Przydatne hacki awokado, które każdy miłośnik Guacamole powinien wiedzieć


Wskazówki i porady dotyczące awokado

Jasne, wszyscy jedliśmy guacamole. Ale oprócz meksykańskiego jedzenia, czy kiedykolwiek jadłeś awokado? Jeśli nie, wypróbuj je!

Dlaczego tak wiele osób daje ci nowe i pomysłowe sposoby na zjedzenie większej ilości awokado? To dlatego, że są praktycznie pożywieniem. Są doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych (to dobry rodzaj), witaminy E, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy K, potasu, luteiny, białka i błonnika. Jedna filiżanka awokado zawiera 10,5 grama błonnika. Aby zapoznać się z podziałem składników odżywczych według rodzaju, zobacz ten artykuł.

Awokado może być drogie, dlatego ważne jest, aby ich nie marnować, kupując takie, które nie jest dobre lub niewłaściwie je krojąc. Poniżej znajdują się nasze najlepsze wskazówki i porady dotyczące kupowania, dojrzewania, krojenia i podawania awokado.

Awokado Hack – Jak kupić najlepsze awokado

Awokado to właściwie owoce, ale nie dojrzewają na drzewie. Jeśli kupisz jeden w lokalnym sklepie spożywczym, może być twardy jak skała. To niekoniecznie jest zła rzecz. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości mogą przetrwać kilka dni w lodówce, więc czas zakupu zależy od tego, kiedy ich użyjesz. Awokado zaczyna się jasnozielono. W miarę dojrzewania stają się ciemne i prawie czarne, podobnie jak banany. Kolor nie jest jednak jedyną oznaką dojrzałości. W miarę dojrzewania miękną. Możesz je zranić, jeśli będziesz je zbyt mocno szturchać. Najlepiej chwycić je delikatnie. Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących kupowania idealnego awokado, obejrzyj ten film.

W Twoim sklepie spożywczym dostępne są zarówno produkty organiczne, jak i nieorganiczne. Awokado to żywność, która jest stosunkowo bezpieczna w zakupie nieekologicznej. Jest to jedna z „czystych piętnastu” produktów spożywczych, które zwykle zawierają tylko śladowe ilości pestycydów. Zobacz ten artykuł, aby zapoznać się z listą czystej piętnastki.

Awokado Hack – sposoby na szybsze dojrzewanie awokado

Istnieje wiele wskazówek dotyczących szybkiego ich dojrzewania. Awokado wydziela etylen jak banany. Metodą, która dojrzeje awokado w ciągu kilku dni, jest zamknięcie awokado w papierowej torbie.

Krótsza, dziesięciominutowa metoda polega na całkowitym zawinięciu awokado w folię i włożeniu do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 10 minut. Chociaż niektórzy sugerują, że dojrzewanie w ten sposób nie smakuje tak dobrze.

Awokado Hack – najlepsze sposoby na krojenie awokado

Awokado ma duże nasiona w środku, co może utrudniać ich krojenie. Mają nawet określenie na częsty uraz na izbie przyjęć w szpitalu! Nazywają to „ręką awokado”.

Istnieją dwie szkoły myślenia o najlepszym sposobie ich wycinania.

Niektórzy mówią, aby pokroić je na długość w ten sposób:

Jak pokroić awokado

Jak pokroić awokado

Inni mówią, aby przeciąć je w najszerszej części. Oba sposoby działają.

Kluczem jest uzyskanie dostępu do nasion i usunięcie ich bez niszczenia otaczającego je mięsa. Po przecięciu ich na pół łatwo usunąć nasiono uderzając je ostrzem noża i przekręcając. W tym artykule pokazano cięcie za pomocą zdjęć i wideo.

Zielone sztuczki z awokado – jak zapobiec brązowieniu po cięciu

Wydaje się, że po pocięciu awokado zaczyna brązowieć w ciągu kilku minut. Jeśli podasz je na tyle szybko, że nie będziesz ich przechowywać w lodówce, posyp je sokiem z cytryny lub limonki, aby wyglądały świeżo. Pomaga również przykryć je plastikiem i wycisnąć całe powietrze.

Jeśli chcesz przechowywać je w lodówce po pokrojeniu, najlepszym sposobem na utrzymanie ich w kolorze zielonym jest przechowywanie ich całkowicie zanurzonych w wodzie. Jeśli brzmi to zbyt trudno, pokrój plasterek cytryny lub limonki i wetrzyj go w miąższ i zamknij cytrynę w pojemniku z awokado. Możesz też umieścić je w zamkniętym pojemniku z plasterkiem cebuli, co również jest skuteczne.

Awokado Eating Hacks – najlepsze przepisy na awokado i sztuczki serwowania

Nie ma złego sposobu na zjedzenie awokado. Najprościej pokroić w plastry i posypać solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Poza tym pysznym przysmakiem są setki sposobów ich podania. Oto sześć naszych ulubionych przepisów na awokado:

Sałatka z awokado i trzema fasolami – dostarczana przez firmę Noble Pig.

Kremowy dressing z awokado i kolendry z limonką – dostarczony przez Gimme Delicious Food

Guacamole – dostarczone przez Fantabulosity

Tost cytrynowy z awokado i rukolą – dostarczany przez What Should I Make For..

Sałatka Awokado z Kurczakiem Ogórkiem – dostarczona przez Cafe Delites

Zdrowe Awokado Nadziewane Tuńczykiem – zapewnione przez Szefa Kuchni Pobytu w Domu

Jakie są twoje ulubione przepisy i hacki na awokado?

Daj nam znać w komentarzach!

Awokado: jak je kupować, kroić, dojrzewać i podawać?

Awokado: jak je kupować, kroić, dojrzewać i podawać?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *