczek
Krzewy porzeczek wyglądają jak w domu schowane w ogródku warzywnym lub ozdobnym łóżku.
Sadzenie i pielęgnacja porzeczek
- Rozstaw je 5 stóp od siebie.
- Dodaj taczkę kompostu wokół podstawy każdego krzewu po posadzeniu.
- Zastosuj nowy kompost co drugą wiosnę. Kompost zazwyczaj pokrywamy ściółką z kory lub słomą, co pomaga zapewnić chłodną, wilgotną glebę, którą porzeczki lubią najbardziej.
- Co dwa lata rozrzucamy wegańską mieszankę mączki z lucerny, azomitu i fosforanu skalnego w strefie korzeni, aby zapewnić zastrzyk minerałów i składników odżywczych.
Przycinaj krzewy porzeczki raz w roku
Chociaż te krzewy są bardzo łatwe w pielęgnacji, korzystają z corocznego przerzedzania. W szkółce przerzedzamy je późną zimą do wczesnej wiosny, ale rośliny dobrze reagują na przerzedzanie prawie o każdej porze roku. Zacznij od martwych, słabych i zranionych łodyg. Usuń około jednej trzeciej wszystkich łodyg z każdego krzaka. To przekieruje całą energię owocującą rośliny na silne, energiczne łodygi, które pozostaną.

Chroń porzeczki przed szkodnikami
Chociaż porzeczki zwykle nie są nękane przez szkodniki ptaki prawdopodobnie dostaną część twoich zbiorów. Proponuję posadzić trochę krzaków dla Ciebie i trochę dla ptaków. Możesz spróbować zawiesić odblaskową holograficzną wstążkę lub stare płyty CD nad owocującymi krzewami, ale to nie powstrzyma ich wszystkich.
Inną sztuczką jest zebranie i zamrożenie niektórych owoców trochę wcześnie, zanim będą idealnie dojrzałe. W ten sposób, jeśli ptaki dotrą do najbardziej dojrzałych owoców przed tobą, wczesne zbiory zostaną bezpiecznie schowane do późniejszego wykorzystania w galaretkach, dżemach i sokach.
Rozmnażanie porzeczek
Porzeczki bardzo łatwo ukorzeniają się z sadzonek. Wystarczy odciąć kawałek łodygi wczesną wiosną, zanim roślina zacznie wypuszczać liście, i wbić go głęboko w ziemię; na ogół ukorzenia się i tworzy nową roślinę.

Jak korzystać ze zbiorów porzeczek
Najlepszym sposobem na delektowanie się porzeczkami jest garść, świeżo z krzaka. Znakomicie nadają się również do dżemów i galaretek, same lub zmieszane z innymi owocami.
Krzew porzeczki
Wykonaj te proste kroki, aby zrobić krzew porzeczki:
1. Zetrzyj i odcedź czerwone porzeczki; zapisz sok.
2. Wymieszaj jedną część soku porzeczkowego, jedną część wody i pół cukru lub ćwiartkę syropu klonowego.
3. Schłodź mieszaninę.
4. Podawaj z lodem.
Aby uzyskać dokładniejsze wyjaśnienie tego procesu, obejrzyj ten film o tym, jak zrobić krzew.
Smak tego tradycyjnego owocu przykuwa uwagę, a nasze lokalne firmy piwne i sklepy z lodami wykorzystują je do tworzenia nowych smaków. W rzeczywistości firma Elmore Roots niedawno posadziła 50 porzeczek „Różowego Szampana” na prośbę lokalnego producenta piwa i nie możemy się doczekać, aby za kilka lat zebrać tam duże zbiory.
Wybór roślin
Wypróbuj niektóre z tych ulubionych odmian porzeczek
Porzeczki występują w czterech kolorach: czerwonym, białym, różowym i czarnym. W Nowej Anglii czerwień i biel są najbardziej znane w ogrodach. Czarna porzeczka jest bardzo lubiana w Europie i zaczyna być popularna również po tej stronie oceanu. Oto niektóre z odmian, które odniosły największy sukces w uprawie.
1. Czerwona porzeczka 'Gloire des Sablons’ (Żeberka rubrum Gloire des Sablons)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–8
Ta rodzinna różowa porzeczka ma smak pomiędzy czerwienią i biała porzeczka. Jest to prawdopodobnie naturalne skrzyżowanie tych dwóch.

2. Czerwona porzeczka „Red Lake” (Żeberka rubrum „Czerwone Jezioro”)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–7
„Red Lake” jest orzeźwiający, soczysty i niezawodny. Owoc duży jak na porzeczkę i łatwy do zbioru.

3. Czarna porzeczka 'Consort’ (Ribes nigrum 'Małżonek’)
Rozmiar: 3 do 6 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 4–8
Ta niesłodka czarna porzeczka, doskonała na przetwory, soki i wino, została opracowana w Kanadzie pod kątem odporności na choroby.

4. Biała porzeczka „Biała Imperial” (Ribes sativum „Biały Imperialny”)
Rozmiar: Wysokość od 5 do 6 stóp i szerokość od 4 do 5 stóp
Strefy: 3–8
„White Imperial” to stary klasyk z półprzezroczystymi owocami, które są łagodne i lekko słodkie, ale także cierpkie. Niektórzy wolą białe porzeczki od wszystkich innych ze względu na ich delikatny smak.

5. Czarna porzeczka 'Titania’ (Ribes nigrum „Tytania”)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–8
„Titania” to czarna porzeczka, która ma dobrą słodycz i daje obfite plony przez większość lat.

6. Porzeczka goździkowa „Crandall” (Żeberka zapachowe „Crandall”)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–8
Porzeczka goździkowa „Crandall” pochodzi z Great Plains, która produkuje pachnące przyprawami żółte wiosenne kwiaty, a następnie fioletowo-czarne owoce w środku lata.

7. Czerwona porzeczka 'Rovada’ (Żeberka rubrum „Rovada”)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–8
Jest to nowsza odmiana czerwonej porzeczki z Holandii, która ma duże zbiory większych czerwonych owoców, które spływają kaskadami jak wodospady.

8. Czerwona porzeczka 'Różowego Szampana’ (Żeberka rubrum „Różowy Szampan”)
Rozmiar: 3 do 5 stóp wysokości i szerokości
Strefy: 3–8
„Pink Champagne” to energiczny, mały krzew o pikantnych owocach, które przypominają nieco różowy grejpfrut.
Źródła
- Korzenie Elmore’a, Wolcott, VT; 802-888-3305; elmoreroots.com
- Jeden Zielony Świat, Portland, OR; 877-353-4028; onegreenworld.com
- Przedszkole Raintree, Morton, Waszyngton; 800-391-8892; eko.pl
- Przywracanie Edenu, Seatac, Waszyngton; 253-202-5587; przywracanie.co
- Farmy Whitmanów, Salem, OR; 503-585-8728; whitmanfarms.com
David Fried jest pionierem roślin, który testuje i rozmnaża jadalne rośliny leśne w szkółce Elmore Roots w północnym Vermont.