Rak cytrusowy: powszechny problem bakteryjny

Citrus canker


Cytrusy to jedne z najpopularniejszych owoców spotykanych w naszych domach i uprawiane przez ogrodników, którzy mają szczęście żyć w ciepłym klimacie. Dwie główne choroby dotykają rośliny cytrusowe, rak cytrusowy i huanglongbing (choroba zazieleniania cytrusów), z których obie mają niszczycielskie konsekwencje ekonomiczne dla przemysłu cytrusowego i są ściśle regulowane przez agencje rządowe w USA i za granicą.

Rak cytrusowy lub choroba bakteryjna rak cytrusowych jest wywoływana przez warianty bakterii Xanthomonas axonopodis pv. cytryna. Choroba ta jest powszechnie spotykana w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, gdzie zazwyczaj uprawia się cytrusy. Jej zasięg geograficzny obejmuje ponad 30 krajów w Azji, na Bliskim Wschodzie, w Oceanie i obu Amerykach. W Stanach Zjednoczonych choroba ta pojawiła się po raz pierwszy jako importowane sadzonki podkładek i zainfekowane drzewa z Japonii w 1910 roku i od tego czasu miała kilka wybuchów w stanach produkujących cytrusy. W kilku stanach podjęto wysiłki na rzecz zwalczania jego rozprzestrzeniania się. Rak cytrusowy może szybko się rozprzestrzeniać, jeśli nie jest kontrolowany.

Zajęła również centralne miejsce w 16-letniej batalii prawnej między 18 000 właścicielami domów w środkowej Florydzie a stanem. W latach 2002-2006 Departament Rolnictwa i Usług Konsumenckich na Florydzie usunął ponad 60 000 drzew cytrusowych, w tym zdrowe, mieszkalne drzewa cytrusowe, które znajdowały się w odległości do 1900 stóp (580 metrów) od zainfekowanego drzewa, w celu zwalczenia choroby. Ustawodawca stanu Floryda zatwierdził niedawno odszkodowanie za usunięcie drzew i spodziewane 42 miliony dolarów zostaną wypłacone właścicielom domów.

Oprócz Florydy USDA zgłasza również przypadki wykryte do tej pory w Luizjanie i Teksasie i ściśle monitoruje przemysł cytrusowy w Kalifornii. Jeśli uprawiasz cytrusy w którymkolwiek z tych stanów, w których rak znacząco wpływa na przemysł roślinny, bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami i zaleceniami ze swojego stanu, aby utrzymać zdrowe drzewa cytrusowe i zapobiec ogólnemu rozprzestrzenianiu się choroby.

Co to jest rak cytrusowy?

Rak cytrusowy jest poważnym problemem dla hodowców cytrusów. Źródło: mmmavocado

Rak cytrusowy to wysoce zaraźliwa choroba roślin wywoływana przez różne patotypy bakterii Xanthomonas axonopodis pv. Citri. Najczęstszym wariantem jest azjatycki rak cytrusowy (CC-A), który atakuje najszerszy zakres żywicieli i jest najbardziej szkodliwy ekonomicznie w wielu regionach uprawy cytrusów. Różny X. axonopodis warianty, takie jak CC-B i CC-C, mają różne rozmieszczenie geograficzne, nasilenie choroby i zakresy gospodarzy. Regulatory rolnicze testują markery białkowe i wykorzystują analizę DNA do określania konkretnych wariantów raka cytrusowego.

Cykl życia bakterii raka cytrusowego

Pomimo różnych szczepów X. axonopodis, wszystkie mają podobną patogenność. Rak cytrusowy rozprzestrzenia się, gdy bakterie wnikają do szparek liściowych, naturalnych otworów w roślinie lub przez rany. X. axonopodis rozwijają się w temperaturach od 20-30 stopni Celsjusza. Po wejściu do tkanki roślinnej bakterie raków cytrusowych namnażają się i mogą zaszczepić inną zdrową tkankę po 5 dniach rozwoju. Porażone rośliny zaczną wykazywać widoczne objawy po 9 dniach ekspozycji. Bakterie są uwalniane z zainfekowanych zmian roślinnych, gdy wybuchają, a następnie rozprzestrzeniają się, aby zainfekować zdrową tkankę roślinną poprzez deszcz napędzany wiatrem. Bakterie raków cytrusowych mogą przetrwać kilka dni w glebie, kilka miesięcy na zainfekowanym materiale roślinnym, który został wymieszany z glebą, a nawet kilka lat na zainfekowanych roślinach. X. axonopodis zazwyczaj utrzymuje się przez cały rok w ciepłym klimacie i przez wiele sezonów wegetacyjnych.

Główne zjawiska pogodowe, takie jak huragany, tworzą idealną burzę zarówno dla wilgoci potrzebnej do proliferacji raków cytrusowych, jak i fizycznego uszkodzenia drzew. Larwy miniarek cytrusowych, które przechodzą przez tkankę roślinną, mogą znacznie zaostrzyć przenoszenie i dotkliwość raka cytrusowego.

Objawy raka cytrusowego

Rak na łodydze cytrusowej
Dowody raka cytrusowego na tkance łodygi. Źródło: JIRCAS

Jak sama nazwa wskazuje, rozwój choroby rakowej cytrusów powoduje zmiany chorobowe na liściach, łodygach i owocach cytrusów i może wpływać na wszystkie naziemne części tych roślin. Zainfekowane rośliny mogą doświadczyć defoliacji, opadania owoców i końcowego obumierania. Uszkodzenia raków cytrusowych zaczynają rozwijać się najpierw na liściach między 1-2 tygodniem infekcji. Zaczynają się na dolnej powierzchni liści jako małe, małe guzki i rozwijają się w nieregularną brązową lub żółtą aureolę wokół guzka. W końcu przybierają korkowaty, przypominający krater wygląd i opadają, co jest problematyczne dla ogólnego stanu zdrowia zainfekowanych drzew cytrusowych. Uważnie obserwuj liście, łodygi i owoce swojego drzewa cytrusowego, aby obserwować rozprzestrzenianie się choroby i uważnie obserwuj wszystkie liście z charakterystyczną żółtą otoczką lub wszelkie potencjalne zmiany rakowe na owocach.

Zmiany rakowe cytrusów mogą również rozwijać się na gałązkach lub owocach. Są podniesione i również przybierają wygląd podobny do korka. Rak cytrusowy to rodzaj choroby powodującej skazy skórki owoców, która może znacznie obniżyć wartość rynkową tych upraw. Na porażonych owocach może wyglądać jak nasączony wodą brzeg, a raki mogą również wybuchać i sączyć się na innych powierzchniach roślin. Poważna infekcja rakiem cytrusowym może prowadzić do przedwczesnego opadania owoców, co może również dalej rozprzestrzeniać rak cytrusowy poprzez ruch materiału roślinnego. Dojrzałe owoce zakażone tym rakiem bakteryjnym cytrusów należy usunąć i wyrzucić.

Podatne gatunki cytrusów

Nie wszyscy krewni cytrusów są jednakowo dotknięci rakiem cytrusowym, ponieważ różne szczepy bakterii mają różnych żywicieli. Na przykład odmiany cytrusów: kwaśna pomarańcza, pomelo i meksykańskie limonki są podatne na CC-B. Limonka meksykańska i kwaśna pomarańcza są również jedynymi znanymi żywicielami CC-C. Najbardziej rozpowszechniony szczep raków cytrusowych, CC-A, jest najbardziej szkodliwy dla grejpfruta, niektórych odmian słodkiej pomarańczy (ananas, Hamlin i Navel) oraz meksykańskiej limonki. Drzewa cytrynowe są umiarkowanie podatne, a mandarynki umiarkowanie odporne. Nawet przy pewnym oporach, większość produkcji owoców cytrusowych jest trudna, gdy jest zagrożona zarówno przez raka cytrusowego, jak i kopanie liści cytrusowych.

Kontrolowanie raka cytrusowego

Raki na liściach i łodydze
Rak cytrusowy widoczny na liściach i tkance łodygi. Źródło: JIRCAS

Podobnie jak w przypadku choroby zazieleniania cytrusów, nie ma lekarstwa na raka cytrusowego, dlatego tak wiele uwagi poświęca się monitorowaniu i kontrolowaniu jej rozprzestrzeniania się. Zapobieganie chorobom jest najważniejsze. Standardową praktyką producentów drzew cytrusowych na całym świecie jest stosowanie środków bakteriobójczych na bazie miedzi. Wykazano, że fungicyd miedziowy zmniejsza ogólną populację bakterii na liściach i należy go spryskiwać drzewami cytrusowymi w odstępach trzytygodniowych przez cały sezon wegetacyjny, począwszy od pierwszego wiosennego napływu liści. Skuteczność sprayów miedzianych zależy od pogody. Ta metoda kontroli jest mniej skuteczna w mokrych i deszczowych warunkach, które są preferowane przez bakterie. Istnieją dodatkowe długoterminowe obawy związane ze stosowaniem opryskiwaczy miedziowych, w tym rozwój odpornych szczepów raka cytrusowego i gromadzenie się nadmiaru miedzi w glebie.

Zapobieganie rakowi cytrusowemu

Zastosuj zintegrowane podejście do zwalczania szkodników (IPM) do zapobiegania chorobom cytrusowym w budynkach mieszkalnych, przestrzegając przepisów i najlepszych praktyk sanitarnych. Kup swoje drzewo cytrusowe w jednej z certyfikowanych szkółek. Różne stany będą miały różne jednostki certyfikujące. Na przykład, jeśli mieszkasz w Teksasie, certyfikat jest wystawiany przez Departament Rolnictwa Teksasu. Przestrzegaj wszystkich przepisów dotyczących przemieszczania cytrusów lub materiałów cytrusowych przez granice stanowe. Stosuj dobre ogólne praktyki sanitarne, aby ograniczyć ryzyko przenoszenia przez ludzi i urządzenia mechaniczne. Chroń swoje drzewa cytrusowe przed wiatrem, który może przenosić bakterie i unikaj dotykania roślin, gdy są mokre.

Często Zadawane Pytania

P: Czy rak cytrusowy jest szkodliwy dla ludzi?

O: Nie, rak cytrusowy nie jest szkodliwy dla ludzi, ale może powodować katastrofalne straty ekonomiczne dla producentów cytrusów.

P: Jak możemy powstrzymać rozprzestrzenianie się raka cytrusowego?

Odp.: Transport zainfekowanych drzew cytrusowych i materiału roślinnego jest głównym sposobem rozprzestrzeniania się choroby. Kupuj rośliny cytrusowe z certyfikowanych źródeł i przestrzegaj wszystkich przepisów dotyczących transportu materiału cytrusowego przez granice stanowe. Jeśli podejrzewasz, że masz zainfekowane drzewa, natychmiast skontaktuj się z lokalnymi biurami rolniczymi, aby mogli przeprowadzić diagnostykę i pomóc w kontroli rozprzestrzeniania się choroby.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *