Rosnąca Monstera Deliciosa z małych liści

Leaves of Monstera borsigiana


Istnieje wiele roślin tropikalnych, które przez lata wzbudzały kontrowersje, ale jedną z najbardziej niesławnych jest Monstera borsigiana (mon-STER-uh bor-sig-ee-AY-nuh), powszechnie znana jako szwajcarska fabryka serów.

Problem w tym, że ta roślina jest tak blisko spokrewniona z Monstera deliciosa że nikt nie może zdecydować, czy to osobny gatunek monstera, odmiana (Monstera deliciosa var borsigiana) lub po prostu inna nazwa dla Monstera deliciosa!

Szpilka

Debata ta zaowocowała bardzo gorącymi kłótniami i wyzwiskami. Naukowcy muszą jeszcze ustalić, czy istnieje jakakolwiek różnica między tymi dwoma gatunkami na poziomie genetycznym. Dlatego będziemy traktować go jako gatunek lub odmianę jego krewnego.

Monstera borsigiana dzieli to samo środowisko naturalne co Monstera deliciosa, czyli od południowego Meksyku do Panamy.

Jest wieloletnim członkiem Araceae rodzina. Ze względu na fenestracje liści jest ogólnie uważany za mniejszą wersję delikatesy z tymi samymi pseudonimami zakład sera lub zakład sera szwajcarskiego.

Pielęgnacja roślin Monstera Borsigiana

Rozmiar i wzrost

Jak wspomniano, jednym z wyróżników, które entuzjaści roślin podają między borsigiana oraz delikatesy jest w rozmiarze.

Podczas gdy ten ostatni może osiągnąć prawie 10 stóp wysokości, borsigiana zazwyczaj nie jest znacznie większy niż 7 stóp wysokości.

Podobnie, rozmiar liścia jest zwykle znacznie mniejszy, 18 cali, zamiast 36 cali w bardziej popularnych delikatesy.

Inną często wymienianą różnicą jest zwyczaj wzrostu.

Podczas delikatesy rośnie stosunkowo wolno i ma tendencję do ciągnienia się, borsigiana jest szybkim hodowcą, który woli się wspinać.

Jest również znany z tego, że staje się bałaganiarskim hodowcą, gdy osiągnie 3 lata, często wymagając dodatkowego przycinania, aby utrzymać go w dobrym kształcie.

Posiadanie kija z mchu lub bambusa sprawi, że będzie to szczęśliwa roślina.

Trzecia przytoczona różnica dotyczy kolanka, specjalnego stawu zlokalizowanego w miejscu połączenia ogonka liściowego i liścia.

Połączenie to pozwala roślinie lepiej dostosować swoje liście do pośredniego światła i nie występuje na większości roślin.

Genuła na delikatnej ma tendencję do bycia pomarszczonym lub pofalowanym, podczas gdy borsigiana ma gładką buławę.

Należy zauważyć, że kultowe fenestracje (lub „okna”) nie pojawią się na twojej roślinie, dopóki liście nie osiągną dojrzałości.

Kwitnienie i zapach

Rzadko widuje się kwitnienie monstery, nawet na zewnątrz.

Trudno jednak przeoczyć, kiedy tak się dzieje.

Pojawia się kremowo-biała spatka o wysokości 4 do 6 cali i żółtawo-biały spadix, pokryte drobnymi, białymi, samopylnymi kwiatami.

Po zapłodnieniu kwiaty ustępują miejsca łuskowatemu owocowi o długości 10 cali, który przypomina kłos kukurydzy.

Łuski odpadają, gdy owoc dojrzeje, ustępując miejsca jadalnemu przysmakowi, który pachnie i smakuje podobnie do ananasa.

Światło i temperatura

Ze względu na fenestracje, zielony liść szwajcarskiego sera może łatwo przypalić się w bezpośrednim świetle słonecznym.

Roślina ta jest przystosowana do wspinania się na drzewa i najlepiej rośnie w pstrokatym słońcu lub w jasnym, pośrednim świetle słonecznym.

Toleruje półcień, ale w rezultacie może stać się długonoga.

Preferowana jest nieco wyższa wilgotność, a najlepiej około 70%.

To powiedziawszy, może przetrwać poziomy wilgotności w domu, ale będzie znacznie szczęśliwsze, jeśli zwiększysz go za pomocą tacy na kamyki lub nawilżacza.

Ponieważ roślina jest przyzwyczajona do niewielkiego cienia z baldachimu lasu, będzie sobie radzić całkiem dobrze w normalnych temperaturach domowych od 65 do 75 stopni Fahrenheita. Mimo to należy unikać wszystkiego powyżej 80° lub poniżej 60° stopni Fahrenheita.

Temperatury poniżej 35 stopni Fahrenheita mogą spowodować trwałe uszkodzenie rośliny, a nawet ją zabić.

Roślina na zewnątrz Monstera borsigiana w strefach odporności USDA od 9b do 11. Chroń ją zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz, przed przeciągami ze względu na kruche liście.

Podlewanie i karmienie

Metoda moczenia i suszenia jest najlepsza dla tej rośliny, która jest bardzo podatna na gnicie korzeni.

Kiedy gleba wyschnie na głębokość 2 cali, daj roślinie powolne podlewanie, upewniając się, że poruszasz się wokół pojemnika, aż zobaczysz, że woda zacznie wyciekać z otworów drenażowych.

Wybierz, aby nakarmić borsigiana z pokarmem dla roślin monstera lub płynnym nawozem do roślin domowych o NPK 5-2-3.

Karmić co miesiąc wiosną i latem, zatrzymując się, gdy nadejdzie jesień.

Gleba i przesadzanie

Dla tej rośliny niezbędna jest dobra, dobrze przepuszczalna gleba o kwaśnym pH od 5,5 do 6,5.

Świetnie sprawdzają się również domowe, bezglebowe mieszanki doniczkowe, takie jak mieszanie 4 części kory sosnowej z jedną częścią perlitu i włókna kokosowego lub mchu.

Ze względu na szybkie tempo wzrostu, będziesz musiał przesadzać tę szwajcarską serownię co 2 lata.

Zmodernizuj doniczkę do jednej o około 1 do 2 cali szerszej niż obecna i użyj świeżej ziemi doniczkowej lub podłoża.

Ponieważ korzenie mogą przylgnąć do boków doniczki (zwłaszcza z terakoty lub innych porowatych doniczek), najlepiej jest podlać około ½ godziny przed przesadzeniem, aby wszystko rozluźnić.

Pielęgnacja i konserwacja

Ta konkretna monstera jest niechlujnym hodowcą i korzysta z regularnego przycinania.

Chociaż wiosna wydaje się być najlepsza, możesz przycinać tę roślinę w dowolnym momencie roku.

Poszukaj starszych, uszkodzonych i chorych liści, aby przyciąć i przeciąć tuż pod węzłem za pomocą ostrych, sterylnych nożyc.

Możesz również zdecydować się na usunięcie jednego lub dwóch korzeni powietrznych, aby dalej zachować kształt rośliny.

Jak rozmnażać Monstera Deliciosa var Borsigiana

Roślina ta ma do wyboru wiele potencjalnych metod rozmnażania.

Najpopularniejszymi metodami są nakładanie warstw powietrzem i przycinanie łodyg (zarówno w glebie, jak i w wodzie), ale dzielenie i rozmnażanie nasion są opłacalnymi opcjami.

Szkodniki lub choroby Monstera

Roślina ta nie toleruje zimna, a dojrzałe liście mogą łatwo się rozerwać.

Najczęściej dotyka ją więdnięcie fuzariozy, wirus mozaiki i zgnilizna korzeni.

Może również zostać zaatakowany przez komary, koniki polne, wełnowce, łuski, przędziorków i wciornastki.

Zauważ, że chociaż owoc jest jadalny dla ludzi, jest to aroid i dlatego zawiera kryształy szczawianu wapnia.

Spożycie innych części rośliny lub zjedzenie zbyt dużej ilości owoców na raz może skutkować łagodnymi objawami toksycznymi.

Jest uważany za bardziej toksyczny dla zwierząt domowych, przy czym koty są najbardziej zagrożone.

Zastosowania Monstera Borsigiana

Ten wspaniały epifit świetnie sprawdza się w pomieszczeniach lub na zewnątrz, gdy pozwala się wspinać na bambusowy, mchowy słup lub na kratę.

Owoce są jadalne, gdy się pojawią. Dodatkowo mniejszy rozmiar tej rośliny może sprawić, że będzie to dobra alternatywa dla Monstera deliciosa (chyba że policzysz je jako tę samą roślinę).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *