Przewodnik po uprawie pomidorów brandywine


Zdjęcie z flickr CC dzięki uprzejmości Chiot’s Run

Odmiany Brandywine to jedne z najpopularniejszych pomidorów rodzinnych uprawianych w Ameryce Północnej. Znane są z dużych owoców, wspaniałego smaku i dyniowych grzbietów. Wiele opcji kolorystycznych jest również dostępnych w rodzinie Brandywine, w tym czerwone brandywine, różowe brandywine, pomarańczowe, żółte brandywine, a nawet czarne pomidory brandywine. Ich charakterystyczne liście ziemniaczane odróżniają je od większości innych odmian pomidora.

Istnieją zarówno określone, jak i nieokreślone odmiany, ale większość ludzi kojarzy Brandywine z nieokreślonymi, pnącymi pamiątkami. Nie wiadomo dokładnie, ile lat mają te pamiątki, ale uważa się, że przybyły do ​​Ameryki z Amiszami i są jednymi z pierwszych typów, które pojawiają się w katalogach nasion.

Najlepsza gleba do uprawy pomidorów brandywine

Ta odmiana rodowa preferuje lekko kwaśne pH gleby około 6,5. W niektórych obszarach jest to trudne do utrzymania, dlatego ważne jest, aby gleba znajdowała się na tym poziomie przez okres przed sadzeniem, aby mieć pewność, że będzie można ją utrzymać. Ważniejsza jest jednak odpowiednia ilość azotu i wiedza, kiedy „głodzić” nim rośliny, aby zachęcić do owocowania.

Właściwa pielęgnacja pomidorów brandywine

W przeciwieństwie do innych, bardziej powszechnych odmian pomidorów, które dają więcej owoców i są mniej wymagające, odmiana Brandywine wymaga szczegółowej pielęgnacji i pielęgnacji. Aby uzyskać najlepsze wyniki, ważne jest nawadnianie wilgoci na poziomie gruntu za pomocą nawadniania kropelkowego (zamiast zwilżania liści spryskiwaczem), ponieważ nie tylko zasila rośliny większą ilością wody, ale eliminuje ryzyko wielu rodzajów pasożytów, które mogą wpływać na ten delikatny zakład.

Na początkowych etapach potrzebna jest normalna żyzność gleby (zbilansowane odżywianie). Gdy rośliny urosną i urosną do wielkości stopy lub dwóch (będą ciężkie z liśćmi i miejmy nadzieję, że szczypałeś wczesne odrosty), dodanie nawozu bez azotu (0-10-10 lub podobnego) obniży wartość N gleby i zniechęcają do większego wzrostu zielonych liści. To zahamowanie szybkiego wzrostu liści spowoduje, że rośliny staną się mniej krzaczaste i zamiast tego przyniosą więcej owoców.

Utrzymuj ten głód azotu, dopóki owoce nie pojawią się i nie zadomowią się. Następnie nakarm zbilansowane 10-10-10, aby ponownie zacząć podnosić poziom azotu. Dzięki temu liście są zielone, zachęcają do większych liści i zwiększają zbiory.

Podobnie jak większość pomidorów, Brandywines będzie również wymagać stakingu, trejażu, klatek z pomidorami lub dużych obręczy, aby utrzymać rośliny w pozycji pionowej (w niektórych odmianach mogą osiągnąć nawet 8 stóp wysokości).

Kiedy zbierać pomidory brandywine?

Zbieraj szybko, gdy tylko zobaczysz dojrzałe owoce. Prawdopodobnie dojrzeją w ciągu tych samych kilku tygodni na dowolnej roślinie. Pomidory są gotowe, gdy osiągną pełny rozmiar (te rośliny wytwarzają duże pomidory), pełny kolor i zaczynają być lekko miękkie w dotyku. Opóźnienie zbiorów może oznaczać pękanie pomidorów i silne siniaki, gdy ciężkie owoce spadają z rośliny. Większość odmian Brandywine potrzebuje 90 dni lub więcej, aby osiągnąć pełną dojrzałość.

Oszczędzanie nasion pomidora Brandywine

Nasiona można uratować przed wszystkimi odmianami rodowymi Brandywine. Aby zebrać nasiona rodowe do wykorzystania w przyszłym roku, przetnij pomidory na pół i zbierz nasiona ze środka. Resztę pomidora można przetworzyć lub zjeść. Nasiona należy oczyścić z włókienek i pozostałości, a następnie wysuszyć w gorącym, stosunkowo suchym miejscu.

Podczas tego procesu bezpośrednie światło słoneczne jest w porządku przez dwie lub trzy godziny dziennie, ale więcej może spowodować zbyt szybkie wysychanie nasion i obumieranie. Narażanie ich na działanie drapieżników (ptaków itp.) również wiąże się ze stratami. W ciepłym klimacie schnięcie wystarczające do przechowywania zajmie 2-3 dni.

Szkodniki i choroby pomidorów brandywine

Odmiana pomidora brandywine jest podatna na wiele szkodników i chorób. Ponieważ dojrzewają tak długo i nie są szczególnie odporne ani odporne na choroby, mogą być zaatakowane przez prawie wszystkie szkodniki pomidorów. Podlewanie u podstawy rośliny eliminuje większość infekcji grzybiczych, a zachęcanie roślin, takich jak nagietki i tym podobne, wokół plastra pomidora może powstrzymać wiele owadów. Siatka jest popularna jako środek zapobiegawczy przeciwko ptakom, owadom i chrząszczom, ale może oznaczać, że pożyteczne owady, takie jak pszczoły, osy i inne zapylacze i owadożerne, są również trzymane z dala.

Ucz się więcej:
Powszechne choroby pomidorów i jak sobie z nimi radzić ekologicznie
Powszechne szkodniki pomidorów i jak z nimi walczyć

Jak przygotować pomidory brandywine

Brandywine to najpopularniejszy pomidor stołowy wszechczasów. Mają wspaniały, słodki i przyjemny w smaku smak, a poszczególne owoce są duże, choć nie zawsze idealnie wyglądają. Nie mają jednak długiego okresu przydatności do spożycia, dlatego zalecane jest również puszkowanie, marynowanie, sosowanie i suszenie. Suszone brandywines zachowują słodki smak i można je pokroić w duże, ładne kawałki, również pod względem estetycznym.

Wskazówki dotyczące uprawy pomidorów brandywine

Początkujący ogrodnicy posiadający ogrody przydomowe prawdopodobnie nie powinni próbować uprawiać ich jako jedynej odmiany. Większość ogrodników wymaga dwóch lub trzech lat prób, zanim odniosą sukces z uprawami Brandywine. Ten rodzaj pomidora wymaga dużo delikatnej pielęgnacji, więc upewnij się, że masz czas, aby poświęcić im całą tę TLC przez cały sezon.

Chcesz dowiedzieć się więcej o uprawie pomidorów Brandywine?

Zapoznaj się z tymi pomocnymi zasobami:
University of Missouri – Uprawa domowych pomidorów w ogrodzie
Uniwersytet Kalifornijski – Pomidory Dziedzictwo

zebrane pomidory brandywine z nakładką tekstową poradnik uprawy pomidory brandywine



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *