Roślina Jicama: winorośl ze smacznymi bulwami

Jicama plant


Istnieje wiele rodzajów warzyw, które można uprawiać w domu, a jeden w szczególności warto rozważyć dodanie go do swojego ogrodu. Roślina jicama ma wiele pozytywnych cech, które sprawiają, że jej uprawa i jedzenie sprawiają przyjemność.

Jicamę wymawia się „hi-kuh-muh”, aw Meksyku uznają ją za element ziemi na obchody Dnia Zmarłych. Historia tego warzywa korzeniowego sięga 3000 lat p.n.e. w Peru! To bardzo lubiana i ważna roślina uprawna w swoim rodzimym środowisku.

Nie jest to najczęstsze warzywo, ale warto poznać tę jadalną bulwę, która wyrasta z winorośli. Jicama jest rośliną tropikalną, ale nie pozwól, aby powstrzymało Cię to przed wypróbowaniem jej, jeśli nie mieszkasz w jej idealnym klimacie. Istnieją metody, które omawiamy w tym rosnącym przewodniku, które pomogą Ci odnieść sukces.

Dobre produkty w Amazon do uprawy Jicama:

Przewodnik szybkiej obsługi

Roślina jicama produkuje smaczne bulwy powszechnie używane w kuchni meksykańskiej. Źródło: Starr
Popularne imiona) Jicama, meksykańska rzepa, meksykańska fasola ignam, meksykański ziemniak
Nazwa naukowa Pachyrhizus erosus
Dni do zbiorów 150+
Lekki Pełne słońce
Woda Regularnie utrzymuj glebę wilgotną
Gleba Gleba piaszczysto-gliniasta
Nawóz Potas
Szkodniki ryjkowce i świdry
Choroby Plamy bakteryjne i choroby grzybicze

Wszystko o Jicama

Nasiona Jicama
Nasiona jicamy wyglądają jak małe brązowe ziarna. Źródło: John i Anni

Jicama pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, dzięki czemu rozwija się w pełnym słońcu z ciepłą glebą i stałą wodą. Jego botaniczna nazwa to Pachyrhizus erosus ale jest powszechnie znany jako jicama. Należy do rodziny fasoli (Fabaceae) i wymaga długiego okresu wegetacji.

Jicama jest wieloletnią winoroślą zielną, która wytwarza jadalne podziemne bulwy, które przypominają rzepę w smaku w porównaniu do kasztanowca wodnego z lekko słodkim posmakiem. Dojrzałe winorośle jicama mogą dorastać do 20 stóp wysokości, chociaż większość z nich będzie je przycinać, aby zachować rozmiar.

Silna winorośl ma boczne, ząbkowane liście, jajowate lub romboidalne. Wytwarza białe lub fioletowe kwiaty, które zamieniają się w rozmyte, pełne nasion strąki. Bulwy mają brązową skórkę z białym miąższem przypominającym rzepę lub buraka. Jeśli pozwoli się rosnąć, bulwa może ważyć do 50 funtów! Chociaż mniejsze mają lepszy smak i konsystencję.

Smaczne warzywo korzeniowe jest jedyną jadalną częścią i ma wiele zastosowań kulinarnych i korzyści zdrowotnych. Jest powszechnie spotykany w frytek, sałatkach i świetnie nadaje się do przekąsek, gdy na zewnątrz jest gorąco, ponieważ zawiera 85% wody. Ponadto bulwy jicamy są bogate w witaminę C, przeciwutleniacze i są pełne błonnika. Chociaż liście, kwiaty i strąki nasion są trujące, zawierają naturalny środek owadobójczy, który chroni rośliny jicamy przed najeźdźcami.

Chociaż uważany jest za bylinę, jest bardziej jednoroczny, ponieważ korzeń jest źródłem pożywienia. Jicama rośnie przez całe lato, a jej korzenie zbierają się jesienią. Możesz wyhodować rośliny z nasion jicamy, ale będziesz potrzebował dużo czasu, aby jicama dojrzała. Omówimy więcej o uprawie jicamy w następnej sekcji.

Sadzenie Jicama

Rośliny Jicama są łatwe w uprawie, ale wymagają długiego okresu wegetacyjnego, np. w strefach uprawy 7-10. Jeśli mieszkasz na obszarze o krótkim okresie wegetacyjnym, masz możliwość uprawy go w dużych pojemnikach, o ile ma dużo światła słonecznego. Jicama dobrze rośnie z siewu bezpośredniego lub z przeszczepów, jeśli zaczniesz nasiona wcześnie w pomieszczeniu.

Posadź nasiona lub sadzonki jicamy (Pachyrhizus erosus) na zewnątrz na wiosnę, gdy minie niebezpieczeństwo mrozu. Będziesz potrzebować dużo miejsca w łóżku ogrodowym lub podwyższonym łóżku, aby jicama mogła rosnąć, a także miejsca na solidną kratkę dla każdej rośliny. Możesz rozpocząć jicamę nieco wcześniej w środku, jeśli sadzisz ją w pojemniku, a następnie przenieść na zewnątrz, gdy pogoda się ociepli.

Wybierz pojemnik, który jest wystarczająco duży, aby utrzymać 2-3 bulwy i taki, który może pomieścić kratkę do podtrzymywania winorośli jicama. Pełne słońce i dobrze przepuszczalna gleba bogata w potas jest idealna do uprawy jicamy, która produkuje zdrowe bulwy.

Opieka

Liście Jicama
Liście Pachyrhizus erosus są niejadalne. Źródło: antefixus21

W tej części dowiemy się, jak uprawiać i pielęgnować rośliny jicama. Wszystkie aspekty, takie jak światło, temperatura, woda, wilgotność i gleba, są ważne podczas uprawy jicamy, dzięki czemu możesz mieć zdrowe rośliny z wysokimi plonami.

Słońce i temperatura

Do uprawy jicamy potrzebne jest bezpośrednie światło słoneczne (co najmniej 8 godzin dziennie). Najlepiej sprawdza się w strefach uprawy USDA 7-10, ponieważ potrzebuje upałów i nie ma nic przeciwko wilgoci. Możesz zakryć swoją jicamę na noc, aby chronić ją przed chłodniejszymi warunkami pogodowymi. Jeśli jednak temperatura stale spada poniżej 50 stopni Fahrenheita, twoje rośliny jicama nie będą zadowolone.

Woda i wilgotność

Do uprawy jicamy wymagane jest regularne podlewanie, ponieważ nie toleruje suszy. Daj każdej roślinie co najmniej 2 cale wody na tydzień, gdy rosną. Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie rozmoczoną. Najlepiej jest podlewać rano w pobliżu podstawy rośliny, niezależnie od tego, czy jest to z węża nasączającego, czy z linii kroplującej. W gorącą i suchą pogodę konieczne może być częstsze podlewanie w porównaniu z obszarami, które są bardziej wilgotne i gdzie występuje więcej opadów.

Gleba

Posadź jicamę w piaszczysto-gliniastej glebie, która ma dobry drenaż, ale również pozostanie wilgotna. Uprawa jicamy w ubogiej glebie jest receptą na niepowodzenie, ponieważ roślina ta potrzebuje na dobry początek dużej ilości składników odżywczych i materii organicznej. Najlepsze pH do uprawy jicamy to 6,5 do 8,0. Jeśli nie masz optymalnej gleby w swoim ogrodzie, zdecyduj się na sadzenie jej w ogrodzie na podwyższeniu lub w ogrodzie kontenerowym.

Nawożenie

Ponieważ jicama jest rośliną strączkową, nie potrzebuje nawozu wysokoazotowego. Nadmierne nawożenie spowoduje dobry wzrost liści, ale nie bulw. Wzmocnij glebę nawozem bogatym w potas i fosfor co najmniej dwa razy podczas długiego sezonu wegetacyjnego.

Przycinanie

Przycinanie pielęgnacyjne jest najbardziej korzystne, gdy uprawiasz jicamę. Oznacza to przycinanie winorośli, aby zapobiec przejęciu przez nią ogrodu i usuwanie kwiatów, aby pomóc roślinie wysyłać więcej energii do korzeni zamiast do rosnących kwiatów.

Propagacja

Jedynym sposobem na uprawę jicamy są nasiona. Mimo że ma bulwy, nie używamy ich jak bulw ziemniaka do produkcji nowej rośliny. Po zdobyciu nasion jicamy moczyć je przez noc w ciepłej wodzie, aby zwiększyć szybkość kiełkowania. Nawet wtedy kiełkowanie nasion jicamy może zająć do 20 dni. Idealna temperatura gleby do sadzenia jicamy to 70-85 stopni Fahrenheita.

Możesz wysiewać nasiona w pomieszczeniu na 8-10 tygodni przed datą ostatniego przymrozku. Użyj maty grzewczej i światła, aby zapewnić odpowiednie kiełkowanie i wzrost nasion w tym okresie. Podczas bezpośredniego siewu lub przesadzania sadzonek jicamy na zewnątrz, rośliny kosmiczne 10 cali od siebie z co najmniej 4 stopami między rzędami. Podczas siewu bezpośredniego umieść nasiona na głębokość jednego cala w ziemi i rozstaw 6 cali od siebie. Cienkie rośliny do 10 do 12 cali od siebie, gdy nasiona wykiełkują.

Zbieranie i przechowywanie

Bulwy Jicama
Bulwy Jicama mogą osiągnąć wagę 2-3 funtów. Źródło: Las i Kim

Po poświęceniu czasu i wysiłku na uprawę jicamy, ważne jest, aby prawidłowo ją zebrać i wiedzieć, jak ją przechowywać, aby pozostała świeża. Porozmawiajmy o tym, jak zbierać i przechowywać jicamę, abyś mógł cieszyć się owocami swojej pracy.

Żniwny

Ponieważ roślina jicama może dojrzeć do 5 do 9 miesięcy, będziesz chciał poczekać odpowiednią ilość czasu na zbiory lub możesz skończyć z bulwami, które są małe. Średnia wydajność wynosi od 4 do 5 bulw na jedną roślinę, z których każda ma od 2 do 5 funtów za sztukę.

Warzywo korzeniowe będzie nadal rosło, jeśli zostawisz je w ziemi i zamieszkasz w ciepłym klimacie. Jednak większe bulwy nie mają tak dużego smaku i mogą stać się twarde i zdrewniałe. Najlepszy rozmiar to te, które mają średnicę od 3 do 6 cali. Te, które żyją w chłodniejszym klimacie, będą musiały zaplanować zbiory tuż przed pierwszymi przymrozkami lub gdy winorośl żółknie lub obumiera.

Pamiętaj, aby przestać podlewać roślinę na 2 tygodnie przed planowanym zbiorem, aby bulwy mogły wyschnąć, co również pomoże im dłużej przechowywać. Inną opcją jest pozostawienie ich do utwardzania po zbiorach przez 1 do 2 tygodni w suchym i ciepłym miejscu (przynajmniej 80 stopni Fahrenheita), a następnie umieszczenie ich w magazynie.

Aby wykopać korzenie, podążaj za winoroślą do ziemi i użyj małej kielni lub łopaty i ostrożnie wykop każdą bulwę. Odetnij każdą winorośl po wyjęciu bulwy z gleby. Odkurz każdy, aby przygotować do przechowywania. Upewnij się, że zaoszczędzisz kilka, aby zjeść świeżo smażone na patelni lub posypane chili i limonką na pyszną przekąskę!

Po zakończeniu zbiorów posiekaj winorośl i wrzuć je do kompostu. Zalecamy usunięcie wszystkich strąków nasion i użycie procesu kompostowania na gorąco, aby upewnić się, że wszystkie toksyny odpowiednio się rozłożą.

Przechowywanie

Prawidłowo przechowywana jicama wytrzyma do dwóch miesięcy. Umieść te, które planujesz przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, około 50 do 60 stopni Fahrenheita. Nie wkładaj całej świeżej bulwy jicamy do lodówki, ponieważ jest zbyt zimna i zepsuje się, jeśli zostanie tam przez dłuższy czas.

Być może nie masz chłodnego miejsca do przechowywania bulw. Istnieje wiele innych opcji przechowywania tego korzenia przez długi czas. Możesz pokroić go na chipsy i odwodnić, zamrozić lub znaleźć prosty przepis i marynować jicamę.

Rozwiązywanie problemów

Liście Jicama i winorośl
Winorośl Jicama może osiągnąć 4-5 metrów wysokości z dobrym wsparciem. Źródło: antefixus21

Na szczęście jicama nie ma wielu problemów, szkodników lub chorób, które na nią wpływają. Ta następna sekcja pokazuje, na co należy uważać i rozwiązania dla każdego z nich.

Rosnące problemy

Istnieje kilka narastających problemów, które mogą wpłynąć na twoją jicamę. Pierwszy dotyczy wody. Poruszyliśmy ten temat w dziale dotyczącym uprawy, ale warto o tym jeszcze raz wspomnieć. Jicama lubi dużo wilgoci, ale nadmierne podlewanie może zabijać rośliny. Utrzymuj glebę wilgotną, nie rozmoczoną i posadź ją w dobrze przepuszczalnej glebie.

Jicama uwielbia ciepłe klimaty, więc naturalnie tak jest nie toleruje zimna i mrozu. Jeśli uprawiasz go w chłodniejszym klimacie, zmodyfikuj sezon wegetacyjny lub posadź go w pojemniku, aby w razie potrzeby móc przenieść go w cieplejsze miejsca (np. Szklarnię lub nasłoneczniony pokój).

Szkodniki

Ponieważ roślina jest naturalnym środkiem owadobójczym, zwalczanie szkodników nie jest wielkim problemem. Jednakże, ryjkowce może stanowić problem, chociaż nie będziesz ich często widywał. Wołki to chrząszcz, który pozostawiony samemu sobie może wyrządzić szkody. Możesz rozsypać ziemię okrzemkową na ściółce u podstawy rośliny, aby powstrzymać je od wspinania się na jicamę, a pyretryna to naturalny środek owadobójczy wytwarzany z suszonych kwiatów chryzantemy, który zabija dorosłego ryjkowca.

Pyrethrin jest również skuteczny przeciwko wielu innym szkodnikom, takim jak: mszyce, które są oportunistyczne. Chociaż mszyce nie wolą jicamy od innych gatunków, z radością wysysają z niej sok i są wektorem chorób, takich jak wirus mozaiki.

Choroby

Zgnilizna korzeni to choroba grzybicza, która powoduje zapadanie się i deformację korzeni, a nawet może utrudniać wzrost winorośli. Aby temu zapobiec, nie podlewaj swojej jicamy i nie sadź sadzonek w dobrze drenującej glebie.

Mszyce rozprzestrzeniają wirus mozaiki, powodując, że liście żółkną i tworzą niebiesko-zielony wzór. Z biegiem czasu może całkowicie zabić rośliny, gdy liście opadają. Jedynym leczeniem jest zapobieganie jego rozprzestrzenianiu się. Jeśli twoja roślina dostanie tego wirusa, usuń go z ogrodu i zniszcz zainfekowaną roślinę.

Często Zadawane Pytania

Jicama w supermarkecie?
Duży stos bulw jicama w supermarkecie. Źródło: Ken_Mayer

P: Jak długo trwa uprawa jicamy?

Odp.: Jicama potrzebuje do 150 dni wzrostu, zanim będziesz mógł zebrać bulwy. Ci, którzy żyją w ciepłym klimacie, mają idealne środowisko. Możesz jednak rozpocząć nasiona jicamy późną zimą i sadzić sadzonki jicama na zewnątrz na wiosnę, aby dać im przewagę.

P: Czy jicama jest łatwa w uprawie?

Odp.: Uprawa jicamy z nasion jest łatwa, ale musisz mieć dużo ciepła i słońca, aby dać bulwom czas na osiągnięcie odpowiedniego rozmiaru.

P: Czy fasola jicama jest jadalna?

O: Nie, fasola jicama nie jest jadalna. Jedyną jadalną częścią są warzywa korzeniowe – nasiona/fasola, winorośl, łodygi i kwiaty tych roślin zawierają trującą toksynę zwaną rotenonem.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *